15.9.2023

KAAMEAT LEVIÄJÄT 😮 Mikä neuvoksi?

Niin ihania kuin useimmat perennat eli monivuotiset kukat ovatkin, monilla niillä on taipumus levitä aivan liikaa. Tämän riesan saa kokea uskoakseni lähes jokainen puutarhan perustanut. 
Kasvit leviävät joko siemenistä tai tekemällä erinäisen määrän uutta juuristoa tai jopa molempia yhtä aikaa. Osa tekee järkyttävät määrät ohutta hentoa juuristoa, jotka leviävät ja haarautuvat tunkien joka paikkaan. Jo sentin mittaisesta ohuesta juurenpätkästä saattaa alkaa uusi kasvusto. Se on raivostuttavaa silloin, kun sitä ei nimenomaan halua!

Monet ns. luonnonperennat ovat kyllä ihan nättejä, mutta eivät sovellu välttämättä istutuksiin. Näistä yksi esimerkki on vuohenkello. Ihan nätti luonnontilassa olevassa paikassa tai maljakossa, mutta älä erehdy laittamaan kukkapenkkiin, ellet ole ihan varma. Siitä saa nimittäin ikuisen riesan. 

Vuohenkelloa laitoin tyhmyyksissäni ja kaivoin sen kukkapenkin kahteen kertaan ylös ja siivosin huolella juurenpätkät pois tai niin ainakin luulin ja vaihdoin jopa mullan. Olin varma ettei enää nouse, mutta keväällä puski esiin ensimmäiset ja juuristo oli jo levinnyt. Se loppui vasta kun koko penkki hävitettiin. Edelleen kasvaa pienissä määrin pihan laitamilla ja kerään sitä välillä maljakkoon. Leikkuri pitää huolen ettei leviä pihalle.

  

Ensimmäinen oma mokani, jonka tein uutena, oman pihan omistajana, oli tuoda  synnyinkodistani kannusruohoa kukkapenkkiin! Äiti kyllä koetti varotella ettei sitä kannata laittaa, mutta minä en kuunnellut ja ajattelin pitäväni sen helpostikin kurissa 😆 Senhän tietää miten siinä kävi, kun en tiennyt sen tavoista. Se eli ja voi hyvin monta vuotta, mutta uskokaa tai älkää, se on hävinnyt kun penkki hävitettiin.

🍃                        🍃                        🍃                       🍃                        🍃           

Mutta hypätäänpä perennoihin. Tälle syksylle olisi tiedossa rohtosuopayrtin poistamista kahdestakin kohtaa. Saa nähdä miten onnistuu. Istutin sen ihan väärään paikkaan, olisi pitänyt jo tietää, mutta kun se on ollut tällä paikalla jo kymmeniä vuosia enkä halunnut hävittää perintöperennaa kokonaan, mutta pitikö istuttaa etupihalle!!

Suopayrtti leviää tehokkaasti juuriston avulla. Sen saa pidettyä nippa nappa kurissa, mutta joutuu olla tarkkana ja teettää työtä.


Yksi helpoimmin leviävistä perennoista omalla pihallani on tulikukat. Aina ehtii joku siemenpallukka kypsyä ja kun alat katkoa varsia, kuuluu vaan rapina, kun siemenet lentää. Yhdessä kukkavarressa on tuhansia siemeniä...ei kun miljoonia 😁


Ranskantulikukka tekee ihan samalla lailla hulluna siemeniä. Lue eteenpäin, niin saat selville miksi se ei ole vallannut koko pihaa.


Ihanat akileijat lisääntyvät myös helposti siemenistä.



Mikä sitten neuvoksi?

Siemenistä leviävien kohdalla helpoin ja parhaiten tehoava keino on kerätä siemenet / kukkavarret hyvissä ajoin pois. Järkevintä se olisi tehdä heti kun kukat ovat lakastuneet, etteivät siemenet ehdi kypsyä. 
Kypsiksi päässeet siemenet kerään poltettavan energiajätteen sekaan roskapussiin, näin ne eivät jää luontoon lisääntymään tarpeettomasti. 

Entä sitten ne juurien / juuriston avulla lisääntyvät? Siinäpä miettimistä. Ensinnäkin kannattaa miettiä istuttaako vai ei, kuinka tarkka on kukkaryhmien ulkoasusta, saako siellä levitä? 

