14.1.2017

KEIJUNMEKKO, kasvatus siemenistä.

On aika laittaa keijunmekot kasvamaan. Kylvin koe-erän vajaa viikko sitten ja kohta näkee oliko siemenissä ytyä.
Olen kasvattanut vuosia keijunmekot itse ja se kannattaa, sillä esim. taimitarhalla kasvatetuista amppeleista pyydetään aika suolaisia hintoja! Jos siis haaveilet kasvattamista itse, niin tässä muutamia neuvoja ja vinkkejä joilla minä olen onnistunut. Kasvatus on mielestäni helppoa, mutta on aloitettava ajoissa.


Tästä se lähtee eli siemenistä. Ensimmäiset siemenet ostin netistä ja maksoin itseni kipeäksi muutamasta, huonosti itävästä siemenestä. Sen jälkeen olen ollut omavarainen siementen suhteen. Omakeräys siemenet ovat hyviä itämään ja kysyttyä tavaraa. Itävyys säilyy ainakin 3 vuotta, ellei enemmänkin.
Kylvän siemenet kunnolla kostutettuun kylvömultaan PINTAkylvönä. Painelen ne varovasti sormenpäällä mullan pintaan ja suihkepullosta varoen vettä päälle. Rei'itetty muovi kylvöastian päälle ja itse olen pitänyt kylvöstä keittiössä tiskipöydällä työvalon alla. On varmasti muitakin tapoja olemassa, mutta toimii näinkin. Itäminen alkaa n. 10-20 päivässä ja voi olla epätasaista. Itää siis valossa ja huoneenlämmössä.
Kasvu on hidasta, siksi keijunmekot kannattaa kylvää ajoissa. Normaalisti olen kylvänyt heti helmikuun alussa, mutta nyt päätin aikaistaa ajankohtaa kukkimisen nopeuttamiseksi. Kuvan taimet on pariviikkoisia helmikuun loppupuoliskolla.

Koulimisen voi aloittaa, kun ensimmäinen oikea lehtipari on kasvanut. Nämä on näköjään koulittu aika nopeasti ja olen laittanut varalta kaksi taimea pientä 5 cm purkkia kohtaan.
Siirto isompiin taimipurkkeihin multineen päivineen, kun kasvu kunnolla lähtenyt käyntiin ja/tai juuret puskee pohjasta läpi. Jatkokasvatuspurkit on noita tavallisia 8-9 cm purkkeja. Niissä ne mahtuvat kasvamaan amppeliin tai muuhun astiaan siirtoon asti.
Näitä kastellaan jo lannoitevedellä. Isommat taimet kestää pientä kuivahtamistakin, joten niitä ei kannata hukuttaa! Joskus pääsevät repsahtamaan kuivuudesta ja palautuvat nopeasti vettä saatuaan. Latvominen on tässä vaiheessa tärkeää eli ylin lehtipari napsaistaan ihan vaan kynsillä poikki ja tilalle kasvaa kaksi uutta. Tämä tehdään useita kertoja kasvun aikana.

Istutan amppelia kohden 3-5 tainta, riippuen amppelin koosta. Tässä jo hyvästi alkuun lähtenyt amppeli odottaa vielä kasvihuoneessa ulos pääsyä. Pieniä kukanalkuja näkyvissä ja uuttaa lehteä pukkaa. Kannattaa ulkoiluttaa muutamia kertoja ennen varsinaista ulossiirtoa.
Keijunmekko viihtyy puolivarjoisella ja varjoisella paikalla. Meillä on pohjois-luode suunnassa etuovi ja etuterassi, joten keijunmekko on sen vakioasukas ja viihtyy hyvin. Kerran kokeilin istuttaa aurinkoisempaan paikkaan ja kärsi selvästi olostaan. Lehdet punertuivat ja kärvähtivät helposti.

Kuvan amppeli aloittamassa kukintaansa

Alkuvuosina avautumassa olevat nuput herättivät hilpeyttä :D
Auenneina näyttävät tältä.
Kun tumma kukkaosa putoaa pois, jää "hameosa" jäljelle ja se kestää ja kestää, koko kesän. Siinä mielessäkin mukava kasvi.
Kuvassa näkyy kukkien kasvamista hameen alla.
Sanotaan että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Minulla se on: rakkaasta kasvista monta kuvaa :)


Syyskuun lopulla, lokakuun alussa se saattaa vielä kukkia näin komeasti. Kuka raaskii jäättää tämmöstä hallayön armoille? En minä ainakaan! Siispä se pääsi sisälle ilahduttamaan. Eihän valo riitä pitkäksi aikaa, mutta kestää se sisälläkin vielä aika kauan, muistaakseni joulukuulle.
Toinen amppeli pääsi olohuoneeseen maljaköynnöksen kanssa
Talven mittaan kasvustot kuihtuivat ja leikkelin kuivaneet lehdet ja oksat pois. Maaliskuuhun mennessä se oli työntänyt jonkin verran uutta kasvustoa.
Ja teki muutaman hassun kukankin myöhemmin.
Kaikenkaikkiaan olen tullut siihen lopputulokseen etten ala jatkossa talvettamaan keijuja. Ne kasvavat niin hyvin siemenistä. Isoista kasveista tulee niin roskasiivo ja kuivuvat lehdet haisevat tunkkaisille, varsinkin jos ovat asuinhuoneissa.

