1.4.2019

Julmuutta!

Olen oppinut vuosien varrella julmaksi!!
Jos siemenpussissa on suunnilleen miljoona pienenpientä siementä, käy yleensä näin, vaikka kylvät kuinka varoen: 

älytön sekamelska Leijonankitoja..... osan koulin, loput heitin kylmästi roskiin. Oli alunperinkin liian pieni kylvöastia.... Kylvin (hullu) myöhemmin uuden satsin ja nyt nekin alkaa olla kohta koulittavissa.
Kun taimikasvattaja käy tälläisten rasioiden kimppuun, tarvitaan hippunen tervettä julmuutta. Kaikkia pikkutaimia ei voi vain yksinkertaisesti koulia. Loppuu tilat, purkit ja mullat. Ja oikeastaan kärsivällisyyskin.

Väriminttua kokeilin kasvattaa ekaa kertaa siemenistä. Hyvin onnistuivat, itivät nopeasti huoneenlämmössä ja kasvu ollut suht rivakkaa. Nämä koulin kaikki.

Reunuspäivänkakkaraa Snowball, näitäkin tuli yli oman tarpeen. Loput oli pakko laittaa roskiin.  

Koulin reippaasti 3-4 tainta per purkki ja siltikin purkkeja kertyi aikas monta. Kokeilen myöhemmin vielä suorakylvöä maallekin, sittenpä näitä on :)

Ahkeraliisat itivät hyvin ja yli oman tarpeen. Koulin isoimmat ja komeimmat. Kahta sorttia tulossa.
Onneksi kaikki siemenet eivät ole pikkiriikkisiä!

Pelargonioita ei tarvinnut heittää pois, kylvin just niin monta siementä, kun ajattelin tarvitsevani. Näitä ei pussissa montaa siementä ole ja ovat aika hintavia. Ei siis haaskuuseen.
Kelloköynnökset samoin, vain tarvittava määrä. Tosin ihan kaikki ei itänyt, mutta näillä on pärjättävä. Ihan eri tahdissa kasvavat, osa juroo kummasti ... (Kuva viime viikolta, ovat jo isompia nyt)
Mustasilmäsusanna iti vähän huonosti, sain muutan taimen kuitenkin.
Tarhakylmänkukka onnistui hienosti jääkaappikylvönä. Kuukauden verran oli kylvöastia jääkapissa ja uskoisin että kaikki iti. Aion koulia nämä kaikki.
Uudet ihanat vaaleankeltaiset ryhmäsammarit koulin viimeistä tainta myöten :)
Kerrotut petuniat. Kylvin hintavan pussin sisällöstä puolet ja suurin osa iti. Koulin kaikki taimet.

Kiinanasterit itivät taas huonosti, ehkä joka kolmas siemen iti. Taatusti tuli koulittua kaikki.
Niittysalvian pikkuruisia taimia. Kylvin maltillisesti ja koulin kaikki.

Mites teidän kylvö-ja koulintapuuhat sujuvat? Löydätkö itsestäsi tarvittaessa pikkujulmurin vai onko pakko koulia joka ikinen taimi?




29 kommenttia:

  1. Aika harvoon o liikaa mitää, eikä sitä julmuria meinaa löytyä, vaikka oliski. Nyon pakko myäntää, että keijunmekosta on ylitarijontaa. Ahkeraliisat taas on ollu torella nihkeetä itämähän. Auts, mun kiinanasterit o viälä kylyvämätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet osannut kylvää sitten vakaalla kädellä :) Mulla holahtaa aina noita pienenpieniä liikaa, vaikka kuinka varois. Keijunmekkoja mullekin tulee aina ylimääräisiä, mutta niille löytyy ottajia :)

      Poista
  2. Tarpeen mukaan julmuuttakin löytyy! Minun leijonankitakylvöille kävi aivan samoin, varmaan joka ikinen iti, nyt ovat iloisena vyyhtinä vielä koulimatta. Ahkeraliisat pettivät 100 prosenttisesti, outoa, viime vuonna upeasti kasvoivat, nyt en saanut ainuttakaan taimea. Joku muu saakon sitten niiden paikat! Sinulla on hyvin kukkaisa kesä tulossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joutuu vaan olla joskus julma, ei voi mitään. Leijonankidat on just niitä, joita tulee aina liikaa, vaikka kuinka varoen kylväis.
      Mikäs sun ahkeraliisoja vaivaa, kumma juttu! Toivotaan että kukkivat myös, taimet ei vielä takaa mitään ;)

