23.1.2020

Kylmäkäsittely jääkaapissa

Alkaa olla siementen kylmäkäsittelyn aika.
Kylmäkäsittelyaika kestää vähintään 4-6 viikkoa, saa pitää pitempäänkin.
Jos lasketaan tästä päivästä 6 viikkoa eteenpäin, ollaan jo maaliskuulla ja silloin on hyvä aika nostaa kylvökset huoneenlämpöön ja odottaa itämisen ihmettä.

Tästä eteenpäin on vielä hyvää aikaa tehdä kylmäkäsittelyjä.

Kylmäkäsittelyn voi tehdä monella tapaa, mutta itse olen suosinut tätä jääkaapissa tehtävää tapaa viime vuosina.

Käytän kylvösastioina näitä lihapakkauksia, johon laitan kostutettua kylvömultaa 2-3 cm. Multa tasataan kevyesti painelemalla.
 Teen mullan pintaan pienet vaot kylvämisen helpottamiseksi. Tähän pitemmän malliseen rasiaan saan mahtumaan 7 eri sorttia helposti.
 Kylvökset kannattaa merkata sitä mukaa, kun kylvää. Käytän puhdistetuista margariinirasioista leikattuja kylttejä, joihin merkaan VEDENKESTÄVÄLLÄ  permanenttitussilla nimet.
Lopuksi peitän siemenet ohuella multakerroksella. Ne joita ei saa peittää, jätetään tietysti pinalla. 
Kostutus ja päälle muovi, jossa reikiä. Tällä kertaa jätän kylvöksen muutamaksi päiväksi huoneenlämpöön ja laitan sitten jääkaappiin.
MUISTA TARKISTAA KOSTEUS SÄÄNNÖLLISESTI JA SEURAA ETTEI KYLVÖS OLE LIIAN MÄRKÄ. TUULETA TARVITTAESSA, ETTEI HOMEHDU.

Jos onnistun, niin mm. näiden taimia pitäisi nousta aikanaan :)  Itäminen alkaa yleensä viikon, kahden kuluessa, joskus kestää pitempäänkin.

Ruusuruoho
Mustapäivänhattu
Leimurakkaus
Jättikarhunputki

Teetkö sinä kylmäkäsittelyjä ja millä konstilla?

25 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Ajattelin kokeilla muutamien perennojen kasvattamista ja jotkut näistä saattavat tarvita kylmäkäsittelyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Kylvökset on välillä arvoitus, ainakin mulle. Toisinaan ne onnistuu ja toisinaan ei. Kyse voi olla pienistä jutuista.

      Poista
  2. Mun taimikasvatushistoria o nii lyhyt, ettei kokemusta kylymäkäsittelystä oo paliokaa kertyny. Jääkaappihin tyrkkäsin viimme keväänä muutaman purkin. Syksyllä kylyvin muutamia suaraa pihalle, mutta ovat tainnehet saara kylymäkäsittelyn sijahan märkäkäsittelyn. Toivottavasti sun kylyvöket itää. Kivoja kasvatuksia tulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään hirveen montaa vuotta ole näitä tehnyt. Luin kyllä monena vuonna miten pitäisi tehdä, mutta tuntui mukamas hankalalta. Tää on minusta helpoin tapa tai sitten kylvää suoraan syksyllä penkkiin tai muuhun.
      Tuo märkyys alkaa huolestuttaa ja mulla on jäätäkin penkissä!!!

      Poista
  3. Yleensä annan monivuotisten kasvien osalta talven hoitaa kylmäkäsittelyn ulkona.
    Pari vuotta sitten kylvin tuota leimurakkautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suoraan ulos on myös helppo tapa, mutta tahdon unohtaa mihin kylvin ja mitä tuli laitettua. Myös kovat sateet voi kuljettaa siemenet mihin sattuu. Leimurakkautta on mulla jo ennentään vähän, mutta laitoin lisää, en muista vaatiko kylmäkäsittelyn, mutta varalta tein.

      Poista
  4. En ole onnistunut kylmäkäsittelyssä jääkaapissa tai kellarissa, joten myös minä vien ruukut talveksi ulos. Kastelua on välillä keväällä/kesällä vaikea muistaa, kun ruukut ovat suojaisassa paikassa poissa silmistä, mutta onnistun silti noin paremmin, osan siemenien itäminen jää yllättävän myöhään kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta! Tällästä se on, toinen tykkää toisesta tyylistä. Onneksi tapoja on useampia. Kastelun kanssa pitääkin olla tarkkana, ei saa unohtaa, mutta ei saa hukuttaakaan siemeniä.
      Välillä itäminen kestää tosiaan tuskastuttavan kauan. Mulla on taas yksi mysteerikasvi tulossa penkissä, ehdin nakata mukamas itämättömien siementen mullat penkkiin ja kappas vaan, sieltä nousi "joku" ja mulle ennenstään outoa lehteä pukkaa. Asia selvinnee kesällä :)

      Poista
  5. Wau! Oletpa osaava. Juu, en kylmäkäsittele, liian vaativaa hommaa minulle, hupsulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sellasta kokeilua ollut itsellekin. Välillä onnistuu ja välillä ei. Aina ei tiedä syytä epäonnistumiselle, vikaa voi olla kylväjässä, mutta myös siemenissä.