Lopuksi vielä siemenkodan kasvuprosessi kuvin: (Valitan huonoa kuvien laatua.)
Kun tuo tumma osa putoaa pois, mekon alla näyttää suunnilleen tältä:
Tässä näkyy jo pienoista kehitystä

Nyt näyttää jo lupaavalle. Tosin näiden täytyy vielä kypsyä ja kehittyä. Siemenkota muuttuu ruskehtavaksi ja kuivahkoksi. Yhdestä pallukasta saat runsaasti siemeniä.
Siementen kehittyminen vie koko kesän, joten tässä vaiheessa ollaan syyskuussa, jos kukka on pudonnut kesäkuulla. Kaikki kukat eivät tee edes pallukoita, joten kärsivällisyyttä.

Siemenet ovat valmiita, kun keskusta on tumma. Yhdestä isosta pallukasta tulee jopa kymmeniä siemeniä.

Siinäpä se oli pääpiirteittäin. Jäikö joku asia epäselväksi tai haluaisit lisätietoa? Kysy ihmeessä, vastaan jos suinkin osaan.

Minua kiinnostaisi tietää, miten joku on saanut kasvatettua hämähäkkikukkaa ja Tsinniaa?
Hämähäkkikukkaa en saanut edes itämään ja tsinniat ei kasvanut muuten vaan.

MUKAVAA VIIKONLOPUN JATKOA KAIKILLE !!

121 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä neuvoista! Nyt uskallan kokeilla tämän kasvatusta. Nyt pitää vielä hankkia hyvät siemenet. Hämähäkkikukan kanssa en ole myöskään onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! Onnistut ihan varmasti kasvatuksessa. Haluaisinpa minäkin tietää miten joku voi onnistua hämähäkkikukan kasvattamisessa! Kahtena vuonna olen yrittänyt, mutta ei noussut mitään.

      Poista
    2. O pa vahvoja taimia. Olen huono kylväjä, tai kyllähän minä innolla kylvän, mutta ei niistä mitään tule. Kerran kylvin keijunmekkojakin ja yksi selvisi oikein kasviksi asti. Se olikin mulla monta vuotta 😊

      Poista
    3. Sait sitten talvetettua kunnolla :)

      Poista
  2. Onpa kauniita kuvia keijunmekoista. Hyvät vinkit annoit kasvatukseen. Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota tullut kuvattua varmaan joka suunnasta :D

      Poista
  3. Upeat kukat keijunmekosta. hyvät ohjeet kiitos:)

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä! Olen ostanut keijunkukat useana vuonna ja tykkään siitä kovasti. Ehkä kokeilen nyt sen kasvattamista, täytyy vain pikapuolin siis ostaa siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä. Kannattaa kokeilla kasvattaa itse ja tosiaan siemeniä kanaattaa alkaa etsiä pikapuolin. Helmikuun alussa vielä ehtii kylvää.

      Poista
  5. Kauniit keijunmekot sinulla, ja onnistut niin loistavasti niiden kanssa. Minäkään en aikoinani saanut ostosiemenistä kasvamaan - rahaa meni siemeniin ja kyllästyinkin lopulta, kunnes sain itse kerättyjä siemeniä, ja opettelin niitä sitten itsekin keräämään, se kannatti!! Minullakin on keijuja koekylvössä nyt, ja helmikuulla laitan sitten "oikeasti". Valossa en ole hoksannut niitä idättää, laitanpa siis valon alle, kiitos vinkistä! Totta on että talvetus ei kannata, varisee mahdottomasti roskaa, ja siemenistä saa helpommin uutta.
    Minä tilasin hämähäkkikukan siemeniä myös, viimeksi ei onnistunut joten minäkin jään seuraamaan jos jollakulla on vinkkejä siihen.. tsinniasta olen huomannut sen ettei sitä kannata kovin aikaisin laittaa, itse laitoin viime vuonna maaliskuun 27 pv ja itivät kahdessa päivässä.
    Kiitos postauksesta - oli hyvä, mielenkiintoinen ja täyttä asiaa :) Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä vaan! Mukava että muitakin kasvattajia löytyy ja kokemuksetkin aika samantapaisia.
      Tsinniat tosiaan kasvo nopeasti ja tekivät pitkät varret. Sitten ne vaan lakastuivat...liikaa kastelua?
      Pitäisköhän kokeilla vielä kerran, siemeniäkin tais jäädä.

      Poista
    2. Hei, olen yrittänyt päästä näille Keijunmekko sivustoille aktiivijäseneksi, mutta toivomukseni ei ole toteutunut. Seuraan teidän viestittelyjänne.
      Olen uusi näissä asioissa ja kysynkin: tarvitseeko keijunmekkosiemenet kylmäkäsittelyä ennen kuin ne laitetaan itämään?

      Poista
  6. Vai helappua! No, en oo yrittänykkää ku kerran. Mahtoo yks itää ja seki oli hengetön, alta aika yksikön. Oon muute luullu, että tua hameosa on kans kukka ja ihimetellykki sen pitkää kukintaa.
    Tsinniaa kasvatin ekaa kertaa ja noli tosi helappoja. Hyvä ku ne maahan sai, nii itivät heti, niinku Tuulikki sanooki. Mulla koulimine venähti toooooosi pitkälle. Tuli sitte vähä raaskuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata lannistua ensimmäisestä vastoinkäymisestä. Uskon että siemenissä oli vika sillä kertaa.
      Mikähän tuon hameosan virallinen nimi lienee, olen huono noissa asioissa, mutta kukalta sekin näyttää ja on kauniin värinen.

