17.5.2023

VUORENKILPI, kevätkunnostus ja käyttövinkkejä

Vuorenkilpi jakaa aika voimakkaasti mielipiteet kahtia, siitä joko pitää tai ei pidä. 

Vaikka et pitäisikään vuorenkilvestä, olet jo klikannut tämän jutun auki ja kutsunkin sinua rohkeasti jatkamaan postauksen loppuun saakka 😊


Miksi minulla on vuorenkilpeä puutarhassani?
Pidän siitä ja mielestäni se on kelpo kasvi ollessaan oikeassa paikalla. Lisäksi se todella monikäyttöinen, sopien monenlaisiin kohteisiin.


Vuorenkilpi tuo alkukesän heleyteen ihanasti väriä 








 Mihin tai miten vuorenkilpeä voi käyttää?

Itse käytän sitä ehdottomasti eniten erilaisten istutusten seassa. 


Sopivina annoksina istutusryhmissä, se tuo suurien lehtiensä 
myötä selkeyttä ja harmoniaa istutusryhmiin.







Syksyllä käytin jo mukavasti värittyneitä lehtiä syysistutuksissa.

Lehtiä voit käyttää kukkakimppujen tekoon

Kukat ovat upeita maljakossa


Sen avulla voi reunustaa istutusalueen / kukkapenkin.









 Sillä voi siistiä hankalat puiden alustat ja muut paikat






Se sopii myös paikkoihin, missä muut kasvit eivät viihdy. Rinteissä, luiskissa ym. hankalissa paikoissa. Se on suhteellisen vaatimaton kasvupaikan suhteen. 

Hoitaminen 
(miten olen itse hoitanut eli perustuu omaan kokemukseen)

Mikään kasvi ei voi hyvin tai ole kaunis, ellei sitä hoideta ja siistitä välillä. 

Monesti näkee ohjeena vuorenkilven hoidolle vain odottaa että talvenaikana löpsähtäneet lehdet virkoavat. Toki näin käykin ja kasvi piristyy, mutta itse tykkään poistaa kaikki vioittuneet ja muutoin huonot lehdet. Lehtiä voit poistaa niin paljon kuin haluaa, se ei tykkää huonoa, vaan alkaa muodostaa uusia lehtiä ja koko kasvi uudistuu.

Tästä olen poistanut varmaan 2/3 osaa lehdistä. Talvet ovat erilaisia 
ja välillä tulee tuhoja enemmän.

Leikkaan myös kuihtuneet kukkavarret pois heti kun ne lakastuu. Hoitoon kuuluu mielestäni myös kasvin "kurittaminen" eli hillitsen kasvua tietyillä paikoilla ettei se valtaa liikaa tilaa. Tottelee lapiota hyvin:) Jakopaloja voi antaa niitä tarvitseville tai laittaa itselle lisää. 


Sen voi leikata tarvittaessa kokonaan alas, näin se virkoaa uuteen kasvuun.

Tykkää kastelusta ja eikä pane pahakseen vaikka ripottelisi silloin tällöin vähän multaa niskaan. Vanhat, täysin kuivuneet lehdet voi murskata kasvuton juurelle. En ole koskaan lannoittanut tietoisesti vuorenkilpiä, mutta saattavat imeä lähistöltä lannoitteita itseensä :)

Lisääminen
Vuorenkilpeä on helppo lisätä. Kun kiskaisee liikaa levinneet kasvin irti, sen mukana tulee ruskea paksumpi juuriosa.  
Laitat vaan tämän "juuri/varsipötkylän" mullan alle. Pötkylässä voi olla lehtiäkin mukana, mutta yleensä ne lötköttää sitten ikävinä pitkin maata. Ne voi leikata kokonaan pois tai jättää pienet lehtien alut. Ihan pelkästä lehdestä ei tämäkään lähde. 

Jos haluat poistaa vuorenkilven kokonaan joltain alueelta, muista kääntää maa lapiolla ja poistaa kaikki juuripötkylät.

Eri lajikkeita

Nämä ovat yleisimmät lajikkeet : herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia), purppuravuorenkilpi (Bergenia purpurascens), soikkovuorenkilpi (Bergenia crassifolia) ja tarhavuorenkilpi (Bergenia hybrida).

