10.1.2020

Hortensia-kuume

Kuinka monelle tulee näitä pakko saada-kuumeita tai ainakin vakavia oireita siihen suuntaan? Pakottava tarve alkaa haalia jotain tiettyä kasvia. Vuoden parin päästä kuume on laskenut ja kenties iskee uusi tauti ;)

Mulla on nyt hortensia-kuume. Alkaa olla jo pahanlaatuinen....

Varmaan tämä liittyy ajatukseen pihan muutoksesta helppohoitoisempaan suuntaan. Vaikesti hoidettavat vähenee, koskee erityisesti matalia perennoja ja maanpeitekasveja.
Lisäksi lähtöpassit taitaa lopultakin saada kaikki ne kasvit, joista en tykkää ja jotka kituvat vuodesta toiseen eli ns. armahduksen saaneet kasvit. (Hei onko muilla tällaisia, jotka eivät vaan kasva ja kukoista? )


Yksi syyshortensia löytyy, mutta se on ihan väärässä paikassa.
 On kitunut ahtaasti ryhmässä, maanlaatu ihan väärä ja liian kuivassa.

Uskallanko kaivaa sen ylös ja istuttaa parempaan paikkaan? Tykkäiskö kyttyrää?
💚 On tässä vaan ihanan herkkä kukka....eikö 💚
eli on joku vuosi kukkinut näinkin kauniisti, sadekesä ehkä 😊
V-vyöhykkeellä oleminen hieman vaikeuttaa niiden menestymistä, mutta ainakin Mustilan hortensia ja Kuutamohortensia menestyvät täällä asti. 

Kertokaa kokemuksianne hortensioista, varsinkin IV-V (VI) vyöhykkeen tarhureilta kuulisin mielelläni, mitkä menestyy täällä. 

Olis myös mielenkiintoista kuulla, mikä "kuume" teitä vaivaa ;)

26 kommenttia:

 1. Olen siirtänyt hortensioita ja eivät ole olleet millänsäkään. Hortensioita olen haalinut minäkin perennojen kustannuksella.

  VastaaPoista
 2. Äidin pihalla oli vuosia iso syyshorternsia ja se toissa kesänä vaan kuoli ja kupsahti. Ajattelin että olisko myyrät syöneet juuria...
  Meillä kotona on aika iso kuutamo- tai mustilanhortensia. En osaa sanoa varmaa, mutta kukat ovat samanlaisia. Olisi ihanaa ostaa sitä vaaleanpunaisena kukkivaakin. Oletko käynyt Lapualla Jokilaakson puutarhassa? Siellä on monenlaisia hortensioita ja jotkut ihan hirmu isokukkaisia, kukat kuin ämpäreitä! Ainakin ne siellä kukoistaa, melkein meidän leveyksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käynyt Jokilaakson puutarhassa, mutta en muista sieltä hortensioita. Eivät varmaan olleet vielä kukassa, kun käytiin.
   Kaikkia ihania on, mutta mutta suositus I-III, saahan sitä kokeilla silti ;)

   Poista
 3. Syyshortessat o komiimpia syyskukkijoota mitä olla voi. Mullei vaa menesty. Naapuriis sitäki paremmi, oikee mun kiusaksi. Mulla kukkii hianosti sitävastoon pallohortessat ja kuutamohortessa. Moon sairastellu jo monet kuumeet. Viimmeesin taitaa olla lilijakuumes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kuuluvat komeimpien joukkoon :) Mikäs siinä on ettei sulla kasva, mutta naapurissa kasvaa? Vaikka kasvit on joskus kummallisia, olen kuullut kasveista, joita on siirretty puoli metriä ja ne alkaa yhtäkkiä kasvaa ja kukoistaa !!
   Liljakuume taitaa olla kans vakavaa :D

   Poista
 4. Ikuinen puukuume, mutta en mieti mitään etukäteen, vaan ostan kun kohdalle sattuu.
  Jos kasvi kituu, niin vaihdan sen paikkaa reippaasti, annan uuden mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on tosiaan kauniita puitakin, mitä haluaisi pihaan. Mulla haaveissa joku tummalehtinen, vaahtera ehkä.
   Tuo paikan vaihtaminen saattaa auttaa, kuten Navettapiian kommenttiin vastasin.