      Toiset sanoo että tsinniat on maailman helpoimpia kasvattaa, mutta eivät ole. Tosin multaakin on monenlaista ja taimipolte saattaa viedä mennessään. Väliin tulee pikkuötököitä (mullasta?) ja se on taimien menoa.
      Välillä tuntuu, että kasvatus on veitsen terällä, voi kallistua mihin päin tahansa, mutta aina sitä vaan kevättä kohti hullaantuu pelaamaan noiden siemenien ja taimien kanssa.

      Poista
  7. Upeita kuvia! Kiitos hyvistä vinkeistä! En ole aiemmin kokeillut, mutta ehkä tässä jonakin vuonna saan aikaiseksi. :) Mukavaa viikonlopunjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu. Suosittelen kokeilemaan ja jos vielä saat joltakin siemeniä, niin uskon että onnistut.

      Poista
  8. Ihanat kuvat! Hämähäkkikukat itävät huonosti ja jos ne saa taimi vaiheeseen niin kirvoille kelpaa. Olen saanut ne kasvamaan yhtenä kesänä. Eikä siinä sen ihmeempää taikatemppua ollut. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit. Muistaakseni ainuttakaan taimea ei noussut, kokeilin kahtena vuonna, sitten luovutin. On kuulema hankalan kasvin maineessa, mutta olis niin julmetun komea kukka.
      Vai vielä kirvatkin niitä jahtaa, niinpä tietenkin :(

      Poista
  9. Tein juuri eilen siementilauksen Impectalle, ja juurikin keijunmekon siemeniä tarttui mukaani muun muassa. Ihmettelin kyllä muutaman siemenen sisältävän pussukan hintaa. Toivottavasti saisin edes pari-kolme tainta siitä kasvatettua.
    Kiitos kasvatusvinkeistä, niistä onkin apua, kun en ole aiemmin kokeillutkaan kasvattaa keijunmekkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat nyt kunnollisia ja itäviä siemeniä. Monet myyvät niitä esim. fb:n puutarharyhmissä, pikku vinkkinä.
      Toivottavasti sait tarpeeksi tietoa kasvatuksesta ja aina voi kysyä lisää.

      Poista
  10. Keijunmekko on ihana kukka ja olen niitä joskus kesäkukaksi ostanutkin, mutta tuota itsekasvatusta en ole vielä kokeillut. Omista siemenistä kasvatus antaa varmaan parhaan tuloksen aivan kuten sanot.
    Hyvät kasvatusohjeet kauniiden kuvien kera.
    Tsinnioita olen kyllä siemenistä kasvattanut ja melko hyvin on itäneet ja kukkineet viime kesää lukuun ottamatta. Kukkivat tosin kyllä, mutta olivat muuten jotenkin surkeita ja kitukasvuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tokihan niitä voi ostaa, mutta itse olen niin visu etten raaski ja onhan se itsekasvatettu aina lähempänä sydäntä :)
      Kasvatus onnistuu varmasti, kun on hyvät siemenet. Ostoset siemenet ovat valitettavasti monen muunkin mielestä, kuin omastani, huonosti itäviä. Mistähän sekin johtuu?

      Poista
  11. Kiitos hyvistä ohjeista. Tykkään tosi paljon keijunmekosta, mutta olen aina ostanut itse valmiina kukkana. Nyt uskaltais kokeilla itsekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Uskallat kokeilla, mutta hanki siemenet joltakin, joka itse kasvattaa, jos suinkin mahdollista. Pääset parempaan lopputulokseen. Onnea kokeiluun!

      Poista
  12. Kiitos näistä. Ostin viime kesänä keijunmekon alesta ja se kukki ihan pakkasiin asti, yllättäen meidän etelään päin olevalla terassilla. Pikkuisen siinä katos antaa varjoa, muttei paljoakaan. Otin siemeniä talteen ja aion kokeilla kasvatusta, joten kiva kun ohjeistit. Katsotaan mitä syntyy:)

    VastaaPoista
  13. Onpa loistavaa saada näin perusteelliset ja tarkat ohjeet alusta loppuun. Ihailen kärsivällisyyttä ja perusteellisuutta, jolla olet tiedot laatinut ja ihan kuvien kera! Täällä blogissahan on tuota kasvitietoa jo ennestään - kasveja koottuna nimen alkukirjaimen mukaan, aivan loistavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Pirkko! Ihanhan tässä hämmentyy sanoistasi. Toisaalta tämä on ominta minua, tykkään värkätä :)

      Poista
  14. Oli mahtava lukea sinun postaustasi. Toi kukka on ihana ja kaunis.

    VastaaPoista
  15. Keijunmekko on IHANA! Olen muutamana keväänä kasvattanut itse ja joskus ostanut taimia puutarhalta. Omat siemenet itävät todellakin hyvin. Ensin kokeilin kaupan siemenillä, mutta eivät edes itäneet. Tässä olikin kaiken kattava postaus kauniine kuvineen!

    VastaaPoista
  16. Keijunmekko on ihan mun lemppari. Paljon otin siemeniä talteen ja nyt kokeilen ensimmäisen kerran itse kasvattaa siemenistä keijuja. Eli tämä postaus on minulle niin ajankohtainen sekä hyödyllinen, että kiitän kauniisti ja niiaan siveästi. Ihanaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämäpäs sattui sitten sopivasti :) Kiitos Tanni ja onnea kasvatukseen. Kunhan muistat kylvää pintaan, pitää valossa ja antaa sopivasti kosteutta, niin uskoisin, että onnistut.

