13.8.2024

KURPITSAT kukkapenkissä

 Hei taas kaikille!

Kevään mylläysten jäljiltä jäi istutusaluille vielä tyhjää tilaa, samoin pensaiden alle ym. Jäin vielä miettimään ostoksia, mitä niihin laitan. Pienoinen riski jättää tyhjää multatilaa näkyville... problema yksi.

Kurpitsantaimia tuli enemmän kuin tarvitsin, yllätys yllätys, jokainen laittamani siemen iti. Niille en ollut miettinyt muutenkaan kunnolla kasvupaikkoja etukäteen. Problema kaksi.

Siispä oli tyhjää tilaa ja "yllätystaimia". Yhdistin nämä molemmat probleemat ja istutin kurpitsat hetken mielijohteesta kukkapenkkien tyhjiin kohtiin ja ruusupensaan viereen mistä keväällä poistettiin kirjovuohenputkea. Maa oli hyvin möyritty ja lisätty multaa, sehän oli loistava paikka istuttaa muutama kurpitsan taimi.

Istutuspäivä venyi 2.7. asti, mutta arvasin että ehtivät kasvaa. 

Yhteensä kolmeen eri kohtaan tuli kurpitsoja ja kaikki laitoin melko lähekkäin  toisiaan pölytystä ajatellen. Kävin kyllä pari kertaa itsekin tupsuttelemassa 😇

Pikkukoululainen oli meillä pari hoitopäivää juuri silloin kun tätä tehtiin ja hän innostui kovasti. Kerroin miten nopeaa kurpitsat kasvavat.


Mummu laitteli pitkin kesää tilannetiedotuksia kotiin menemään kuvien muodossa...näin paljon on taimet kasvaneet

Nyt on ensimmäinen kukka avautunut



ja nyt on saatu jo satoakin 😋


...lisää on tulossa


Hassua, tällaisten pyöreitten siemeniä en tilannut, mutta ei se mitään. Kuinkahan isoksi tuon kannattaa antaa kasvaa? Nyt on reilun nyrkin kokoinen.



Eli kannatti hyödyntää tyhjä tila ja estivät varmasti enimpien rikkojen pesiytymistä multatilaan. 

Kurpitsaa meillä käytetään monessa ruuassa, mies tykkää pannulla paistetuista viipaleista enempi kuin minä. Itse suosin raastettuna monenlaisissa ruuissa, sopii yhtä hyvin jauhelihan tai broilerin kanssa esim. laatikoissa, pihveissä ja siitä saa mainiosti pelkkää kasvisruokaa. Ajattelin kokeilla kukkakaali-porkkana-kurpitsa gratiinia, kunhan nuhani paranee ja maistan taas jotain.

Hei ja saa antaa hyviä vinkkejä mihin vielä voisi käyttää!

Luulenpa kun alkaa syksyinen lastenlasten synttärirumba, tulee perheet saamaan kurpitsaa tuliaisiksi😉

28 kommenttia:

  1. Kiva idea pitää lapset mukana kurpitsan kasvatuksessa. Itse kokeilin istuttaa pari kurpitsantainta risu- ja lehtikasan päälle nähdäkseni joko ne siellä kasvaisivat. Ja kyllä, kiva ollut seurata sitä kasvuvoimaa, kun lonkerot kasvavat kasan reunoille ja kaunistavat näin kasaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lastenlapset ovat olleet monessa mukana vuosien varrella, kukin vuorollaan ja kykyjensä mukaan. Kylvöhommissa, rikkaruohojen nyppimisessä, käpyjen keräämisessä nurmikolta, kaivuuhommissa ja kohta taitavat isommat pojat ajella nurmikotkin. Jätskipalkalla tai -rahalla myös muistettu isompia vähän työläimmistä puutarhahommista :)
      Tuokin hyvä konsti piilottaa paikkoja tai vastaavasti korostaa. Kurpitsan kasvuvauhti on kyllä huikea.

