21.5.2023

KESÄKUKKIA VARJOON JA PUOLIVARJOON

Summer flowers to shady or part shady.

Varjoinen kuisti, veranta tai terassi saattaa aiheuttaa mietintää mitä sinne hankkisi. Kukkiiko siellä mikään ja mitkä kukat ylipäätään viihtyvät varjoisammassa.

Kokosin tähän varjossa ja osittaisessa varjossa viihtyviä kukkia, mitä itse olen käyttänyt. Meidän etupiha on varjossa suurimman osan päivää, vasta oikeastaan ilta-aurinko alkaa paistaa siihen. Ilmansuuntana arvioisin luode-pohjoinen. 

VERENPISARAT on yksi hyvä valinta. Niitäkin on monenlaisia eri tarkoituksiin, isoja  amppeliverenpisaroita ja pienempiä pystymallisia, joita voi istuttaa ruukkuihin muiden kaveriksi. Myös rungollisia löytyy.Alla verenpisara annansilmän ja maahumalan kanssaLUMIHIUTALE on monen suosikki, niin minunkin. Sitäkin löytyy nykyisin muissakin väreissä, kuin valkoisena. 


Lumihiutaleet voi kasvattaa siemenistä itsekin. Pari vuotta sitten kasvatin kolmea eri väriä ja sain ne kukkiviksi. Mukavasti roikkuvat tuossa kuistin kaiteessa parvekelaatikoissa.
 MILJOONAKELLO / PIKKUPETUNIA  on yleistynyt kovasti viime aikoina ja sitä saa aika kivasti myös täältä pikkupaikkakunnaltakin marketista.


Nämä kukkivat ihan hulluna tuossa tolppaan laitetussa koukussa eli ovat hieman enemmän tyrkyllä aurinkoon ja niihin ottaakin ensimmäiset säteet. Runsasta lannoitusta vaan.


Näitä oli yksi kesä myös keittiön ikkunalla.


LOBELIAT viihtyvät myös varjoisemmassa ja kukkivat kohtuullisesti.

Kuten kuvista näkee, myös varjoisan sisäänkäynnin saa kukitettua ihan kivasti. Kuvissa v. 2021 näkymiä.

AHKERALIISA on myös ihan ok valinta, jos siitä pitää. Se on todella helppo kasvattaa itsekin, taimet ovat napakoita.
KEIJUNMEKKO  taitaa olla edelleen yksi halutuimmista kesäkukista, ainakin jos katsoo blogin eniten katsottuja postauksia koko ajalta. Komea se onkin, mutta ihan joka vuosi en silti sitä kasvata, esim. tänä vuonna jätin väliin.Meidän etukuisti saattaa olla jopa liian tuulinen ja viileä paikka sille, varsinkin alkukesästä, koska joka vuosi siemenpallukat eivät ehdi kypsyä tai edes kasvaa tarpeeksi suuriksi. VÄRINOKKONEN ELI KIRJOPEIPPI
ei varsinaisesti ole kukkiva mutta silti se ajaa hyvin asiansa esim. muiden kasvien kanssa yhdessä. Tässä maahumalaan yhdistettynä. Upea tumma sävy säilyy ja näkyykin parhaiten varjoisemmassa.
PETUNIA ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan puolivarjon kesäkukista. Mutta se soveltuu oikein hyvin, kuten nämäkin itsekasvatetut petuniat sen osoittavat.


ORVOKKI soveltuu niin ikään varjoisempaan paikkaan.Toivottavasti näistä oli jollekin edes rippunen hyötyä ja iloa. Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille oman elämänsä puutarhureille.

14 kommenttia:

 1. No olihan tässä paljon ideoita 🤗 Sitä jotenkin aina sortuu samoihin tuttuihin lajikkeisiin. Nuo eriväriset lumihiutaleet vierekkäin näyttävät hurmaa ilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku :) Totta, hyvin usein tulee laitettua samoja, kun huomaa niiden menestyvän. Pitäisi vaan rohkeasti kokeilla jotain uutta. Kiitos kommentistasi.

   Poista
  2. Anonyymi5/22/2023

   Vinkit tulivat juuri tarpeeseen!

   Poista
 2. Hyvä ja antoisa teksti! Oletko laittanut posliininkukkaa ulos terassille. Jos haluaa nähdä täydellistä hullaantumista, niin kannattaa. Meillä oli kerran ja mehiläiset ja muut pörriäiset olivat niin huumaantuneita kukkien tuoksusta, että ne eivät pystyneet lähtemään enää pois kukasta, vaan lopulta tipahtelivat kuolleina tai tajuttomina terassin lattialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna :) Minulla ei ole posliinikukkia. Astmaatikkona liian tuoksuvia minulle. No on ollut huumaavat tuoksut!

   Poista
 3. Sullon aina nii komiat kesäkukkaistutuksekki ja taitaa olla viälä useemmiten itte kasvatettujaki. Ihanat nua lumihiutalehet. Hyvä postaus! Moni lyääki het hanskat tiskihin ja luavuttaa, jos on varijoosempi paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Onhan tuota jonkun verran tullut kasvatettua kesäkukkia, mutta en sentään kaikkia:) Tänä vuonna on taimia tosi vähän aikaisempaan verrattuna. Varjoisaa paikkaa ei tosiaan tarvitse pelätä tai tuskailla sen kanssa, pitää vaan tietää mitä sinne istuttaa.

   Poista
 4. Sinulla on upeat kesäkukkaistutukset! Taitavat viherpeukalosi ovat olleet asialla.
  Jutusta on iloa ja hyötyä. Taidan tallettaa sen kirjanmerkiksi, jotta voin palata tulevinakin kesinä. Kävin tänään kotimatkalla kesäkukkaostoksilla, jossa totisesti taas mopo karkasi, vaikka olin mukamas laatinut pätevän ostoslistan. Huomenna on siis tiedossa kesäkukkaistutuksia, jollei illan suussa sada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between :) Mukava kuulla hyödyllisestä postauksesta, siihen sitä pyrkikin. Minäkin sain tehtyä muutaman istutuksen.

   Poista
 5. Varjoonkin voi saada komeat kesäkukkaistutukset, kuten nämä kuvasi osoittavat. Muutamia näistä kasveista on tullut itsekin kokeiltua. Tänä kesänä varjon ruukkupuutarha on vähän vaatimattomampi; oikeastaan siellä on vain verenpisarat kukkivina ja vihreää tietysti lisäksi. Kesäisen lämmintä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, kun löytää oikeat kasvit, niin kukintaa riittää. Verenpisarat ovatkin kauniita. Mukavaa viikon loppupuolta, nämä vastaukset aina venyy ja venyy...

   Poista
 6. Kiitos hyvistä vinkeistä! Meillä on yksi terassi varjon puolella suurimman osan päivää ja sinne ei aina tule laitettua muuta kuin murattia. Keijunmekkoa en ole koskaan kokeillut aurinkoisemmalla puolellakaan, mutta kaunishan se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Jospa näistä vinkeistä löytyy sille muratille mahdollisesti kavereita :)

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!