30.1.2017

Amppeli- ja ruukkuistutuksia osa 1

Niin kova kaipuu on kukista, että piti kaivaa esille vuosien takaiset kesäkukkaistutukset. Kävin läpi kaikki koneella olevat kuvat. Taas pieni urakka juuri minun makuuni :)

Kuvien perusteella pystyy vertailla mitkä kukat ovat sopineet yhteen ja mitkä eivät. Toisina vuosina on ollut enempi sävysävyyn asetelmia, jonakin vuonna on selvästi haettu vastaväreistä voimaa. Ilmeisesti vähän tunnelman mukaan.

Aloitetaan talon etupuolelta, keittiön ikkunoiden parvekelaatikoista, joita on kolme kappaletta. Ilmansuunta on kai lähinnä luoteeseen.
.

Kyseessä siis päivisin talon varjoon jäävä seinusta. Ihmeesti näinkin vähän aurinkoa saavalla seinustalla kukat kukkii. Tällaisia viritelmiä on vuosien saatossa laatikoissa ollut. Suurin osa kukista on itsekasvatettuja, ja nyt huomaankin, että kerrottua petuniaa pitää kasvattaa taas tänä kesänä.Sekoitepussista kasvatettujen värejä on mielenkiintoista odottaa.
Tässä näkyy hyvin se, miten käy kun ei raaski katkoa petunioita. 

Jo on sillisalaattia taas.... :)

Ompas hempeitä sävyjä ollut petunioissa.
Viime kesän kasvatukset oli kaikkein mitättömimmät aikoihin: keväällä on ostettu orvokkeja ja laitettu maahumalaa joukkoon. Luulen nuukuuden iskeneen, kun piti ostaa niin paljon muutakin talven jäljiltä. Maahumalaa sai katkoa loppukesästä, ettei juurru alapuolella olevaan kukkapenkkiin. Aikomus oli kesän päälle istuttaa jotain värikästä, mutta se(kin) jäi.

 Syyslook on aika perinteinen, joko kanervaa, callunaa ja/tai metsästä haettua katajaa ja mäntyä.

Sitten erilaisia amppeleita, joita on ollut ripoteltuna pitkin pihaa.
Ja tämän osion lopuksi etupihan kannon päällä oleva ruukku, johon en ole vielä kertaakaan onnistunut laittamaan täysin mieleistä istutusta.

Keväällä siihen ostettua yleensä ne ensimmäiset orvokit, jotka on pakko saada.
 Nämäkään riippupelargoniat eivät riippuneet kunnolla :(
Markettaa on ollut useampana vuonna. Ruukkukin on vaihtunut välissä, entinen halkesi.

Tässä oli ensimmäinen osio, toinen ja ehkä kolmaskin seuraavat perässä. 
Tässäpä teille lukijoilleni pikku pyyntö: keksikää jotain kivaa riippuvaa kesäkukkaa tuohon kantopurkkiin, jota voisi kokeilla. Paikka on aurinkoinen. Petuniat menee rumiksi sateella, ne eivät sovi tuohon. Toki tuossa olisi paikka myös monivuotisille kasveille?!


38 kommenttia:

 1. Ihania nuo petuniat!
  Mites olisi tarhaverbena? Minulla oli sitä viime kesänä ja se kukki tosi upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huono valinta! Viime kesänä oli yhdessä purkissa, mutta ei kyllä roikkunut yhtään.

   Poista
  2. Siis tietenkin riippaverbenaahan minulla oli ;)
   Tajusin vasta kun nyt luin tuon Kruunu Vuokon kommentin :)

   Poista
  3. No tuo selvensi asiaa. Ajattelinkin, ettei ne kyllä roikkuneet yhtään...

   Poista
 2. Ihania kesäkukkia!
  Nyt en osaa antaa yhtään vinkkiä, sillä pää on tyhjä. Tarkoitus on tehdä lähiaikoina kesäkukkasuunnitelma. Muuten käy niin, että ajankohdan koittaessa kaupasta tulee taas varsinaista sillisalaattia. En tilanpuutteen vuoksi juurikaan kasvata ruukkuihin kesäkukkia.

  VastaaPoista
 3. Ihana kukkapostaus!!

  VastaaPoista
 4. Voi miten upeita, runsaskukkaisia ja ihania amppeli- ja ruukkuistutuksia vuosien varrelta ja vielä jopa suurelta osin itse kasvatettuja. Etenkin nuo hempeän väriset yhdistelmät kolahtivat minuun todella.
  Mieleeni tuli heti riippaverbena eli rautayrtti, joka sopisi mielestäni kivasti tuohon kantopurkkiin kasvamaan. Viihtyy niin auringossa, kuin puolivarjossakin ja kestää hyvin myös tuulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko, riippaverbena on myös hyvä ehdotus. Mukava jos tykkäsit asetelmistani.