      Poista
  17. Kiitos todella hyvistä ohjeista!
    Keijunmekon siemeniä on hauska kerätä ja minulla ne itävät aina hyvin... mutta sitten alkavat ongelmat. :)
    Minulla onnistuu paremmin niiden talvehdittaminen kuin uusien kasvattaminen.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  18. Kaunis se on. Mulla oli yksi pikkuinen talvetuksessa. On nyt aika huonossa hapessa. Syksyn pärjäsi hyvin. Minä olen joskus kasvattanut ja oli liian vaivalloista ja hidasta mulle. Vallankin, kun löysin valmiin komean amppelitaimen vitosella maalaispuutarhalta. Sieltä aion hakea tänäkin keväänä valmiin ja tanakan taimen.

    VastaaPoista
  19. Googlatessa Keijunmekon idätyksestä ja kasvatuksesta, törmäsin tähän sinun kivaan blogiin. Oi miten ihanan tarkasti olet kertonut ja kuvannut kaikki vaiheet. Kiitos. Itse olen tässä parin vuoden sisällä alkanut uudestaan kasviharrastukseni. 10v asuin liian pimeässä kämpässä ja kuivakin oli. Tosin tämäkin kämppä on kuiva mutta 8 kasvia tällä hetkellä on. Ostin keijunmekon siemeniä ja tänän sitten laitoin niitä viinirypälepurkkiin kanamunakennoihin. Saas nähdä kuinka käy. Mulla itäikkuna. Olen suunnitellut kasvivalon hankkimista mutta mulla suurin osa kasveista puolivarjon kasveja tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  20. Moi, hyvät ohjeet. Itselläni alut jo vähän näkyy. Katsotaan kuinka käy?
    Kerrotko lisää tuosta latvojen katkomisesta.. siis silloin ihan alussa. monta lehteä pyrit jättämään?

    VastaaPoista
  21. Kiitos hyvistä kasvatus ohjeista.keräsin viime syksynä siemenet talteen ja säilytin ne jääkaapisa .nyt näyttäis että lähtevät kasvamaan .reilu viikko sitten kylvin siemenet ja suihkupullolla kastelen varovasti.mies toi mullan ja huomasin vasta kylvettyäni siemenet että olikin ostanut kukkamultaa.toivotaan että kavavat siinäkin hyvin.nyt ainakin näyttää hyvälle☺

    VastaaPoista
  22. Pienet keijunmekkoni ovat itäneet. Sinulta sain hyviä vinkkejä mitä tehdä seuraavaksi. Kiitos!

    VastaaPoista
  23. Anonyymi4/22/2017

    Minun keijunmekkoni eivät ole itäneet. Olen yrittänyt kasvattaa siemenestä myös laukkaa, 8:sta siemenestä on itänyt vain yksi.. Onko kellään kokemuksia laukasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mikäs niitä vaivaa. Teitkö samoin kuinminä? Pintakylvö, sopiva kosteus ja valo tärkeintä. Kunnon siemenet myös.

      Poista
    2. Anonyymi4/22/2017

      No luin ohjeet vasta nyt kun aloin selvittää asiaa.. Kylvin kyllä pintaan ja pidin kosteana. Siemenet tilasin netistä..

      Poista
  24. Anonyymi4/23/2017

    Täällä ensimmäistä kertaa keijunmekot kasvatuksessa. Minulla oli noin 60 taimea, joista puolet annoin ystävälle koulintavaiheessa. Nyt jo itselläni 4 amppelia kasvamassa, joissa jokaisessa 3-4 taimea. Latvomista olen miettinyt, mutta en ole uskaltanut, etteivät vaan kuole. Luulenpa saavani upeat amppelit kesäksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienosti olet onnistunut. Latvonta ei tapa kasvia, ainoastaan jos katkaiset sirkkalehtien yltä voit tuhota kasvin.

      Poista
    2. Hienosti olet onnistunut. Latvonta ei tapa kasvia, ainoastaan jos katkaiset sirkkalehtien yltä voit tuhota kasvin.

      Poista
  25. Ostin eilen amppelin Hailuodon Meriviljasta ja olen rakastunut. Kaunis, upea. Kiitos ohjeista. Taidan kerätä syksyllä siemeniä ja ottaa myös sisälle syksyllä. En ole mikään viherpeukalo, mutta keijunmekko tuntuu sydämessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ilman muuta kokeilla kasvattaa. Intoa kasvatukseen.

      Poista
    2. Kannattaa ilman muuta kokeilla kasvattaa. Intoa kasvatukseen.

      Poista
  26. Anonyymi9/09/2017

    Tarvitseeko siemenet kylmäkäsittelyn ts. missä säilytät siemeniä ennen seuraavaa kylvöä, jääkaapissa vai huoneenlämmössä että itävyys olisi paras?

    VastaaPoista
  27. Anonyymi9/14/2017

    Mitä noille siemenille tehdään. Vai tehdäänkö mitään kun ovat kypsyneet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kerään ne paperipussiin, suodatinpussikin käy. Säilytän ihan huoneen lämmössä.

      Poista
  28. googlasin keijunmekon kasvatus/missä vaiheessa otan siemeniä talteen ja löysin sinun upean ihanan kuvastosi kera kattavien ohjeiden. Nyt taidan kerätä siemenet omasta keijustani (osto taimi) ja kokeilla kasvatusta ihan alusta asti, toki joskus yrittänyt mutta kuten totesit osto siemenissä taitaa olla vikaa...vikaa. Keiju on mun "sydänkukka" se pitää olla joka vuosi, kiitos kovasti ohjeistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Hienoa että moni on löytänyt ohjeeni ja uskaltautuvat kokeilemaan kasvatusta. Huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, niin varmasti onnistuu.