      Poista
  2. Kerrassaan mainio postaus! Luulenpa että kasvun ihmeen seuraaminen lapsena "kantaa hedelmää" myöhemminkin.
    Makoisan näköisiä kurpitsoja. Meillä kokataan nopeasti ja helposti valmistuvia ruokia ja niinpä kurpitsaa käytetään etenkin risotossa ja pastan kanssa.
    Tunnelmallisia elokuun hetkiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :) Toivotaan näin. Ainakin olen saanut "syötettyä" heille parsakaalia, joka on kuulemma pahaa. Kun kerroin jälkeenpäin mitä ruuassa oli, vastaus kuului: jaa, ei se maistunut ainakaan miltään:) Niinpä, ei ainakaan pahalta.
      Tosi hyvälle näyttää tuo vaalea pitkänmallinen ja oli mehevä sisältä ja isot siemenet jo. Otin muutaman talteen. Täytyy kokeilla ottaa tuollainen pyöreä myös.
      Samoin teille sinne:) Illat pimenee vauhdilla syksyyn.

      Poista
  3. Nuohan ovat kuin kauneimpia koristekasveja, hyvä idea. Minäkin tykkään pannulla paistetuista viipaleista, parhaita tulee parilapannulla, raidallisia. Siihen kun vähän lorottaa oliiviöljyä ja höylää muutaman parmesaanilastun päälle, saatan syödä ateriaksi pelkästään niitä. Myös moussaka-tyyppiset ruuat munakoison sijaan kesäkurpitsasta ovat herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja reheviä! Mies tykkäisi varmasti parmesaani höystetyistä makupaloista. Se on muuten jännä, kun Italian matkan jälkeen meillä alettiin käyttää pelkästään oliiviöljyä. Ihastuimme siihen kun sitä tarjottiin vaalean leivän kanssa siellä. Voi siitäkin on jo vuosia. Tuo moussaka-ruoka on käynyt mielessä miten onnistuisi kurpitsasta, nyt kokeillaan! Kiitos!

      Poista
  4. Hienosti hyödynnetty tyhjä tila!

    VastaaPoista
  5. Komeita kurpitsoja tulossa. Kurpitsasta saakin paljon makoisia ja terveellisiä herkkuja. Itse käytän kesäkurpitsaa mm. kasvislaatikoissa, täytetyissä kesäkurpitsaveneissä ja kasvispihveissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne vain ehtivät, vaikka epäilin hieman kerkiääkö. Kunhan nyt osa saadaan hyötykäyttöön, niin mukava olisi. Monenlaista hyvää syötävää niistä saa ja täällä tuli jo muutama uusikin vinkki. Kasvispihvejä voisi myös kokeilla, kiitos vinkistä.

      Poista
  6. Tosi kiva idea kurpitsoiden kasvattamiseen! Olen itsekin alkanut viime aikoina kasvattelemaan sekaisin hyöty- ja koristekasveja, näyttävät kivoilta yhdessä :)
    Kuva perusteella voisin sanoa, että tuo pyöreä saattaisi olla jopa vesimeloni, voisiko se olla mahdollista?
    Parasta puutarhasta -blogistani löytyy erilaisia vinkkejä kesäkurpitsan käyttöön. Koko perhe tykkäämme kovasti suoraan tästä postauksesta löytyvistä limemarinoiduista kesäkurpitsoista: https://parastapuutarhasta.blogspot.com/2013/08/mita-tehda-kesakurpitsasta.html?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain piti koettaa ja onnistui aika hyvin. En usko että on vesimeloni vai onko sillä täysin samanlaiset lehdet ja kukka kuin kesäkurpitsalla? Kiitos käyttövinkkilinkistä:)

      Poista
  7. Komeitahan nuo ovat! Hyvä vinkki kasvattaa kurpitsaa lapsen lapsen kanssa 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mukava yhteinen projekti meillä meneillään :)

      Poista
  8. Onnistunut ongelmanratkaisu :). Saat sekä kauneutta että herkkuja tyhjältä mullokohdalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinkin voidaan katsoa :) Tänään viimeksi syötiin itse kehittelemääni laatikkoa, jossa yhtenä ainesosana oli kurpitsaa :)

