10.2.2016

Pensaita ja puita L-R

Kiitos vielä kaikille yhteisesti kommenteista. Mukava lukea teidän ajatuksianne ja havaintojanne. Kommentit kannustavat minua myös jatkamaan loppuun. Tosin ollaan jo pikku hiljaa loppukaaretta lähestymässä ;)

248. Lehtikuusi, Larix decidua
Lehtikuusen toi näille seuduille puolisoni sukulaismies yli 100 vuotta sitten. 
 Joka ei ole tunnustellut lehtikuusen uusia neulasia, yllättyy varmasti siitä, miten pehmeitä ne ovat.
 Oksissa on tuollaisia nypyköitä. Niistä tunnistaa hyvin lehtikuusen. Keväällä oksia voi tuoda sisälle vihertymään.
 Se pudottaa syksyllä neulaset lehtipuiden tapaan ja on talven paljasrunkoinen. Oikeassa reunassa näkyy kellettyneet neulaset.

Heidet
249. Lumipalloheisi, Viburnum opulus
 Tähän minulla on lähes viha-rakkaus-suhde. Se on aivan ihana kukkiessaan, mutta odotas jos sattuu se ötökkäkesä, niin se on ruma ja jopa lehdet käpristyy ja viottuu pahasti, jos invaasio pääsee valloilleen. Kylmä vesisuihku häätää niitä aika hyvin. Jos ötököitä on vain tosi vähän, olen napsinut ne latvat poikki, missä niitä on.
Kukinto on pyöreä ja puhtaan valkoinen täysin auenneena.
 Koetin leikata pensaat enempi runkopensaan muotoon, mutta vielä jäi noita vänkyröitä sivuille. Olisi pitänyt heti alussa ohjailla kasvua runkomaiseksi, mutta ei silloin hoksannut..

 250. Lännenheisiangervo, Physocarpus opulifolius
Uusi tulokas pihalla, niin uusi ettei ole kuvaa. Ostettu aidanteeseen suojapensaaksi. Tätä kehuttiin kovasti joka paikan pensaaksi, sopii suojakasviksi, kestää jopa alasleikkauksen. Korkeutta tulee 2-3 metriä eli oikein hyvän kokoinen näköesteeksi.

251. Purppuraheisiangervo, Physocarpus opufolius "Diabolo"
Tykkään tämän väristä ja kukista, jotka erottuvat hyvin tummista lehdistä. 
Nopeakasvuinen ja terve, ollut ainakin meillä.
 Tässä ensimmäisenä kesänä, on nyt kolme tai neljä vuotias.

 Tätä on myös aidanteessa yhtenä pensaana, väriä tuomassa ryhmään.

251. Marjakuusi, Taxus baccata
 Marjakuuset on hidaskasvuisia ja  niitä voi muotoilla leikkaamalla. Ovat myös myrkyllisiä, mutta niinhän sanotaan aika monesta kasvista.

 Nuorempana ruskettuivat paikoitellen kovastikin, kun en suojannut kevätauringolta. Nykyisin liruttelen keväällä lämpöistä vettä ämpärillisen juurelle jotta alkaisi nopeammin maa sulaa.

252. Marja-aronia, Aronia "Viking"
Ei ole tästäkään kuvaa itsellä, on uusia pensaita niin ikään aidanteessa kasvamassa.
Kuvahaun tulos haulle marja-aronia
Kuvat netistä. Tekee syötäväksi kelpaavia marjoja, kaunis syysväri ja soveltuu moneen paikkaan. Hyviä ominaisuuksia pensaalle.
Kuvahaun tulos haulle marja-aronia

253. Musta-aronia, Aronia melanocarpa
 Jää matalammaksi, kuin marja-aronia eli johonkin reiluun metriin. Syksyllä lehdet ovat todella punaiset ja näyttävät. Kaunis ihan yksittäispensaanakin.
Marjapensaat

254. Mustaherukka, Ribes nigrum
 Muutama pensas näistä on hävitetty ja tilalle istutettu pensasruusuja. Vielä riittää silti marjapensaita, että saadaan napostella marjoja suoraan suuhun.

255. Karviaismarja, Ribes uva-crispa

256. Karviaismarja, Robes uva-crispa "Lepaan punainen"
Punainen on ehdottomasti minun suosikkini maultaan. Nämä tulee napsittua suoraan puskasta, ei tartte miettiä mitä valmistaisi.