      Poista
    2. Ole hyvä. Hienoa että moni on löytänyt ohjeeni ja uskaltautuvat kokeilemaan kasvatusta. Huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, niin varmasti onnistuu.

      Poista
  29. Miten niitä siemeniä (joita juuri keräsin) säilytetään talven yli? Pitääkö kuivattaa ja pitää kylmässä? Vai vaan vaikka paperipussissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän ihan normaalissa huoneen lämmössä. Paperipussi käy hyvin.

      Poista
  30. Anonyymi12/29/2017

    Heissan
    Siemenpussia odotellessa autatko ...
    Montako siementä per esim turvekippo tai kanamunakenno..naurattaa oma into ja rohkeus kysyä ���� kiitos ❤

    VastaaPoista
  31. Aina voi kysyä neuvoa. Minä en laittais turveastioihin ainakaan itämään, koska en ole onnistunut turveastioiden kanssa. Laita mieluummin multaa esim liharasiaan ja kostuta multa. Painele siemenet pintaan, älä peitä. Muovi päälle missä on ilmareiät. Kun taimet ovat kasvaneet kahdelle tai kolmelle lehtiparille, siirrä taimet varovasti toiseen astiaan, yksi taimi per taimipurkki. Tai yksi per munakenno, mutta ne ei mahdu niissä kasvamaan kovin kauan. Latvo rohkeasti niin tuuhettuvat. Laitan amppeliin 3-5 tainta ja niistä tulee jo hyvä. Onnea kasvatukseen. Kysy jos jäi epäselvää :-)

    VastaaPoista
  32. Aina voi kysyä neuvoa. Minä en laittais turveastioihin ainakaan itämään, koska en ole onnistunut turveastioiden kanssa. Laita mieluummin multaa esim liharasiaan ja kostuta multa. Painele siemenet pintaan, älä peitä. Muovi päälle missä on ilmareiät. Kun taimet ovat kasvaneet kahdelle tai kolmelle lehtiparille, siirrä taimet varovasti toiseen astiaan, yksi taimi per taimipurkki. Tai yksi per munakenno, mutta ne ei mahdu niissä kasvamaan kovin kauan. Latvo rohkeasti niin tuuhettuvat. Laitan amppeliin 3-5 tainta ja niistä tulee jo hyvä. Onnea kasvatukseen. Kysy jos jäi epäselvää :-)

    VastaaPoista
  33. Keijunmekko-ohjeesi löysi tiensä "puutarha ja piha" FB-ryhmän seinälle ja näin on innostus kylvetty :)
    Aloitan nyt minäkin ajoissa ja nautin jo kesällä kauniista kukista. Aiemmin olen kylvänyt aivan liian myöhäseen ja paras kukinta jäänyt kokematta. Loistavan inspiroivaa ja kukkivaa ja satoisaa kesää kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun ihmiset ovat löytäneet nämä ohjeet. Tämä taitaa olla blogini katsotuin postaus :)

      Poista
  34. Hei. Laittaisin mekot korkeisiin karkkilaatikoihin. Voiko ne kasvaa siinä ulkoruukkuihin siirtämiseen asti? Jos laittaa siis harvaan, vaikka 6 per loota?

    VastaaPoista
  35. Minttuli1/15/2018

    Kiitos helppotajuisista ja tarkoista ohjeista :) Ihastuin keijunmekkoon viime kesänä hautausmaalla työskennellessäni. Tänään ostin Hankkijalta siemenet ja huomenna aion kylvää. Toivotaan että edes puolet itäisi :)

    VastaaPoista
  36. Eksyin tänne kun googlettelin keijunmekon kylvöstä. Minulla siemenet jo mullassa, mutta mitään ei näytä tapahtuvan, joten itämiaikaa lähinnä etsin. Täytynee vain olla kärsivällinen. Kiitoksia avusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä. Kylvin vähän ennen sinua ja nyt jo kolmannet lehdet kasvaneet.

      Poista
  37. Kiitos loistavasta ohjeistuksesta! Kävin juuri hakemassa muutaman siemenkodan kellarista missä yritin talvettaa viimekesäistä keijunmekkoani. Talvetus kaatui siihen kun hiiri oli päättänyt kaivaa pesäkolon juuri siihen ruukkuun ja pilannut juuret. Onneksi nämä siemenet säilyi! :)
    Ajattelin jakaa oman, viime keväänä hyväksi toteamani kylvövinkin tännekin. Keijunmekon siemenet itivät mahtavasti kylvölautalla: eli kelluvan materiaalin päälle muutama kerros tavallista talouspaperia ja vesiastiaan kellumaan ja siemenet siihen päälle. Paperi imee koko ajan kosteutta astiasta joten ei tarvi sumutella. Astian kun peittää vielä muovilla niin itämisolot on oikein hyvät. Sitten kun ekat oikeat lehdet on ilmestyneet on aika siirtää pikkutaimet multaan kasvamaan. Runsaskukkaista ja onnistunutta kasvukautta sinullekkin! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostaa tietää miten lautalla idätys onnistui tai toisaalta, miksei onnistuis. Itse olen tosi vähän käyttänyr lauttaa, ajattelin kokeilla lupiiniin.

      Poista
  38. Anonyymi2/13/2018

    Nyt sitten kylvän keijunmekot, sain siemenkotia talteen, kiitos ohjeesta. Lempikukkani jo monta vuotta. Hämähäkkikukkia kasvatin siemenistä, onnistui, eikä itäminenkään kestänyt niin kauaa kuin jossain varoitettiin. Mutta siemenet eivät olleet kaupasta vaan edellisvuoden kukista, jotka ostin kirpputorilta pikkutaimina. Hämähäkit ovat vain niin suuria ja tilaavieviä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, minä taas en ole onnistunut hämähäkkikukan kasvatuksessa.

