2.2.2016

Pensaita ja puita A-K

Hyvää alkanutta helmikuuta kaikille!
Monille se tietää kylvökauden alkamista, esim. Keijunmekot ja Pelargoniat menee multiin lähipäivinä, elleivät jo ole.
Nyt siirrytään pensaisiin ja puihin ja aloitetaan pensasangervoista. Mitään ihmeellisiä ja erikoisia ei meiltä löydy, mutta esittelen ne silti.

Angervot
229. Keijuangervo, Spiraea japonica 'Little Princess'
 Tuttuakin tutumpi pikku pensas ;)
 Leikkaan reilusti keväällä ja pyöristelen vähän muotoa. Saattaa nimittäin kasvattaa pitkiä hujoppeja sinne tänne. Yleensä siistin jo loppukesästä latvoja, katkoen kukkinnot pois.
 Miinuksena aika myöhään kestävä "risuvaihe" ennen kuin lehdet puhkeavat.
230. Kesäangervo, S. 'Summersnow'
En ollut edes kuullut kesäangervosta, kun löysin tämän taimistolta. On tietojen mukaan taiganvirpiangervon ja koivuangervon risteymä.
 Miinusta: on työläämpi hoidettava kun muut. Vanhat kukkineet oksat poistettava maata myöten, jos haluaa pitää siistinä. Jää muutenkin helposti risuiseksi. Kaveri vasemalla puolella leikattu alas kokonaan, kun oli pelkkää risukkoa. Hyvin lähti kasvuun. 

 Plussaa ehdottomasti kaunis ja runsas kukinta. 
231. Koivuangervo, S. Betufolia 'Tor'
Muuta kuvaa ei taida olla näistä, kolme pientä alkua koivuangervoa vasemalla puolella.
Pari vuotta sitten istutetiin monilajinen, vapaasti kasvava aidanne. Meidän piha on nykyään jaettu kahteen osaan: aidattu alue (koirien takia) talon ympärillä ja sitten ulkopuolelle jäävä osuus. Aidanne jää aidatun alueen ulkopuolelle. 

232. Morsiusangervo, Spiraea Arguta
Tätä tai norjanangervoa istutettiin 80-luvulla varmaan useammankin talon pihaan :)

 Siinä vaiheessa, kun pensas näyttää risuiselta, oksat käppyräisiltä ja on muutenkin siistimisen tarpeessa, leikataan alas n. 10-15 cm korkeudelta. Meidän  yli 20v. vanhat pensaat on leikattu alas kolme kertaa. Kukinta alkaa muistaakseni leikkausta seuraavana kesänä.
Lumi painaa oksia pahaenteisesti maahan, mutta annas olla kun kevät tulee, niin sieltä taas ponnistetaan urheasti ylös.


233.  Rinneangervo, Spiraea densiflora
 Rinneangervo on ehdoton suosikkini pensasangervoista.

 Ruusu Tarja Halonen ja Rinneangervo
Talviasussa 

234. Ruusuangervo, S. japonica 'Albiflora'
Valkoinen ruusuangervo. Kasvaa hitaanlaisesti. 

235. Ruusuangervo, S. japonica 'Froebelii'
 Ruusuangervo kuuluu suosikkeihini. Sen kukinta on todella kaunis ja värikäs. Kestää runsaan leikkaamisen keväällä, kukkii samanvuoden versoilla. Helppo, kestävä ja kaunis.
 Parkkipaikan kulmalla: purppurapunalatvaa, ruusuangervoa, virginiantädykettä ja taustalla  näkymättömissä syyshortensiaa. 
236. Tummaruusuangervo, S.japonica 'Dart's Red'
Liekkö kuva oikeasta ruusuangervosta. Näitä kasvaa useampaa lajiketta ja tahtoo mennä sekaisin nimistä ;) Kauniita ovat joka tapauksessa.
237.  Virpiangervo, Spiraea chamaedryfolia
Saattaa tosin olla idänvirpiangervo. Saadessani juuripaakun omistaja ei muistanu kumpaa on. Pensas on kasvanut vuosien varrella todella isoksi
 Syysvärityksessäkään ei ole moittimista.
 Kestää talven koettelemukset nurisematta, vaikka näyttää hurjalle tuo taipuminen.

