9.5.2023

KUISTIN KULMA, alue 5

Heti alkuun mainitsen että olen nykyisin tietoinen seinäviereen kukkapenkin rakentamisen riskeistä. Ei tuollaisia asioita tullut edes mieleen nuorempana. Meidän talo sijaitsee onneksi kuivalla kangasmaalla ja maa viettää joka suuntaan alas päin. Tässä on menty jo 30v. näin ja ainakaan ei ole tiedossa kosteusongelmia.

Toki, jos nyt alkaisin tehdä istutusalueita, en ehkä tekisi niitä kiinni taloon. 

Ihan alkuvuosista ei ole kuvia,  joten siirrytään suoraan vuoteen 2008. Tuolloin tein ensimmäisen isomman muokkauksen kaarevaan muotoon. Alussa penkki kulki kapeana ja ei siinä varjossa paljon mikään kasvanutkaan.

2008

Kasveina näyttäisi olevan töyhtöangervoa, keltamaksaruohoa,
 jotain vanhaa maksaruohoa ja kuunliljoja.


2012 
Penkin reunoja korotettiin, liuskekiviä ja kivituhkaa.

Varjoliljat ihan pian kukassa. Nämä olivatkin ainoat mitä on koskaan olleet.



2014

Punakärsämöt 


Mietin kauan mitä näyttävää ja isoa tuohon keksisi. Sitten näin jossain puutarhalehdessä kilpiangervon. Se sopii tuohon, siis metsästämään mistä löytyy. Särkän taimistolla sitä oli myynnissä. Tarttui sieltä mukaan muutakin :)



Syysilmettä lehdissä🍂🍁

Alussa oli vain pari kolme lehteä, tuossa on kaksi taimea. 
Joka vuosi ilmestyi uusia lehtiä.

Kevätilmettä 2018


Vuosi vuodelta lehtien määrä on kasvanut. Kulmanurkkaus peittyy hyvin näiden suuren lehtien ansiosta.



2021

Vuosien kasvun jälkeen, näin tämän perennan kukkivan!




Vasemmassa kulmassa kasvaa tämä ihana kerrottu akileija. Olen päättänyt kokeilla sen siirtämistä muualle, koska se on nyt liian varjoisassa. Toisekseen, kilpiangervon lehdet tahtovat peittää sen alleen. Se on jo selvästi taantunut. Katsotaan miten siirto onnistuu...


Tämä vanha pupu alkaa maastoutua jo liikaakin kivien ja kasvien lomaan vihertävän siitepölykerroksensa ansiosta. Kivien koloon on löytänyt tiensä jokin matalana pysyvä luonnonsaniainen.


Ihana kun lämpötilat ovat nyt muuttuneet. Mekin olemme tehneet pihan siivoustöitä tällä viikolla. Aiemmin ei kerta kaikkiaan tarennut ja maassa oli vielä luntakin.

Mukavaa keväistä viikkoa kaikille!

16 kommenttia:

  1. Jännä nähdä kilpiangervon kukka. Muistuttaa raparperin kukintoa.
    Kuistin kulman penkki on kaunis ja rehevä. Enää ei tosiaan suositella istutuksia talon seinustalle. Kaivoin pari vuotta sitten meidän autotallipäädyn pitkulaisen istutusalueen kokonaan pois. Tänä kesänä pitäisi sama homma tehdä talon puistopäädyn vastaavalla kapealla kaistaleelle. Mitään erityisen tärkeää siellä ei edes ole köynnöshortensiaa lukuunottamatta. Köynnös saa jäädä, muu lähtee. Kunhan saan itseni motivoitua raskaaseen kaivu-urakkaan. Ehkä yritän saada pojan kesälomallaan kaivuhommiin.
    Ihanat kevätpäivät ovat täällä. Aurinkoisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaan roskapostit ja siellähän sun kommentti oli! Voi tätä bloggeria!
      Kukka tosiaan muistuttaa raparperin kukkaa, ei jäärin erityinen komistus, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia :) Raskaat ja isommat työt vaatii aina henkisen valmistautumisen, joten olisko edes pikkusen niin, että hyvin suunniteltu on ( ei puoliksi, vaan ehkä) osittain tehty? Ulkona on ihan mieletön kevät sää. Linnut laulaa ja kasvit kasvaa melkein silmissä.

      Poista
  2. Ihana monenlaisten lehtien alue! Kilpiangervo on todella ihana, harmittaa, kun lukuisia kertoja olen taimen hankkinut ja istuttanut, mutta aina ovat kuolleet. Mikähän sen sitten saisi viihtymään, joka kerta olen eri paikankin sille keksinyt :-D Mutta ehkä seuraavalla kertaa (en meinaan aio luovuttaa).
    On todella ihanaa, että viimein tuntuu lämpöisemmältä, eikä yöllä enää ollut pakkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sinun kilpiangervoja kismittää, kun eivät halua kasvaa? Tuo on pimeä paikka ja talvella tippuu vielä lumetkin niskaan. Siinä se on tykännyt olla ja kasvanut aika isoihin mittoihin. Hieno kasvi, mutta lehdet on herkkiä vaurioille; yhtenä kesänä tuli raekuuro, joka tuhosi melkein kaikki lehdet!
      Kyllä nyt kelpaa tehdä keväthommia ;)

      Poista
  3. On totta, että aivan talon viereen istutetut kasvit eivät enää ole niin suositeltavia, mutta hyvä, että teillä on maasto suotuisa ja ongelmia ei ole ollut. On niin kiva seurata näitä esittelyjä ja nähdä tosi kivoja kasvivalintoja! Olet taitava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivi, on mukava kokeilla ja testailla mitkä sopisivat yhteen. Aina ei onnistu. Joskus tulee kuin vahingossa mukavia kokonaisuuksia. Kevättyötkin ovat edistyneet tällä viikolla, ei tiedä mitä pukisi ulos, ei uskalla kerralla vähentää liikaa.

      Poista
  4. Herttainen akileija!

    VastaaPoista
  5. Ovatpa kasvit kasvaneet vuosien varrella! Täyveltä näyttää tuo kukkapenkki. Kilpiangervoo on meilläkin ja on hyvä suurilehtinen perenna. Hyvin sopii töyhtöangervon kanssa yksiin. Kaunis väriltään tuo punakärsämö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat. Tietenkään tässä ei enää ole kaikkia noita mitä kuvissa on. Kilpiangervo peittää kyllä lehdillään maanpinnan, joten rikkaruohot eivät tuolla juurikaan viihdy. Töyhtöangervo on ollut pitkään yksi suosikkikasveistani juurikin siksi että soveltuu myös varjoisille paikoille.

      Poista
  6. Kilpiangervo on todella komea ja näyttävä kasvi mutta yllättävän kauan meni ennenkuin alkoi kukkimaan . Kannattaa kokeilla akileijan siirtoa minä olen muutamia siirrellyt ja onnistuneesti .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa paikassa pääsee kunnolla oikeuksiinsa, tuossakin ehkä aavistuksen ahtaalla, ainakin nuo kaksi. Kukan kasvattamiseen meni tosiaan useampi vuosi, itse asiassa en edes tajunnut odottaa kukkia :) Tänään siirsin yhden toisen akileijan ja aion siirtää myös pähkäilemäni akileijan, kunhan löydän sille sopivan paikan.

      Poista
  7. Uskomattoman kokoiset lehdet tuolla kilpiangervolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, kasvilla saa peitettyä tarvittaessa isonkin alan ja ei kasva rikkaruohot lehtien alla.

      Poista
  8. Kaunis ja hyödyllinen postaus. 🤗🌷💚

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!