18.11.2021

Alppikärhön alasleikkaus

Uutukaisen terassin päätyyn istutettiin pari alppikärhöä vuonna 2013 

Oisko ehkä Rouge Cardinal kärhö tuossa oikeassa reunassa??

2015 näyttäsi olevan vielä hengissä, sittemmin hävinnyt.

Siinäpä ovat kasvaneet eikä niitä ole leikelty, kuin joskus jotain 
pitkiä roikaleita, jotka ovat roikkuneet liikaa alaspäin.


Ihan vehmaita ne olikin vieläkin ja täyttivät koko päätyseinän. 
Olivat kuitenkin pahasti risuttuneet ja paljaat alaosista, joten oli aika 
leikata ne kokonaan alas!
Toukokuun alussa tehtiin alasleikkaus, silmuja oli jo näkyvissä, 
mutta mies ei ehtinyt aiemmin.

Samalla poistettiin alla oleva puinen ritilikkö, joka oli jo aika kärsinyt ja tilalle vaihdettiin käytöstä poistunut vastaava muovinen tai oikeammin tuohon tarvittiin kaksi.

Reilun kolmen kuukauden päästä tilanne tämä eli koko seinämä on kasvanut täyteen pituuteen ja on alhaalta asti tuuhea. Tätä haettiin :)

Kukintaan vaikutti kylläkin, vain muutama hassu kukka putkahti tälle kesälle, mutta ensi kesälle odotan jo normaalia kukintaa.

Eli uskallatte leikata reilusti, jos tarvetta on. Mies taisi jättää n. parinkymmenen sentin tapit vanhasta kasvusta. Muuta ongelmaa ei ollut, kuin pölisi kamalasti ja roskaa tuli melkoisesti18 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että leikkaus onnistui ja alppikärhön kasvu oli sen jälkeen noin vihreää ja tuuheaa. Toivottavasti näet ensi kesänä paljon kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aika varma että lähtee, mutta ainahan voi tulla yllätyksiä. Nyt oli komea ja tuuhea.

   Poista
 2. Alppikärhö kestää leikkausta. Itsekin leikkasin omani toissa vuonna juuri tuollaisen risuisen alaosan vuoksi. Koko köynnös näytti hölmöltä, kun lehdet ja kukat olivat korkeuksissa ja niitä piti ihailla pää kenossa. Hyvin alppikärhö lähti kasvamaan, mutta ensimmäinen kukinta leikkauksen jälkeen oli tietenkin aika vaisu.
  Roskaa tuli tosiaan valtava kasa, vaikka massa ei kovin paljon painanutkaan. Silppusin pieneksi ja vietiin kaatopaikkakäynnin yhteydessä siellä olevaan puutarhajätekeräykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvälle näyttää ja kestää hyvin alasleikkauksen:) Ihan mahdoton roskasiivo tuli ja pölisi näin astmaatikon kannalta aivan liikaa... Muuten ihana kärhö, mutta siihen jää nuo vanhat lehdet aina kiinni. Putsaatko jotenkin ne?

   Poista
  2. En putsaa mitenkään. Keväällä suurin osa vanhoista lehdistä on kuivunut ja karissut pois. Jäljelle jääneet peittyvät nopeasti puhkeaviin uusiin lehtiin.
   Leikattujen oksien silppuamisessa oli kyllä hommaa ja pölinää riittävästi. Onneksi sitä tarvitsee tehdä harvoin.

   Poista
  3. Samoin täällä uusi kasvusto kasvaa entisen päälle, kun jaksaa hetken odottaa.

