9.1.2024

Paahteen MAANPEITEPERENNAT osa 1

Vuoden alussahan on hyvä aloittaa joku "projekti". Ajattelin tehdä juttusarjaa tällä kertaa maanpeiteperennoista. Se voisi olla hyödyksi ja inspiraation lähteeksi. Kuvia kerätessäni oli haikeuttakin ilmassa, sillä muutama sortti on hävinnyt vuosien varrella.

Sitten asiaan. Puutarhahan koostuu eri kerroksista ja alimmaisina siellä kasvaa maata peittävät maanpeittoperennat ja erilaiset kivikkokasvit. Tutustutaan näihin kaikkein matalimpiin eli alle 30 cm jääviin kasveihin.

Maanpeittoperennojen käyttötarkoitus:

Nimensä mukaisesti ne peittävät paljaan maan perennojen, pensaiden ja puiden alta hilliten samalla rikkaruohojen kasvamista ja leviämistä. Ne suojaavat myös kasvien tyviä liialta auringon paahteelta (esim. kärhöt) ja säilyttävät kosteutta maassa. Niillä voi korvata nurmikon hankalissa paikoissa, kuten luiskissa, rinteissä tai kuivissa kohdissa. Ne ovat käteviä istutusalueiden reunoissa, ja ovathan ne myös kauniita kukkiessaan valtoimenaan.

Paahteessa menestyvät:

Hyviä paahteisen paikan peittokasveja ovat omalla pihallani olleet; 

Hopeahärkki, joka kukkii kauniisti valkoisin kukin. Hopeanhohtoiset lehdet tuovat kivaa vaihtelua yleiseen vihreyteen. Leviää siemenistä ja versoilla, joten tarvitessa kannattaa rajoittaa kasvua, ettei leviä liikaa. Sopii hyvin vaikka muurille tai kohopenkkien reunalle roikkumaan. Tarvitsee vähän paksumman multatilan.

Hopeahärkki on mielettömän kaunis täydessä kukassa


Hopeinen lehdistö erottuu hyvin yleisen vihreyden keskeltä

Leimut näyttävät nopealla vilkaisulla minun silmiin hyvin samannäköisiltä. Leimut viihtyvät läpäisevässä ja ei liian hyvässä maassa. Nämä olisi hyvä talvisuojata kevätauringolta esim. kuusenhavuilla. Leimut jaetaan muutaman vuoden välein ja ne lähtevätkin aika nopeaan kasvuun jakopaloista. Kannattaa kastella varsinkin alkuun tarpeeksi. Näistä ainakin rönsyleimu viihtyy hieman varjoisammassa paikassa kuin sammalleimu.

Sammalleimu kukkii runsaana pilvenä alkukesällä. Se on luultavimmin yleisin ja tunnetuin maanpeitekasvi suomalaisissa puutarhoissa. Keväällä saattaa olla kuivan näköinen, mutta piristyy yleensä nopeasti. Kevätahava saattaa kuivattaa joskus pahasti koko kasvuston. Joskus olen leikannut huonoja kohtia pois ja laittanut hivenen multaa päälle ja kastellut, niin elpyy.





Vieläkin haikailen näitä mättäitä

Mätäsleimu näyttää minun silmiin kuvissa ihan samalle kuin sammalleimu. Kasvuolosuhteet  samat ja kevätsuojausta suositellaan. Tämän upean värisen kasvin sain puutarhakaverilta mätäsleimuna. Valitettavasti hävisi nopeasti kivien kolosta, en huomannut suojata.



Patjarikossa on kauniit kukat ja ihana lehdistö. Kukkii aikaisin kesällä. Menestyy jopa lähes pelkässä hiekassa, meillä kivituhkassa. Kuolleet kukat voi leikata pois, niin kaunis lehtimätäs pääsee oikeuksiinsa. Jaetaan, kun mättään keskusta alkaa ruskettua ja kuivua. Voidaan lisätä myös siemenistä. Olen saanut menestymään hyvin myös puolivarjossa.



Nuppuja




Nämä kasvoivat puolivarjossa ja kukkivat silti hyvin.

