15.2.2020

🌱 Koulinta vaihe vaiheelta🌱

Kuin jatkeena edelliseen postaukseen, ollaan tänäänkin asian varsinaisessa ytimessä🌱

Tänään oli aika koulia ensimmäiset taimet, KeijunmekotJa siltä varalta, että tätä lukee joku, joka ei ole koskaan koulinut, käymme tämän läpi vaihe vaiheelta.

1. Taimikylvös kannattaa kastella edellisena iltana jotta taimissa olis hyvä nestejännitys, tämäkin edistää niiden hyvinvointia jatkossa.

2. Annostele puhtaisiin purkkeihin taimimultaa, itsetekemääsi multaseosta (esim kylvö-taimimulta-hiekka). Älä käytä vahvaa multaa, pikku taimien juuret palaa lannoitetussa mullassa.


3. Kaiva valmiiksi kuoppa multaan tulevaa taimea varten

4. Irrota taimi varovasti juuria varoen kylvöksestä, pidä kiinni lehdestä ja nosta esim. lusikalla taimi purkkiin. (kädet eivät riittääneet tämän vaiheen kuvaamiseen 😉)
Jätän ympärille taimen mukana tulevaa multaa, se suojaa hentoja juuria.
 Älä siis yritä karistaa sitä kaikkea pois!

5. Taimi laitetaan kuoppaan, multa siirretään reunoilta taimen ympärille ja kevyesti painaen tiivistään se taimea tukemaan. Tarvittaessa lisätään multaa. Itse jätän kasteluvaran purkkiin ja yleensä lisään multaa jonkun viikon perästä taimien "varpaille"
6. Lopuksi kastellaan taimi varoen, mutta vettä kuitenkin annetaan jonkun verran ensimmäisellä kerralla, huomioiden tietysti mullan alkukosteus. Jatkossa kastelu varoen ja multaa ensin kokeillen, onko kuivaa. Kokeneempi kasvattaja tuntee jo purkin painosta, onko kastelun aika.
Siinäpä niitä nyt olisi muutama purkitettuna. Myöhäisempi  kylvöerä saa vielä odottaa vuoroaan ja kasvaa.

Säästäväisenä ihmisenä käytän jäljelle jääneen kylvömullan uudelleen ja kylvin samaan rasiaan Ahkeraliisaa. Tietysti jos ilmenee taimipoltetta tai ötököitä, multa hävitetään ja rasia ehdottomasti pestään ennen uutta käyttöä, mutta koska mitään ylimääräistä ei näkynyt, toimin näin. 
Samalla kylvin pariin purkkiin ruohosipulia
Nuukuus näkyy myös näissä minun nimikylteissä😁 Ne on leikattu pestyistä leviterasioista. Ajavat vallan hyvin asiansa. Vedenkestävään tussiin on kuitenkin syytä satsata.
Söpösiä Basilikan pikkutaimia on noussut mullan pinnalle
 Säästin kaikki viinirypälerasiat minikasvihuoneiksi. Täällä asustaa basilikat.
Konkarillekin sattuu mokia... enpäs sitten muistanut ettei Leimurakkautta tarvinnut kylmäkäsitellä. Nämähän oli puskeneet jääkaapin pimennossa honteloa haaleaa vartta ja en hennonut kaikkia roskiinkaan laittaa, varsinkaan kun ei jäänyt kuin hippunen näiden siemeniä, niin siinä nyt koettavat selvitä koulintaan saakka. Siirsin niitä varovasti kylvörasiasta purkkiin ja valoon vahvistumaan.
Puuhat kruunasi ulkona alkava lumisade, kuten niin monena keväänä ennenkin. 
Nyt koulitut taimet saa "oleentua" päivän, pari ja sitten siirrän ne keittiöön työvalojen alle. Kasvivaloja ei ole, mutta tällä konstin olen kasvattanut tuhansia kasveja vuosien varrella.

ONNISTUMISEN ILOA SINULLEKIN 😍 Kokeile rohkeasti kasvattamista. Taimikasvatus on vasta aluillaan, hyvin ehdit mukaan. Siemenpuseissa on ajankohdat oikealle kylvöajalle ja -tavalle.