      Poista
  3. Onpa sinulla komea kokoelma taimia kasvamassa.
    Teen aika paljon kesäkukkien kohdalla suorakylvöjä, jos vain mahdollista, joten poisheitettäviä ei siksi yleensä tule. Perennantaimien kohdalla taas on ihan eri juttu. Kaikki säästän tarkkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin maltillisesti taimia siihen mitä on enimillään ollut. Suorakylvöjä varten olen varannut tälle keväälle enemmän siemeniä kuin koskaan :D
      Perennojen kohdalla harvoin tulee liikaa taimia, monet siemenet ovat sen verta isoja ettei tule liikaa kylvettyä. Eri asia jos kylvää niitä "laitan varalta, jos ei idäkään" siemeniä paljon :D

      Poista
  4. Todella hyvin onnistuneet kylvöt! Ja siis se on niin sydäntä raastavaa heittää osa itäneistä taimista pois, mutta joskus se on vain pakko tehdä. Itse olen melko huono karsimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, pakko vaan pistää silmät kiinni ja hävittää loput. Vaikka on isohko piha, raja tulee vastaan kuitenkin.

      Poista
  5. Olipas mielenkiintoista lukea tämä juttu. Minulla sujui suurinpiirtein samalla lailla ne mitkä ovat samoja, eli ahkeraliisat hyvin, samoin samettikukat koulin viimeistä taimea myöten. Mustasilmät itivät huonosti ( omia siem) ja kelloköynnöksiä sain riittävästi koska kylvin paljon siemeniä ~ ostin niitä syksyn alesta. Vielä en ole kylvänyt astereita enkä leijonankitoja. Eli ne siemenet mitkä ovat kalliita - niitä en heitä hukkaan. Taidanpa kokeilla ensi vuonna tarhakylmänkukkaa, jos en messuilta satu ostamaan.
    Mainio postaus, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika metkaa lukea vastauksesi. Ja kiitos kommentistasi. Aina ei tiedä mikä kiinnostaa lukijoita, tämä tuntui kiinnostavan monia.
      Katsotaan miten nämä tästä kasvaa, kaikki taimet eivät välttämättä selviä loppuun saakka. Liika kastelu tai vastaavasti kuivuminen voi koitus joidenkin kohtaloksi.
      Antoisaa kukkakesää:D

      Poista
  6. Onpas sinulla siellä monenlaista kasvamassa.=)

    Minusta ei meinaa millään löytyä julmuria. Tällä hetkellä on koulittuja orvokin taimia 48 kpl eli aivan yli tarpeen ja koulimattomia vähintään yhtä paljon taimilaatikossa. Käyn keskustelua itseni kanssa, mitä niille teen. Mutta säilön niitä nyt vielä hetken, jos vaikka muutaman vielä sittenkin koulisi.;)

    Paprikan ja tomaatin taimet koulin käytännössä kaikki ja ajattelin niitä sitten jakaa eteenpäin, kun ovat vähän vahvistuneet ja ulkoilleet.

    Sitten vielä laatikko, jonka sisältöä epäilen retiisiksi. Pitäisi heittää pois, kun ei ole niille paikkaa. Ei vaan sielu anna myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt jäi kiinnostamaan miten loppujen orvokkiesi kävi. Taidan käydä kurkkaamassa blogissasi.
      Kiitos vierailustasi, mukavaa kevättä!