      Poista
  6. Tämäpä hyvä ja havainnollinen ohje. Kiitos!
    Yleensä kylmäkäsittelen ulkona. Juuri tänään mietin jääkaappiversiota, joten tämä ohje tuli kuin tilauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Sattuipa sitten sopivasti. Ajattelin kyllä että nyt on hyvä ajankohta laittaa tästä postaus, jos vaikka joku innostuisi kokeilemaan. Nyt vaan kylvämään ja odottamaan.

      Poista
  7. Sinä olet innokas, kokeilet ihan selvästi kevään juttuja.
    Mä toivon että talvi sais jatkua, luntakin vois tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajankulua itselle ja toivottavasti kaunista kukintaa palkaksi :)

      Poista
  8. Kylmäkäsittelyn oon hämähäkkikukalle tehny ussiimpana vuotena jääkaapissa. Ulos oon kylyvöksiä tehny monenavuotena lumenalle. Syksyllä purkit kiänsin kylellee, jotta eivät hukkus siemenet jos vettä sateloo. Satanu on ja jännä nähä keväällä onnistuko tänätalavena kylyvöt! Lihalaatikoita oon miekin käyttäny ja voirasioista nimilappuja leikelly. Mukava kun laitoit tämän ohjeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo hämähäkkikukka on mulle täys mysteeri ja kuulostaa olevan monelle muullekin. Ei se itäny, vaikka pidin kylvöstä eri lämpötiloissakin. Toiset ovat onnistuneet sahaavien lämpötilojen kanssa, mutta minä en onnistunut siinäkään. No se ei ollu mun kukka sitten.
      Ulkona onnistuu kylvökset myös, mutta täytyy huolehtia tosiaan, ettei sateet vie siemeniä mennessään. Seinänvierusta, katoksen alla tai esim. kannellisessa lavassa on hyvä pitää. Kunhan muistaa kastelun.
      Minä suosin kierrätystä, hyviä välineitä löytyy omasta takaa, turha ostaa.

      Poista
  9. Havainnolliset ohjeet! Meillä on niin pieni jääkaappi, etten ole multapurkkeja sinne koskaan laittanut, mutta olen muovipussissa märän talouspaperin päällä kylmäkäsitellyt joitain siemeniä. Syys- ja hankikylvöjäkin kokeilin viime vuonna ja onnistuivat hyvin. Tänä vuonna ei taida olla mitään kylmäkäsittelyä vaativaa, jos ei ruukkuihin tehtyjä syyskylvöjä lasketa mukaan. Voi olla, että käyn kaivamassa osan ruukuista maalis-huhtikuussa maasta sisälle ottamaan pikkuisen varaslähtöä kasvuun :) Tsempit kylvöksillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuo talouspaperi kylvös onnistuu myös ja toiset pitää hiekassa tai perliittikö se aine lie missä voi kans kokeilla. Lauttakylvöä kerran kokeilin, mutta taisin olla liian hätänen, kun ei muka onnistunut.
      Tuo aika onki hyvä nostaa kylvökset itämään, pääsee ajoissa siirtämään taimet kasvamaan penkiin tai minne haluaa. Onnea myös sun kasvatuksille :)

      Poista
  10. Hyvä ja toimiva ohje. Näin minäkin tein mutta nyt yritän tehdä vain syyskylvöjä ulos mitä sitten kylväänkin. Ihania perennoja sinulla tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja minusta helppo. Toivotaan että itävät ☺️

      Poista
  11. Toivottavasti kylvösi itävät hyvin, kaunista kukkaloistoa on silloin luvassa! Minulla jääkaappikylvöt ovat jääneet vähiin, karhunlaukkaa olen siten kokeillut, mutta muuten olen suosinut syys- ja hankikylvöjä. Oikein hyvää helmikuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Enpäs sitten muistanutkaan että leimurakkaus ei tarvitse kylmäkäsittelyä! Sieltä punkee nyt hentoa kellertävän vihreää taimea tulemaan. pitänee ottaa ne pois ja koettaa laittaa purkkeihin. Kovin on aikasta vielä heille...

      Poista
  12. Jääkaappia minäkin olen käyttänyt. Hyviä kylvöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minusta on helpoin kun on lähellä ja muistaa paremmin tarkistaa.

      Poista
  13. Tänään kylvin jättiverbenoita, viikon päästä pääsevät jääkaappiin. Pihalla olen tehnyt hankikylvöjä ja ovat onnistuneet hyvin.

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!