24 kommenttia:

 1. Juuri tänään selasin läpi tomaatinsiemenet ja mietin mitä lajikkeita laitan kasvamaan tänä vuonna. Esikkoja pitäisi kylvää ja tarhakylmänkukkaa vaikka en oleta niiden kasvavan minun käsissä. Joskus pitää olla pientä haastetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää haastaa itseään. Miksipä et onnistuisi, kylmänkukka ainakin tarvii kylmäkäsittelyn. Tsemppiä sinne :)

   Poista
 2. Hyvä kooste! Aivan samaan tapaan minäkin koulun taimet viime keväänä, minun pitää vielä vähän odotella ennen kun pääsen koulimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kävin kurkkimassa blogiasi ja mietin samalla miksi ihmeessä se ei näy mun blogiluettelossa, ilmeisesti olin unohtanut lisätä sen. Nyt näkyy :)
   Hienoja kasvatuksia oli sinulla :)

   Poista
 3. Hyvät ohjeet aloittavalle taimikasvattajalle! Ihailen tuota ennakoivaa otetta, että olet kuvannut kaikki vaiheet noin havainnollisesti. Yleensä innostuu niin kovasti, että huomaa vasta jäkeenpäin, että olisinpa kuvannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En minäkään ylleensä muista tai hoksaa, mutta tällä kertaa oikein panostin :) Ilmeisesti malttoi, koska oli eka koulinta eikä kiirettä, kaikessa rauhassa sai tehdä. Pikkusen vasta niin ku esimakua touhulle :)

   Poista
 4. Hienosti ovat keijunmekot kasvussaan! Hyvä taimikoulu kuvineen! Aika lailla samaan tapaan täälläkin toimitaan ja samat edulliset esikasvatusmateriaalit käytössä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näinhän se menee, mutta laitoin nyt kuitenkin, kun saattaa olla sellasia, joille uudempaa asiaa. Nuukailu kannattaa, ostaa silläkin rahalla multaa ja siemeniä :D

   Poista
 5. Hyvät ohjeet! kiitos!

  VastaaPoista
 6. Pätevät ohjeet ja komeat keijunmekot :) Nuukailua harrastetaan täälläkin. Minä en laita edes erillisiä kylttejä, vaan kirjoitan maalarinteipinpalaselle ja liimaan sen ruukun kylkeen. Kerran sattui olemaan jotain superteippiä, joka on liimaantunut niin tiukasti ruukkuihin kiinni, ettei tarvitse edes uutta teippiä laittaa. Saa kirjoittaa suoraan vanhan, haalistuneen tekstin päälle uuden :D Suotta sitä tuhlaa varta vasten valmistettuihin nimikyltteihin. Täälläkin on jo kylvöjä tehty, nyt vain odotellaan, että itävät. Ja parin viikon päästä lisää kylvöjä. Itämisonnea kylvöillesi ja aurinkoisia päiviä pikkutaimille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :) Minustakin on turha maksaa mistään ylimääräisestä, kotoa löytyy paljon materiaalia jota voi hyödyntää. Lisäksi säästyneellä rahalla saa lisää siemeniä tai multaa :D ja niitä tarvii aina. Tuo teippijuttu oli ihan hauska ;)
   Samoin sinne kasvun ihmeitä.

   Poista
 7. Oi miten hienot keijunmekon taimet. Minä en ole vielä kylvänyt yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisessa ovat, mutta ostin netistä siemeniä ja pitihän ne koeidättää. Varsinainen kylvö tulossa perässä. Vielä ehtii kylvää vaikka mitä.

   Poista
 8. HYvässä vaiheessa ovat jo keijunmekot, minulla vasta itämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtivät hyvin vielä, minulla olivat normaalia aikasemmin kylvössä. Toinen satsi tulossa vielä.

   Poista
 9. Hyvät taimet jo sinulla. Minä tyydyn nyt vain katselemaan muiden kylvöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei tartte eikä jaksakaan kasvattaa. Tilanteet vaihtelee. Minäkin päätän melkein joka kevät, että nyt muuten en kylvä mitään. Vähentänyt olen kuitenkin.

   Poista
 10. Pienet taimet ovat tosiaan söpösiä, ja sinun taimesi näyttävät olevan täynnä elämänhalua. :) Kiitos hyvistä ohjeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne ja se kasvun ihme on joka kevät yhtä ihanaa :)

   Poista
 11. On komeita alkuja. Selvästi sinä odotat kevättä ja jopa kesää. Onneksi aurinko on vähän pilkahtanut !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija. Aivan oikein tiesit,kyllä kevät on vahvasti ajatuksissa, kesä myös.

   Poista
 12. En ole vielä kylvänyt mitään tänä keväänä. Siemenpusseja sentään katsastin, joten enköhän kohta minäkin. Kevättää jo aika lailla, mutta yritän vartoa vielä tovin parempaa valoa.

  VastaaPoista
 13. Hei Maatuska, kivat ja innostavat sivut sinulla. Laitan vasta nyt Keijunmekon siemenet itämään. Voipi olla ettei ehdi kukinnasta nauttia, mutta siemenkasvatus ei parane ollakaan ryppyotsaista. Saadaan mitä sattuu tulemaan.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!