   Poista
 5. Upeita kesäkukkasommitelmia! Hienot, intensiiviset värit ja todella runsaasti olet saanut ne kukkimaan. Aivan mahtavia! Kiva nähdä, minkälaisia kesäkukkaistutuksia sinulla on tulevana kesänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Tykkään nykyisin vahvoista väreistä ehkä enempi, kuin ennen. Voimakkaasta pinkistä on tullut jopa suosikki.
   Luulenpä tulevan kesän istutusten noudattelevan noita samoja linjoja, kuin ennenkin. Petuniaa ostin ja lobelian siemeniä olikin jo ennestään, jos itänevät vielä.

   Poista
 6. Hieno kooste! Ihanan värikylläisiä ja kukkaisia istutuksia.

  VastaaPoista
 7. Hianosti kukoostaa sun kesäkukat! Nii runsahia ja ihanan färikkähiä. Hopeavitja ja suikeroalpi roikkuuvat varmasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suikeroalpia on ollutkin joskus ruukussa ja se toimii hyvin. Hyviä vinkkejä siis sinultakin Navettapiika.

   Poista
 8. Tosi kauniita kukkia, ihanan värisiä. Sulla on selvä oikein kunnon hyvä viherpeukalo.

  VastaaPoista
 9. Juuri tällaista väriruisketta kaipasinkin tähän päivään,tai iltahan nyt jo on! Vähän olen mietiskellyt jo tulevan kesän kesäkukkaistutuksia ja päätynyt siihen, että runsasta pitää olla. Mitä ne lajit sitten on niin siitä ei vielä hajuakaan....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän sattui sopivasti! Kukat alkaa olla monella mielessä ja siemenluettelot nostaa intoa entisestään.

   Poista
 10. Upeita istutuksia ja vielä itse kasvatettuja! Petuniaa en ole koskaan uskaltanut edes kokeilla kasvattaa. Ehdottaisin ruukkuusi huovinkukkaa, se on lempparini. Kestää paahdetta, vesisadetta, ei tarvitse nyppiä eikä säikähdä kuivahtamista. Kokeilin viime vuonna itse kasvatettuna ja se onnistui yli odotusten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari. Huovinkukka on ollut mielessä joskus. Petuniat on ehkä vähän krantumpia kasvattaa, mutta itävät hyvin lämpimässä. Latvominen on tärkeää, kuten kaikille taimille yleensä.

   Poista
 11. Minäkin ilahduin kovasti näin kesäisen värikkäästä välähdyksestä. Olet kyllä taitava näiden kesäkukkien kanssa, kun ne on pääosin itse kasvatettuja. Nuo kerrotut petuniat ovat ihan uutta minulle. Odotellaan seuraavaa osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko sanoistasi. En nyt tiedä siitä taitavuudesta, ehkä enempi erehdyksen ja yrityksen kauttaa opittua. Kivaa puuhaahan se on.
   Kerrottu petunia putkahti vastaan jostain, siis siemeninä ja oli pakko ostaa ja kokeilla. Ne on ihan samanlaisia kasvattaa, kuin muutkin petuniat.

   Poista
 12. Ihanat kesäkukat. Minä ostan aina valmiit. No, sammarit ja orvokit kyllä enimmäkseen kasvatan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Sinulla onkin niin iso piha, ettei kaikkea taida raaskia ostaa. Sammarit on kiitollisia kasvattaa.

   Poista
 13. No on sinulla ollut valtavan upea kukkapaljous viime kesänä, wau! Ihanaa väri-ilottelua. Minusta kantovatiin upea olisi joku hopeinen kuten Hopeakäpälä, Hopeaputous tai vastaava. Sopisi hyvin koivun valkoisuuteen. Yhdellä parvekkeella näin myös vallan upean kukkalaatikon, jossa kasvoi pelkkää monivuotista hopeahärkkiä. Ai että oli nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nuo ovat useammalta vuodelta kuvattuja. Hyviä vinkkejä nuokin, kiitos.

   Poista
 14. Kauniita kuvia kauniissa blogissa <3

  Suvi K.

  http://valokuvallinenpaivakirjani.blogspot.fi

  VastaaPoista
 15. Valtavasti ihania kukkia! Laittaisin kannon päällä olevaan ruukkuun verilijapuun ja mehitähtiä.

  VastaaPoista
 16. Ihanan reheviä ja värikkäitä ovat kukkasi olleet. Tekisi mieli kysyä mitä multaa ja lannoitetta käytät parvekeruukuissa, kun noin hyvin kasvavat. Olet saanut kivasti vinkkejä, ei mullakaan nyt ole yhtään vinkkiä päässä, lyö tyhjää vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Joskus olen laittanut oikein kesäkukille tarkoitettua multaa, mutta pääosin ovat B:n mustaa multaa tai muuta. Lannoitteeksi on välillä laitettu kanankakkarakeita laatikon pohjalle, mutta pääosin lannoitan sillä perus vaaleanpunaisella jauheella :-)

   Poista
 17. Upeita, värikkäitä kesäkukkaistutuksia on sinulla ollut:) Kiitos piristävistä kuvista.

  VastaaPoista
 18. Aivan ihania istutuksia kaikki, myös ne joita kutsuit mitättömiksi. :)
  Minäkin olen ihastunut kerrottuihin petunioihin. Erityisen ihastuttava on myös sini-liila väri noissa "leikkaamattomissa" petunioissa.
  Maukasta Runebergin päivää!

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!