 Kukka on läheltä katsottuna aikas nätti

238. Hopeakuusi, Picea pungens
 Mielestäni tämä on ostettu hopeakuusena.

Raivostuttavaa, kun ei tullut alkuaikoina laitettua talteen kasvien nimilappuja. No eihän sitä silloin tiennyt mihin tämä homma paisuu ja että haluaa jatkossa tuntea kaikki kasvinsa;)
 239. Humala, Humulus lupulus
Humala ei ole pensas eikä puu, mutta jäi pois perennaesittelystä.
 Kasvaa talon itäpäädyssä ja on viihtynyt hyvin. Aina ei jakseta siivota kuivia kasvustoja pois, vaan jätetään ne talveksi. Siihen on keväällä uusien alkujen helppo ruveta kiipeämään. 
 Jossain vaiheessa humalaa kasvoi etupihalla kuistin nurkassa, mutta siihen tuli mustia ötököitä, 
jotka sotkivat kaiteet ja seinän. Sai häädön.

240. Isotuomipihlaja, Amelanchier spicata
 Aikainen kukkija, touko-kesäkuun vaihteessa, 
Marjat alkuvaiheessaan
Uskomaton selviytyjä. Viime talvena raskas lumi painoi tuomipihlajat näin hurjasti maata kohti. Olin ihan varma ettei ne enää koskaan nouse ylös, mutta niin vain nousivat.


241. Kataja, Juniperus communis
 Kataja kasvaa ihan tontin laidalla, iso pihamännyn juurella, lähellä tietä. Itsekseen on tuohon kasvanut aikoinaan ja siinä saa olla.

242. Kiiltotuhkapensas, Cotoneaster lucidus
Kuva on otettu toukokuun 4. päivä 2008. Muistan kun tehtiin tuo seinänvierus kuntoon vappuviikonlopun aikana. Pieniä lehdenalkuja täynnä, nurmikkokin vasta aloittelee vihertymistä. 

 Olen näemmä keskittynyt kuvaamaan enemmän syysasua ja siinä onkin katsomista. Tällä on pihan kasveista ehdottomasti värikkäin syysasu :)

243. Kiinanlaikkuköynnös, Actinidia kolomikta
Tätä ehdin ihastella monta vuotta, ennen kuin sain omaan pihaani.  
 Itsepintaisesti se olla jökötti eikä kasvanut pituutta juuri yhtään eikä lehtien päätkään vaalene. Oliko tämä nyt väärää sorttia? Sitä on ilmeisesti ainakin kahta erilaista.
 Kunnes viime kesänä se otti kasvupyrähdyksen ja nousi ainakin metrin kaariporttia pitkin ylös. Yes!
244. Koivu, Rauduskoivu, Betula Pendula
Muuttaessamme taloon, pihassa kasvoi kaksi koivua. Toinen etupihalla ja toinen talon takanurkalla.
 Etupihan koivu kasvoi liian lähellä taloa ja syysmyrskyjen aikaan eteinen oli aina täynnä keltaisia koivunlehtiä, kun oven avasi.
 Arvatenkin mittani alkoi täyttyä vuosien mittaan, kunnes.....
koivu kaadettiin ja kannon ympärille tehtiin istutusalue. Kanto jätettiin tarkoituksella korkeaksi.
Takapihan koivun alle muotoutui kuin itsestään kivikkopenkki, koska koivun juurella oli jo valmiina suuri kivi.


Koivu on komea talvella, se saa pitsihunnun päälleen.

245. Punakoivu, Betula Pendula
Viime syyskesällä löytyi hyvästä tarjouksesta. Siitä ei ole kuvaa, joten lainaan netistä.
Kuvahaun tulos haulle punakoivu
Kunpa se selviäisi talvesta. Eniten harmittaa, kun luin vasta jälkeenpäin, ettei se tykkää juurialueellaan ylimääräisestä tavarasta ja mehän laitettiin kivituhkaa ympärille, että saisi kasvaa heiniltä rauhassa:( 
Kuvahaun tulos haulle punakoivu

246. Kuutamohortensia.Hydrangea paniculata Praecox
Tälle ei ole löytynyt paikkaa, joten se kasvaa purkissa.
 Pakko saada se maahan, ennen kuin kuolee tuohon purkkiin. On jo pari kolme kesää kituuttanut siinä. Kukinta on tosi kaunis.


