Ideoita ja apua selättömälle

LOPPUELÄMÄNI HAASTE!
Selkäsairaus tuo mukanaan monenlaisia haasteita puutarhan hoitoon. Tärkeinpänä apuna minulla on pihatöihin suhteellisen innokas puolisoni, joka kuvassa tekee aitaa heinäseipäistä. 
APUVÄLINEENI
Onneksi nykyisin on olemassa monenlaisia pitkävartisia työkaluja, jotka helpottavat ja oikeastaan antavat mahdollisuuden meille selkäsairaille ja -vaivaisille harrastaa rakasta puutarhanhoitoa. Hommat hoituu totta kai hieman hitaammin kun joutuu vaihtaa työvälineitä kädestä käteen ja muutenkin, mutta jos vaihtoehtona on ettei voi hoitaa pihaansa ollenkaan, se on pieni miinus! Käytänkin näitä mainioita työvälineitä päivittäin. (työvälineiden kuvat kopioitu netistä)
  productDetailsN
Pitkävartiset ruohosakset soveltuvat moneen työhön. Niillä leikon kuihtuneet kukat ja kukkavarret, siistin nurmikon reunoja penkkien vieressä, kuritan rikkiksiä eli kaikkeen mitä voi leikata.
Roskapoimurilla on kätevä tehdä melkein mitä tahansa. Sillä voi nostella tavaroita maasta tai siirtää paikasta toiseen, vain mielikuvitus on rajana senkin käytössä. 
Rikkaruohoraudalla poistan tietysti rikkiksiä, mutta käytän sitä paljon myös istuttamisessa apuvälineenä. Istuttamisesta vinkkiä seuraavaksi.

ISTUTUS rikkaruohoraudan avulla:
Pyöräytän rikkaruohoraudalla maahan kolon, irrotan taimen purkista ja pudotan sen seisoviltani koloon! Jos taimi sattuu pyllähtämään nurinniskoin tai katkeamaan, niin ei kun uutta tilalle. Kevyt painelu jalalla tai työkalulla taimen juurelta ja se on siinä. Siemeniä tuleekin yleensä kylvettyä reippaalla kädellä, on sitten varataimia.

Pahin ongelma, johon en ole vielä keksinyt pätevää ratkaisua on rikkaruohojen poisto tai tarkemmin, juolasen kitkeminen! Kumartua kun en voi ja kontallakaan en pysty olla kipeiden polvien takia. Tavalliset pikkuheinät, rikat ja roskat lähtee rikkapoimurilla pyöräyttämällä aika helposti, mutta juolaheinä luistaa irti otteesta ja se turhauttaa. Lisäksi se tunkeutuu syvälle maahan ja kivien alle, äärr!!!

Vaikka kuinka olen pyrkinyt ja ehkä päässytkin eroon pahimmasta rikkaruohojen hävitysvimmasta selkäsairauden myötä, on sitäkin pakko tehdä pitkin kesää, ettei ne mokomat saa ihan niskaotetta. Torjunta-aineita en halua käyttää koirien enkä lastenlasten takia.

                  ERILAISIA KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ:

KUKAT SOPIVALLE KORKEUDELLE
Parhaimmiksi käytännön konsteiksi ovat osoittautuneet erilaiset ruukkupylväät ja muut systeemit, millä kasvit ja istutukset  on pyritty nostamaan sopivalle korkeudelle hoitoa ajatellen. Käytössä olevista ideoista on kuvia tämän sivun loppupuolella, käypä vilkaisemassaIdeat on kaikkien vapaassa käytössä ja aika monet niistä onkin ihan simppeleitä perusjuttuja.

Kesäkukkien kastelu ja muu hoito onnistuu hyvin, kun ne ovat sopivalla korkeudella. Tarvitsen kuitenkin alkuun apua raskaiden ruukkujen ja mullan kantamissa sekä valmiiden istutuksien paikoilleen laittamisessa.

PERUSAMPPELIT, joita voi käyttää missä vaan:
SEINÄAMPPELIT, joita voi käyttää myös pylväissä, aidoissa tai lähes missä tahansa.

Syksyllä amppelit saavat katajakoristuksen, callunaa tai kanervaa tai mitä nyt kulloinkin mieleen tulee ja on saatavilla.
Keväällä on mukava sujauttaa vaikka narsissit purkkeineen päivineen amppelin suojiin ja sisäänkäynti on heti värikkäämpi ja kutsuvampi.
Myöhemmin samainen amppeli koristellaan kesäkukilla, tällä kertaa Lumihiutaletta ja Petuniaa.
PARVEKELAATIKOITA voi käyttää muuallakin, kuin parvekkeella:

Syksyksi istutetaan kanervaa tai callunaa.