   Poista
 3. Onpas kärhöillä kasvuenergiaa! 😊
  Aivan ihana terassi teillä. Säleikkö on jo yksistäänkin kaunis, ja tuollainen vihreä ja kukkiva seinä aivan huikea.
  Kiitos kommentistasi eilen. Joulukorttilistat tosiaan lyhenevät monestakin syystä. Hieman haikeana muistelen menneitä aikoja, jolloin kortteja lähetettiin ja saatiin useita kymmeniä. Niitä onkin aika paljon, nipuissa vuosijärjestyksessä. Mutta jossain vaiheessa ne sekoitetaan ja valitaan kauneimpia... Joulukortti-peliä varten. 😊🎄💟

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää olevan :) Säleikkö on peittynyt kokonaan eikä haittaa oikeastaan yhtään, sillä tuo on niin kuuma paikka. Siinä on hyvä kasvatta kesäkukkia ja ja vesipiste käden ulottuvilla ym.
   Voi, teilläkin pelataan joulukorttipeliä :) Se on ihanaa ajanvietettä ja siihen voi osallistua pienetkin. Joskus joutuu kaivaa suurennuslasin esiin, jos on oikein tiukka tilanne :D

   Poista
  2. Ei ole vielä pelattu, mutta varmasti tullaan pelaamaan, kun pari vuotta sitten sain sinun ihanasta postauksestasi idean. <3
   Viime joulu meni meillä ihan pieleen ikäihmisen sairastelujen takia. Toivon tosiaan, että tänä vuonna pystytään joulusta nauttimaan vähän enemmän.
   Mukavaa lauantai-iltaa! :)

   Poista
 4. Meillä jänikset hoitivat leikkaamisen viime talvena. Olin hiukan yllättynyt miten osa alppi- ja viinikärhöistä vaan tykkäsi siitä, mahtava kasvuvoima niillä on kun tuo kasvu saavutetaan yhdessä kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on ilmaista työvoimaa käytössä....tosin tekevät usein myös niitä ei-toivottuja hoitotoimenpiteitä!!
   Viinikärhö on toinen joka kasvaa ihan hurjasti kesän aikana, olen joutunut leikkaamaan rajusti omaani ja silti se kukkii ihan hulluna. Pakko leikata kun obeliski loppuu kesken ja loppuosa valuu alas muiden kasvien päälle...ei näytä leikkaaminen hidastavan kukkien kehittymistä :)

   Poista
 5. Minulla on myös hyviä kokemuksia alppikärhön alasleikkaamisesta, ei tosin oman vaan äitini kärhölle. Tein sen itse vasta kesäkuussa kukinnan jälkeen ja hyvin onnistui silloinkin. Kasvusto kyllä painoi ihan älyttömästi kun oli täydessä lehdessä ja massaa oli neljä metriä korkealla köynnöksellä muutenkin. Hetki meni pyöritellessä risupalloa traktorin kuormaajan ulottuville, vaikka oli lisäkäsiä apuna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sieltä tulee vielä vahvistusta! Aikamoinen "saalis" teillä ollutkin lehtineen päivineen, mutta joskus näitä on vaan tehtävä! Seuraavaan kertaan menee sitten aikaa.

   Poista
 6. Minulla on haaveena istuttaa kärhöjä ensi kesänä. En tosin ole mikään viherpeukalo. Sinulla on upeasti kukkiva blogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kärhöt kiinnostaa. Jos ensimmäisiä istutat, niin kannattaa vähän panostaa tiedon etsintään, ettei tule hankkineeksi heti alussa kaikkein arimpia kärhöjä. Viinikärhöt pitäisi olla aika kestäviä ainakin ja onhan monia muitakin toki.
   Kiitos sanoistasi :)

   Poista
 7. Tuuhea kasvuston ne kasvattivat 🤗 minulla ei ole kokemusta kärhöjen kanssa. Istutin tänä vuonna kaksi ja vein kellariin talvehtimaan neljä mitkä toivottavasti ovat elossa keväällä. Mutta hyvä tietää että nämä kärhöt kestää hyvin alasleikkauksen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tekivät, oikeastaan ihan yllätyin tuosta kasvuvauhdista. Mutta hyvät ja isot juuret ilmeisesti, niin saivat ruveta heti kasvustoa puskemaan :) Sitkeitä sissejä näyttävät olevan.
   Varmaan oli järkevää viedäkin kellariin nyt ensimmäiseksi talveksi, ensi kesänä ehkä jo uskaltaisi istuttaa maahan.

   Poista
 8. Kärhö on kasvanut kesällä mahtavaksi! Itselläni ei ole kokemusta kätköistä, mutta postauksesi antaa kipinää kärhöjen hankkimiseen ensi kesänä.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!