1.3.2015

Kylvölautalla idättäminen

Olen lukenut tästä paljon ja kuullut pelkästään positiivista palautetta ja kokemuksia, joten pitihän sitä kokeilla. Ostin hämähäkkikukan siemeniä, kasvi oli jo viime kesänä mielenkiintoni kohteena, mutta nyt päätin kokeilla.
Monien kokemukset tästä kasvista olivat hyviä ja ulkonäköä kehuttiin, mutta kuuluu olevan hiukan hankalaa saada itämään. Monilla oli onnistunut nimenomaan kylvölautan avulla ja silloinkin eri lämpötiloja vaihdellen. Välillä lämpimässä, välillä jääkaapissa. Haasteet on mukavia, joten tuumasta toimeen.
Päätin käyttää tyhjäksi jäänyttä pakkausta, johon leikkasin rahkapurkin pohjasta lautan alustan. 
Sen päällystin suodatinpaperilla. Luin jostakin, että se on parempaa, kuin talouspaperi, siihen ei jää hennot juuret kiinni irrotus vaiheessa.
Kastelin suodatinpussin, oli helpompi muotoilla pohjan päälle. Sitten vettä päälle ja vettä myös viereiseen "säiliöön". Siitä on helppo kallistaa vettä lisää paperin ulottuville (lokeroiden välissä on vain matala kynnys)
Nämä rohkeat pääsivät testaamaan systeemiä. Kaikkein nopeimmat siemenet itävät kuulema päivässä! No näiden uskon vaativan aika pitkän ajan, mikäli muiden kokemukset pitävät paikkansa. Kerron sitten myöhemmin miten kävi näiden kanssa!
Välillä ruuan laittoa.
20.2. kylvetyt Lobeliat ovat itäneet ja kolot ovat täynnä pikkuruisia taimia :D

Ensimmäinen erä basilikaa on jo koulittu varsinaisiin kasvuastioihin. Toinen erä on itämässä parhaillaan. Meillä käytetään paljon basilikaa maustamiseen ja lapsenlapset syövät jopa paljaaltaan mummun herkkubasilikaa :D 
Mummu kasvattaa mielellään basilikat koko sakille :D
Mukavaa sunnuntai päivää kaikille! Ilokseni huomasin, että olen saanut uusia lukijoitakin:) Tervetuloa mukaan touhuamaan pihalla ja kasvattamaan kukkia siemenistä!


25 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Thank you Linda! Nice to have you here :)

   Poista
 2. Hämähäkkikukka on yksi kauneimmista kesäkukista. Aloin nyt aamusella koluamaan siemenvarastojani ja löysin myös hämähäkkikukan siemeniä, tosin ne saattavat olla jo vanhentuneita. Taidan silti kokeilla onneani, Yhdestäkin taimesta tulee jo aika iso puska! =) Pari kesää takaperin sain muutaman itämään ja niistä jotka selvisivät aikuisikään, tuli ihan hienoja. Kuivumiselle hämähäkkikukka taitaa olla aika herkkä, pari nuorta taimea kun pääsi kuivahtamaan, niin kirvat olivat samantien kimpussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KesäKukka uusista vinkeistä tuota kasvia koskien. Oletko saanut itämään tavallisesti mullassa? Muistatako kauanko meni itämiseen entä oliko kylvös valossa, lämmössä ym?
   Entistä enemmän odotan noiden itämistä ja toivottavasti joskus kukkimista :D

   Poista
  2. Apua, nyt täytyykin muistella... Ne itivät huoneenlämmössä, tavallisessa mullassa, mutta todella hitaasti, koska minulla on sellainen mielikuva, että kylvin sekaan jo ihan muita siemeniä, jolloin hämähäkkikukat alkoivatkin yllättäen itää. Kylvökset olivat ikkunalaudalla. Toivottavasti tuo kylvökokeilusi onnistuu ! =)