      Poista
  39. Hei! Olen ihastellut Keijunmekkoja ja viime kesänä oli minunkin parvekkeella sellainen. Näitä sinun neuvoja olen käynyt katsomassa useampaan kertaan ja näiden avulla on nyt minullekin tulossa uusi Keijunmekko-sukupolvi. Kiitokset sinulle näistä ohjeista! T.Riitta

    VastaaPoista
  40. Anonyymi3/01/2018

    Iso kiitos tosi perusteellisista kasvatus ohjeista, jospa minäkin onnistuisin. Mutta :kaikki kuvat(ja niitä on ollut paljon eri ryhmissä) mekko on kasvanut amppelissa. Kiipeisikö se maasta verkkoa pitkin ylös. Minulla monena vuonna kasvanut krassi, tekisi mieli vaihtaa siihen keijunmekkoa, tosin se paikka on aika aurinkoinen etelä seinusta.

    VastaaPoista
  41. Olepas hyvä. Mikä ettei se kasvaisi maastakin, mutta tuo eteläseinusta epäilyttää. Tämä on enempi varjoisemmassa viihtyvä. Voithan toki kokeilla. Minä totuttaisin kasvin siihen laittamalla aluksi jotain suojaa porottavalta auringolta ja vähitellen antaisin enemmän aurinkoa.

    VastaaPoista
  42. Anonyymi3/14/2018

    Kiitos upeista ohjeista. Myös minä kylvin ensimmäistä kertaa keijunmekkoa, ja ostosiemenet itivätkin yllättävän hyvin. Nyt vain tuntuu siltä, että kasvu on pysähtynyt sirkkalehtivaiheeseen. Kestikö sinulla pitkään ensimmäisten kasvulehtien ilmestyminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin vastaus tulee todella myöhään, mutta laitan kuitenkin. Saattaa siinä mennä kuukaudenkin verran, mutta sitten kun pääsee alkuu, alkaa kasvaa nopeammin.

      Poista
  43. Hei ja kiva kuulla onnistumisestasi. Enpä nyt tarkkaa aikaa osaa sanoa, mutta kyllä siinä tovi kestää. Sanoisin jopa kaks kolme viikkoa voi mennä. Odottele ihan rauhassa ja muista valo ja sopiva kosteus. Alussa kasvu on hidasta, siksi kylvetäänkin aikaisin.

    VastaaPoista
  44. Sain lauttakylvönä siemenet itämään erittäin hyvin ja kun koeidätys onnistui, laitoin toisenkin satsin :) Mutta auts, tuo latvoiminen. Missä vaiheessa tulisi aloittaa? Silloin, kun taimessa on kolme lehtiparia, niin silloin viimeisin lehtipari nipsaistaan pois?

    VastaaPoista
  45. Hieno homma, olen kuullut muidenkin lauttakokemuksia ja onnistumisia.
    Kolmannen lehtoparin jälkeen voit hyvinkin latvoa. Ja kun nämä taas kasvaa, latvot lisää. Huomaat että kasvusto lisääntyy joka latvomisella. Ulosistutuksen jälkeen en yleensä enää latvo. Monesti loppukesästä joutuu vähän lyhentää ja siinä vaiheessa katkaisen latvat ja pikkunuput, kun alan kypsyttää siemenkotia, että kasvi keskittyy niiden valmistamiseen eikä uusien nuppujen tekemiseen.

    VastaaPoista
  46. Hieno homma, olen kuullut muidenkin lauttakokemuksia ja onnistumisia.
    Kolmannen lehtoparin jälkeen voit hyvinkin latvoa. Ja kun nämä taas kasvaa, latvot lisää. Huomaat että kasvusto lisääntyy joka latvomisella. Ulosistutuksen jälkeen en yleensä enää latvo. Monesti loppukesästä joutuu vähän lyhentää ja siinä vaiheessa katkaisen latvat ja pikkunuput, kun alan kypsyttää siemenkotia, että kasvi keskittyy niiden valmistamiseen eikä uusien nuppujen tekemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, napsaisin heti sirkkalehtien jälkeiset lehdet liian innoissani latvomisesta. Tyhmä minä. Ajattelin, että roskiin meni mutta nyt onkin alkanut kasvattamaan uusi lehtipareja! Vaikka ovat tähän vuodenaikaan niin mitättömän pieniä, annan kasvaa. Olenpa sitten kokemusta rikkaampana mitä noista ennättääkään vielä tulla :D

      Poista
    2. No miten Sari onnistui? Hyvin ilmeisestikin :)

      Poista
    3. Muistaakseni hyvin :) Viime vuonna kasvatin reilusti yli 30 tainta Ü Äitini ihastui myös keijunmekkoon ja on jostain puutarha-aiheisesta ryhmästä lukennut nyt keijunmekkokasvattajien kertomuksia. Tänään pitää laittaa tämän vuoden kylvökset itämään, toivottavasti siemenet ovat vielä eläväisiä. Viime vuonna ei saatu uusia siemeniä, joten toivotaan että tänä vuonna saadaan.