257. Punaherukka, Ribes rubrum
Punaherukat närästää tosissaan, ei tule montaa marjaa kesän aikana syötyä. Puskat joutais pois ja jotain muuta tilalle.

258. Mänty, Pinus sylvestris

259. Omenapuu, Malus ?
Pihassa kasvoi vanha omenapuu, kun tähän muutimme. Tiesimme että sen oli istuttanut puolisoni sukulainen siihen aikoinaan, ehkä 70 v. sitten. 
Muutama vuosi sitten oli todella hyvä vuosi omenapuulle, ja se oli ihan täynnä kukkia. Valtava humina kuului jatkuvasti, kun seisoi puun alla. 
 Lähistöllä on mehiläispesä ja sieltä kävi vierailijoita alvariinsa.
 Kuva ajalta, kun vielä kykenin kiveyshommiin. Siistin tuon alustan ja istutin maanpeitekasveja.

 Kukkaisan kesän jälkeen saattiin tietysti hirvittävät määrät omenia. Valitettavasti ne ovat syömäkelvottomia. Olen tehnyt joskus hilloa tai mehustanut, mutta ne vaativat enemmän sokeria kuin omanaa :/
Putoamattomat omenat jäivät lintujen talviherkuiksi...ja meille siivottavaksi keväälle. En muista montako isoa kottikärryllistä mies kuskasi noita pois.

260. Pensashanhikki, Dasiphora Fruticosa "Lovely Pink"
 Herttainen vaaleanpunainen hanhikki, III vyöhykkeen pensas, mutta pakko oli saada ja hyvin on pärjännyt V:lla.

261. Pensashanhikki, D.F. "Goldfinger"
 Ei esittelyä pahemmin tarvinne, on niin tuttu. Monet inhoaa tätä sydämensä pohjasta, mutta kyllä se nyt yksi keltainen hanhikkipuska on pihasta löydyttävä:)

262. Pihlaja, Sorbus aucuparia
Pihasta löytyy useampia pihlajia. Tykkään kun siinä on tavallaan kaksi "kukintoa" ensin kukat ja myöhemmin komeat marjat. 263. Raparperi, Rheum rhabarbarum
Raparperikään ei kuulu puihin tai pensaisiin, mutta on nyt tässä kohtaa kuitenkin.
 Punaiset pallerot on keväällä niin odotettu näky. 
 Liian vähän tulee käytettyä raparperia. Joskus tuli keitettyä mehuakin siitä.

Raparperi onkin meillä oikeastaan koristekasvina ja saa kukkia vapaasti. 

Ensi kerralla pensasruusujen esittelyjakso, tulkaahan taas mukaan. Saadaan nämä loppumaan ennen kevätkiireitä. Mukavasti tässä on talven selkä taittunutkin näiden parissa. 

Varokaa liukkaita kelejä!  t: Maatuska

40 kommenttia:

 1. Teillä on hurja määrä erilaisia kasveja. Jännityksellä odotan, mitä esittelet ö:n kohdalla.
  Monta esitellyistä löytyy omastakin pihasta, mutta yhtä monta uutta tuttavuutta on tähän mennessä vastaan tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, eipä ole mitään Ö:n kohdalla ;) En edes keksi mitään Ö:llä alkavaa.
   Onhan noita siunaantunut ja lisää mieli tekis. Voi vielä on paljon pensaita ja puita, joita tekis mieli saada.

   Poista
 2. Onpa monenlaisia puita ja pensaita! Ihana tuo kukkia täynnä oleva omenapuu! Minäkin ostin pari vuotta sitten tuota tummalehtistä angervoa. Kaunis vaaleanpunainen hanhikki. Tarviiko se aurinkoisen paikan?
  Liukasta on, täytyy olla varovainen. Ruusuja odotan innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppuraheisiangervo on ihana ja ne kukat on tosiaan kauniita tummaa lehdistöä vasten. Pinkki hanhikki on mulla melko aurinkoisella paikalla. Kestää jopa paahdetta.

