26.6.2018

Estä leviäminen

Monet kasvit leviävät epätoivutulla tavalla. Vaikka kuinka ajattelee pitävänsä ne kurissa, kasvit leviävät innokkaasti juurivesoilla, rönsyillä ja siementämällä.
Yksi tapa estää leviäminen, on istuttaa kasvi purkkiin ja laittaa sitten kasvi purkkineen päivineen istutuspaikkaan.
Saniainen on kasvanut jo pari kolme vuotta tuossa kohtaa purkissa ja pysynyt kurissa.
Kanadanvuokko pääsee uudelle istutuspaikalle ja purkkiin tällä kertaa. Oli levinnyt liikaa omalla paikallaan. Näitä purkkeja tuli kolme tuohon melko vieri viereen.
Kasvi ei ollut millänsäkään, vaikka siirto tapahtui kukinnan alkupuolella. Inspiraatio siirtää iski juuri silloin ja toimittavahan se oli.
Se jatkoi kukintaansa, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Petollisen sitkeä kasvi.

Yksi tapa on mm. levittää istutuskuopan pohjalle juuriestemattoa. (kuva lainattu netistä)Kuvahaun tulos haulle juuriestematto

Siementen kerääminen ennen niiden kypsymistä, on hyvä keino pitää kasvit kurissa. Minulla on kukkapenkissä mm. lupiinia, joka on pysynyt hyvin kurissa, koska poistan vanhentuneet kukkavarret sitä mukaa, kun niitä tulee.
Joskus perennat kuitenkin pääsevät siementämään ja pieniä siementaimia saattaa löytyä vähän sieltä sun täältä. Ellei niille itselle ole käyttöä, niitä voi jakaa ystäville tai muille tarvitsijoille esim. kasvienvaihtopäivillä. 
Muussa tapauksessa ne on suhteellisen helppo kaivaa pois ja hävittää.

Mitä konsteja sinulla on käytössä?

26 kommenttia:

  1. Boheemina puutarhurina en estele sen kummemmin kasvien leviämistä. Ne kasvit, jotka viihtyvät niin hyvin, että oikein leviävät, saavat aika pitkälti levitä vapaasti. Siirrän heikommat kilpailijat muualle kasvamaan. Kanadanvuokko, hopeatäpläpeippi ja ahomansikka ovat kaikki kovia leviämään. Ne kasvavatkin kaikki metsäpuutarhassani, jossa saavat vaapaasti kilpailla toistensa kanssa ja peittää maan.
    Elokuunasteria olen tänä kesänä joitunut tosin vähän kitkemään, jottei se valtaa juurirönsyillään koko penkkiä. Puna-ailakistakin katkoin siemenkodat pois ennen niiden kypsymistä. Asuukohan minussa sittenkin vähän vähemmän boheemi kasvien leviämisen rajoittaja?.. ;)

    VastaaPoista
  2. Sehän on hyvä, että on tuollainen metsäpuutarha, jonne saavat levitä rauhassa. On minullakin puna-ailakkia tuossa metsän ja tontin rajalla ja se saa levitä rauhassa. Yksi isompi puska ilmestyi kukkapenkkiin ja siitä otin siemenkodat heti pois.
    Ahomansikkaa on nyt alkanut ilmestymään joka paikkaan, rönsyillä mennä kipittää pitkiä matkoja....hopetäpläpeipistä tykkään, antaa mukavaa vaihtelua vihreän sävyihin.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi6/26/2018

    Tummakurjenpolvi on ihan mahdoton leviäjä. Siitä saisi hyvän peittokasvin jos olisi tarpeen. Mehiläiset rakastavat sitä, mutta niiden temmellyksen jälkeen on parasta katkoa siemenkodat, kasvi näyttääkin sitten paremmalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minulla ei olekaan, peittokurjenpolvea ja paria muuta. Maa olisikin hyvä pitää peitettynä, ei rikkikset niin valtais alaa. Kyllä parissa kolmessa päivässä vesiheinä otti spurtin kasvussa, kun satoi :/