      Poista
  47. Anonyymi3/20/2018

    Kiitos mielenkiintoisesta sivuista, mukava tietopaketti monista kukista, upeat kuvat. Itsellä kaksi vuotta sitten hankittu siirtolapuutarha ja aika hoitamaton palsta. Pää kuumana mietin nyt mitä kukkia kannattaa esikasvattaa. Viime vuonna esikasvatin Lamopinaattia ja lehtikaalta, tosi honteloita taimina, mutta niin vain sain hyvän sadon niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia! Sinulla onkin nyt mahtava tilaisuus luoda uutta, juuri sellaista kun haluat. Tuleeko sinne enemmän syötävää, kuin katseltavaa? Minulla täysin toisinpäin.

      Poista
    2. Maalla olen syntynyt, mutta kaupunkiympäristössä elämäni viettänyt. En aiemmin ole ollut mikään multasormi, kukatkin tuntuivat enemmän kärsineiltä kuin hyvinvoivilta kotonani. Elämä kuitenkin kuljettaa erilaisia polkuja pitkin kuin itse kuvittelee. Tämä siirtolapuutarha on unelmien täyttymys. Tylsää päivää ei ole edes talvella, kun saa suunnitella pihan istutuksia ja syötäväksi viljeltävää Haluan saada pihaan kauniita istutuksia ja polkuja, mutta kasvattaa myös syötävää. Haluan näyttää viidelle lapsenlapselleni kasvamisen ihmeen. Viime kesänä poimimme yhdessä viinimarjat ja tyrnit, joita onneksi oli valmiina tontilla. Kompostointi on myös sydänasia, kauhiasti vaan pitää hakea tietoja, onneksi tää netti antaa tietoa monenlaiseen pulmaan.

      Poista
    3. Kuulostaa hyvälle, samoin täällä lastenlapset saavat oppia kasveista ja rakastavat mummun kasvattamaa basilikaa :)

      Poista
  48. Keijunmekko on tämän hetken suosikkini. Vanhanaikainen ja kaunis.

    VastaaPoista
  49. Ensimmäisen kerran tänä kesänä mulla on ollut pari keijunmekkoa, toinen mökillä, toinen lasitetulla parvekkeella. Ovat tyttäreni siemenestä kasvattamia. Nyt kiinnostaisi tietää koska ne pallukat joiden sisällä siemenet ovat, ovat valmiita. Oli jo pari viikkoa sitten pakko ottaa sisälle pallukat kylmän ilman vuoksi. Elikkä oikeastaan vain yksi oli harmaa, muut vielä sinipunaisia, isoja kuitenkin. Kannattaako säästää pienemmätkin, vai vaan tuo yksi. Voiko ne siemenet kehittyä????sisätiloissa. Kiitti jo etukäteen vastauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, että älysin katsoa nyt vasta viestisi! Mutta vastaan nyt kuitenkin, että itse annan kehittyä ja kypsyä kiinni kasvissa ja otan sisälle vasta sitten. Varmaan vähän kypsyvät sisälläkin, paras ottaa, jos halla uhkaa.
      Itse kukkaan palluran sisälle tekemällä pikkuruisen reiän, siitä näkee onko siementen keskellä havaittavissa tummaa väriä. Pallura voi tarvittaessa jäädä vielä kasviin kiinni, ei vaikuta kehittymiseen.

      Poista
    2. Istutin siemenet 20.1 ja nyt ihmetyttää miten hitaasti ne kasvavat. Heti, kun siemenet itivät istutin ne uudelleen muutaman sentin välein "lihalaatikkoon", mutta nyt edelleen vain ensimmäiset sirkkalehdet näkyvissä, onko normaalia.

      Poista
    3. Harmi kun tulee katsottua niin harvoin tänne kommenteihin, vastaukset viipyy sitten liian kauan.
      Ehkäpä hätäilit koulimisen kanssa, jos vasta sirkkalehdet olivat ilmestyneet. Koulin yleensä kun varsinainen lehtipari on ilmestynyt ja vähän kasvanutkin. Muutenkin kouliminen rasittaa pikkutaimia ja saattavat juroa jopa viikkoja, ennen kuin kasvu taas alkaa.
      Jään kuulolle miten sinun taimien kävi.

      Poista
  50. Minä kylvön siemenet nyt maaliskuun puolella, mahtaako enään onnistua. Olisko vinkkejä siihen että miten onnistua nopeuttamaan kasvua ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä taida mitään poppaskonstia nopeaan kasvuun. Mutta kannattaa kokeilla, elä ainakaan heitä pois taimia.

      Poista
  51. Anonyymi10/07/2019

    Kuinka herkästi siemenpompulat paleltuu? Kypsyykö siemenet jos pompulat irrottaa hameosasta?

    VastaaPoista
  52. Vastaus tulee pahasti myöhässä, mutta laitan tähän jatkoa ajatellen.

    Pakkasta tuskin kestävät, kuten ei mikään kesäkasvi. Mielestäni kypsymisen pitää tapahtua suhteellisen pitkälle siemenkodan ollessa kasvissa kiinni. Voit tarkistaa sen tekemällä pienen reiän kotaan ja katsomalla näkyykö ruskeaa siementen keskellä. Mikäli ovat täysin vaaleita, ovat vielä kypsymättömiä. Jos ovat jo ruskettuneet, kypsyminen saattaa jatkua sisällä. Itsekään en saa joka vuosi siemeniä kypsymään, se vaatii aikaa viikko tolkulla siemenkodan ilmestymisen jälkeen.
    Onko muut kasvattajat samaa mieltä? Kokeilemalla ja testaamalla voi tietysti tarkistaa, kypsyykö raaka siemenkota huoneenlämmössä.