Tässä olisi yksi hyväksi koettu omakohtainen vinkki: 
Olen istuttanut muutamia leviäviä perennoja isompiin taimipurkkeihin (n. 3-4 l) ja haudannut ne maahan. Näin on pysynyt kurissa esim. saniainen ja vuorikaunokki jo monta vuotta. (koputan silti puuta 😉)

Tässä oli vain muutamia leviäviä sortteja, niitähän löytyy paljon lisää mm. sormustinkukat, joita meiltä ei ole.
 
LISÄYS lukijoilta tulleet vinkit leviävistä kasveista:
elämänlanka, kielo, pikkutalvio, maahumala, ketunleipä, juhannusruusu, terttuselja, värikärsämö, sormustinkukat, pihakäenkaali, konnatatar, kirjovuohenputki, taponlehti, jättiputki, auringontähti, viiruhelpi, tähtiputki, myskimalva ja malvat yleensä, pikkuampiaisyrtti, oregano, helminukkajäkkärä, karhunvadelma, kanadanvuokko, vuorikaunokki, nukkapähkämö, lipstikka, harmaakäenkaali, tyrni, poimulehti, rönsyakankaali, tummakurjenpolvi, ukonkello, iisoppi, asteri? eli iso joukko!!

Kertokaapa minkä kasvin tai kasvien kanssa olette meinanneet hätääntyä puutarhassanne? Vai saako kasvit levitä omaan tahtiinsa?
Mitä konsteja sinulla on käytössä liiallisen leviämisen estämiseksi?

HAUSKAA VIIKONLOPPUA 🍁🍂🍄

Meillä vieraili syksyn ensimmäinen halla viime yönä!


46 kommenttia:

  1. Anonyymi9/15/2023

    Vuohenkello on riesa juurineen. Aika hyvin olen saanut sen pois, kun koko ajan kierrän kukkapenkkiä juuria kaivamassa.
    Rivitalonaapurin pihasta tunkee elämänlangan juuria. Sitä valkoista juuristoa riittää. Tänä kesänä aloin myrkyttää niitä varsia, jotka tulee meidän puolelle. Toinen viheliäinen on naapurin juhannusruusu. Kaunis, mutta pysyköön poissa minun kukkapenkistäni.
    Joskus toin kielon ja ketunleivän yhden penkin päähän. Kielohan levisi voimakkaasti. Olen repinyt sen näkyvät lehdet pois, nyt on nääntynyt aika hyvin. Ketunleivällä on paksut juurikerrokset, sitä ei saa pois kuin repimällä aina kun menee hermo .
    Siemenin leviävät ovat helpompia torjua kuin juurilla leviävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenkello on kyllä paha. Elämänlangasta olen lukenut ja kuullut, kuten nyt sinultakin. On siis todellinen riesa! Pensasruusut tekevät juurivesoja, se on niiden huono puoli. Eivät kaikki, mutta juhannusruusu tekee. Ei taida auttaa mitkään juuriesteetkään ja nykyisin ei suositella mitään ylimääräistä maahan kaivettavaksi. Ketunleipä näyttää söötille, mutta sitten onkin tuo toinen puoli. Kielokin taitaa olla parhaimmillaan omana kasvustonaan, missä ikinä sitten kasvaakin vapaana.
      Siementaimia on tosiaan helpompi poistaa, ellei niitä ole sitten ole miljoonia. Järkevin konsti on kerätä kukkavarret ajoissa pois. Kiitos kommentoinnista :)

      Poista
  2. Anonyymi9/16/2023

    Maahumalaa tuli meille jonkin multakuorman mukana ja se on vähitellen vallannut koko tontin. Eipä tuolla niin väliä, kun kyllä se aina nurmikkoa parempi vaihtoehto on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, maahumala on kova ja nopea leviämään. Olen hyödyntänyt sitä kesäistutuksissa esim. amppeleissa ym. joko yksinään tai muiden kesäkukkien kanssa. Ilmaista materiaalia kannattaa käyttää hyödyksi ;) Kiitos kommentoinnista :)