Kaikenlaiset PYLVÄÄT ja korokkeet ovat hyviä ratkaisuja  kukkapurkeille ja ruukuille. Lähinnä vain mielikuvitus on rajana käyttömahdollisuuksille ja oivalluksille. 
Tässä lecaharkoista tehdyt korokkeet pation reunalla.
Tarkoituksella pitkäksi jätetty KANTO antaa hyvän jalustan painavalle saviruukulle. Kanto on osana sen ympärille kehiteltyä kukkapenkkiä. Taustalla näkyy erilaisia KIVIPAASEJA, joiden päälle voi laittaa kukkaruukkuja ja syksyllä lyhtyjä yms.
Tämän päälle on kesällä hyvä laittaa kukkaruukku ja syksyllä vaikka lyhty. Meillä noita kiviä riittää, tähänkin käytetyt kivet löytyivät kaikki omalta tontilta.
Korkeat kukkalaatikot ovat nekin selkäystävällisiä.

Kasvihuoneessa ei ole istutuslaatikoita maanrajassa, vaan taimet ovat hyllyköissä käden ulottuvilla. Samat hyllyköt ovat käytössä keväällä sisällä taimikasvatuksen alkuvaiheessa.

Kurpitsat viihtyy vanhaan perunalaatikkoon laitetussa multasäkissä ja koko komeus on nostettu korokkeelle.
Pienen "kasvimaan" voi tehdä vaikka ulos tuolille. 
Mansikkakin kasvaa ruukussa tai amppelissa siinä missä maassakin.
Korotettu penkki on hyvä keino saada kasvit ylemmäs.
Helppohoitoisuutta (kunhan  istutustyöt on tehty) tarjoavat erilaiset puut, pensaat ja vaikkapa kärhöt. Kun pensaat pääsevät kasvuun, ei niiden juurella tarvitse kyykkiä, vaan voit vaikka istuallaan tehdä huoltotyöt. 
Minulle kesän mukavimpia ja rauhallisimpia hetkiä ovat niinkin arkiset pikkupuuhat, kuin kuihtuneiden kukkien ja lehtien poisto. 
Ja se käy vaikka tuolilla istuen:) Samalla ajatukset saavat lentää ja kehitellä  uusia ideoita:) eikä kukaan voi sanoa että laiskottelen; minähän teen puutarhatöitä!
MIETTEITÄ:
Se täytyy myöntää, etten aina ole jaksanut nähdä asioita näin valoisissa merkeissä. Kun selkäsairaus iski toden teolla päälle v. 2009 ja pienikin liikahdus oli tuskaa, ei siinä tullut ensimmäisenä pihanhoito mieleen, mutta sanotaanko, että jo toisena tai kolmantena kuitenkin! Ajatuksissa päällimmäisenä oli hirvittävä pelko ja huoli siitä, voinko enää jatkaa rakasta harrastustani. 

Voisi oikeastaan sanoa, että kun pahin vaihe synkistelyn osalta hälveni, niin aloin nähdä asioita uusin silmin. Jos aioin jatkaa pihan hoitamista ja osallistua siihen, minun oli ensinnäkin pakko luopua lähes hysteerisestä siisteydestä. Enää en voi kuvitella että joka roska on poissa, tai voin, mutta tulen hulluksi, kun ei se toteudu!
Toiseksi, oli pakko rueta miettimään tapoja, miten voin käytännössä toteuttaa pihanhoitoa. 
Olen yrittänyt kuvien avulla kertoa mitä olen tähän mennessä keksinyt ja mitä on saatu toteutettua. Toki, jos haluaisi tehdä viimeisen päälle, kaikki kukkapenkit voisi korottaa, mutta se veisi aikaa ja rahaa aivan liikaa ja olisi erittäin työlästä.

Niin kauan kun saan puolisolta apua kukkapenkkien hoitamisessa, ne pysyvät joten kuten kuosissa. Minulla on aavistus, että pienimmät ja esim. jossakin tontin reunamilla olevat penkit tulevat kokemaan "luonnollisen poistuman" hiljalleen vuosien varrella ja keskitymme lähinnä etupihan ja oleskelualueen kunnossapitoon, mikä lieneekin järkevintä. Olemme istuttaneet lisää koristepensaita, pensasruusuja ym. niistä on iloa ja hoituvat "lähes" itsestään.
Se onkin sitten ihan toinen juttu, miten jaksan sulattaa kukkapenkkien umpeenkasvamisen! Se jää nähtäväksi, mutta jos ei kykene hoitamaan, niin on pakko luopua jostakin.

2 kommenttia:

  1. Minä ostin ruohosakset kesälomallani siksi, että saan kulkuväyliltä pois pitkät heinät, koska niissä voi olla punkkeja.

    VastaaPoista
  2. Ompas hyvä postaus! Näitä asioita kannattaa miettiä ja toteuttaa vaikkei kärsisikään selkäsairaudesta. Jokaisella on kuitenkin ainakin vanhuus edessä päin, jolloin kumartelu vaikeutuu varmasti.

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...