23.9.2021

Syyskuussa kukkivat perennat

Välillä tuntuu ettei mitään ole enää kukassa, mutta niin vaan löytyi kuvia myös näin syksyllä kukkivista monivuotisista eli perennoista.

On hyvä istuttaa eriaikoina kukkivia kasveja, jotta voi nauttia kukista koko kasvukauden. Kausi alkaa keväällä yleensä sipulikukkien tykityksellä ja päättyy ihan viimeisiin kukkijoihin, joko pensaisiin tai perennoihin.

Louise Bugnet teki kukkia syyskuun alkupäivinä 💗

Monet pensasruusut saattavat kukkia ihan loppukesällä, syksyn jo alettua vielä ns. jälkikukinalla, tehden muutamia upeita ihanuuksia iloksemme. 


Kanadalainen köynnösruusu"Henry Kelsey" 
Kukkii mukavasti myöhempään kuin muut ruusut. Aloittaa yleensä pääkukinnan vasta elokuussa ja kukkia riittää myöhälle syksyyn.


punamaksaruoho "Purple Emperor"
Maksaruohot ovat syksyn varmoja kukkijoita. Näitäkin kannattaa istuttaa puutarhaan tuomaan iloa ja väriä. Tähän olen erityisen ihastunut, mieletön lehtien ja kukkien kombo!

komeamaksaruoho "Carl" 
Aina ei tarvitse olla kukkiakaan. Hopeatäpläpeippi ihastuttaa lehdillään, se erottuu hyvin muusta kasvustosta hieman sinertävään vivahtavien valkokirjavien lehtiensä ansiosta.


Pensaita edustaa syyshortensia jonka nimi on hukassa, punertuvine kukkineen vai liekö ne suojuslehtiä.

Toinen pensaita edustava syyskukkija on pallohortensia " Annabelle", joka kärsi selvästi kuivasta kesästä ja liian vähästä kastelusta. Onneksi teki kuitenkin muutamia kukkia.

Tämä kaunotar on jättikarhunputki, joka oli vielä näinkin komeassa kukassa syyskuun 10. päivä. Kukkia oli kaikkiaan liki parikymmentä, osa pieniä tosin, mutta siltikin. Yritin kastella ja hoivata häntä erityisesti. On 2-vuotinen, joten häviää nyt. Kiitos kauniista kukinnasta💝

Samoin tarhaviinikärhö " Viticella" jaksoi taas kukkia koko kesän ja taitaa siinä olla vieläkin kukkia.

Nämä (kesä)päivänhatut on ihan uskomattomia kukkijoita!! Heinäkuusta asti ovat kukkineet täysillä. On kyllä sellainen ilopilkku tuolla pihalla ettei tosikaan.


Konnayrtti on myös ihan viimeisiä kukkijoita pihalla.  Samoin komeamaksaruoho " Herbstfreude", jonka kirjoitusasun joudun joka kerta tarkistamaan. On se niin vaikea 😉

Kuva on viime vuodelta, mutta sama parivaljakko löytyy samasta paikkaa edelleen, tosin eivät vielä ole ihan näin punertavia.


Huiskunauhus 
Kukkii myös yleensä koko syyskuun ajan. Tuo mukavasti väriä tuijien vihreyden keskelle.

 
Mitä syyskukkijoita sinulta löytyy puutarhasta? 
Olisi mukava kuulla ja saada ehkä vinkkejä :)


16 kommenttia:

 1. Mukava määrä syyskukkijoita. Hortensiat kukkivat täälläkin. Ja päivänhattu. Punahattuja on vielä kukassa. Kauan on myöa kukkinut keltatörmäkukka haalean keltaisin kukin. Maksaruohot ovat minullakin kukassa. Ja tksi syysleimu, on aina syyskuun kukkija. Syysmyrkkyliljat kukkivat parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti googlata keltainen törmäkukka. Onpas se söötti. Siinä on paljon samaa kuin ruusuruohossa, jota minulla on tumman viininpunaisena. Tykkään siitä tosi paljon, vaikka se tykkääkin kaatuilla sinne tänne penkissä😊
   Taas istutin punahatun taimia, joita kasvatin siemenistä. Ikinä en onnistu niiden kanssa, vaikka olen ostotaimillakin kokeillut ja monessa eri kohtaa.
   Kiitos vinkeistä 😊