      Poista
  3. Vuohenkellon kanssa olen taistellut 37 vuotta, en todellakaan suosittele sitä perennapenkkiin kenellekään, jollei sitten halua penkin täydeltä vuohenkelloa. Vuohenkellon valtaamasta penkistä ei voi myöskään ottaa jakopaloja mistään perennasta muualle vietäväksi, jollei halua vuohenkellon siirtyvän uuteen penkkiin. Rohtosuopayrtistä minulla on sama kokemus kuin sinulla. Ostin yhden taimen noin 25 vuotta sitten, muutaman vuoden päästä rohtosuopayrtti oli vallannut koko penkin, mihin ensimmäisen taimen istutin muiden perennojen keskelle.
    On hankala dilemma, että toisaalta haluaa perennojen tuuheutuvan, mutta ylenpalttinen villiintyminen ei ole lainkaan kiva juttu ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo seikka jäikin mainitsematta eli kiitos Päivi kun muistutit ettei kannata ottaa minkään kasvin jakopaloja vuohenkellopenkistä! Vaikka kuinka saisi muka putsattua juuriston, se pienenpieni huomaamaton juuren pala pilaa sitten uuden alueen. Rohtosuopaan on jännä suhde: se tuoksuu ja näyttää ihanalta, mutta miten miten petollinen juuristo onkaan. Tämähän se juuri onkin, pitäisi levitä, mutta ei liikaa. Kiitos Päivi kommentistasi :)

      Poista
  4. Olipas mielenkiintoinen postaus!
    Minä olen juuri istuttanut toissa vuonna rohtosuopayrttiä etupihalle. :D Toistaiseksi asia on kuitenkin ihan ok. On kiva tuntea kukkien ihana tuoksu ohi kulkiessa ja paikka on sellainen, ettei se ihan helposti pääse leviämään.
    Pienessä luonnonkukka/kuivan paikan -istutuksessa punaiset siankärsämöt menestyvät hieman liian hyvin verrattuna muihin kukkiin, vaikka pirteännäköisiä ovatkin.
    Muuten tässä on laajaa luonnontilaista pihaa yllin kyllin, joten vuohenkellot tai tulikukat olisivat tervetulleita, akileijoista puhumattakaan. Sinulta saatuja siemeniä kylvin niin metsäiseen paikkaan, että vasta nyt siirtämisen jälkeen ne ovat alkaneet kasvaa kunnolla. Jokohan ensi vuonna olisi kukkia ihailtavaksi? <3
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnosti :) Rohtosuopayrtissä onkin ihana tuoksu eikä kukassakaan ole mitään vikaa. Se saattaa olla sen pari vuotta aika aloillaan, mutta sitten alkaa nousta alkuja vähän joka puolelta. Jos sinulla saa levitä, niin sitten on ok, mutta jos haluat rajoittaa edes jotenkin, niin suosittelen kokeilemaan ruukkusysteemiä. Vaikka sitten useampi ruukku per alue.
      Värilliset siankärsämöt leviää aika tehokkaasti, minullakin on niitä, mutta toistaiseksi olen antanut olla. Kohta tietysti olen pulassa niiden kanssa. Jos seassa on valkokukkaisia, katkaisen ne pois. Tämä tahtoo muutenkin taantua ajanoloon, niin en halua edistää värin häipymistä.
      Akileijat tarvitsevat kyllä ainakin osan päivästä aurinkoa, minullakin on puoli varjossa muutamia, kukkivat myöhemmin sitten. Mukava kun lähtivät kasvuun.
      Jos tulikukat oikeasti kiinnostaa, niin minulta saat siemeniä. Laitapa e-mailia, niin sovitaan :))

      Poista
    2. Ja kiitos Sara kommentoinnista :)

      Poista
    3. Anonyymi9/16/2023

      Elämänlanka tuli multa kuormassa, paksu kerros kuoriketta on laitettu pensaiden alle, vaan sieltä se puskee. Ensikesänä otan myrkyt kehiin.

      Poista
    4. Anonyymille: Elämänlanka kuulostaa olevan useammallekin riesa.

      Poista
  5. Really to have this flowers in the garden must be a real Joy, with his fragance every day, early in the morning.