      Poista
  4. Tehokkaasti leviäviä kasveja on runsaasti ja monen kohdalla sen tajuaa vasta siinä vaiheessa, kun alkaa jo olla niiden kanssa pulassa. Muistaakseni olen joskus postannutkin aktiivisista leviäjistä. Siementaimien kitkeminen on minusta vielä kohtalaisen helppoa, mutta juurivesoilla leviävät olen kokenut hankaliksi, kun niitä joutuu kaivamaan ja pahimmassa tapauksessa siinä ohessa tulee kaivettua muitakin kasveja. Paljon olen antanut jakotaimia tutuille ja joidenkin kohdalla varoittanut aktiivisesta leviämisestä. Kaikille se ei ole mennyt perille, joten ehkä pitäisi pyytää allekirjoitus asian ymmärtämisestä jälkipuheiden väkttämisksi. Minusta olisi tärkeää, että myös taimikauppiaat kertoisivat asiakkaille kasveista, jotka ovat kovia leviämään. Joskus se voi tietenkin olla myös toivottavasti ominaisuus. Täältä blogimaailmasta olen saanut paljon hyvää tietoa ja erinomaisia vinkkejä. Kunpa olisin ollut täällä jo 20 vuotta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karvaasti olen saanut kokea leviämisen itsekin. Yks oli pihanlaiton alkumetreillä äitin pihalta tuotu kannusruoho? (se keltainen) Äiti varoitteli että se leviää joka paikkaan. Minä tomerana mietin, että kyllähän minä nyt yhden kasvin kurissa pidän. En pitänyt!
      Minä aina sanonkin, että kun olis kaikki tämä tieto päässä mitä nyt on ja kroppa parikymmentä vuotta nuorempi, niin avot ;)

      Poista
  5. Voimakkaat leviäjät ovat tuttuja. Rohtoraunioyrtistä näen vieläkin painajaisia mutat sain sen kovalla työllä pois. Nyt seurannassa on yksi ruusu joka alkuvuosien leviämättömyyden jälkeen tekee juurivesoja jopa metrin päähän. Kanadanvuokko minulla kasvaa niin että yhdeltä suunnalta rajaa nurmikko ja ruohonleikkuri, yhdeltä kivimuuri ja kolmennelta kirvalehtinen vuohenputki.
    Ruukkuun istuttamista en ole kokeillut mutta kukkavanoja katkon ahkerasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä miten toisilla kasvaa eri kasvit liiaksikin. Minulla on ollut liki 10 v. jonkin sortin raunioyrttiä ja se pysynyt täysin samalla paikalla leviämättä.
      Katsotaan nyt miten käy tuon vuokon kanssa.

      Poista
  6. Tuo on hyvin tärkeä asia ja vuosien saatossa olen pyrkinyt olemaan varovainen jo taimien hankintatilanteessa. Tuntuu, että nyt kun on ollut kuiva kesä juuriversoja tulee ihan mahdottomasti aivan kuin kasvit yrittäisivät pitää perimäänsä hengissä. Eniten juuriversoja ovat tehneet tyrnit, kirsikat ja luumut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainitsemistasi kasveista minulla ei ole kokemusta, muista kylläkin. Uskoisin että useimmille vuohenkello on aiheuttanut ongelmia, jos tahtoo pitää alueen tarkasti määriteltyjen kasvien hallussa, se pilaa kyllä suunnitelmat.

      Poista
  7. En yleensä juurikaan estele kukkivien kasvien leviämistä, vaikka monesti ehkä olisi pitänyt... Mutta heinien kanssa on täytynyt olla erityisen tarkkana. Varsinkin viiruhelpistä saa helposti puutarhurin painajaisen ilman juuriestemattoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiruhelpiä olen joskus katsonut sillä silmällä, mutta kavahdin saatuani selville sen leviämisrajuuden. Astiassa vois toimia...