   Poista
  3. Kiitos KesäKukka, tuo antaa toivoa minullekin. Jos ei tuossa kylvölautalla tapahdu mitään, niin sitten vaan tavallisella konstilla multiin ja odottamaan. Toivottavasti on pitkä ja lämmin syksy! Ehtisivät kukkia:D

   Poista
 3. En ole tuollaisesta kylvölautasta kuullutkaan, jännä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla puutarha.net sivustolla siitä puhutaan ja sitä ovat useat kokeilleet onnistuneesti. Mukava kun poikkesit tänne Piia Anneli ja tervetuloa toistekin:)

   Poista
 4. Onpa jännä kokeilu. Kuulin eka kerran systeemistä. Basilika onkin vielä kylvämättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tämähän taitaakin olla sitten outoa monelle. Luulin tämän olevan yleisesti tiedossa. No nytpä sitten ainakin pääsette täällä seuraamaan kaikki mitä tuleman pitää:) Mukavaa sunnuntaita Satu:)

   Poista
 5. Voi että tuota täytyykin kokeilla! Voisiko vielä soveltaa laittamalla kaistaleen suodatin paperista tuonne vesisäiliön puolelle, jspa kosteus siirtyisi sitä myöten siementen alla olevaan paperiin, mikäli se pääsisi kuivahtamaan??! Ihanaa hifistelyä siemenöisten kanssa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on vielä sekin hyvä puoli ettei tarvi kylvömultaa ollenkaan! Säästyy sekin ja ei tule sotkua mullan läträyksen kanssa. En kuitenkaan luovu kokonaan tavallisestä idättämisestä. Kokeilen vielä ainakin krassien kanssa. Suikaleideaa kannattaa varmasti kokeilla, vaikka ovat tuossa keittiössä silmäin alla koko ajan:D
   Mukavaa sunnuntaita Minna:)

   Poista
 6. Kylvölautta on ihan uusi juttu minullekin.

  VastaaPoista
 7. Hämähäkkikukka on kaunia täytyiskö minunkin kokeilla tuot systemiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä ettei:) Aina kannattaa kokeilla Irma, jos vaikka onnistuisi.

   Poista
 8. Jokunen vuosi sitten sain hämähäkkikukan itämään ihan normaalilla tavalla huoneenlämmössä. Viime keväänä en saanut itämään millään, taimimultaan kylvin ja olivat vuoroin lämmössä ja kylmässä. Nyt sitten kylvin pussin pohjat jo tammikuussa ja vein kylvöksen viileään varastoon. Pitääkin muistaa käydä nyt hakemassa huoneenlämpöön ja katsoa miten käy. Ihania taimia sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! Hyvä kuulla, että toiset ovat onnistuneet ihan normaalilla systeemillä hämähäkkikukan kanssa. Oikukkaita tuntuvat olevan itämään. Toivottavasti sun siemenet alkaa näyttää elonmerkkejä :D

   Poista
 9. Sinullahan on jo hyvällä mallilla kylvöt - aloittelen vasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vasta aloittelen :) Ens viikosta eteenpäin alkaa isommat kylvökset.

   Poista
 10. Kylvöt näyttää sinulla jo olevan pitkällä! Ihana nähdä vihreitäalkuja, vaikka vaan kuvassakin. Kevät!

  VastaaPoista
 11. Minulla hämähäkkikukka iti hitaasti viime keväänä. Osa taimista kuoli ja tein uusinta kylvönkin. Kasvivalon alla kylvömullassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hidasta tuntuu olevan. Reilussa viikossa kylvölautalla ei näy mitään! Tein toisen kylvön kylvömultaan. Katsotaan miten käy.

   Poista
 12. Nyt on mennyt jo kolme viikkoa ja vieläkään ei näy mitään itämisen merkkejä hämähäkkikukassa :( Pidin kylvöstä välillä jääkaapissakin ja nyt on taas huoneenlämmössä. Toisen satsin kylvin normaalisti multaan, saapas nähdä nouseeko sieltä mitään. No kokeiluja pitää aina tehdä :)

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...