    VastaaPoista
  6. Olipa hyvä kirjoitus. Vuohenkelloa minulla ei ole. Suopayrttiä on, mutta se ei leviä, kumma kyllä. Ehkä on liian kuiva sille. On se kuitenkin ollut jo tuossa kasvupaikallaan lähemmäs kymmenen vuotta, luulisi sen siinä ajassa muodostuneen riesaksi.
    Maahumalaa istutin yhteen paikkaan ja sain pian todeta sen leviävän hirveää vauhtia. Yritin kitkeä pois, mutta aina sitä nousee ja puutarhan villimmällä alueella se on jo aivan pitelemätön. Täytyy vain yrittää pitää se erossa istutusalueilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Vielä siis löytyy paikka, mihin vuohenkello ei ole pesiytynyt. Ehkä suopayrtti kärsii kuivuudesta, mene ja tiedä, mutta hyvä kun on pysynyt kurissa. Maahumalaa tulee helposti jonkun mukana pihalle ja leviää vinhaa vauhtia, huomattu on! Hyödynnän maahumalaa kesäkukkaistutuksissa; amppeleissa ja ruukuissa. Ilmaista täytekasvia, riippuu kauniisti ja kasvaa varmasti ;)

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus, kiitos Maatuska aiheen esille ottamisesta! Puutarhaa rakentaessa on niin innostunut jokaisesta saamastaan taimesta, ettei tule ajatelleeksi niistä aiheutuvaa riesaa. Eikä ehkä kukaan huomaa edes varoittaa. Varsinkin, kun joskus joku kasvi saattaa käyttäytyä aivan erilailla olosuhteista riippuen.
    Vuohenkellosta on aivan viime aikoina muodostunut minullakin riesa. Vuosia se pysyi varsin maltillisesti parissa paikassa, mutta nyt se uhkaa levittäytyä yhä uusille alueille. Kesällä kaivoin penkkiä, jossa vuohenkelloa on ollut iäisyyden. Meinasin käytännössä pudota takamukselleni huomatessani, miten valtava juurakko sillä on. Ei taida auttaa edes dynamiitti.
    Maahumalasta kirjoitin muutama postaus sitten. Sitä en ole koskaan istuttanut, vaan se on tullut jostain ihan itsestään. Sitähän on meillä luonnonvaraisenakin. Tästä kosteasta kesästä se on tykännyt erityisen paljon. Nuorena maahumalaa on helppo kitkeä, mutta se lisääntyy pienestäkin juurenpalasta. Toivoton kasvi.
    Pikkutalvio on myös mahdoton valtaaja, jota on vaikea pitää kurissa. Silläkin on hirvittävän tiukka juurakko, joten ilman lapiota siitä on vaikea päästä eroon. Muutama vuosi sitten kaivoin yhden penkin kokonaan auki, nostin kaikki kasvit ja puhdistin niiden juuret ennen uudelleen istutusta. Se auttoi. Sain pikkutalviota 90-luvun puolivälissä eräältä naapurilta kottikärryllisen. Innostuin laittamaan sitä vähän sinne sun tänne ja nyt sitten saan kärvistellä moisen nurkanvaltaajan kanssa.
    Ranskantulikukkaa sain muutama vuosi sitten. Vasta tänä vuonna se on alkanut tehdä siemenkasveja ympäriinsä. Jatkossa on toimittava antamiesi vinkkien mukaan.
    Akileijat ja sormustinkukat ovat melkoisia hippejä, mutta niiden kanssa pärjään ja tykkäänkin kummastakin. Sormustinkukka on helppo kitkeä tarvittaessa. Akileija vaatii vähänkin isompana lapion, mikä ei ole ongelma.
    Kielo meinasi unohtua. Se levisi vuosia sitten viereisestä kunnan metsästä. Nyt metsää ei enää ole, vaan sen tilalle puistonurmi. Kielo jäi meille, eikä siitä pääse millään eroon. Sillä on tuhti ja pitkä juurakko. Ties minne naapurikylään saakka ulottuu. Onneksi ei sentään ihan joka paikkaan ole päässyt leviämään. Kaunis kasvi alkukesästä. Loppukesästä menee aina ruskeaksi, eikä ole todellakaan nätti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi9/16/2023

      Itse levitin kielon kukkapenkkiini. Sehän alkoi levitä ja täyttää maan vauhdilla. Ensin kaivoin juuristoakin pois, nyt vaan revin kaikki ilmestyvät lehdet pois. Aivan selvästi juuriston voima vähenee vuosi vuodelta, lehtiä nousee enää muutamia kesässä. Mutta ei kieloa kukkapenkin lähellekään, vaikka onkin kaunis kukka

