9.7.2018

Harjaneilikan ylistys

Hei taas!
Harjaneilikka tarvitsisi enemmän arvostusta ja sijaa puutarhassa. Oletteko samaa mieltä? Vai kuuluuko se kenties inhokkilistallesi?

Nämä kasvavat sellaisessa "keräilyerä- ja kokeilupenkissä" . Paikka on todella aurinkoinen, suorastaan kuuma ja kuiva ( lievä kohopenkki)

En tiedä viihtyisivätkö jossain vielä paremmin, mutta tässä ne suorastaan loistavat. Koko kuivana kautena en kastellut kertaakaan. 
Punaisen sävyjä on varmaan kuutta, seitsemää erilaista. Jälleen kerran punaisten kukkien kuvaaminen sai ärsytyksen nousemaan: värit eivät toistu luonnollisina :/

Mietin  taas tänään, miksi ihmeessa nämä kukkii takapihalla, nämä kuuluisivat ehdottomasti etupihalle joka päiväiseen ihailuun. Siispä kylvöpuuhiin syksymmällä.

Mikä on sinun suhteesi harjaneilikkaan, löytyykö sitä pihaltasi, mökiltä, kenties vanhempien tai isovanhempien pihalta? 
Saiko tämä postaus harkitsemaan harjaneilikan hankkimista?

Harjaneilikka on 2-vuotinen ja helppo kasvattaa siemenistä. Syksyllä levittelet siemenet haluamaasi paikkaan ja kevällä ne nousee ja kasvattaa lehtiruusukkeet, jotka kukkii seuraavana kesänä.


33 kommenttia:

 1. Todellakin tarvitsisi enemmän arvostusta puutarhassa, onhan sillä oikein hyviä ominaisuuksia mitä kaikilla kukilla ei ole. Ensinnäkin aika pitkä kukinta-aika, kestää todella hyvin leikkokukkana maljakossa, ja meillä ainakin kun sen on kerran pihallensa saanut, se on ikuinen. Siementaimia löytyy jopa metsän laidasta varmaan haravoinnin kautta kulkeutuneina taimina. Kukinto on todella kaunis, melko jäykkävartisena kukkana kestää myös hyvin sadetta. Siinähän tulikin tämän kauniin perinne(?) kasvin hyviä ominaisuuksia liuta. Sitä on myös todella helppo lisätä, siementaimesta. Tykkään ihan hirveästi ja tänään ihailin eriväristen kukkien upeutta. Haaveena olisi perustaa ihan oma penkki vain tälle kukalle.
  Sinullakin kukkivat niin kauniisti pihallasi, todellinen silmänilo. Kiitos tästä postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ominaisuudet on kyllä hyvät, värit kauniit ja pitkä kukinta. En tiedä miksi toisinaan varret on rennompia ja rötköttävät, mutta tänä vuonna ovat hyvinkin ryhdikkäitä.

   Poista
 2. Ihanat harjaneilikat.
  Kylvän kyllä silloin tällöin harjaneilikoita puutarhaan, mutta minulla ne eivät aina kylväydy siemenistä uudelleen vaan katoavat jostain syystä. Kuten Tuulikkikin tuossa aiemmassa kommentissa sanoo, hyviä ominaisuuksia on todella paljon. Ainoa miinus on ehkä kaksivuotisuus, eli kukkivat yleensä vasta toisena vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt, miten nuo oikein käyttäytyvät, kun tuntuu että samasta mättäästä kukkivat useamman vuoden samoissa väreissä. Mitäs se 2-vuotisuus sitten tarkoittanee...? Väittäisin että kukkivat useamman vuoden. Ripottelen toki välillä siemeniä lisää etteivät vaan lopu :)

   Poista
  2. Anonyymi7/10/2018

   Pääkukinnan "rytmi" on kaksivuotinen, eli joka toinen vuosi on aina parhaimmillaan mutta säilyy monivuotisena tyvirönsyillä kukkien vähemmän eli on käytännössä monivuotinen. Kannattaa varata harjaneilikalle paljon tilaa levitä jos haluaa kukkia joka vuosi.

   Poista
  3. Anonyymi7/10/2018

   Korjaan edelliseen: oikea termi taitaa olla sivuruusuke eikä tyvirönsy :)

   Poista
 3. Ei ole muita neilikoita minulla kuin luonnonvaraista ketoneilikkaa. Minulla ei ole harjaneilikkaan oikeastaan minkäänlaista suhdetta. Sitä ei myöskään kasva vanhempieni pihalla eikä minulla ole niin tarkkoja muistikuvia kummankaan mummoni kukkapenkeistä, että muistaisin lajeja sen tarkemmin. Sen muistan, että joskus kun olin pieni, mummoni löysi kukkivan yksilön vanhempieni pihan laidalta heinikosta ja kaivoi omaan kukkapenkkiinsä (vanhempani asuvat isäni kotipaikalla, josta mummoni muutti kirkonkylään). Voisin ehkä kokeilla harjaneilikkaa, jos sattuu tulemaan siemeniä vastaan. Näyttäähän tuolla olevan moniakin hyviä puolia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä lämpimästi suositella harjaneilikoita. Ketoneilikkakin on ihana, löytyy täältä myös ja sitäkin on helppo lisätä ja kasvattaa siemenistä.

   Poista
 4. Olen jonkun vuoden antanut harjaneilikoiden siementää itsekseen kasvualustaansa. Tuloksena on kaikenkirjavia, aivan ihania kukintoja. Koska väreissä on mistä valita, käytän niitä usein kesäkimppujen tekoon. Leikkokukkina ne kestävät pitkään. Siellä pärjäävät itsekseen ja tuottavat joka vuosi iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että muutkin tykkäävät tästä kasvista. Väreissä tosiaan löytyy.

