15.1.2016

S, Siankärsämö, Syyskaunosilmä jne

Hei taas!
Paljon kiitoksia kaikille synttärionnitteluista. Taas napsahti vuosi lisää mittariin. On se kumma, kun nykyisin vuodet mennä hurahtaa hirveetä vauhtia! Tästäkö ne vanhat ihmiset ennen puhui...

Mukava kun tulit katsomaan mitä S:llä alkavia kasveja minulta löytyy. Pikku hiljaa alkaa olla nämä perennat esiteltyinä, sitten siirrytään pensaisiin ja puihin. Mutta ei mennä asioiden edelle;)

194. Sammalleimu, Phlox subulata
Sammalleimu kukoistuksensa huipulla. Nykyisin tuossa ei enää kasva sammalleimua juurikaan, 
se oli ruohottunut pahasti ja minä en sitä pystynyt hoitamaan, joten se kaivettiin pois. On sitä jossakin vielä pieniä määriä olemassa.

 Talon takana, koivun alla olevassa kivikkopenkissä sitä on muiden maanpeitekasvien kanssa vähän siellä täällä sikin sokin. Tämänkin penkin uudistus odottaa...
 Tässä vuosia sitten otetussa kuvassa lammikko on vielä melko uusi tulokas pihalla ja sen ympärillä kasvoi silloin sammalleimua, vaan eipä kasva enää.

195. Siankärsämö, Achillea millef. Cerice Queen
 Ihanan näyttävä väri, olen nykyisin tykästynyt näihin pinkin eri sävyihin.
Monen muun perennan tavoin, tätä on helppo kasvattaa itse  siemenistä. 
Nämäkin ovat omaa tuotantoa.


196. Siankärsämö, vaaleanpunainen 




197. Sinipiikkiputki, Eryngium planum
 On kasvatettu myös itse siemenistä. Teki ensimmäisenä vuonna muistaakseni pelkän ruusukkeen. Kokeiluna tätäkin kasvatin, saa nähdä jääkö.



198. Siperiankurjenmiekka, Iris Sibirica
Suurimalle osalle tuttua Siperiankurjenmiekkaa löytyy varmaan aika monelta pihalta Suomessa.


 Lehdet ovat syksyisin upean ja näyttävän näköisiä. Ainoa miinuspuoli kasvissa on 
todella runsas lehtien määrä, jonka alasleikatessa taas muistaa :(


199. Siperiankurjenmiekka, valkoinen??

Tästäpä ei ole kuvaa, koska saatu alku kaverilta ja se lykkäs vaan lehteä viime kesänä. Odotan mielenkiinnolla kukintaa ;)

200. Suikeroalpi,  Lycimachia nummularia
 Koivun alla olevassa kivikkopenkissä Suikeroalpia kasvaa monen muun seassa.
 Sopii mainiosti myös ruukkuun, kuten tämä muutaman vuoden takainen kuva osoitttaa.

201. Suikeroalpi, L. Goldilocks tai Aurea
Sain myös vaaleamman vihreää sorttia olevaa suikeroalpia, jonka nimestä en ole päässyt 
selvyyteen. On joko Aurea tai Goldilocks.

202. Suomentatar, Aconogonon x fennicum
Perenna kai se tämäkin on, vaikka saavuttaa suuren pensaan mittasuhteet.
 Loppukesästä kukinnot muuttuvat punaruskeiksi. Tykkään tästä, kun voi talveksi leikata alas ja kasvaa nopeaa kesän aikana isoksi pensaaksi. Voi käyttää näkösuojaksi moneen paikkaan.

203. Suopayrtti, Saponaria officinalis
 Vai liekkö Rohtosuopayrtti, en ole varmaa. 
 Edustaa tosi vanhaa perinnettä suomalaisilla pihoilla ja sille on annettu monia nimiä. Naapurin mummu nimitti Ylioppilaskukaksi tai Ylioppilaaksi. Mitä nimityksiä sinä olet kuullut tälle? Olis kiva tietää ja kuinka moni suvaitsee tätä sitkeää sissiä pihassaan?

204. Syyskaunosilmä, Coreopsis verticillita
 Ihana ja runsaasti kukkiva loppukesän ja syksyn kukkija. Enpä arvannut miten ihana kasvi on, kun tämän hommasin pihalleni.
Kukat ovat kuin pieniä aurinkoja :)



205. Syysleimu, Phlox paniculata "Starfire"


Syysleimun kanssa me ei olla oikein väleissä! En ole koskaan onnistunut kasvattamaan sitä. En kestä katsoa sille ominaista lehtien ruskistumista ja härmää. Taas kokeillaan, miten käy...

206. Syyssädekukka, Gaillardia aristata

 Enpä arvannut minkä iloisen väripilkun saan pihalleni, kun ystävä antoi tämän taimen.
 Kukki ihan mahdottomasti vielä loppukesästä, kun muisti poistaa vanhat kukat.

207. Sädepäivänhattu, Rudbeckia sullivantii Goldsturm
 Huikeat SYYSALET kannattaa hyödyntää, tämänkin sain melkein ilmaiseksi. Eipä siitä ollu paljon muuta kun juurakko jäljellä, sen verran näki että elossa on. Toivottavasti lähtee kasvuun.