247. Kääpiöhelmipihlaja, Sorbus frutescens
Sarjassamme "väärän vyöhykkeen kasvi" Tämän kasvuvyöhyke on III ja me asutaan V:lla
 Tämä kasvaa uudessa aidanteessa ja on mielenkiintoista nähdä miten menestyy. Jo yksi talvi on takana, toinen menossa. Minulle oli ennenstään outo puu.
Valkoiset marjat ovat kuin helmiä, siitä kai nimikin tulee. Kuva netistä.

Aikomuksena on edelleen lisätä pensaita puutarhaan ja saada niillä väriä ja kukintaa aikaan. Pensasruusuja on lisättykin jo jonkin verran ja lisää haaveissa ja luvassa (synttärilahja :)

Maahan hoidettavat kukat/kasvit ovat hankalia mun selälle ja polville ja täytyy tässä miettiä jo tulevaa aikaakin = vanhuutta.
Olen melkein luopunut jo matalista maanpeittoperennoista, niin ihania kuin ne onkin. Alkavat olla vaikeita hoitaa ja heinittyvät, kun ei pysty ruohomaan.
Mukavaa viikon jatkoa kaikille :)

33 kommenttia:

  1. Upea kuvasarja taas! Eniten sykähdyttivät ehkä kiiltotuhkapensas ja havupuukuvat.
    En tiennytkään, että on noin paljon kauniita angervoja. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sara :) Angervoja löytyy vielä vaikka kuinka paljon, tässä oli vain osa olemassa olevista.

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että teet tällaisia kattavia esittelyitä. Nämä toimivat hyvin vaikkapa kasvikirjastona, kun etsii sopivia ehdokkaita itselleen.
    Erilaisia angervoja löytyy meidänkin pihasta. Norjanangervoa taitaa olla pihassa kuin pihassa, mutta se on kaunis ja käyttökelpoinen, helppokin pensas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Ennen oli kovin suppeita valikoimia kaikkien pensaiden suhteen, ainakin maalla. Isoista kaupunkipaikoista saatto ehkä saada muutakin. Nykyään on puutarhainnostus, -tietämys ja -tarvikkeet ja -kasvit lisääntyneet räjähdysmäisesti.

      Poista
  4. Kiitos taas kivasta esittelystä! Eilen luin perennapostauksiasi ja kirjasin itselleni samalla toivelistaa :)
    Meidän edellisen asunnon pihalla kasvi jokin tuuhea ja voimakaskasvuinen angervo (muistaakseni lännenheisiangervo), joka kukinnan jälkeen näytti ihan järkyttävältä risukasalta. Silloin mietin, että pihallemme ei tule ikinä yhtään angervoa. No yllättäen nyt niitä on kuitenkin muutama ilmestynyt: viime vuonna laitoin keiju- ja rusopajuangervoa. Nyt aloin miettimään, josko laittaisin myös rinne- ja ruusuangervoja. Onneksi angervoja on erilaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu. Ups, onko lännenheisiangervo tosiaan sellanen risukasa? Olisko ollu tosi vanha eikä sille oltu tehty hoitoleikkauksia koskaan?
      Valitsimme lännenheisiangervoa uuteen aidanteeseen, koska sitä niin kehuttiin juurikin sellaiseen sopivaksi ja erityisesti luonnonmukaiseen pihaan.
      Kiva kuulla että olet saanut täältä vinkkejä ostoslistallesi. Ruusuangervot ovat ihania, täytyy vaan muistaa että ne kukkivat aika myöhään kesällä.

      Poista
  5. Hieno katsaus pihasi puista ja pensaista. Paljon noista esitellyistä kasvaa myös meidän pihallamme. Ihana tuo kuutamohortenssia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko. Tuttujahan nämä ovat monille, ihan peruskasveja suurimmaksi osaksi. Kuutamohortensia on ihana, täytyy keksiä sille kasvupaikka, että pääsee purkistaan pois :)

      Poista
  6. Onpa ihania pensaita! En tiennyt että angervojakin on noin paljon. Meillä on koivu-, pihlaja-, ruusu-, ja keijuangervoa. Ihana tuo kesäangervo! Meillä on ollut jo vuosia helmipihlaja, mutta ei varmaankaan mikään kääpiö. Se on kasvanut noin 1.5- 2 metriseksi ja on upea kukkiessaan, marjojen ja ruskan kanssa. Ai niin, tontin laidalla kasvaa isoisoäidin peruja rusopajuangervoa. Ja olenhan minä hankkinut purppuraheisiangervoa, preerian-, ja töyhtöangervoakin. Onpa noita meillekin siunaantunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina. Angervoista löytyy varmasti jokaiselle sopiva. Kuninkaan angervoa vielä halajaisin, sillä on suuri kukinta. Rusopaju tai mikä lie ollutkin, hävitettiin meiltä. Toin sitä kotoani ja ei koskaan kasvanut kunnolla, lehdet oli käppyrällä aina. Liekkö ollut joku tauti siinä. Purppuraheisiangervo on ihana.