      Poista
    2. Kiitos Between ja kiitos pitkästä vastauksesta :) Heti ensimmäinen ajatuksesi on kuin puhuisit minusta ;) Sitä vaan ottaa kaiken mitä saa ilmaiseksi ja samalla mahdollisesti ikuisen riesan. Välillä ajattelee, olisipa tiennyt aikoinaan kaiken sen, mitä nyt tietää.
      Vai että dynamiittia puutarhaan. Siltä kai se välillä tuntuu, kun kohtaa epätoivottuja valtaajia.
      Maahumalasta on useampikin kirjoittanut. Huomasin sitä tänä kesänä uusissa paikoissa, mistä lie ilmestynyt, voi tuhannen sentään! Olisi pitänyt reagoida heti, mutta kitkeminen on minulle muutenkin hankalaa...
      Usko tai älä, mutta minä en ole saanut pikkutalviota edes kasvamaan meidän pihalla. Ainakin kahdesti saanut tai ostanut, mutta aina kuolleet. Nyt viisastuneena se olikin vain hyvä juttu!
      Akileijat on mielestäni suhteellisen helppo pitää kurissa, varsinkaan jos niitä ei ole paljoa ennestään. Siemenkotien kypsyminen kestää kuitenkin aikansa.
      Onneksi kieloa ei tullut aikoinaan istutettua pihaan, kun lapset olivat pieniä ja tiesin sen myrkyllisyyden.

      Poista
    3. Anonyymille: Onneksi ei kieloa tullut aikoinaan istutettua, kuulostaa sitkeälle kaverille!

      Poista
  8. Anonyymi9/17/2023

    Vuohenkello, konnantatar, pihakäenkaali ja suopayrtti ovat sellaisia kasveja, joita nousee riesaksi asti meidän pihalla. /Piri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihakäenkaali jäikin pois omalta listalta. Onneksi sitä on helppo repiä vähemmäksi, juuria tietysti jää maahan . Konnatatar leviää myös, varsinkin paremmassa maassa (kukkapenkissä). Kiitos Piri käynnistä:)

      Poista
  9. Minulla on vanha, mutta minulle uusi iso piha, jonne mahtuvat kaikki mahdolliset perennat ja kauniit luonnonkukatkin. Ainoastaan terttuseljan kaikki pikkutaimetkin kiskon pois; se taitaa kuuluakin nykyään vaarallisesti leviävien (vieraslajien?) pensaiden joukkoon. Olenkin huomannut maanteillä liikkuessa, että jos esimerkiksi tien vasemmalla puolella on talon pihassa punaisine marjoineen loistava terttuselja, niin tien oikean puolen metsässä niitä on myös useita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Anna olet vielä 20-30 vuoden päästä samaa mieltä :) Ei millään pelottelumielellä, vaan hyvää hyvyyttäni. Toki on ihanaa, jos todella saa kaikki kukat kukkia. Pörriäiset tykkää hulluna :) Terttuselja meinasi tulla pihaan, mutta hävitin sen pienenä. Kiitos Anna :)

      Poista
  10. Vuahenkelloa oli tääläki yhyres penkis ku tulin. Het rupesin sitä kaivamahan pois, onneksi ei kovin suuri pläntti ollu. Meni siinä ainaki kolome vuatta ennenku hävis, ahkeralla kitkennällä ja maan kääntämisellä.
    Kirijavalehtistä vuahenputkiaki oli yks penkilline nurmikolla ja sitoli yritetty pitää leikkurilla kuris, mutta kuitenki se luikerteli pitkin nurmikkua. Näkyy hyvin ku oli leheris sitä vaaliaaki färiä. Kaivoon koko penkin pois ja osan nurmikkuaki. Ei oo sen jäläkihin näkyny.
    Maahumalaa täälon lähes jokapaikas. Onneksi ei oo levenny ku yhtehen penkkihin. Revin aina silloon tällöön, liian harvoon.
    Elämänlankaa oli kahares kohtaa. Kaivoon penkin ylähän ja mylläsin totaalisesti. Muutamia juurenpaloja tiätysti jäi ja piti paikkaa vahtia muutama kesä ja kaivaa het uuret aluut pois. Erohon pääsin niistä, mutta ny tuloo naapurin pualelta uutta kasvustoa, mitoon repiny ja myrkyttäny vuarootelle.
    Oon yrittäny olla istuttamata helaposti leviäviä kasvia, mutta joitaki kuitenki o. Rohtosuapayrtin istutin isoohin pelliputkenpätkähän. Viälon pysyny aisoos, mutta nähtäväksi jää, kuinka kauan. Suviruuru on murtautunu pohojattomasta saavista. Yritän pitää kaivamalla kuris. Taponlehti on tehokas nurkanvaltaaja, mitä murkut viälä levittää uusille alueille. Jos et het kaiva tainta pois, jourut käyttämähän lapiota. Monia muitaki maanpeittoperennoota joutuu pitää silimällä ja välillä rajoottaa kasvua. Siämenlevitteesiä sormustinkukkia nypin ei toivotuusta paikoosta, mutta onneksi talavi hoitaa osan harvennuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet saanut selkävoiton vuohenkellosta, hieno homma! Voi hitsi, täällä on kans kirjava vuohenputkea penkin reunassa ja nyt jo pikkusen nurmikollakin. Tarttis siis tehdä jotain ja äkkiä!! Elämänlanka kuulostaa todelliselta riesalta, niin moni on siitä jo maininnut.
      Kyllä nyt tässä vaiheessa osaisi jo olla istuttamatta tiettyjä kasveja, mutta eikös sitä sanota että nuoruuden tyhmyyksistä saa maksaa tai jotain sinne päin :) Toivotaan ettei sun suopayrtti murtaudu ulos vankilastaan ruusupuskan tavoin. Yhtä taistelua tuntuu puutarhan hoito olevan, ellei kasvit villiinny, niin sitten luonnonolosuhteet on vastaan tai eri elukat syö ja tuhoaa puutarhan kasvit. Mutta mehän ei anneta periksi!