   Poista
 2. Kaunista syksyistä kukintaa. Minullakin ruusuista F.J Grootendorst kukkii vielä. Samoin mm. syyspäivänhattu, sädepäivänhattu, jaloangervot, kärhöt ja syyshortensiat jotain nyt mainitakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taasen tuo samainen ruusu kärsi kuivasta kesästä ja oli oikein kitukasvuinen. Tosin se siirrettiin viime syksynä, ehkä siksi ei jaksanut oikein kukkia.
   Jaloangervot on täällä kukkineet aikapäivää, viimeisin joka on tosi varjoisassa, taisi lopulta menettää kukkansa pakkaselle. Noita erilaisia hattuja saisi olla enemmän.

   Poista
 3. Kylläpä on mahtava määrä kauniita syksyn kukkijoita! Syksyn kukkijoita meillä ei juurikaan ole, mutta ruska on kaunis. Pihlajat, vaahtera ja koristearoniat ovat niin riemastuttavan näköisiä ruska-asuissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska on kyllä kaunis, paitsi tuuli on tehnyt tepposia ja varisuttanut ainakin pihlajien lehdet jo melkein kaikki alas.
   En raaski juurikaan ostaa erikseen syysistutuksiin noita kanervia ym, joten on mukava kun syysperennat -ja pensaat korvaa ne :)

   Poista
 4. Paljon kukkijoita sielläkin! Pakkanen ruskista meillä hortensioiden kukat, mutta monet ruusut ovat vieläkin ihmeen runsaasti kukkivia. Perennoista monet ovat uusintakierroksella kuten loistosalviat ja muutamat kurjenpolvet. Maksaruohojen kulta-aika on meneillään, ainakin kookkaampien lajien. Kiva, että riittää kukkia ennen talven tuloa. Ruskavärit ovat myös kauniita. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin mukava kun jotkut aloittaa uusintakierroksen kukinnassa, vaikkakin se on pääkukintaa huomattavasti heikompi :) Syys-ja komeamaksaruohot ovat tosiaan nyt parhaimmillaan ja kauniista ruska-ajasta uskoisin kaikkien tykkäävän :)

   Poista
 5. Sinulta löytyykin runsaasti syyskukkijoita. Monet pensasruusut ovat uskomattoman sitkeitä. Neilikkaruusu ja Sävel kukkivat minulla, kuin kesä jatkuisi edelleen.
  Punamaksaruoho Purple Emperor on tosi hieno. Sen laitan hankintalistalle.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut on uskomattomia. Jäi mainitsematta että myös 'Jens Munk' pensasruusu kukkii toistamiseen :)
   Punalehtinen maksaruoho onkin upea, kannatan lämpimästi hankintaa :)
   Kiitos,samoin sinne :D

   Poista
 6. Sinulla on paljon kaunista syksyn kukintaa kyllä niitä pitää olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotakin löytyy, tuntuu että sais olla vielä enemmänkin.

   Poista
 7. Kiva valikoima erilaisia syyskukkijoita. 'Purple Emperor' on upean näköinen, tuo kukkien ja lehdistön kontrasti on tosissaan hieno. Meillä kukkijat alkavat olla aika vähissä turhan kovien hallaöiden takia. Komeamaksaruohot, bellikset ja kehäkukat kukkivat vielä hyvin ja konnanyrtti on nupullaan. Kärhöissä on yksittäisiä kukkia, samoin aitohunajakukassa. Ai niin, keltaiset pensashanhikit ja liilat syysasterit kukkivat tuttuun tapaan komeasti välittämättä kylmästä. Pinkki syysasteri vasta miettii, aukaisisiko nuppujaan vai ei. Jospa sekin pian virkistyisi. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä syksyllä kukkivia kasveja ja pensaitakin löytyy ihan mukavasti. Toki riippuu paljon syksyn säistä, kuten juurikin monen asteen pakkasesta, joka kyllä vie kukat. Nyt on ollut hyviä ilmoja ja kaunista, toivottavasti säilyy tällaisena pitkään.
   Kivaa viikon jatkoa sinullekin. 😊

   Poista
 8. Onneksi näitä syksyllä kukkiviakin löytyy! Meillä on kukassa vielä ainakin osa syysleimuista ja purppurapunalatva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi! Olis tylsää jos mitään ei kukkisi enää syyskuussa.

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!