6.12.2015

M, maksaruohot ym.

Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa! Joulukuussa ollaan ja jotenkin voiton puolella tästä syksystä. En ole syksyn ihmisiä, vaikka sulat kulkuväylät ovat mieleeni. Talvi on minulle vaikeaa aikaa, koska suurimmaksi osaksi on jäätä ja liukasta joka paikassa. Pelkään kaatumista ja liukastumista, koska näillä jaloilla ja tällä selällä se ei tiedä hyvää! Kunnon lumikelit on asia erikseen.

Inhoan kalsariaamuja, niitäkin on pakko olla työn puolesta, kun joutuu välillä olla ulkona. Ähisen ja puhisen kalsareiden kanssa, mutta minkäs teet! Talven kestää vain ja ainoastaan kauniin lumimaiseman takia. Niin ja sen jälkeen tulee ihana kevät :)
Kuulkaas kun alkaa nyt jo siemenet kiinnostaa, vaikka yritän malttaa mieleni ens vuoden puolelle. En ole katsonut mitään, saatikka tilannut, mutta mielessä pyörii usein mitähän sitä kylväis.....

Mutta palataas kasvilistaukseen. Vuorossa M-kirjain.

134. Malva, Harmaamalvikki  Lavatera thuringiaca
 Tämä olisi kuulunut oikeastaan h:n kohdalle, mutta sanon tätä aina pelkästään malvaksi. Siemenet sain aikoinani nyt jo edesmenneeltä mummoltani. Ihailin aina tätä kasvia hänen pihallaan.


 On se ihana vai mitä sanotte?

Maksaruohot

135. Punamaksaruoho Sedum Purple Emperor Sopii mielestäni hyvin yhteen tummalehtisen Keijunkukan kanssa.

135. Punamaksaruoho, Sedum Matrona

 Tykkään Matronan voimakkaan punaisesta kukan väristä sekä tummista lehdistä. Tämä pitää saada leviämään, mutta kuten moni muukin kasvi, kasvaa se liian ahtaasti ja on tupehtumaisillaan muiden alle. Olen taas tökänny sen mihin olen saanu mahtumaan ajatuksella- "ole siinä nyt hetki".


136. Kamtzakan maksaruoho, Sedum kamtschatium


 Olen ostanut kamtzakan maksaruohoa kauan sitten. Nyt näissä on kuitenkin ihan kuin kahta eri lajia, välillä kukka on tummempi, samoin lehdet punertaa. Pääskynmaksaruohokin näyttää hyvin samalle ja on ilmeisesti hyvin lähelle samaa kuin tämä.

137. Turkestaninmaksaruoho, Sedum ewersii138. Keltamaksaruoho, Sedum acre
 Kukinta on ihan mahotonta, kasvusto peittyy täysin keltaisista kukista.
139. Komeamaksaruoho, Sedum Herbtfreude
 Puska on jo niin suuri, että tänä kesänä levähti keskeltä kasaan. Sade painoi ilmeisesti raskaat kukkatertut alas ja levälleen. Meni siis aika rumaksi. Auttaskohan jakaminen, pienentyis samalla?
 Kukkien avautuminen on viime vuosina jäänyt tälle asteelle, pikkasen punertavaa saattaa ehtiä tulla. Harmittaa, olis mahtavan näköinen täydessä kukassa.

Vasta istutetut alut muutama vuosi sitten. On ne kyllä kasvaneet hurjasti!
 Nuorena jaksoi punertua paremmin, nyt vanhempana ja kookkaana puskana ei kukat ehdi kunnolla avautua. Luinkin jostakin, että juuri tämä lajike soveltuu lähinnä etelään, pohjoisemmassa kannattaa suosia muita lajeja. Olis ollu kiva tietää tuo jo ostohetkellä.
 Yhtenä syksynä tein kukista syysistutuksia. 