      Poista
  11. Tosi hyvä ja tärkeä aihe. Olen itsekin kirjoittamut samasta aiheesta jo pidemmän aikaa sitten: https://parastapuutarhasta.blogspot.com/2015/07/kovia-leviamaan-ole-varovainen-naiden.html?
    Erityisen ongelmallinen on ollut mm. jättiputki, jota kasvoi muuttaessamne runsaasti tontilla. Olen saanut sen kovalla työllä suunnilleen hävitettyä, joskin tänä keväänä putkahti jälleen muutama yksilö vanhoista maassa olevista siemenistä.
    Harmillinen leviää on ollut myös sinänsä tosi mukavan näköinen ja näyttävä auringontähti. Myös viiruhelpi ja karhunköynnös eli elämänlanka ovat kovia leviämään ja lähes mahdottomia hävittää, kuten myös mainitsemasi akileija, ja viel lisäksi tähtiputket. Ei näihin taida oikein auttaa kuin mainitsemasi kuihtuneiden kukkien kerääminen sekä ahkera kitkeminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja moni on mukavasti kommentoinutkin, kiitos sinullekin:) Jättiputkesta on ollut kovasti puhetta jo vuosia. Varmaan juurikin sen poistamisen vaikeudesta ja miten pitää olla suojavaatteet ym.
      Viiruhelpistä vähän haaveilin istutusryhmien elävöittäjänä, mutta onneksi luin ajoissa sen varjopuolista. Elämänlangasta on maininnut jo moni, meillä sitä ei ole.
      Tämä onkin jännä juttu, kun oma auringontähteni ei levinnyt lainkaan. Se poistui pihan kasvilajistosta muuten vaan, kun en oikein tykännyt siitä. Toiset on nuo tähtiputket :) Olen vuosia odottanut punaisen tähtiputkeni leviämistä -turhaan. Tosin se on ehkä liian aurinkoisessa paikassa. Varjoisemmassa on muut värit hieman lisääntyneet. Eli johtopäätöksenä, kaikki eivät leviä samalla lailla, vaan elinolosuhteetkin vaikuttavat niiden lisääntymiseen. Sama johtopäätös: kukkineet kukat ajoissa pois, niin ei ainakaan siementaimia idä liikaa.