Kun googlasin löysin monta uutta ihanaa lajiketta. Jos kiinnostaa, niin sieltä ne löytyvät.

Vuorenkilpeä on olemassa myös valkoisena, mutta kuulin sen muuttavan värinsä punertavaksi, jos pihassa on punakukkaista lajia. Onko sinulla tietoa tai kokemusta  tästä? Itseä kiinnosti kovasti tämä valkoinen, mutta luovuin sen hankkimisesta juuri tuosta kuulemastani syystä.

Kuva lainattu netistä!


Mitä ajatuksia tämä postaus herätti? Olisin tosi iloinen, jos viitsisit kertoa mitä ajattelet vuorenkilvestä. Saiko tämä postaus yhtään kiinnostumaan siitä vai oletko edelleen sitä mieltä, että tämä kasvi ei päädy koskaan sinun puutarhaasi. 


Äidiltä saamani vuorenkilpi voisi olla tuota purppuravuorenkilpeä, kukka ainakin on voimakkaamman värinen.


36 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Minä kuulun niihin, jotka eivät oikein pidä vuorenkilvestä, mutta jotkut lajikkeet ovat kauniimpia kuin toiset. Aniliininpunainen kukkaväri ei ole lemppareita. Mutta se on toisaalta hyvä ruskakasvi ja sitä voi toden totta istuttaa hankaliin paikkoihin, joissa mikään muu ei viihdy ja se jopa muodostaa kätevää mattoa, jossa eivät pärjää rikkaruohotkaan.
    Meillä on niin paljon peuroja ja kauriita täällä, että vuorenkilvet ovat todella surkean näköisiä, sillä niistä syödään järjestelmällisesti lehdet ja usein koko kasvit nyhdetään maasta. Niitä on vähän turha istuttaa alueille, joissa on paljon kauriita, tai sitten pitää olla kunnon aita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila kommentistasi. Onpa harmillista miten peurat ja kauriit tuhoaa jopa vuorenkilvet, toki niissä on syömistä pitkän talven aikana, kun ruuasta pulaa. Kaikki ei tykkää kaikesta ja se sallittakoon :) Näistä uutuuksista löytyy kyllä muista väreistä pitäville mieluinen, jos muuten kasvi saa siunauksen. Kivaa viikon jatkoa.

      Poista
  2. Kuulun vuarenkilivestä tykkääviihin. Niiton tiänviäres ja paris muuski kohoras aika runsahastikki. Ihastuun siihe ja käytinki palio jo erelliseski puutarhas. Sain sitä paristaki eri paikasta ja huamasin vasta istuttamisen jäläkihin, että niis on leheris eroja. Eri lajikkeista silloon tiänny hölökäsen pöläystä. On hyvä ainavihanta "jokapaikan" kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet myös huomannut sen monikäyttöisyyden. Sitä on niin helppo lisätäkin tarvittaviin kohtiin.

      Poista
  3. Miekin tykkeen vuorenkilvestä just sen takia, se on jokapaikan kasvi. Meilläkin sitä on monessa kohti ja hyvin pärjevää kuutamohortenssioittenkin alla, estämässä rikkaruohoja. Ei niitä kesällä näy siinä kohti, kun hiukan reunassa. Näin keväällä kun hortenssiat ei oo lehessä vielä, hyvin peittää alustan ja ei rikkaruohot juhli. Ostin tuota valakosta kaks vuotta sitten ja pettymys ol. Kukka muuttuu vanhetessaan punertavaks. Meillä ei oo muita punasia kukkia siinä lähellä. Tällähetkellä kukinto on valakonen. Pienempi on kooltaan näitä tunnetumpia lajikkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain ole monikäyttöinen kasvi? Oikein hyvä juurikin rikkaruohon päihittäjänä. Sinullakin on siis kokemusta kukan värin muuttumisesta. Se on kyllä tosi harmi.

      Poista
  4. Tämä oli tosi kattava ja hyvä juttu vuorenkilvestä. Kuten kuvasi osoittavat, vuorenkilpi on oikein oivallinen kasvi monessa paikassa antamassa pikantin lisänsä tai täydentämässä, rauhoittamassa tai miten vaan. Olen toiminut aivan samoin kuin sinä eli poistan kuivat ja huonot lehdet keväällä ja heti kukinnan jälkeen katkon kukkavanat. Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi. Sattui niin sopivasti olemaan vuorenkilven siivous käsillä ja tiesin etten ole koskaan tehnyt tästä erikseen postausta. Kuvatkin olivat valmiiksi olemassa, sen kun etsin. Halusin vähän nostaa esille tätä hyvää peruskasvia.

