Perennat, Perennials

Perennoja on määrällisesti kaikkein eniten pihan kasveista, tai miten perennat nyt sitten lasketaankaan. Päivänliljathan ovat myös perennoja, mutta niistä enemmän Liljoja-osiossa.

Perennalajeja ja lajikkeita on n.150, joista erilaisten sipuli-ja mukulakasvien osuus on n.20 sorttia.
Taloon muuttovuonna -89 pihasta löytyi  muistaakseni tulikellukkaa ja vuorenkilpeä.


Enpä tainnut osata tehdä niille mitään ensimmäisenä vuonna, kun en edes nimiä tiennyt. Tajusin että Tulikellukka ainakin kasvoi liian kuivassa paikassa, koska meinasi nuupahtaa.


Kuten kuvasta näkyy, on vuorenkilpeä levitetty nyt jo aika laajalle alalle, monenlaisiin paikkoihin.
Alkusyksystä sitä poistettiin pihasta 4 kukkuraa kottikärryllistä.

Ensimmäisiä ostoperennoja olivat Sammalleimu ja Turkestanin- ja Kamtsakanmaksaruohot. 
Myyjä kaivoi ne lapiolla maasta ja arveli 'olisko tuossa yhden taimen verran'! Se oli jonkinlainen  kotipuutarha, jossa kasvit kasvoivat "vapaana" pellolla.


Istutin ne takapihalle koivun alle, ison kiven seuraksi. Näin syntyi ensimmäinen kivikkopenkkini, joka on olemassa edelleenkin. Kasveista on saatu lukuisia jälkeläisiä omaan pihaan ja jaettu etenpäin.
Varsinkin Sammalleimun aluista on kasvanut melkoinen jälkipolvi. Sitä on vuosien varrella levitetty omaan pihaan neliömetri toisensa jälkeen, annettu jakopaloina ja varmaan jouduttu hävittääkin, koska on levinnyt liikaakin.
Pikkuhiljaa kasvusto laajeni. Mukaan tulivat helposti leviävät ja väriään villisti muuttavat Akileijat.

Minulle on ainakin käynyt niin, että vuosien saatossa on kasvimaku vaihdellut paljonkin. Joitakin kasveja en ajatellut koskaan hankkivani, nyt niitä on omalla pihalla ja saatan tykätä valtavasti. Toisaalta, joku entinen suosikki on saanut häipyä, syystä tai toisesta.

Sehän tässä niin mielenkiintoista onkin, kun näkee omien mieltymysten muuttuvan ja toki täytyy myös ajatella mitkä kasvit viihtyvät omalla pihalla ja mitä ei saa väkisinkään kasvamaan. Muutamia ihanuuksia on hävinnyt talvien aikana jäljettömiin ja sekös harmittaa.


Kuunliljat viehättävät nykyisin kovasti ja niiden ilmestymistä odottaa aina malttamattomana. Minulla oli käsitys etteivät ne viihdy lainkaan auringossa, kunnes ostin kokeeksi ja huomasin että hyvinhän ne menee jopa auringossa tai vähäisessä varjossa.Meiltä kun ei tahdo varjopaikkoja hirveästi löytyä.
Tässä lisää Hostia


Paljon ihanuuksia on vielä esittelemättä, seuraavaksi Virginian tädyke ja Salviat. Näissä on jotain ihanaa myös ja eniten viehättää totta kai pitkään kestävä kukinta ja Salvioilla lopuksi säilyvä värikäs kukkavana.

Jatketaan samantyylisillä kukinnoilla eli vuorossa Lupiinit, joita on useaa väriä. Ovat omia siemenkasvatuksia, pääosin Kirjolupiinia ja Komealupiinia,joka ei kylväydy itsestään.


Jaloangervot olivat myös kauan haavelistalla, kunnes rohkaistuin niiden suhteen. Valkoinen ja tummanpunainen ovat tämän kesän hankintoja.Angervot ja Liljat sopivat mielestäni loistavasti yhteen ja korostavat toistensa kauneutta.Töyhtöangervo on päässyt puolivarjoisaan kulmaukseen ja viihtyy siinä hyvin.

Toiveissa on saada joskus myös upeaa Isotöyhtöangervoa!

Jatketaan keltaisen voimin! Nauhukset ovat ihania loppukesän väripilkkuja. Valtikka-,Lapin-, Huiskunauhuksia löytyy tätä nykyä.


Jo lapsuudesta minulle rakas kukka, suloinen Kullero, seuranaan Kultahelokki ja Tarha-alpi. 
Kultätyräkki, Siperian unikkoa ja RönsyansikkaaPalavarakkaus on myös osittain omia siemenkasvatuksia.


Siirrytään sini-lila osastolle. Ritarinkannusta, Ukonkelloa, Laukkaa ja Alppi-asteria


Jalopähkämö on upea heinäkuun kukkija ja kukinta kestää ja kestää..Ballerina eli Harmaakurjenpolvi jota Kivikkokurjenpolvesikin olen kuullut sanottavan. Uskollinen läpi kesän kukkija.Siperiankurjenmiekkaa ja lisää Ritarinkannuksia..

Patjarikkoihin olen tykästynyt, kukkivat kauan ja muodostavat ihanat vihreät mättäät


Nämä luonnonkasvit ovat viihtyneet pihallamme jo vuosia:Kissankello,Kevättähtimö,Puna-ailakki(vaalea versio)sekä Aho-orvokki.Bellistä eli Kaunokaista piti kylvää useampi siemensatsi, ennen kuin sain mieluista, nappimaista versiota.Sammalleimua, Mätäsleimua, Kivikkosuopayrttiä ym.

Jaloakileijaa, Black barlowta ja oma siemekasvatus PunapäivänkakkaraaLisää Päiväkakkaraa, nämä sain lähes ilmaiseksi alesta.


Lisää keltaisia: Vuorirevonpapu, Keltamaksaruoho ja Syyskaunosilmä


Ahh, herkkääkin herkemmät Malvat


Matalaa kivikkokukkaa: Kangasajuruohoa, Kevätkaihonkukkaa, Hopeatäpläpeippiä ja  Pikkutalviota


Verikurjenpolvi, Kääpiöjaloangervo ja TuoksukurjenpolviRanskantulikukka on myös yksi suosikeistaniRaunioyrtti, Suopayrtti, Peurankello ja KyläkurjenpolviPerhosten suosikit: Komeamaksaruoho ja Purppurapunalatva

 
Tässä tuli iso osa perennoista käytyä läpi, jotkut ovat vielä pieniä ja kasvuvaiheessa eivätkä näin ollen kuki. 
Lisäksi löytyy mm. sellaisia, jotka ovat saman kasvin eri lajiketta tai väriä.

Kevään sipulikasveja: Krookus, Helmililja ja Narsissit


Tulppaanit ei meillä tahdo viihtyä tai sitten en ole osannu istuttaa oikeaan paikkaan. Nousee yleensä vain pari lehteä ja se on siinä.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi7/17/2014

  Ihania kuvia, etsin vinkkejä ja nyt tuli runsauden vaikeus valita.<3

  VastaaPoista
 2. Aivan ihania perennoja sinulla! Jospa minullakin joskus. Nyt vasta rakennan pihaa ja autiota on vielä...

  VastaaPoista
 3. Hilkka Nurmi3/28/2019

  Kauniita yhdistelmiä. Sinulla on kyllä lyömätön värisilmä.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!