      Poista
  7. Kaunis esittely pensaista ja puista tykkäsin niistä paljon Kiitos.

    VastaaPoista
  8. Kiiltotuhkapensas näyttää syysasus ihan jättilääs mustikkapuskalta. Koivu on komia kuuraasena, mutta muuten en tykkää. Hiano tua kääpiöhelemipihilaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navettapiika, koivussa on minun mielestä ihan liikaa lehtiä...syksyllä. Keväällä sen hiirenkorvat on kyllä ihania.
      Odotan kovasti tuon kääpiöhelmipihlajan varttumista isoksi ;)

      Poista
  9. Olipa kattava postaus! Angervot on mun suosikkeja. Maltillisen kokoisia, muotoonleikattavia, terveitä ja nättejä.

    Olen muuten jo pari kertaa lukenut, että sivun vasemmassa laidassa on työtön koira. Nyt sekin mysteeri ratkesi, kun sitä olen ihmetellyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati. Angervot on sellasia peruspensaita, joista jokainen löytää varmasti suosikkinsa. Vai työtön koira ;)

      Poista
  10. Tämä on hienoa jatkoa perennasarjallesi. Mukana on monia pensaita, jotka ovat unohtuneet. Talvikuvat pensaista ja puista on hyvä idea - niiden tehtävähän on kaunistaa pihaa myös talvella! Tervetuloa myös Vaarin torpan lukijaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko. Ajattelin että joku haluaa nähdä miltä pensas/puu näyttää talvella, ellei ole ennenstään tuttu. Havukasvit varsinkin on todella kauniita talvella. Lopultakin muistin kirjautua ;)

      Poista
  11. Angervot on kiitollisia pensaita, tykkään niistä. ne lisääntyvätkin keskenään ja uusia pensaita tulee kuin sieniä sateella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kosotäti, ovat tosiaan kiitollisia. Onko sinulla risteytyneet? Meille ei ole ilmaantunut minkäänlaisia yllätysjälkeläisiä näiden vuosien aikana. Se olis toisaalta aika metkaa.

      Poista
  12. Kesän kukkeutta ja talven kauneutta.
    Puutarhurin tuumatuntien aikaa.

    VastaaPoista
  13. Todella hieno kooste. Minulla menee angervot aina sekaisin, joten tuli opittua uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi. Hyvä jos tuli kertausta ja uuden oppimista.

      Poista
  14. Norjanangervoissa on sitten suloinen tuoksu aina keväällä! Oletkos huomannut? Minulla ei niitä ole, mutta vanhemmillani niitä on paljon ja se kukkien tuoksu on jotain aivan mahtavaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukka, kyllä nuo tuoksuu aika lailla, tietää hyvin mikä aika kesästä meneillään.

      Poista
  15. Anonyymi2/05/2016

    Huh, ihan valtavasti kaikkea kaunista. Kesäangervo on aivan uusi tuttavuus, mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anski. Välillä törmää uutuuksiin ja outoihin kasveihin. Uuden oppimista, sitähän tämä puutarhurointikin on :)

      Poista
  16. Tuntuu kuin olisin päässyt paratiisiin kun selasin blogiasi. Aivan ihania istutuksia ja kasveja ja niin kauniisti kuvattuina. Sait minusta uuden lukijan tältä istuimelta!

    VastaaPoista
  17. Wau, johan teillä on pensaita ja puita iso valikoima. Ja angervojakin joka lähtöön. Kiitos esittelyistä, oli mielenkiintoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita kertyny vajaassa 30 vuodessa, mitä tässä on asuttu. Tosin , niin kauaa ei ole puutarhaan panostettu, enemmänkin 2000-luvulta lähtien.

      Poista
    2. Onhan noita kertyny vajaassa 30 vuodessa, mitä tässä on asuttu. Tosin , niin kauaa ei ole puutarhaan panostettu, enemmänkin 2000-luvulta lähtien.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!