      Poista
  8. Yksi kamalin oli leviämään Vuohenkello! Entisellä paikalla sitä oli, ja se tukahdutti kaikki muut kasvit. Nyt sitten leviää kotkansiipi, salavien alla oli varjoisaa, saa nahda mitä se nyt tekee kun salavat ovat katkaistu ja aurinko paistaa :) Kanadanvuokkoakahan sitä mullakin on, ruohonleikkurilla nurmikosta leikkaan, kirpputoritaimia ostin ;(
    Kyllä sitä tietämättömyyttään niitä vaan istuttelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenkello on kamala, kukka tosin ihan ok. Minulla on mennyt parikin kukkapenkkiä täysin muuhun tarkoitukseen, kun vuohenkello valtasi sen. Kerran kaivoin ainakin åpuoleen metriin ja poistin mukamas kaikki juurenpalat. Seuraavana kesänä sain huomata ettei se onnistunut, työ meni ihan hukkaan:(

      Poista
  9. Anonyymi6/28/2018

    Kauniita kuvia <3 ja hyvää kesää toivotellen Ronja

    VastaaPoista
  10. Minun pihan "nimi" on villi ja vapaa, siksi kaikki saa rauhassa kasvaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että tuommonen asenne. On minullakin tuolla tontin ja metsän rajalla sellanen vyöhyke, johon en puutu. Siellä rehottaa kasveja oman onnensa nojassa, mutta etupihalla en sellaista salli.

      Poista
  11. Minä olen yrittänyt välttää kovasti leviävien kasvien hankintaa pihaani. Akileijaa tosin istutin viime vuonna. Saa nähdä, miten hirmuisesti se leviää.. Minttu kasvoi minulla alkuun kukkapenkissä, mutta levisi niin mahdottomasti, että siirsin sen ruukkuun. Isommalla pihalla antaisin kasvien varmaan kasvaa vähän vapaammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akileija ei pitäisi levitä, jos muistat poistaa siemenkodat ajoissa. Minusta ehtii hyvinkin poistaa ne ennenkuin siemenet tummuu ja ovat itämiskykyisiä.

      Poista
  12. Minulla on rentoakankaali levinnyt liikaa yhteen penkkiin ja olen yrittänyt sitä jo antaa hyvään kotiin ja yritys jatkuu. Täällä on sitä runsaasti tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin on kasvi, joka saisi meillä levittäytyä enemmänkin. Tasan ei käy onnen lahjat. Sitä on tosiaan helppo antaa eteenpäin, lähtee nopeaa kasvuun rönsyillä. Onko sinun sinistä vai punaista? Vaaleanpunertavaa voisi hankkia itsellekin.

      Poista
    2. Minulla on sinikukkaista mutta toinen laji on lehdiltään kaksivärinen mukana punaista ja taitaa olla valkoista. Jossain postauksessa sitä on kuvattu se on kuusaman alla ja se ei levi paljon.

      Poista
  13. Juuri olen pohtinut saniaisten kohtaloa. Ne leviävät ja rönsyilevät, mutta kaatuvat ensimmäisessä rankkasateessa ja tuulessa. Lähtöpassit olen niille antamassa, mutta ehkä tosiaan voisin tuota purkissa istuttamista pienessä mitassa jonnekin kokeilla. Saniainenhan on ihana, kun se pysyy siellä, minne se on tarkoitettu eikä täytä koko penkkiä. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Saniainen jakaa omaakin mielipidettä. Se tosiaan kaatuu ja katkeilee helposti tuulella, siksi se kai tarvinnee kavereista tukea. Olen joutunut jälleen kerran poistamaan molemmista purkeista katkeilleet lehdet, siellä ne ruskettuivat kovaa kyytiä pitkin maata, ei kiva.

      Poista
  14. Moikka

    Loistoidea saniaisen leviämisen estämiseen!! Meillä saniainen on jo levinnyt 20 vuotisessa rannan puutarhassamme.

    Ruusu myös on innokas leviäjä...
    Itse en tiedä, pidänkö ruusuista uudessa (20 vuotta, vuosi minulla) puutarhassani.

    Itse olen harrastanut puutarhanhoitoa vasta vuoden.

    Kirjoitin juuri pienestä ihmeestä. Blogissa on kollaasi myös.

    Ote blogistani:

    " Moottorisahahanskat, oksasakset ja villiintynyt ruusupensas. 

    Olen havainnut mukavaksi puutarhakavereikseni. Villiintyneen ruusupensaan alta löytyi punaviinimarjapensas. Onneksi emme vetäneet koko pensasta moottorisahalla, kuten ensin ajattelin.
    "

    https://tuulikkik.blogspot.com/?m=1

    Yllä blogini, jota saa käydä kurkkaamassa.

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!