      Poista
  12. Minä olen ollut aika ronkeli ottamaan villisti leviäviä kasveja meille, mutta onhan noita joitakin. Enimmäkseen meillä on siemenestä leviäviä, kuten akileijoja, myskimalvoja, pikkuampiaisyrttiä ja oreganoa. Niiden kanssa tulin alkuun hyvin toimeen mutta viime kesänä aloin tympääntyä, kun piti kärrätä monta kottikärrykuormallista kuihtuneita kukkavarsia kompostiin ja silti taimia ilmestyi sieltä sun täältä. Tänä kesänä olen vähentänyt niiden määrää reilusti. Juuristolla levittäytyviin olen ymmärtänyt suhtautua hyvin varovasti, kun huomasin äidin puutarhassa niiden riesaksi yltymistaipumukset. Siellä on tullut revittyä vuosikausia niin elämänlankaa (karhunköynnöstä), kannusruohoa kuin vuohenkelloakin. Vuohenkelloa on täälläkin mutta sen olen saanut tarkalla kitkemisellä pysymään poissa kukkapenkeistä. Nurmikoilla on vielä pari paikkaa, jossa se yrittää vallata alaa, joten valppaana pitää olla koko ajan.
    Helminukkajäkkärän kasvuvoiman aliarvioin todella. Sitä ei olisi pitänyt ottaa lainkaan tänne. Ensimmäiset pari vuotta se pysyi päällisin puolin kurissa mutta maan alla olikin tapahtunut kummia. Kolmantena kesänä kasvu räjähti käsiin ja vaikka hävitin sen heti samana kesänä, en tietenkään saanut kaikkia juuria pois ja sieltä se on sitten työntänyt jatkuvasti uusia taimia aika laajalle alueelle.
    Aloitteleva puutarhan omistaja ei arvaakaan, millaisen riesan voi kasveista saada, jos ottaa vastaan ihan mitä tahansa. Siinä mielessä ihan hyvä, että tällaisia postauksia tehdään, niin voi ottaa opikseen toisten virheistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet osannut aika hyvin varoa vihulaisia! Tuota en tiennyt helminukkajäkkärästä, tässä oppii itsekin uutta. Toivottavasti moni saa vinkkejä ja tietoa tästä, mitä ei kannata istuttaa tai minkä kanssa kannattaa olla varuillaan. Se tuntuu niin loputtomalta suolta, kun tietää jo melkein valmiiksi hävinneensä taistelun. Mutta kyllä se repiminen ja kaivaminen hillitsee kuitenkin , ilman sitä tilanne räjähtää käsiin ja peli on lopullisesti menetetty. Kiitos Minna kommentoinnista ja tiedoista.

      Poista
  13. Todella hyvä postaus . Meillä on mökillä ollut suopayrttiä mitä olen kitkenyt heti kun olen vain huomannut samoin tulikukkaa . Kellokukkaa löytyy myös.
    Malvoja en ota paitsi jalomalvan . Käenkukkaa olen hävittänyt mitä ruusukkeita löydän samoin sormustinkukkaa . Itse en ole näistä mitään istuttanut . Kaikkien levinäisyyttä ei vaan tiedä joten hyvä postaus .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila :) Suopayrtti on sinnikäs kaveri, huomattu on! Minusta ruusumalva eikä harmaamalvikki leviä kovin voimakkaasti, mutta olenkin kerännyt siemenkodat pois. Myskimalvan siemenet kypsyy nopeaa ja niitä ehtii aina tippua maahan. Eiköhän ne linnut ja muut eläimet levitä myös siemeniä omalla tavallaan. Mullan siirto paikasta toiseen voi olla syynä, siemenet voi kulkeutua jopa kengän pohjissa (veikkaus?) ja on niillä keinonsa.

      Poista
  14. Iso kiitos kaikille kommentoijille ja tietojen jakamisesta :) Lisääkin kommentteja mahtuu vielä vaikka kuinka. Lisään varsinaisen tekstini perään teidän mainitsemat kasvit (toivottavasti muistin kaikki)

    VastaaPoista
  15. Vuohenkellon sain pois ahkeralla kitkemisellä, pois kaivamisella ja maan monivuotisella peittämisellä. Kanadanvuokon sain kaivettua pois, samoin vuorikaunokin. Maahumalaa meillä on, sille ei voi mitään koska sitä on nurmikot täynnä. Tähtiputki pysyy kurissa, samoin akileijat kun leikkaan kukkavanat pois, saman teen malvoille ja nukkapähkämölle jota on muuten kaikkialla. Raparperin ja lipstikan ei pidä antaa siementää, niidenkin taimia on kaikkialla. Myös harmaakäenkukka leviää siemenestä, samoin kaurajuuri ja kirahvinkukka. Helminukkajäkkärä ei ole minulla ongelma, minusta se on helppo kitkeä jos leviää liikaa.
    Yksi voimakas on karhunvadelma, siinä vasta riesa kun tekee juurivesoja jopa parin metrin päähän. Siinäpä taistelee tilastaan kirjovuohenputken kanssa joka muuten sekin on pysynyt minulla aika hyvin kurissa. Kuiva paikka auttaa monen kanssa, edes rohtosuopayrtistä ei ole haittaa kun kasvaa todella kuivassa vaahteran alla. Sen kasvusto on yhtä suuri kuin 18 vuotta sitten tänne muuttaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja:) Taas tuli uusia kasveja leviäjien listalle. Mielenkiintoisia huomioita, kuten kuivan paikan vaikutus leviämiseen. Miten sinnikäitä puutarhuri ovatkaan taistellessaan sitkeitä rikkiksiä vastaan. Miten saatoinkaan unohtaa kanadanvuokon! Se meinaa vallata yhden penkin ihan väkisellä. Meillä kukkii raparperi joka vuosi valtoimenaan, mutta ikinä ei ole näkynyt alkuja. On tämä mielenkiintoista🤔