   Poista
 3. Oi mitä ihanuuksia teiltä löytyykään - tuo omenapuu on aivan ihana niin kukkiessaan kuin satoa kantaessaankin. Leikkasin oman, mökillä olevan lumipalloheisipuskan runkopuun tapaiseksi mutta latvus jäi turhan laajaksi eikä se kestänyt runsasta lumikuormaa. Repeytyi raukka moneen osaan. Onneksi kasvaa nopeasti juurivesoista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kävi sun lumipalloheidelle! Minä taidan vielä karsia noita ja kavennan latvustoa. Suunnitelmissa istuttaa jotain pikkupensaita niiden ympärille, eli tehdä uusi istutusalue.

   Poista
 4. Kiitos taas tästä upeasta postauksesta. Oli niin kauniita kuvia. Ja niin paljon tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Anneli. Mielelläni jaan kokemuksia kasveista, se saattaa innostaa jotakin teistä hankkimaan itsellekin mieluisan kasvin, kun kuulee millainen se on.

   Poista
 5. Mielettömän kaunis kuva purppuraheisiangervon kukinnasta tummien lehtien ollessa taustalla. Ja omenapuun kukinta on aivan uskomaton.
  Keltainen pensashanhikki aiheuttaa minussakin epämiellyttäviä tuntemuksia :D Mutta vaaleanpunainen versio on oikein kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu. Omenapuu on ollut vain kerran noin hurjassa kukassa, muistaakseni. Pakko se oli ikuistaa useampaakin kuvaan ;)

   Poista
 6. Olipa hieno kierros eri vuodenaikoinakin! On totta että joihinkin kasveihin kehittyy sekä rakkaus- että viha-rakkaussuhde ja tuo heisi kuuluu jälkimmäiseen elämässäni! Mutta tuo lehtikuusi ja kuten sanoit, lehtikuusta täytyy silittää, tunnustella sen ihania lehtiä, ne tuntuvat niin hyvältä ainakin omissa atooppisissa käsissäni!

  Kauniita kuvia, elämän ja kasvun voimaa täynnä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Täällä toinen atoopikko! Kova on ollut talvi lämmityksineen taas iholle. Iho on kuiva, hilseilevä ja punoittava kaiken aikaa, rasvat ei tunnu auttavan :( Odotan niin kevät/kesäauringon parantavaa vaikutusta.

   Poista
 7. you have beautiful pictures here! quiet and relaxing, I loved!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Jens. And welcome to my readers:) Nice to have you here. Come again, please.

   Poista
 8. mahtava valikoima pensaita. tuo lännenheisiangervo on upea, ja se tekee paljon siementaimia. Mie ostin aikoinaan kolme ja nyt niitä on jo kymmenen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää Kosotäti, sehän onkin sitten aika sopiva tuonne aidanteeseen. Saa kasvaa niin tiheäksi kun mahdollista, on sitten hyvä näkösuoja.

   Poista
 9. Tyrniät ja tuuhiat lumipalloheiret. Toisin ku meikälääsen roikku. No mähän parturoonki sen jo syksyllä. Ooooh.....Omenapuus on aiva tajuttomasti kukkaa. Ei voisi enempää mahtua. 'Diabolo' on nätti pensas, kaikin pualin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajuton onkin hyvä sana. Sen perään ei ole muistaakseni ollut noin mahottomasti kukkia, monena vuonna ovat paleltuneet, kun sillon tietysti tulee vielä se yks pakkasyö ja siihen ruskettuvat kaikki. Eihän tuolla omenapuulla ole muuta kuin koristearvoa ja tunnearvoa pitkän iän tuomana, mutta tärkeitä nekin, siksi on saanut armon oikeudessa :)

   Poista
 10. Tämä on jälleen vaatinut laajaa pohjatyötä, mutta onpa sitten ilo katsoa selkeästi koottua tietoa. Lisäksi kauniit kuvat ovat ilo silmälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko sinulle. Joutuu työstää ainakin kuvia, mutta tiedot on pääasiassa oman kokemuksen tuomaa tietoa ja mitä on lukenut ko. kasvista. Jotakin joutuu välillä tarkistaa tai olen halunnut lisätä muuten vaan.