      Poista
  5. Kuulun niihin jotka tykkää vuorenkilvestä. Kasvaa todella sitkeästi ,istuttipa mihin vaan. Minä poistan myös keväisin huonot lehdet ja kukkavanat kukinnan jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla tytti :) Siivoamalla sen saakin pidettyä nättinä läpi kasvukauden.

      Poista
  6. Täällä myös yksi vuorenkilvestä ei-niin-tykkäävä. Juuri tänään on tarkoituksenani siistiä rivaripihassamme olevat vuorenkilvet, joten tuli hyvään saumaan tämä postaus, kiitos! Olen myös huomannut, että monien kasvien kohdalla "siedätyshoito" auttaa 😊 Joten saa nähdä, miten mieluisa vuorenkilvestä vielä tuleekaan 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapas nähdä mille kannalle Kerttuli sinun ajatukset kääntyy. Noita uusia hempeitä värejäkin voisi kokeilla, jos värit sitten vaan säilyisivät.

      Poista
  7. Kiitos erityisesti monipuolisista kuvista, jotka kertovat hyvin, mihin kaikkeen vuorenkilpi sopii. Itse tykkään vuorenkilvestä juuri siksi, että se on helppohoitoinen ja sopii hyvin reunuskasviksi. Odotan parhaillaan, että metsän ja puutarhan rajalle istuttamani vuorenkilvet lähtevät kunnolla kasvuun. Mielestäni voimakkaan värinen kukka on keväällä piristävä lisä suurten vihreiden lehtien keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Hitunen :) Toivotaan että lähtevät nyt tänä vuonna kunnolla kasvuun. Jos on oikein kuivaa ja kuumaa, voisi vaikka kastella. Olen ihan samaa mieltä: väriä pitää löytyä pitkän talven jälkeen.

      Poista
  8. Meillä on vuorenkilpeä vanhojen likakaivojen ympärillä. Tykkään kovasti siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että aika monessa muussakin pihassa löytyy likakaivojen ympäriltä:)

      Poista
  9. Minusta vuorenkilven hyviä ominaisuuksia on sen monikäyttöisyys hankalissa paikoissa. Meillä vuorenkilpeä on pitkän rinteen molemissa päissä. Myös autotallipäädyn ongelmapaikassa, johon kolataan talvella kasapäin lunta. Moni kasvi siellä menehtyisi, mutta vuorenkilven sitkeys on uskomatonta. Keväällä se on usein talven jäljiltä romuluisen näköinen. Toimin samoin kuin sinä. Poistan huonokuntoisia lehtiä ja leikkaan kuivuneet kukinnot pois. Olen napsinut ja kaivanut omista vuorenkilvistä kasapäin alkuja tyttären pihalle. Ei tunnu missään. Päinvastoin, yltyvät vain kasvamaan paremmin. Vuorenkilpi kerää kyllä jonkin verran kotiloita. Isojen lehtien alla on aina vähän vilpoisampaa ja kosteampaa. Meillä on pihalla muuallakin, joten en jaksa niitä liiemmin murehtia. Ainakaan kokopäiväisesti. Yhtäkään kasvia kotilot eivät ole meiltä kuoliaaksi syöneet, joten toimeen tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainenhan tämä kasvi juuri on, monikäyttöinen. Taitaa olla vain mielikuvitus rajana. Tuota kotilo-ongelmaa en ole tajunnut, kun meidän pihalla niitä ei ole. Hyvä kuitenkin että tulette joten kuten toimeen, sinä ja kotilot :)

      Poista
  10. Kiitos uusista näkökulmista. Itsellä on herttavuorenkilpeä monessa paikassa, mm. niin jyrkässä rinteessä, ettei sitä pääse siistimään. Mutta juuri tänään huomasin auringon paistaessa, että miten ihanan vihreää kasvusto oli alhaalta niitä rinteessä kasvavia katsoessani. Todella vilpitön kiitos tästä tekstistäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna ja ole hyvä :) Tämä on niitä blogin ihania hyviä puolia, saada ja antaa kokemuksia ja vinkkejä :)

