15.3.2019

Lobeliat ja kesäleimu

Lobeliat soveltuvat joko yksittäin amppeleihin, purkkeihin ym. astioihin ja ovat hyvä lisä erilaisissa istutuksissa. Lobeliat on helppoja kasvattaa itsekin, kun tietää muutaman niksin.
"Red Cascade" väristä tykkään paljon. 
En ole koskaan nähnyt valmiina kasvina tätä väriä, se täytyy kasvattaa itse.

Itse olen käyttänyt lobeliaa paljon etupihan puolivarjon parvekelaatikoissa, missä kukkivat kilpaa esim. petunioiden kanssa.
Eri vuosina on ollut erilaisia värejä näköjään.

Valkoinen on nimeltään Snowball . Sinisiä on ollut Crystal palace ja Saphir.
 (kylläpä näyttääkin vanhat ikkunanpielet hirveille !)
 Valkoinen raikastaa sinistä ja tekee ryhmästä kepeän


Lobelian kasvatus onnistuu parhaiten, kun kylvät siemenet kasoihin ja nostat koko kasan koulintavaiheessa kasvuruukkuun. 
⇦ Tuossa vasemmalla on suosituimpien tekstien sarake, lobelioiden kasvatus näyttää kiinnostavan ja sieltä löytyy enemmän tietoa, jos haluat itse kasvattaa.



 Sininen lobelia ja oranssi krassi, vastavärit jyllää ja huomataan taatusti. 
 Kiinnostavat myös perhosia.

Kesäleimuun tutustuin vahingossa kiertävän siemenkirjeen myötä. 
Otin näiden siemeniä, kasvatin ja ihmettelin mitä ovat, kunnes nimi selvisi. 



Tungin kaikki taimet samaan amppeliin. Ehkäpä jos olisi ollut yhtä tai vain kahta yhteensopivaa väriä, mutta tämä sekamelska tyrmäsi minut. En tykästynyt!
Plus joukossa oli jotain ihan muutakin minulle outoa kukkaa, tuo sininen. 
Tunnistaako joku?
Kesäleimu ei kuulu jatkossakaan valikoimiin, mutta mites teillä?

Entäs lobelia, kasvatatko itse ja käytätkö yleensäkään istutuksissa?

18 kommenttia:

  1. Lobeliaa en ole käyttänyt istutuksissa aivan viime vuosina. Sitä voisinkin taas joskus ostaa. Sen kylvöä en ole kokeillut. Siemenalesta ostin pari vuotta sitten kesäleimun siemeniä ja niitä kylvin viikko sitten. Muutama pikkuinen taimi jo mullasta kurkistaa. Sitä kasvatan nyt ensimmäistä kertaa, joten saa nähdä, jääkö tämä ainoaksi kerraksi vai pääseekö se jatkoon. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee, välillä jotkut kukat ns. "unohtuu" ja sitten taas hoksaa, että ai niin, tuohan on ihan kivaa.
      Katsotaan miten sinun käy kesäleimujen kanssa. Hyvää viikonloppua :)

      Poista
  2. Kirjokierto, kiitollinen kesäkukka.

    VastaaPoista
  3. Lobeliaa olen käyttänyt ruukuissa tai amppeleissa, mutta en koskaan kasvattanut itse taimia. Siitä saa aikaan ihanan sinisen pilven! Tuo ohje kasaan kylvämisestä vaikuttaa houkuttelevalta, ehkäpä kokeilen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla kasvattaa itsekin, ei ole vaikeaa. Itää n. viikossa. Alkais olla omat tuppaat "jatkosiirtoa" vailla.

      Poista
  4. Muutamina vuosina olen kasvattanut loebeliaa, mutta nyt ei ole ollut pitkään aikaan, pitäiskin taas kylvää..... Ihana kasvi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatan ajatusta, nämä on kivoja lisiä ruukuissa ym. ja miksei ihan itsekseenkin.

      Poista
  5. Melkein joka kesä on ollut lobeliaa. Taimikasvatusvaiheessa se on ihan hirveä, joten päätin jo jättää sen tänä vuonna kylvämättä. Tuo sinun menetelmäsi vaikuttaa niin toimivalta, että alkaa houkuttaa... Siemeniäkin olisi varastossa, tilaa taas ei, ellen jätä jotain muuta vähemmälle :D Kiitollinen kasvi ja viihtyy myös täyspaahteessa ja kuumuudessa, kunhan saa vettä. Ruukkujen, amppeleiden ja parvekelaatikkojen lisäksi sopii hienosti myös kukkapenkin reunuskasviksi. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla tuota ryppääseen kylvämistä ja sen nostamista kerralla jatkokasvatusruukkuun. Onnistuu lähes aina.
      Sopii myös reunuskasviksi totta kai. Itse ei aina hoksaa mainita, kun on niin matalaa etten itse mielellään käytä matalia kasveja selän takia.

      Poista
  6. Pidän kovasti lobeliasta. Minulla on sitä monessa paikassa, vaikkakaan en ole koskaan kasvattanut sitä itse. Kesäleimua en ole koskaan kokeillut. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lobelia jaksaakin kukkia koko kesän eikä tarvitse nyppiä. Kiitos.

      Poista
  7. Olipa kauniita istutuksia, valkoinen petunia, lumihiutale ja hitunen sinistä lobeliaa on aivan hurmaava, tuon laitan mieleeni:) Minulla on aina lobeliaa jossakin asetelmassa, mutta en ole sitä itse kasvattanut. Taimikasvatustila kun on rajallinen ja lobeliaa saa melko edullisesti ihan valmiina puutarhoilta. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku :)
      Totta, aika edullisesti saa, mutta kuten mainitsin, en ole löytänyt ainakaan tuota punaista mistään. Kasvatustilat alkaa jo nyt olla kortilla ja osa vielä koulimatta...huoh!

      Poista
  8. pidän myös lobeliasta, kestävä ja näyttävä kesäkukka

    VastaaPoista
  9. Samalla menetelmällä oon lobeliaa kasvattanu ja eilen kylyvin valakosta, sinisiä ei tullu kun muutama mätäs. Suap nähä miten ittää. Viimevuotiset siemenet. Kauniisti oot yhistelly muitten kasvien kansaa. Kesäleimuu en oo kasvattanu ja en meinannu laittookkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimiva menetelmä eikö totta? Lobelian siemenet kestää hyvin säilytystä, olen saanut itämään jo monta vuotta parasta ennen pvm ylittäneitä siemeniä. Ei todellakaan kannata aina hävittää edellisvuoden siemeniä. Tämä ei tietenkään koske kaikkia siemeniä.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!