   Poista
 5. Hortensiat on ihania. Rohkeasti kokeilemaan, vähän kerrallaan. Laitat hyvään paikkaan happamaan hyvään multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuosta jo luinkin että suositellaan hapanta multaa ja tarvitsee kosteutta ainakin kuivina aikoina, varsinki alussa.

   Poista
 6. Meillä on vain kaksi hortensiaa ja lisää hankin pikku hiljaa. Ne pelastavat loppusyksyn kukinnallaan, kun kaikki muu on jo mennyttä. Vaikuttavat varsin vaivattomilta kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesästä toivookin aina jotain kivasti kukkivaa. Jospa näistä saisi olisi siihen apua.

   Poista
 7. Hortensiat ovat niin kauniita! Harmi vain kun kukat eivät kestä yhtään hallaa. Mustilanhortensia ehtii meillä IV-vyöhykkeellä kylmällä paikalla kukkia yleensä hyvin ennen ensimmäisiä syyshalloja. Kuutamohortensiakin varmasti ehtisi. Minulla on nyt neljä pientä syyshortensiaa kasvamassa, joten toivon lämpimiä syksyjä siihen kun ovat kukintaiässä. 'Prim White' on ollut pari talvea ja nyt on pari 'Vanille Fraisea' kokeilemassa talvehtimista ensimmäistä kertaa. Minua vaivaa krooninen kärhökuume, joka ei ole helpottanut 15 vuoteen yhtään, pahenee vain :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli kärhökuume aikoinaan ja niitä hankinkin, mutta se tappotalvi -16 vei lähes kaikki menessään, vain nää sitkeimmät sissit jäi.
   Köynnöshortensiasta haaveilen myös, mutta se pitäisi sijoittaa piha-aidan ulkopuolelle, muuten meidän "jalannostajat" pilaa sen. Vanha omenapuu voisi toimia kasvutukena....hmn.

   Poista
 8. Viime kesänä istutin ensimmäisen hortensiani, syyshortensia Grandifloran jonka on sanottu menestyvän Sotkamossa asti. Tosin kukkii myöhään joten saa nähdä ehtiikö hyvin kukkia. Toivottavasti selviää nyt ensinnäkin talven yli.

  VastaaPoista
 9. Hortensiat ovat ihania, joten ei paha kuume laisinkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän olekkaan? On niitä pahempiakin tauteja olemassa ;)

   Poista
 10. Hyvä kuume on hortenssia kuume. Niisä onkin aika hyvä valikoima ja kukinta ajoissakin eroja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on kauniita sortteja olemassa, mutta osan on luvattu menestyvän vain etelässä, toki täälläkin asti menestyviä löytyy.

   Poista
 11. Uskoisin hortensian kestävän siirron kunhan sen kaivaa riittävän suurena paakkuna pois. Hortensioita on vaikka mitä, olen lisännyt niitä joka vuosi puutarhaan, pallohortensia on yksi suosikkejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä teidän kommenttien kannustamana taidan siirtää/siirrättää tuon omani paremille apajille, toivoakseni. Pallohortensiaa on kehuttu, täytyypä alkaa katsoa sillä silmällä...

   Poista
 12. Minäkin olen siirtänyt isojakin hortensioita eikä ole tykänneet huonoa. Niitä minullakin on toistakymmentä yhteensä. Kuumetta oli yhtenä vuonna ja syksyn alesta tuli niitä hankittua parina vuonna peräkkäin. Sitten sanoin jo miehelle että jos tartun johonkin hortensian purkkiin kiinni lyö näpeille 😀. Ihania ja helppoja kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukava kuulla, ettei ole kranttu siirrolle. Lapio siis heilumaan keväällä vaan. Tai mies saa sen kaivaa :)
   Elä nyt tuommosia sano, tunnistaako miehesi hortensiat, ettei vaan ala räpsiä kynsille joka purkille, mitä katsot :D

   Poista
 13. Hortensiat ovat kyllä kuumeen arvoisia:) Meiltä löytyy juurikin nuo mainitsemasi ja sitten muutama uudempikin, 'Vanilla Fraise' ja 'Lime light' ? muistaakseni. Syksyisin niitä löytää helposti lisää, tai ainakin silloin ne huomaa puutarhamyymälöissä.
  Mulla on milloin mitäkin kuumetta, usein liittyy sellaiseen kasviin, joka juuri silloin kukkii;) Pioni- ja vuokkokuume on kroonisia;)

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!