Lehtimätäs on jo itsessään huomiota herättävän kaunis

Maksaruohot ovat pihamme sitkeimpiä, nahkealehtisiä kasveja, joita voi käyttää monissa eri paikoissa. On matalaa ja korkeampaa lajiketta ja myös väreissä löytyy valkoista sekä keltaisen ja punaisen eri sävyjä. Kestävät hyvin kuivuutta ja paahdetta ja ovat pörriäisten ja perhosten suosiossa. Helppoja lisätä kasvullisesti.

Keltamaksaruoho, kasvaa vaikkei kasvualustana ole kuin muutama sentti maata. Kukkii valtoimenaan keltaisin kukin (kesä-)heinäkuussa. Tätä saattaa löytää ihan luonnonvaraisena esim. tienvarsilta.


Juuri enempää ei mahdu kukkia keltamaksaruohon kasvustoon.


Kamtsakanmaksaruoho, aloittaa kukkimisen heinäkuussa ja se jatkuu elokuulle. Pörriäisten suosiossa ja sitä on helppoa lisätä versoista. Niitä voi juurruttaa vedessä ensin. Leviää ja voimistuu kasvupaikalla vuosien saatossa.

Tässä käytetty kohopenkin reunuskasvina



Turkestaninmaksaruoho kukkii vaaleanpunaisin kukin. Aloittaa kukinnan myöhemmin ja kukkii pisimmälle syksyyn näistä matalista maksaruohoista. Pörriäisten ja perhosten suosiossa tämäkin ja on helppoa lisätä jakopaloista.

Kukissa on kaunis punertava sävy



Perhosten suosiossa

Tässä oli ensimmäiset kasvit, jatketaan seuraavassa osassa elikkäs to be continued...  Hyvää tammikuun alkua kaikille!

Miettikää mistä haluaisitte lukea tämän juttusarjan jälkeen. Otan mielelläni lukijatoiveita vastaan.

                                           

26 kommenttia:

  1. Kiva postaus . Nämä maanpeitto kasvit on tärkeässä roolissa myös meidän mökki pihassa ja melkein kaikki mitä esittelit on myös minulla .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit. Moneltahan näitä löytyykin jo, kun ovat kuitenkin niin monikäyttöisiä.

      Poista
  2. Minulla taas ei ole juuri mitään näistä. :) Patjarikot ihastuttavat erityisesti. Kiitos kauniista kuvista ja hyvistä vinkeistä.
    (Suosikkejani maanpeitekasveina ovat kurjenpolvet. Valitettavasti kaikki niistäkään eivät ole menestyneet.)
    Nyt en keksi mitään erityistä aihetta toiveeksi. Kaikki kauniit kasvisi kiinnostavat.
    Mukavaa viikon jatkoa! Onneksi on lauhempaa ainakin hetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, sittenhän tämä postaus osui hyvin. Patjarikko on kyllä yksi alkukesän lemppareitani. Mainitsemistasi kurjenpolvista on tulossa juttua mahdollisesti jo seuraavassa postauksessa.

      Poista
  3. Sinähän kirjoitat tietokirjaa - puutarhakirjaa! 😁 Nämä olivat siis kaikki paahteessa menestyviä, tuletko kirjoittamaan vielä varjossa menestyvistä maanpeitekasveista?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kirjoittelen omista kokemuksistani ja juttua on kuvien kanssa niistä, mitä omalla pihalla kasvaa tai on kasvanut. Varjossa tai puolivarjossa kasvavista tulee myös juttua, mutta niitä minulla on vähempi.

      Poista
  4. Sinulla on kauniita mättäitä ja mattoja! Jostain syystä monet maanpeitekasvit viihtyvät täällä huonosti. Ihana nähdä tuollaisia siistejä ja hyvinvoivia kasvustoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat ne kauniita silloin kun olivat komeimmillaan, esim. sammalleimut eivät enää kasva tuossa, ovat pikkuhiljaa hävinneet. Selkäsairaana niiden kunnossapito oli hankalaa.
      Voisiko vähäluminen talvi olla syynä niiden viihtymiseen? Pääsevät kuivumaan kevätauringossa. Suojaaminen voisi auttaa.

      Poista
  5. Hyödyllistä tietoa ja kauniit kuvat!

    VastaaPoista
  6. Kauniita maanpeittoperennoja ja hyvää näkemystä niiden käyttökelpoisuudesta!