Siinäpä ne olivat. Hyvää kertausta tämä on itsellekin ja varsinkin kun uudempia tulokkaita oli tässäkin kirjaimessa useampia.
Toivon sinulle mukavia talvipäiviä, vaikka nyt on ollu vähän liiankin kylmää. Autokin reistasi kaikkein kovimpana pakkaspäivänä ja piti hankkia uusi akku. Muistakaa pukea lämpimästi päälle!
Terkuin  Maatuska

24 kommenttia:

  1. Ihania aarteita edelleen sinun puutarhastasi!
    Meillä on takapihalla tuota ylioppilaskukkaa, eikä se ole vielä ainakaan levinnyt liikaa. Työpaikallani sitä on myös, mutta siellä se kaatuilee ja makaa usein maata myöten.
    Eipä paljoa viitsi pihalle mennä, muuta kuin lumityöt tekemään. Onneksi voi istua sisällä ja ihastella kesää ja kukkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina. Kyllä tuokin kaatuilee, siksi onkin hyvä saada jonkun toisen kylkeen kasvamaan tai hommata tukea (tahtoo aina jäädä viime tippaan tai yleensä tekemätä)
      Loppuis jo nämä kovat pakkaset ja siirryttäis helmikuulle, silloin vois alkaa pikkuhiljaa miettiä kylvöjä...

      Poista
  2. Huh, huh, ihanan värikäs lajitelma kesän ihanuutta <3 Haaveilen Ruusunmekkoon siankärsämön vaaleanpunaisen eri muotoja. Toisen kyllästyminen on toisen unelma <3

    VastaaPoista
  3. Olipas taas ihana postaus, kiitos tästä. Niin hyvää tietoa ja niin kauniita kuvia. Sammalleimu on niin kaunis. Hyvä idea laittaa suikeroalpia ruukkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, mukava jos näistä on jollekin jotain hyötyä ja iloa.

      Poista
  4. Sammalleimu on yks mun lemppariista. Vanahantuvan seinällä, oli pitkä rivi ylioppilahankukkaa. Siältä son jo hävinny, mutta mullon ny sellaasta lakuavaa mallia. Ei hyvä. Leviää, joo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammalleimu olis ihanaa, mutta tämmöselle selättömälle, joka ei voi kumartua eikä konttia, hoito on ylivoimasta. Jouduttiin purkaa se pikkunen kivimuurikin pois, kun jäi aidan viereen ja tytön koira karkas sen päältä jatkuvasti, oli pakko hajottaa muuri pois:( Sen päällä kasvo sammalleimua ja muutakin matalaa kivikkokukkaa.

      Poista
  5. Ihana postaus kauniista kukkasista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva, nyt näistä kukkakuvista nauttii pakkasen keskellä.

      Poista
  6. Myöhästyneet onnittelut!
    Ihania kukkia ja paljon sinulla. Tuota suopayrttiä minulla kasvaa, mutta en tiennyt sen nimeä ennen kuin nyt. Kaivoin sen purkutalon pihalta muutama vuosi sitten, tykkään kyllä siitä. Suikeroalpia käytän paljon kukkaistutuksissa, otan penkistä, tuikkaan ruukkuun ja taas syksyllä istutan penkkiin. Kätevää ja näyttävää:)
    Mukavia talvipäiviä, kevättä kohti mennään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mustakissa. Nyt löyty sun kasville nimi :) Hyvä vinkki tosiaan käyttää suikeroalpia istutuksissa, amppeleissa ym.

      Poista
  7. Tykkään siankärsämöistä, mutta ainakin meillä ne ei ole kovinkaan pitkäikäsiä, taantuvat ja katoavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kosotäti, eikö se sinulla kylväänny itsekseen? Minusta on vähän liiankin hyvää leviämään. Siementaimia nousee jatkuvasti sieltä täältä.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Tässä talaven ratoksi näitä rustailen, kuluu nämä pahimmat pakkaset näin mukavasti :)

      Poista
  9. Kiva katella kukka kuvia näin pakkasilla. Olen sun blogissa ekaa kertaa ja liityin heti lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Aurinkokujalla! Kävin katsomassa blogiasi ja kommentoimassa mm. lastenhuoneen juttuun.

      Poista
  10. Sinulla on tosi kaunis piha ja niin upeat ja hyvinhoidetut kukkapenkit laajoine valikoimineen. Näitä kuvia katselee todella mielellään. Tuota suopayrttiä kasvaa minunkin puutarhassani ja se onkin sitkeä sissi ja hyvä niin. Sain sen aikoinani äidiltäni lapsuudenkodistani ja isäni sanoi sitä aina ylioppilasneilikaksi. Myöhemmin ihmettelin mielessäni mistä moinen nimi oli saanut alkunsa.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Kruunu Vuokko:) Samaa olen minäkin miettinyt, miksi ylioppilas on yhdistetty tuohon kukkaan? Sen ymmärtäisi, jos kukkisi keväällä ylioppilasjuhlien aikaan, mutta tämä on enempi syksyn kukkija.

      Poista
  11. Ihana puutarha ilolla niitä katselee Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma, näillä pakkasilla kuvat tuovat lohtua kesän odotukseen.

      Poista
  12. Rohtosuopayrtin kaivoin viime kesänä pois ja annoin naapuriin. Silti minulla on vahva epäilys, että se jonkin ajan kuluttua putkahtaa penkkiin aivan kuin ei olisi ikinä poistunutkaan. Se on tehnyt niin ennenkin... Kauniit kukat ja ihana tuoksu, mutta on se aikamoinen leviämään..! Jos sinipiikkiputkella on vähääkään suosiollinen kasvupaikka, leviää se hyvin helposti siemenistä. Sammalleimujen kanssa joudun minäkin varmaan jonkinlaisen operaation suorittamaan keväällä. Ne on aika hyvin päässeet ruohottumaan täälläkin... Kärsämöitä opin arvostamaan kunnolla vasta viime kesänä, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!