      Poista
  7. Upea määrä sinulla jo istutettu ja hyvin ovat kaikki lähteneet. Mukavaa huhtikuuta:)

    VastaaPoista
  8. Hienot, terhakat taimet! Yritän kylvää ainoastaan sen verran, mitä tarvitsen. Pystyn kyllä tarvittaessa viskaamaan ylimääräisiä taimia kompostiinkin, mutta eihän se mukavaa ole. Pölymäiset siemenet ovat hankalia, kun ei pysty yhtään laskemaan, tuleeko taimia mahdollisesti 30 vai 200. Aurinkoista huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia:) Sehän se olis ihanne, ettei tarvis hävittää vaivalla idätettyjä siemeniä, mutta aina ei onnistu. Siemeniä on niin montaa erilaista sorttia ja kokoa, tätä ongelmaa ei varmaan olis, jos kaikki siemenet olisivat selvästi silmin nähtäviä ja sormenpäin tunnusteltavia.
      Samaa paistetta sinnekin:)

      Poista
  9. Onpa monenlaista kivaa tulossa! Hankalaa on heittää mitään pois...joskus kyllä onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain uuttakin taas seassa, kuten yleensäkin joka kesälle. Perennoja tykkään kasvattaa myös siemenistä lähtien.
      Pakko on joskus olla se julmuri, vaikkei haluaisikaan.

      Poista
  10. Minulle on tosi vaikeaa heittää pois ja usein lahjoitankin loput tutuille ja kavereille.Mutta leijonankita,sen kanssa olin kovana muutama vuosi sitten.Taimet oli ihan kasassa ja kasvaneet liian pitkiksi ja varret oli niin hentoisia, että varmaan 60% katkesi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan on hienoa, jos löytyy läheltä sellainen, joka ottaa ylimääräiset taimet, suorastaan ihanne. Oliskin hieno sellanen järjestely, jos voisi jakaa idätettävät jonkun kanssa ja kumpikin kasvattaa eri taimet ja tuotos jaetaan.
      Leijonankitojen kylvö on sieltä pahimmasta päästä!

      Poista
  11. Kylvösi ovat onnistuneet hyvin.
    Joskus on pakko olla kovakätinen, mutta lähinnä niissä tapauksissa, joissa edullisia siemeniä on yli oman tarpeen. Pyrin kylvämään sen, mitä kuvittelen tarvitsevani ja muutaman ylimääräisen vahinkojen varalle. Usein ne vahinkojen varalle kylvetyt osoittautuvatkin sitten ylimääräisiksi. Niitä voi jakaa tutuille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipa ne pääosin onnistuivat, ei kaikki kuitenkaan. Siementen hinta ja määrä pussia kohden vaikuttaa tosiaan kylvökäden vakauteen :) Poislukien ne pienenpienet siemenet, joita tuskin silmällä erottaa toisistaan.
      Taimien jakaminen on kannatettava juttu!

      Poista
  12. Wau mikä määrä sinulla on esikasvatuksessa. Meillä on todella kehnot esikasvatusmahdollisuudet ja haaveilen paremmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa näyttää siltä, mutta todellisuudessa paalljjoon vähemmän kuin parhaina vuosina. Toivottavasti sinäkin saat tulevaisuudessa paikan, missä voit esikasvattaa.

      Poista
  13. Hauska, mielenkiintoinen ja kaunis postaus!
    Minun on todella vaikea heittää (hyvin kasvavia) taimia pois, vaikka niitä olisi miten liikaa. Ulkona ja sisällä yritän löytää jonkin paikan, jonne istuttaa ne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara. Vaikeata se välillä on, mutta sanotaanko että elämä opettaa ;)
      Tilaa riittäisi ulkona, mutta kaikkea ei jaksa enää hoitaa.

      Poista
  14. Minulla ei ole valitettavasti tilaa kylvää mitään.
    Mutta jos olisi, luulen että olisin pikkujulmuri.
    Sinulle on tulossa upea kukkameri.
    Oikein rentouttavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  15. Hei herra ja rouva.
    Mikä on projektisi?
    Sinulla on vaikeuksia kehittää tai aloittaa projekti. Sinulla on hyvä aloite, mutta pankki kieltäytyi saamasta lainaa. Vakavat ihmiset, jotka joutuvat lainaamaan rahaa loogisesta syystä, älä viivytä projektisi valmistumista. Ota vastaan nopea ja taattu lainatarjous 72 tunnissa. Älä epäröi ottaa yhteyttä saadaksesi lisätietoja, niin olet täysin tyytyväinen.

    Sähköposti: georges.matvinc@gmail.com
    WhastApp: +33756924191

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!