      Poista
  9. Anonyymi8/15/2024

    Kesäkurpitsasta, puolukoista ja sokerista olen keittänyt hilloketta. /Piri

    VastaaPoista
  10. Hyvin sopii kurpitsa kukkapenkkiinkin. Istutin itse kolme hokkaidokurpitsan taimea äitini kukkapenkkiin. Sieltä oli kaivettu rikkaruohottunutta verikurjenpolvea isolta alalta pois ja piti saada jotain yksivuotista pitämään rikkoja kurissa ennen kuin voi istuttaa uusia perennoja. Minulla taas kurpitsat itivät sen verran hyvin, ettei kaikkia olisi saanut täällä istutettua mihinkään. Kummankin ongelmat siis ratkesivat kerrasta, kuten kävi sinullakin. Nyt kun satoa alkaa tulla, niin täytyy sanoa, että kyllä ne maahan istutetut paljon enemmän ja vielä isokokoisempaakin satoa antavat kuin itselläni ruukussa kasvava taimi, vaikka olen säännöllisesti sitä lannoittanutkin.
    Meillä lapset eivät oikein tykkää kesäkurpitsasta, ellei sitä ole piilotettu jauhelihapihveihin/murekkeeseen, kastikkeisiin tai kasvissosekeittoihin. Isännän kanssa pidämme paistetuista tai grillatuista kesäkurpitsoista. Talvi- tai hokkaidokurpitsoita on tullut käytettyä vähemmän mutta nyt ainakin hokkaidosta kokeillaan tehdä kaikenlaista. Pitää piakkoin alkaa katsella reseptejä sillä silmällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuntuu sopivan, menee täydestä yhtenä kasvina muiden joukossa :) Hyvän kokoisia tulee ja kasvavat niin nopeaa ettei ehdi syödä pois alta. Yksi satsi lähti jo pojan perheelle. Olen saanut onnistuneesti lastenlapset syömään kesäkurpitsaa piilotettuna muun ruuan sekaan. Se on loistavaa lisuketta moneen ruokaan, halpaa ja kevyttä.

      Poista
  11. Hyvin keksit täyttää tyhjät tilat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pukkaa idea, jonka voi ja kannattaa toteuttaa :)

      Poista
  12. Anonyymi8/20/2024

    Minä istutan aina itäneitä perunoita tyhjiin kohtiin, pitävät mullan kuohkeana eikä rikkaruohot pääse pesimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuokin on hauska idea ja saa syötävää siinä samalla.

      Poista
  13. Anonyymi8/22/2024

    Ihana blogi sulla! Kertoisitko vieläkö sun pallohortensia Annabelle porskuttaa? Ostin viime syksynä neljä pallohortensiaa. Ollaan v-vI vyöhykkeiden rajoilla ja talvetin hortensiat viileässä varastossa isoissa ruukuissa. Mieli tekisi laittaa joku niistä kokeeksi maahan, mutta uskaltaisinkohan😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos sinulle :) Annabelle voi hyvin ja on kasvanut kovasti. Kun nostan katseeni näytön yli, se on suoraan edessäni. Suurimmat kukat ovat valtavat, yli kahden kämmenen kokoiset. Se on talvehtinut kaikki nämä vuodet tuossa maassa ja ollaan V vyöhykkeellä, oikeastaan tämä koukkaa kai VI puolelle osittain. Leikkaan vasta keväällä ja annan havu-rodolannoitetta veteen sekoitettuna heinäkuun alkupuolelle asti parin viikon välein (kannattaa tarkistaa annostus) keväästä alkaen. Se on yksi lempikasveistani.

      Poista
    2. Anonyymi8/23/2024

      Ihana kuulla, että se voi hyvin ja ehtii kukkiakkin! Sinun kokemuksen rohkaisemana laitan omani maahan suojaisalle paikalle. Löysin Annabellen ansiosta blogiisi ja tämän otan kyllä seurantaan ❤️

      Poista
  14. Toimiva ja näyttää hyvälle myös!

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!