140. Siperian maksaruoho, Sedum Aizoon

Erottaa hyvin esim. Kamtzakan maksaruohosta pitkulaisten lehtien ansiosta. Tästä olikin vaan yksi ainoa kuva, sain vasta kaverilta alun.
141. Isomaksaruoho, jokin vanha kanta?
 Tällekin on olemassa joku tarkempi lajikenimi. Näitä kasvoi ja kasvaa varmaan vieläkin luonnonvaraisena monilla paikoin. Harvoin tulee kuvattua, mutta löytyi pari kuvaa,
142. Isomaksaruoho, jokin vanha kanta
 Toinen nimetön isomaksaruoho on punertavakukkainen. 
143. Maariankello, Campanula medium L.
 Tämä ihanuus on näköjään tukittu keltakurjenmiekan juurelle. Voi surkeutta :(  Täytyy etsiä sille parempi paikka, jo vielä ilmestyy. On kaksivuotinen perenna. Katsoin jo siemeniä netistä, jos tilais, saisi muitakin värejä. Tykkään paljon, kuten kellokukista yleensäkin.
144. Mirrinminttu, Nepeta faassenii
 Eipä ole tämäkään päässyt pahemmin leviämän, kun on piilossa toisten seassa. Jälleen yksi kasvi, joka tarvii tilaa ympärillee. Tälläistä se on, kun cottage garden jyllää ;D
145. Mätäsleimu, Phlox douglasii
 Pirteät värit on aina mieleen ;)  Alku tuli kirjeessä eräältä puutarhaharrastajalta.


No nämä ei tainnu tulla ihan aakkkosjärjestykseen, mutta en jaksa enää muuttaa. Kohta ruetaan katsomaan pukuloistoa linnanjuhlista. Joka vuosihan tuota on tullut katsottua ennemmän tai vähemmän tarkasti. 
 HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ SINULLE!

29 kommenttia:

 1. Kauniita kukkakuvia, tuli oikein kesää ikävä!
  Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Maksaruohoissa on todella paljon upeita kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja paljon on vielä sellasia mitä mulla ei ole ;)

   Poista
 4. Mulla komiamaksaruaho aukee keskeltä joka vuasi. Voi olla liian hyväs maas, kasvaa nii suureksi. Jostaki luin, että pitääs latvoa alakukesällä, tulis tyrniämpi. Mutta eihän se näillä korkeuksilla ehtisi koskaa kukkia. Hyvää Itsenääsyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Saattaa olla liian hyvässä paikassa. Latvominen vois olla hyväksi, mutta ainakaan tuo lajike ei kukkis sitten ikinä. Olen jo etsinyt muita lajikkeita, joita voi hankkia.

   Poista
 5. Kaunista. Kiitos samoin hyvää itsenäisyyspäivän iltaa. ♥

  VastaaPoista
 6. Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin!

  VastaaPoista
 7. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa! Komeamaksaruoho yhenä kesänä minullakin levähti kaatosateessa, eipä se palautunut koko kesänä. Paljon ihania maksaruohoja sinulla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, onhan noita, mutta lisääkin mahtuis:)

   Poista
 8. Hieno postaus. Upea tuo Malvikki tai malvapehko. Niin terveenäkin kukkinut :) Usein on toukkien syömät lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tylsä Mörökölli. Se innostu kasvamaan oikein toden teolla, kun pääsi tuijan juurelta kitumasta.

   Poista
 9. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!
  Upeita kuvia taas kerran. Tumma tausta sopii niin hienosti näille ihanuuksille. ♥

  VastaaPoista
 10. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa! Kiva postaus, kauniita kuvia. Monet näistä kukista ovat minullekin tuttuja. Ovat kiitollisia, kestäviä ja kauniita kukkia, kuten maksaruohot ja malva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Maksaruohot ovat sitkeitä sissejä ja ei voi moittia kukkiakaan.

   Poista
 11. Kauniita kukkakuvia Onko malva köynösmalva ,kun on noin korkea
  Vaikka on jo uusi päivä niin viellä kannattaa toivottaa hyvää itsenäisyys päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Ihan tavallinen harmaa malvikki, luulisin. Katsoin kyllä ruusumalvan kuvaa netistä, enkä hirveesti huomannu eroa...Ei ole köynnös.

   Poista
 12. ihania!

  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Maksaruohot ovat kivoja ja sopivat minunkin kivikkopihaani. Itse olen joka vuoden ajan -ihminen, joten tämä synkkä aikakaan ei masenna. Valoisaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma. Joulu tulla jollottaa joka päivä lähemmäksi.

   Poista
 14. Vaikka vannon ruusujen ja pelargonien nimeen, ovat maksaruohot ja malvat lähellä sydäntäni. Voisko joululaulun muuttaa, et oispa kesä ainainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruusumekko. Kai se on vähän niin, että mikä kasvi on parhaillaan kukassa, niin se on ihana ja kaunis. Suosikkeja meillä jokaisella on siltikin.
   Ainainen kesä olisi aika metka, mutta kyllästyttäskö me suomalaiset silti? Kevättä on niin ihana odottaa, vaikka en talviajan ihminen olekaan.

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...