   Poista
 5. Minulla on ollut harjaneilikoita vuosikausia, itäminen vaihtelee. Välillä lisään pussista siemeniä. Eka vuonna ei kovin kaunis. Täytyy vain sietää rentovartisuus, tänä vuonna tuin ristkoilla. Sekaväriset mielestäni kauneimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä ainakin oli siementen kypsymisen kanssa vaikeuksia kun aina satoi, taisi olla jokseenkin huono siemenvuosi näillä. Nyt uskoisin että ehtii, kun kukkivat jo kesäkuun puiolella.
   Tuo rentovartisuus onkin ainoa miinuspuoli, niitä täytyy olla paljon kasassa tai auttaisko kasvu joidenkin muiden tukevampi vartisten kasvien seassa?

   Poista
 6. Kauniit harjaneilikat. Minun pihastakin niitä löytyy tänä vuonna ei niin hyvin kuin viimevuonna tekiköhän tuo alkukesän kuivuus. Mukavaa heinäkuun jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyyhän näitä harjaneilikan ystäviä muitakin. Mikä lie syynä vähyyteen, kuivuus ei ainakaan täällä ole haitannut, kuten kerroin ovat olleet täysin oman onnensa nojassa sen 5-6 viikkoa, mitä kesti satamatta ja täydessä helteessä.

   Poista
 7. Harjaneilikat on ihania. Minulla kukkivat tänävuonna ensimmäistä kertaa. Ajattelin siirrellä eri paikkoihin kasvamaan, mutta kyllä niille on paikka pihallani jatkossakin. Täälläkin kukkivat runsaasti vaikka kuivaa on ja en ole kastellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Jos tässä alkukesän kuivuudessa ja helteessä selvisivät noin hyvin kastelematta, niin aika kestävä kasvi on.

   Poista
 8. Harjaneilikat ovat kauniita! Meiltä löytyy kyllä ketoneilikka, mutta harjaneilikka on varmasti kokeilemisen arvoinen😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketoneilikka on kaunista ja kukkii upeasti. Kokeile ihmeessä myös harjaneilikkaa.

   Poista
 9. Sulla on kyllä todella hieno penkki näitä siellä. Oikein loistavan näköisiä. Kyllä olen tykännyt harjaneilikoista. Jonakin vuonna ne kukkii hienosta, tänä vuonna on sitten se "joka toinen vuosi" kun ne ei loista. Mutta taimia on, joten ensi vuonna sitten ehkä kukkii.
  Ketoneilikkaa olen myös yrittänyt kasvattaa siemenestä, mutta ne ei meillä ole menestyneet. Olisiko kerran kukkineet, nyt niitä ei juurikaan näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie. Kannattaakin roiskasta siemeniä melkein vuosittain lisää, sillä takaa varman kukinnan.
   Mikäs sun ketoneilikoille on tullut! Nehän kylväytyy hyvin itsekin ja niistä on näppärä kerätä siemenet talteen.

   Poista
 10. Minun puutarhassani sitä on aina vähän kasvanut, mutta olisi ihanaa jos saisin oikein muhkean puskan,kuten sinulla. Olen saanut taimia tädiltäni, hänellä sitä kasvaa ja leviää ympäri puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne siitä lisääntyy, heittelet vaan siemeniä lisää joukkoon.

   Poista
 11. Harjaneilikat on ihan parhaita kukkarunsaudessaan ja kukinnan pituudessa. Ei voi ajatella puutarhaa ilman harjaneilikoita!

  VastaaPoista
 12. Minulla on harjaneilikkaa mökillä. Kylvin niitä syksyllä ja odotan ensi vuonna kukintaa. Minusta ne ovat kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, kauneutta siis tiedossa ensi vuonna. Kannattaa kylvää lisää siemeniä kukinnan varmistamiseksi jatkossakin.

   Poista
 13. Upeita kuvia♥ Harjaneilikat on niin kauniita! Täytyykin muistaa kylvää niitä syksyllä:) Kauniita kesäpäiviä♥

  VastaaPoista
 14. Kiitos. Ei ku siemenet multiin vaan .

  VastaaPoista
 15. Upeat harjaneilikat siulla on. Miullakin on jonkunverran ja tykkeen. Kestää maljakossa ja tuoksuukin hyvälle. Lissee meinoon hommata erivärejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siinäpä nuo on itekseen kasvaneet :) Mukava kuulla, että muutkin tykkää niistä. Täytyy koettaa mainostaa näitä vanhoja kasveja nuorisolle.

   Poista
 16. Mullon puutarha iliman harianeilikkaa. Jotenki oon aina harkannu sen yli. Kait siksi, että kersana sitä oli iha joka paikas ja aina ne makas pitki pituuttansa. Mutta sullon kyllä hianon färisiä. Upiaa kukintaa yhyres lilijojen kans.

  VastaaPoista
 17. Anonyymi9/26/2018

  Harjaneilikassa on ihana tuoksu. Setäni vaimo toi aina synttäripäivänä noin 50 vuotta sitten niitä minulle, pikkutytölle. Vein hänelle harjaneilikoita vanhainkotiin, kun hän oli dementoitunut ja kerroin tämän vanhan jutun niin hänelle tuli kyyneleet silmiin. Kukkien tuoksukin varmaan "varastoituu" syvälle. Ihana blogi sinulla ja hyvät ohjeet myös Keijunmekon kasvatukseen.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!