    VastaaPoista
  7. Anonyymi1/10/2024

    Itselläni on hyvin paahteinen piha suurimmalta osin. Hopeahärkki, maksaruohot ja sammalleimu viihtyvät täälläkin kohtalaisesti. Vain matalat maksaruohot tosin saavat olla metsäkauriilta rauhassa. Syysmaksaruohot popsitaan oitis. Monilla pihoilla olen nähnyt hopeahärkin muodostavan kukinnan jälkeen kauniita harmaanvihreitä lehtikasvustoja. Itselläni se tahtoo kastelusta huolimatta kuivua kukinnan jälkeen ja virkistyy vasta syksyllä. Sitkeä kasvi se kuitenkin on ja nousee kevät toisensa jälkeen. Vika saattaa toki olla liian matalassa kaavualustassa.
    Tuota patjarikkoa pitää kokeilla tulevana kesänä.
    Olisi kiinnostavaa kuulla kokemuksia paahteessa pärjäävistä heinäkasveista, jos ovat sinulle tuttuja. Katajien vierellä täällä kasvaa metsästä siirtämääni metsäkastikkaa ja se pärjää, mutta olisi mukava lisätä lajeja. Hopetoppoa on myös ja sekin viihtyy.
    - Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen samaa eli liian vähäinen kasvualusta saattaa olla syynä. Itselläni vasta tuossa nykyisessä paikassa on menestynyt, kun syvemmin maata alla. Suosittelen lämpimästi patjarikkoa :)
      Valitettavasti heinäkasveista ei ole juurikaan kokemusta. Olen muutamia kertoja kertoja kasvattanut lähinnä yksivuotisia heiniä koristeeksi. Googlettamalla löydät varmasti tietoa monivuotisista heinistä.

      Poista
  8. Hyvä juttu ja vielä juttusarja tulossa - hienoa!! Minulla on näitä kaikkia ja pidän niistä juuri mainitsemistasi syistä. Patjarikot ovat jotenkin supersöpöjä. On totta, että sammalleimu ja mätäsleimu ovat hyvin toistensa kaltaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää on tulossa, minä tykkään tehdä näitä :) Patjarikko kuulostaa olevan monelle ihastuksen kohde ja ihana se onkin. Tulee itsellekin hyvä olo, jos saa jonkun ihastumaan ja sitä myötä hankkimaan itselleen kasvin.

      Poista
  9. Kerrassaan ihania näkymiä kuvissasi. Minullakin patjarikot kasvavat liian varjossa, mutta kukkivat silti ihan kivasti. Mätäsleimu on suloinen kukkija eikä häviä kauneudessa sammalleimulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkymät ovat osaltaan mennyttä aikaa, kuten sammalleimut ja kaipaan niitä vieläkin. Patjarikko on monikäyttöinen, kun menestyy puolivarjossakin ihan hyvin. Mätäsleimu ei tosiaan häviä kauneudessaan, tuossa yksilössä oli tyrmäävän ihana väri.

      Poista
  10. Hyvä postaus ja kauniit kuvat. Kaikki ovat minulle tuttuja lajeja, vaikka ihan jokaista ei itsellä kasvakaan. Keltamaksaruoho näyttää pärjäävän, vaikkei olisi multaa alla lainkaan. Siinä vasta sitkeä sissi ja pörriäisillekin mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava jos tykkäsit. Tosiaan keltamaksaruoho pärjää melko heikoissa kasvuolosuhteissa eli on tosiaan sitkeä sissi.

      Poista
  11. Hyödyllinen postaus kauniine kuvineen. Laitathan linkin tähän juttuun vaikka sivubanneriisi, jotta sen löytää myöhemminkin. Maanpeiteperennoille on aina paikkansa. Palaan tutkimaan tätä postausta vielä tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyödyllisyyttä haenkin näillä esittelypostauksilla :) Kiitos vinkistä. Linkki löytyykin tuosta postausluettelosta, mikä on heti oikeassa yläkulmassa.

      Poista
  12. Ihania väriläiskiä harmaaseen päivään!

    VastaaPoista
  13. Maanpeiteperennoja tarvitaan jatkuvasti. Maksaruohoista tykkään itse, se on helppoja ja kestäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Maksaruohot ovat kestäviä. Olen hankkinut ihan ensimmäisinä kasveina tälle pihalle nuo maksaruohot ja aina vaan samat kannat ovat voimissaan.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!