   Poista
 11. Valtaisa kukkamäärä omenapuussa on varmasti kääntänyt pään, jos toisenkin. Kiva postaus, johon olet todella panostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko, mieluisasta asiasta jaksaa kirjottaa ja puhua. Niiden mielestä varmaan liikaakin, jotka eivät perusta puutarhajutuista pätkääkään:D

   Poista
 12. Olipa taas upea postaus! Isot, komeat havupuut ihastuttavat aina, mutta sitten tuli aivan lumoavia kukkivia puita, kuten omenapuusi. Omenakuvat ovat aivan ihania.
  Minusta puutarhasi lumipalloheisi on todella kauniin muotoinen, ja luulenpa että vaaleanpunainen hanhikki täytyy lisätä ostoslistalle, vaikka pihamme onkin nelosvyöhykkeellä.
  Kiitos taas hienoista kuvista. Mukavaa viikonloppua ja Ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara. Uskon että hanhikki menestyy teillä, kun menestyy täälläkin ja me ollaan V:lla. Hyvää ystävänpäivän iltaa sinnekin.

   Poista
 13. Aivan mahtavia kuvia. Minulla on samanlainen suhde lumipalloheisiin. Hyvänä kesänä se on yksi minun lempi pensaista, jota tulee ihasteltua. Mutta sitten ötökkäkesänä tekisi mieli repiä koko pensas irti ja heittää kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari. Juuri näin, lumipalloheisi on upea hyvänä kesänä, mutta suorastaan pihan rumistus, jos ötökät pääsevät valtaamaan sen. Yks vuosi oli lähes kaikki lehdet syöty ruskeiksi käppyröiksi. Lähellä oli ettei saha käynyt.

   Poista
 14. Upeita! Nämä kasvipostaukset tuovat aina niin hyvän mielen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sussi. Mukava että piristävät sinua.

   Poista
 15. Hienoja. Jos minun pitäisi luopua kaikista muista kasveista, mutta saisin jättää yhden lajin, jättäisin vanhat omenapuut. Ne ovat superhienoja kukkiessaan ja antavat runsaan sadon. Onneksi tuollaista valintaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Siksipä tuokin omenapuu sai jäädä. Onhan se komea puu ja olen suunnitellut kärhöä sen juurelle kasvamaan ylöspäin. Milloinkahan saisi aikaiseksi toteuttaa aikomuksensa.

   Poista
 16. Vau! Sulla on vaikka mitä! Mikä urakka kirjata ja etsiä kuva kaikista. Olen aloittanut vastaavan luettelon joskus ja lannistuin heti alkuun.. Kivaa ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Onhan tuota kertynyt kasvi poikineen näiden vuosien aikana. Tämä on juuri minulle sopivaa touhua, kaikillehan se ei sovi. Mukavaa ystävänpäivän iltaa sinullekin.

   Poista
 17. Hyvää ystävänpäivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tulimme joku aika sitten kirkosta, missä oli miniän konsertti. Hän on itse tehnyt laulut, sanoittanut ja sovittanut. Hieno ilta, sopi oikein hyvin tähän päivään. Mukavaa ystävänpäivää sinullekin.

   Poista
 18. Great trees with fine shapes, colors, flowers in your photos are beautiful.
  Good Tuesday to you.

  VastaaPoista
 19. Kiitos oli hienoa katsella ihania pensaita ja puita :)

  VastaaPoista
 20. Hei, olisitko ystävällinen ja poistaisit punainen karviainen pensaan kuvan. Kirjoitat että nämä marjat syöt suoraan pensaasta, se voi olla hieman vaikea, koska pensas kasvaa mökkipihallani Hartolassa. Kuva ei ole sinun ottamasi. Olen aikoinaan laittanut kuvan puutarhanettiin ja se on sieltä lähtenyt leviämään varastettuna pitkin maailmaa.
  -en pahastuisi muuten, mutta kuvatekstistä sai vaikutelman että pensas kasvaa pihallasi.
  Terveisin Tarja ja Mirjami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen että juuri tästä kuvasta jäi pois maininta lainatusta kuvasta. Kuvat blogissani ovat 98 % omiani ellei enemmänkin ja yleensä laitan aina maininnan lainakuvista. Poistan tietenkin kuvan.

   Poista
  2. Pahoittelen että juuri tästä kuvasta jäi pois maininta lainatusta kuvasta. Kuvat blogissani ovat 98 % omiani ellei enemmänkin ja yleensä laitan aina maininnan lainakuvista. Poistan tietenkin kuvan.

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...