30.6.2024

MARJAKUUSET korjaavat itseään

Etupihalla olevat marjakuuset ovat parikymmentä vuotiaita. Ikinä en ole niitä peitellyt talveksi tai paremminkin kevääksi. Toisinaan olen antanut keväisin lämpöistä vettä juuriston avuksi. Ovat aina pärjänneet ns. omillaan ja ovat täysin  auringossa. 

Tämän vuoden kevät muutti kaiken. Yhdessä hetkessä komeat vihreät puut muuttuivat ruskeiksi, siis totaalisesti. 

Näitä on jo fiksattu ja enimmät ruskeat otettu pois, vaikkei heti uskoisi!

Kyllä oli surullista katsoa noita ja mielessäni jo moottorisahakin käynnistyi. Päätin kuitenkin antaa niille vielä mahdollisuuden ja jäin seuraamaan. Yritin rajata ne  kaikista kuvista pois, mutta sitten ajattelin että dokumentoiva tämäkin on.



Ruskeita neulasia on aina vaan juurella, vaikka enimmät jo haravoitu keväällä pois. Olen laittanut kahvinporoja molempien juuriston ympärille ja antanut vettä.

kesäkuun loppu-24

Ja kas kummaa, niin ne vaan alkoivat korjata itseään, uusia alkuja on lähes jokapuolella. Mikä heleys! Mihin asti ne pystyvät korjaamaan itseään, jää nähtäväksi, mutta annetaan mahdollisuus ja hyvälle näyttää juuri nyt.


Olen ravistellut, nyppinyt ja kopsutellut oksia, että ovat jo melkein kaljuja paikoitellen, mutta ruskeat oli pakko saada niin vähälle kuin mahdollista. Ehkäpä heillä vielä on toivoa 💚 Saatanpa informoida syssymmällä mitä kuuluu.

Laitan tähän loppuun vielä kuvia vuosien varrelta miltä näyttivät ja edetään viime vuodesta taaksepäin.

syksyllä 2023



2018

Tänne asti ovat saaneet näköjään kasvaa vapaasti, sitten vasta olen leikannut ja muotillut niitä vaikka marjakuusten sanotaan kestävän leikkausta ja muotoilua hyvin.





Hitaasti nämä ovat kasvaneet isoiksi, vaikka paikassa mistä ostimme nämä sanottiin niiden kasvavan nopeasti 😄

Löytyykö sinulta marjakuusia ja miten ne voivat?

15 kommenttia:

  1. Marjakuusi on siitä ihmeellinen, että se tuottaa vanhastakin rungosta – tuhansiakin vuosia vanhasta – uusia vihreitä versoja! Samaahan tekee lehtikuusi. Saat noista vielä ihanan vihreät puskat, toivottavasti jo syksyyn mennessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin toivon ja tämä oli lohdullista kuulla. Kiitos ja hyvää heinäkuun alkua sinulle :)

      Poista
  2. Puutarharyhmissä on tänä vuonna ollut paljon kuvia ja keskusteluja ruskeaksi menneistä havuista. Kaiketi talvi tai pikemminkin kevät oli niille liian ankara. Marjakuusi korjaa onneksi hyvin itseään, kuten näyttää sinunkin marjakuusesi tekevän.
    Meillä on samanlainen marjakuusi, jota en ole kovin paljon leikannut. Se on kasvanut jättiläiseksi. Tänä keväänä joitakin peuran kaluamia oksia otin kokonaan pois. Nyt olen miettinyt, että pitäisi hiukan madaltaa puuta. Oksat tuppaavat lumisateilla kaatumaan pitkin pituuttaan, vaikka sitten nousevat aikanaan itse ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ollut hankala talvi/kevät havukasveille. Yllättävän hyvin nämä kestää lumen, olen tosin talvella tökkinyt enimpiä lumia harjalla alas, kun ovat tuossa sopivasti kulkureitin varrella :) Tykkään kyllä näistä, niillä on mahtava tumma vihreä väri lunta vasten ja kesälläkin mukavat.

      Poista
  3. Hyvä kun rauhallisesti odotit tilanteen kehittymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, vaikka kärsivällisyys ei todellakaan kuulu hyveisiini :)

      Poista
  4. Viime talvi tai kevät oli monelle havulle kohtalokas:(

    VastaaPoista
  5. Meilläkin marjakuuset olivat talven jäljiltä ihan ruskeita. Nyt ovat alkaneet kuitenkin hieman jo vihertyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että sielläkin elvytään! Monet menettivät kokonaan havupuita:(

      Poista
  6. Meillä on marjakuusia kotona ja mökillä . Mökillä ruskettuivat myös mutta kotona ei . Kotona yhden leikkasimme ihan tapeille pari kolme vuotta sitten nyt on jo kivan kokoinen mutta en anna kasvaa isoksi . Toista leikkaamme myös joka vuosi ja otan oksia talvella asetelmiin . Oksien ottaminen talvella ei ole haitannut yhtään sen vointia päinvastoin . Eli kyllä ne toipuu .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan on hyvä vinkki: oksia voi ottaa asetelmiin talvella! Alasleikkaus vinkki on myös hyvä tietää :)

      Poista
  7. Meillä oli kolme marjakuusta, sillä saimme täysin vääriä ohjeita niiden sijoitukseen, kun muutimme nykyiseen kotiimme. Yksi kuoli auringonpaahteeseen ja kaksi siirsin mökille vähän varjoisempaan paikkaan. Ne alkoivat tosin kasvaa sellaisena matalana leveänä kasvuksena, eikä marjoja ole ollut vielä koskaan, vaikka ovat nyt 21 vuotiaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kasvaa uhkarohkeasti täydessä auringossa nuo, ei pahemmin saatu ohjeita istutukseen eikä niiden kasvunopeuteen ;) Ilmeisesti puolivarjoinen olisi ihanteellinen kasvupaikka. Ei ole meillekään tullut marjoja, mutta niiden takia ei aikoinaan hankittukaan.

      Poista
  8. Viime talvi / kevättalvi oli kova myös meidän marjakuusille ja monelle muullekin havulle. Olen leikannut kuivuneita kohtia marjakuusista ja uskon niiden toipuvan. Onneksi marjakuusi kestää todella hyvin leikkausta. Ei kannata luovuttaa ihan pian. Uskon sinunkin marjakuusien korjaavan vauriot uudella kasvulla.

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!