      Poista
    2. Kasvupaikalla on valtava merkitys, uskon näin. Epäsuotuisissa oloissa joku viheliäinen leviäjä voi pysyä kurissa, mutta suotuisissa oloissa leviää kuin häkä. Minulla menee syksyllä raparperin kukkavarret siemenineen puutarhakompostiin. Käytän sitä kukkapenkkeihin ja joka vuosi nypin sitten raparperin alkuja pois. Kompostin rikoista nukkapähkämö on pahin, olen tänäkin vuonna kitkenyt satoja taimia pois. Myös ukonkellon lisäisin listalle, siitä katkon visusti kukkavarret heti kukinnan jälkeen pois, muuten siemenet kypsyvät ja taimia on taas kaikkialla. Myös iisoppi on tehokas leviäjä. Mielenkiintoinen aihe jota voisi pohtia enemmänkin. Ai niin, joku asteri on kova leviämään, sitä meillä rajataan ruohonleikkurilla, saa kasvaa ihan omassa paikassa.

      Poista
    3. Katja, sinun jatkokommentti löytyi äsken roskapostista. Käyn lisäämässä nämäkin listalle, kiitos. Näin sen näkee miten mielenkiintoista kasvien käytös on. Mitä jos katkaisisi esim. raparperin ja muiden kompostiin menevien leviäjien kukat aiemmin, etteivät ehtisi kypsyä, välttyisi ainakin osalta leviämiseltä. Ruohonleikkuri on tehokas paikoissa, minne sillä pääsee.

      Poista
  16. Anonyymi9/21/2023

    Olipa hyödyllinen tietopläjäys. Kiitos.

    VastaaPoista
  17. Meillä leviäjiä, jotka olen kaivanut pois ainakin osittain ovat tähtiputket, poimulehdet ja tummakurjenpolvet. Siementaimia nousee vuosienkin kuluttua, onneksi lähtevät melko helposti maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tummakurjenpolvea minulla ei ole, siitä ei kokemusta siis, mutta tämä hyvä tieto ja lisään sen tuonne ylös. Kiitos Anu kommentistasi :)

      Poista
  18. Anonyymi9/23/2023

    Tyrnin juurivesat -huh! Rönsyakankaali leviää myös nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnistä ei itsellä kokemusta, joten tämäkin on hyvä lisäys listalle, kiitos. Rönsyakankaali leviää, mutta se on suhteellisen helppo poistaa, koska kulkee pääosin pinnalla eikä tee hirvittäviä juuristoja sinne tänne maan alle.

      Poista
  19. Katja kommentoi karhunvadelmasta ja meilläkin levivää, istutettiin 80cm. rumpuputkeen ja sieltä alakautta on lähteny karkuteille. Ruohonleikkuri taltuttaa sitä. Pikkutalvio kaivettiin kokonaan pois nyt viimeviikolla, mahoton kasvi. Sekin ol laajalle levinny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas hurja kasvi tuo karhunvadelma! Lisään nämä uudet nyt tuonne listalle, kiitos teidän kaikkien kokemusten. On se jännä; minun pikkutalvio ei koskaan lähtenyt kasvuun, vaikka kaksi kertaa yritin. Nyt on vain hyvä ettei lähtenyt :)

      Poista
  20. Anonyymi10/14/2023

    On yksi kovasti leviävä kasvi vielä.Ei ole perenna eikä kyllä haluttu, tämä on VUOHENPUTKI. tässä rittää epämukavasti töitä, nöyrästi vain kaivuutöihin. kukkapenkki uusiksi. syysterveisin zirunen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kans mahdoton vaiva ja isotöinen poistaa!

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!