      Poista
  11. Anonyymi5/19/2023

    Aiemmin en oikein välittänyt vuorenkilvestä. mutta nyt tykkään siitä. On oikein näyttävä alkukesän kukkija. Ainut ongelma vuorenkilven kasvattamisessa on se, että metsäkauriit kurittavat kasvustoa. Viime keväänä kauriit söivät maanpäälliset osat tykkänään. Kesän mittaan kasvustoon tuli sentään pienet lehdet. Eiliseen asti iloistin kukkavarsista, mutta tänä aamuna ainakin kymmenen kukintoa oli nirhitty. Vain punaiset varret tököttävät pystyssä. Levitin juuri verkkoa suojaamaan kukkapenkin toista päätä.

    Vuorenkilpi on kaunis maljakossakin. Kaveriksi voi katkaista muutaman koivunoksan. / Piri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla Piri, mutta peurojen ruokavierailut eivät ole mukavia. Ymmärrän kyllä, maukkaat lehdet ja kukat ihan tarjottimella pihalla. On muuten totta, että maljakossakin on kaunis ja on suht kestävä leikkona.

      Poista
  12. Löysin blogisi ja liityin myös blogisi lukijaksi.
    Vuorenkilpi on tuttu kukka,mutta minulla ei ole omassa pihassa,koska asun
    rivitalossa niin ei ole mahdollisuutta istuttaa,se on kaunis kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirre ja tervetuloa mukaan :) Vuorenkilpi vaatii jonkun verran tilaa, joten ymmärrän ettei pieneen pihaan tule laitettua, on niin paljon muutakin ihanaa.

      Poista
  13. Meillä on vuorenkilpeä useissakin paikoissa, se peittää maan hyvin, eikä sen alta tarvi oikeastaan koskaan poistaa rikkaruohoja. Olen parina viime vuotena siirtänyt sitä tuohon viereisen pellon puolelle rajaamaa vähän heinien levittymistä kukkapenkkiin.

    VastaaPoista
  14. Anonyymi5/21/2023

    Minä pidän vuorenkilvestä. Saarimökillä on paras menestyjä.
    Muut perannat kärsivät puiden juurista, mutta nämä kukoistavat. Ollaan saatu siistittyä epätasaista maastoa kivan näköiseksi. Pärjää aika vähällä mullalla, siksikin kiitollinen kasvi tuollaisella paikalla, johon kaikki pitää tuoda veneellä. Osa on ollut meillä jo vuosikymmeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa että olet löytänyt oikean kasvin oikeaan paikkaan. Tämä on hyvä kasvi paikkaan missä muut eivät oikein menesty. Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  15. Anonyymi5/24/2023

    Hei! Tykkään vuorenkilvestä tosi paljon ja haluan lisätä sitä. En kuitenkaan raaski harventaa kasvustoja. Kysyisin, että tekeekö vuorenkilpi juuret lehtipistokkaaseen ja jos tekee laitetaanko veteen vai multaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, sanoisin ettei ihan pelkästä lehdestä lähde, vaan pitäisi olla mukana ainakin palanen sitä ruskeaa juurta. Raskisitko kuitenkin kaivella pikkuhiljaa niitä pötköjä ja lisätä näin? Muutamassa vuodessa saat jo reilumman kasvuston. Kiitos kommentista :)

      Poista
    2. Anonyymi5/28/2023

      Todella kaunis kukka maljakossa. Naapuri oli kuvannut ja siinä tuli kukan kauneus esille, lähikuva. Itsekin taidan lisätä uuteen penkkiin... innostuin

      Poista
    3. Uskomattoman kaunis maljakossa, ei äkkiä arvaisi mikä kukka:)

      Poista
  16. Tämäpä osui sopivaan saumaan kun olen juuri pähkäilemässä jyrkkään rinteeseen helppohoitoista maanpeitekasvia. Vuorenkilvellä on kai vahvat juuretkin, jotka auttavat maan sitomisessa. En ole ollut tähän saakka sen ystävä mutta nyt yritän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kävit ja kommentoit, vaikka vastaukseni tuleekin pahasti jälkijunassa. Kiva jos tekstistäni oli sinulle apua ja sait vinkkiä.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!