28.8.2024

DIY: OBELISKI

Minulle iski alkukesästä hirveä hinku tehdä obeliski. Olin katsonut liikaa YouTuben videoita aiheesta. Materiaalia sain sopivasti synnyinkodistani, maalaistalosta löytyy vaikka mitä kivaa.

Siispä tuumasta toimeen. Mies oli apuna sen verran että piti kiinni noista rimoista, kun sahasin käsisahalla. Kaikki on tehty silmämääräisesti pahemmin mittailematta ja sen huomaa. Eihän siitä tullut niin hieno kun videoissa, mutta pysyy sentään pystyssä :) Eikä minulla ollut kaikkia työkalujakaan, mitä heillä oli.

Maalaaminen olikin isompi urakka kun arvasin. Pintoja riitti joka suuntaan ja maalasin ne kahdessa erässä, toinen puoli ehti kuivua välillä. Rouheeta pintaa tuli, ei mitään hiomisia eikä muitakaan hinkkaamista. 


Mulle kelpaa ihan hyvin. Parasta kaikessa oli että opin käyttämään akkuporakonetta ensimmäistä kertaa ihan itse, jo oli aikakin kun on yli kuuskymppiä mittarissa. 




Siitä se löysi paikkansa



24.8.2024

Mies ideoijana ja toteuttajana

Kannattaa näköjään antaa miehen toteuttaa ideoitaan. Koko komeus maksoi tasan nolla euroa, koska kaikki tarvittava materiaali löytyi omasta takaa.

Aivan etuoven edessä on jo pitemmän aikaa ollut alue, jota ei vaan ole saatu laitettua kuntoon. Melkein joka viikko mietin mitä tuohon laittaisi. 

Nurmikko ei käy, liian ahdas kohta leikata ja pitää siistinä!

Kivet, muuten kyllä, mutta niiden välit kasvaa kohta rikkaa ja roskaa, nähty on! Jossain vaiheessa laitoimme valkoista pikkukiveä siihen ja kate alle. Virhe! Ruoho kasvoi alta läpi.

Laattoja, mutta väli on ärsyttävästi väärän kokoinen sellaisen normi edullisen laatan kokoon nähden!

Kukkapenkkikään tuohon kohtaan ei ole millään lailla järkevä ratkaisu!

"Mitä ihmettä keksitään, sano sinäkin nyt mitä tuohon laitetaan, minulta lähtee kohta järki! En katso enää yhtään kesää tuota ryteikköä!"

Ja mieshän ideoi ja toteutti näppärästi lyhyessä ajassa. Kuvat ja toteutus kesäkuun puolessa välissä.




Työnjohtaja varsin pollean näköisenä tarkistamassa tulosta 😁





Ennen kuvaa ei valitettavasti ollut, mutta tämä jälkeen kelpaa minulle vallan mainiosti. Ai että, kyllä se mieskin osaa näköjään.

Kivituhka on kyllä petollisen hyvännäköistä, mutta siihenkin tulee roskaa ja ilmasta leviää siemeniä. Muutaman kerran ollaan nykitty rikkoja pois, mutta pääosin olen tyytyväinen. Sata kertaa parempi kuin entinen.



13.8.2024

KURPITSAT kukkapenkissä

 Hei taas kaikille!

Kevään mylläysten jäljiltä jäi istutusaluille vielä tyhjää tilaa, samoin pensaiden alle ym. Jäin vielä miettimään ostoksia, mitä niihin laitan. Pienoinen riski jättää tyhjää multatilaa näkyville... problema yksi.

Kurpitsantaimia tuli enemmän kuin tarvitsin, yllätys yllätys, jokainen laittamani siemen iti. Niille en ollut miettinyt muutenkaan kunnolla kasvupaikkoja etukäteen. Problema kaksi.

Siispä oli tyhjää tilaa ja "yllätystaimia". Yhdistin nämä molemmat probleemat ja istutin kurpitsat hetken mielijohteesta kukkapenkkien tyhjiin kohtiin ja ruusupensaan viereen mistä keväällä poistettiin kirjovuohenputkea. Maa oli hyvin möyritty ja lisätty multaa, sehän oli loistava paikka istuttaa muutama kurpitsan taimi.

Istutuspäivä venyi 2.7. asti, mutta arvasin että ehtivät kasvaa. 

Yhteensä kolmeen eri kohtaan tuli kurpitsoja ja kaikki laitoin melko lähekkäin  toisiaan pölytystä ajatellen. Kävin kyllä pari kertaa itsekin tupsuttelemassa 😇

Pikkukoululainen oli meillä pari hoitopäivää juuri silloin kun tätä tehtiin ja hän innostui kovasti. Kerroin miten nopeaa kurpitsat kasvavat.


Mummu laitteli pitkin kesää tilannetiedotuksia kotiin menemään kuvien muodossa...näin paljon on taimet kasvaneet

Nyt on ensimmäinen kukka avautunut



ja nyt on saatu jo satoakin 😋


...lisää on tulossa


Hassua, tällaisten pyöreitten siemeniä en tilannut, mutta ei se mitään. Kuinkahan isoksi tuon kannattaa antaa kasvaa? Nyt on reilun nyrkin kokoinen.



Eli kannatti hyödyntää tyhjä tila ja estivät varmasti enimpien rikkojen pesiytymistä multatilaan. 

Kurpitsaa meillä käytetään monessa ruuassa, mies tykkää pannulla paistetuista viipaleista enempi kuin minä. Itse suosin raastettuna monenlaisissa ruuissa, sopii yhtä hyvin jauhelihan tai broilerin kanssa esim. laatikoissa, pihveissä ja siitä saa mainiosti pelkkää kasvisruokaa. Ajattelin kokeilla kukkakaali-porkkana-kurpitsa gratiinia, kunhan nuhani paranee ja maistan taas jotain.

Hei ja saa antaa hyviä vinkkejä mihin vielä voisi käyttää!

Luulenpa kun alkaa syksyinen lastenlasten synttärirumba, tulee perheet saamaan kurpitsaa tuliaisiksi😉