21.9.2021

Mites kävi zinnioiden kanssa?

Palataan vielä menneeseen kesään. Näin kai voidaan sanoa, kun mittarissa näyttää olevan miinusasteita!

Zinniat / tsinniat, nuo minulle ennen niin mystiset kukat, joita muut hehkuttivat. Kokeilin kerran, en saanut kun pari taimea ja nekin nyykähtivät. Varmaan liikakastelin! 

Vuosien jälkeen uskaltauduin kokeilemaan uudelleen. Kylvin maaliskuussa ja huhtikuussa taimet olivat jo näin tomeria.


Mutta ei ollut helppoa, näistäkin osa kuoli tai käpersivät lehdet yhteen mykkyrään. Samalla alustalla ja käsittääkseni aika samalla kastelulla, toiset selvisivät, toiset ei.


"Yllättäen" keväällä oli joka paikka täynnä taimia ja hermostuksissani vein osan jo ulos ilman mitään karaisematta. Alkukesän tuuli oli täällä aivan kamala. Virittelin taimille kaksinkertaisesta harsosta "kummitusmajan" ja pidin peukkuja raukoille.

Samassa pottulaatikossa kasvaa mm. kiinanastereita
Niin ne vain kaikki selvisivät, mutta tuskin olisivat ilman harsoa pärjänneet!

Taimia riiti ruukkuihin ja kukkapenkkeihin. Penkeissä ei mainittavaa menestystä tullut, koska en jaksanut kastella tarpeeksi. 

Terassilla on vesipiste, niin ruukut saivat vettä osakseen.


Tänä kesänä olin päättänyt oikein erityisesti satsata ruukkuistutusten lannoitukseen ja vaaleanpunaista jauhetta lipsahteli melkein jokaiseen kannulliseen. 

En tiedä oliko se tsinnioille liikkaa, koska meheviä lehtiä ne puskivat, mutta aika harvakseltaan kukkia ja nekin pieniä. Tosin saattaahan kokoon vaikuttaa lajikekin.




Summa summaarum! En ole varma kasvatanko jatkossa enää tsinnioita, en ainakaan kyseistä lajiketta. Voisi kokeilla jotain muuta, vaikka sellaisia nappimaisia, onhan niissä valinnan varaa.

Mites te muut tsinnioiden kasvattajat, menikö nappiin ja mitä vinkkejä voisitte antaa. Lannoitinko liikaa ym? 

11 kommenttia:

  1. Onneksi sait tänä kesänä tsinnian kukkia tuonkin verran, ettei kaikki vaiva mennyt hukkaan. Minulla tsinniat ovat aina olleet maahan istutettuina, enkä ole kovin paljon niitä erikseen lannoittanut. En osaa sanoa, mikä olisi oikea tapa lannoittaa tsinnioita. Lajikemäärä näissä on melkoinen ja varmaan eri lajikkeissa on jonkun verran eroa. Minä olen kokeillut vain kolmea sorttia ja ne ovat kukkineet mielestäni hyvin.
    Kunnon pakkanen viipyi meillä viime yönä eli nyt sai sanoa hyvästit kaikille kesäkukille ja monelle muullekin kukkivalle.
    Hyvää syyskuun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kokeilen vielä näitä, niin lajike ainakin muuttuu. Onhan noita kaikkia ihania kesäkukkia vielä kokeilematta, joten...

      Poista
  2. En ole koskaan kokeillut tsinnioiden kasvattamista. Olen yleensäkin aika huonoa saamaan kukkia kasvamaan siemenistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on kokeilematta monia kesäkukkia. Vielä ehtii :)

      Poista
  3. Minäkin olen alkanut olla vähän skeptinen tsinnioiden suhteen. Kukkivat minulla tosi huonosti tänä kesänä ja kasvin lehdetkin oliva ” haulin reikiä” täynnä kirppojen iskettyä niihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sitten ole ainoa, jota mietityttää....No kunhan uudet siemenluettelot putkahtaa tammikuussa, tiedä mitä me vielä kokeillaan ;)

      Poista
  4. Minä kokeilin kerran aikoja sitten kasvattaa. Taimille tuli kylläkin joku hämminki ja kupsahtelivat yksi toisensa jälkeen. En ole kokeillut uudelleen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun taimille kävi, kuten osalle minunkin. Eivät saa olla liian märkiä, mutta kuivahtamistakaan eivät kestä. Hirvee homma olis nostella joka ainoaa taimipurkkia (niitä kun riittää), kokeillakseen onko painava, siis märkä vai tarviiko kastelua. Kyllä välillä näkee mullastakin onko kuiva, mutta tulee laiskuuksissaan lorautettua vettä sille alustalle, josta sitten kaikki imee itseensä, myös jo ne valmiiksi märät taimet :(

      Poista
  5. Minäkään en ole koskaa kokeillut tsinnioita. Olen toistaiseksi yrittänyt kylvää monivuotisia kasveja. Vasta tänä kesänä kokeilin pitkästä aikaa kesäkukkia, ruiskaunokkia, pioniunikkoa jne. Ehkä ensi keväänä on tsinnioiden vuoro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennojen taimikasvatus onkin järkevää, saa suht pienellä rahalla paljon kasveja. Ruokahalu kasvaa syödessä, joten uskoisin sun lisäävän myös kesäkukkien taimikasvatusta tai suorakylvöjä :)

      Poista
  6. Sait kuitenkin riittävästi taimia ja jonkun verran kukkiakin :) Minusta nuo vähän kevyemmän malliset kukat ovat kauniimpia kuin ne täysin kerrotut pompulat. En ole itse koskaan kokeillut tsinnioiden kasvattamista, mutta äidilläni niitä on ollut muutamana vuonna. Jos en ihan väärin muista, niin niiden taimikasvatusvaiheessa taisi olla samantapaisia ongelmia kuin sinulla. Maahan päässeet taimet kuitenkin kukkivat todella runsaasti ja niitä pelastettiin loppusyksyllä monta sylillistä maljakkoon napakan hallayön uhatessa. Olisikohan sinulla ollut tosiaan liikaa lannoitusta ruukkukasvatuksessa? Äitini tsinniat eivät saaneet mitään muuta lannoitusta kuin ripauksen kanankakkaa istutusvaiheessa ja ehkä kerroksen ruohosilppua jossain vaiheessa kesää. Aika moni kesäkukka kukkiikin paremmin kun joutuu vähän olemaan "nälissään". Ja sitten on niitä, joiden kanssa ainakaan minä en pärjää, kun en muista lannoittaa tarpeeksi ahkerasti :D
    Eipä noiden kasvien kanssa välttämättä ensimmäisellä tai toisellakaan kasvatuskerralla pääse sinuiksi. Sitten kun kerran onnistuu niiden kanssa kunnolla, niin jatkossa homma onkin helpompaa. Eri asia on sitten se, viitsiikö kokeilla joka vuosi samaa minkä kanssa on ensimmäisellä kerralla epäonnistunut...
    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!