    VastaaPoista
  53. Olen omista siemenistä kasvattanut keijunmekkoa jo neljä vuotta. Siemenet otan marraskuussa kasvista joka on siirtänyt autotalliin tuleentumaan. On tepsinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukutus onnistumisille. Omat siemenet parhaita, tänä vuonna jouduin ostamaan kun omat lopou enkä saanu viimeksi siemeniä. Harrastajalta ostin ja hyvin itivät.

      Poista
  54. Onnistuin talvettamaan keijunmekon 10 asteessa. Valoa oli niukasti. Leikkasin pitkät versot lokakuussa pois. Kastelin varovasti ja toin helmikuussa valoon huoneenlämpöön. Kasvi voi hyvin ja kukkii jo. Talvetus oli mielestäni helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma! Onnistuu varmasti, mutta kaikilla ei ole noin hyvää talvisäilytyspaikkaa :)
      Kokeilet varmaan jatkossakin talvettaa?

      Poista
  55. Sirkkuli Miten on kun minun keijunmekon siemenet on vaaleita itävätö?

    VastaaPoista
  56. Kannattaa kokeilla. En osaa sanoa onko vaaleassa keskustassa eväitä itämiseen. Mitä tummempi, niin parempi tietenkin.

    VastaaPoista
  57. Lämmin kiitos ohjeestasi, yritän nyt ensimmäisen kerran kasvattaa siemenistä, joten tuli kyllä hyvään tarpeeseen nämä sinun ohjeet 🥰👍🙌🌱🪴

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos näistä ohjeista on ollut hyötyä :)
      Toivottavasti saat komeat kasvit aikaan, olis ihan mielenkiintoista kuulla, miten kävi.

      Poista
  58. Kiitos tarkoista ohjeista ja hyvistä kuvista! Yritän ensimmäistä kertaa kokeilla omista siemenistä 🌱!

    VastaaPoista
  59. Aloitin keijunmekon siementen kasvattamisen sinun ohjeillasi, joista on ollut paljon apua. Kiitos! Sain siemenet blogitutulta. Kaupasta ostetut eivät ole aiemmin itäneet.

    Osaisitkohan sanoa, mistä johtuu, kuin joihinkin lehtiin on ilmaantunut vaaleita
    kohtia. Onkohan syynä se, että lamppu on ollut liian lähellä? Siirsin lämpun ainakin ensi hätään vähän
    kauemmaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että olet saanut keijunmekot kasvuun :) Tulin tänne vastaamaan, laitan vielä toiseenkin postaukseen viittauksen tästä.
      En nyt heti suoralta kädeltä osaa sanoa. Oletin kaikkien lehtien vaalenevan ja mietin olisko veden ja ravinteidenkin puutosta, mutta jos vaan osa lehdistä/ kohtia lehdistä on vaaleita, niin kyseessä joku muu.
      Ehkäpä se valo on liian lähellä ja vaurioittanut lehtiä? Varsinkin jos lehdille on jäänyt vesipisaroita, saattaisivat ottaa nokkiinsa jos kuuma lamppu porottaa niihin. Hyvä kun siirsit kauemmas/korkeammalle.
      Itse olen jo siirtänyt taimet länsi-itä ikkunalle ilman lisävaloa. Nämähän eivät sitten viihdy auringossa. Itse olen saanut komeimmat kasvustot varjoisalla terassilla, toki puolivarjoakin kestänee.
      Jos näistä oletuksista ei ole mitään apua, niin sitten vois ajatella, että joku öttiäinen iskeny, mutta en lähtis siihen vaihtoehtoon ensimmäisenä.

      Poista
    2. Hyviä mietteitä. Kun tarkemmin ajattelen, niin kyllä vesipisaroitakin on voinut jäädä muutamien lehtien pinnalle. Ja sitten valo. Niin eipä muuta tarvitakaan. Katsastan mahdollisimman varjoisan kasvupaikan kesäksi. Kiitos Maatuska"!

      Poista
  60. Anonyymi1/22/2022

    Olen saanut keijunmekon talvetetua hyvin
    valolampun alla lämpötilan n.16,nyt pukkaa kovasti
    uutta kasvustoa.Koskahan se alkaa kukkimaan,varmaankin
    kun pääsee ulos mökille.Mielenkiintoista seurata sen elämää
    näin ensikertalaisena.Todella kaunis kukka.Sitä voisi yrittää
    jospa se tuettuna nousisi ylöspäin ensikesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä onnistuminen :) Alkaa kukkia kun pääsee ulos, saa lannoitteita ja ilmat lämpiää. Kukkiikin sitten koko kesän. Nousee varmasti ylös, jos saa tukea, tahtoo kiiveta amppelin naruja pitkin kohti kattoa :)

      Poista
  61. Anonyymi2/13/2023

    Pitääkö keijuekon siemenet kukylmäkäsitella? Omasta kukasta kerätyt siemenet siis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse. Tarkoitatko että keräsit ne vasta nyt, ovat olleet ulkona? Sitten en usko, että ovat enää käyttökelpoisia. Siemenet painellaan vaan kostean mullaan pintaan ja muovi päälle ja seuraillaan huoneenlämmössä.

      Poista
    2. Anonyymi. Olen kasvattanut keijunmekkoja useita vuosia. Ekan ostin. Seuraavana vuonna ostin siemenet. Vähän siemeniä huonosti itivät. Sen jälkeen omista siemenistä laittanut. Hyvin onnistuu. Tänä kesänä parikymment tainta joten sai niitä naapuritkin. Kokeilin eri valoisuus paikoissa. Paras lähes airinkoisimmassa paikassa.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!