10.7.2022

PURPPURAPUNALATVA

Perennapenkkieni yksi ehdottomista katseenvangitsijoista on upea purppurapunalatva, "Eupatorium purpureum"  Tämä loppukesällä kukkiva perenna tarvitsee tilaa ympärilleen, sillä siitä kasvaa oikeastaan suuri pensas.

Tällä hetkellä korkeutta vanhimmalla puskallani on n.150 cm 
ja se voi kasvaa jopa 2 m korkuiseksi.

Näitä löytyy pihaltani kolmesta kohtaa ja hieman poikkeavissa maapohjissa. Suurin kasvaa aikoinaan pioneille tehdyssä pohjassa ja saa ilmeisesti eniten ravinteita ja kosteutta osakseen. 

Kuivemmassa kohopenkissä kasvava jää matalammaksi. Osasyynä voi olla vieressä kasvava kiinanlaikkuköynnös. Tykkään näiden yhdistelmästä.

Nuorin pensas ei ole kehittänyt vielä kuin nuppujen alut.


En ole saanut päätettyä, kummista tykkään enemmän; 
nupuista vai auenneista kukista?


Nuput käyvät kivasti kimppuihin lisukkeiksi.

Myöhemmin kesällä nuput aukeavat 


ja niiden myötä pörriäiset löytävät sen hetken lempikukkansa :)


Pörriäiset ovat ihan huumaantuneita näihin, tuntuu että ovat ihan 
pöllähtäneitä eivätkä liiku mihinkään.

Purppurapunalatva tarvitsee aurinkoa, mutta ehtii kukkia puolivarjoisemmassa  ainakin etelässä. Kunnon multapohja ja kohtalaisesti ravinteita sekä tuore alusta olisivat parhaita. 

Tämän kasvua on mieluista seurata kesän mittaan, sillä on tavallaan kaksi olomuotoa, nuppuinen ja sitten täysin erilainen kukkien auettua elo-syyskuussa.

Suosittelen lämpimästi jos pihalla on tilaa suurille perennoille. Leviämisestä ei ole pelkoa, sillä en ole löytänyt yhtään alkua vuosien varrella. Lisäys onnistuukin parhaiten jakamalla.

15 kommenttia:

 1. Minullakaan tämä ei ole tehny yhtään siementaimea. ja kiitos kun postasit tästä, sainkin idean laittaa tätä uuteen penkkiin taustakasviksi, sinne tarvitaan jotain korkeaksi kasvavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahdun joka kerta kun joku kertoo saavansa jostakin postauksestani idean :)

   Poista
 2. Mulla oli punalatvaa komia ryhymä (5kpl) kaaripenkis ennen sitä tappotalavia. Yks ainut surkia alaku jäi, mikä on ronunu näihin päivihin asti. Ostin viikko sitte uuren aluun, tosin täpläpunalatvaa. Pitääs kasvaa viälä pikkuusen korkiemmaksi. Muuta erua ei kai oo. Tykkään punalatvoosta ihan hirviästi. Oon kaiholla ihastellu muiren punalatvoja. Sullaki nuan komeeta, pulskia puskia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattoipa olla sama kuuluisa talvi, kun luulin omani kuolleen ja ostin kaksi uutta tilalle. Kului vuosi ja kappas, sieltä alkoi tunkea uutta alkua. No eipä haittaa, nyt niitä on kolme. Punalatvat on ihania!

   Poista
 3. Purppurapunalatva on todella näyttävä kasvi. Kuten sanoit, tilaa se vaatii. Sinulla kaikki näyttävät niin hyvinvoivilta. Minullakin oli Joensuussa yksi tupas tätä näyttävää kasvia. Mukavaa heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja vaatii tosiaan tilaa, muuten jyrää muut alleen, ellei osaa pitää varaansa. Kiitos sanoistasi ja mukavaa jatkoa!

   Poista
 4. Purppurapunalatva on myös perhosten suosikki. Muutama kesä sitten oma purppurapunalatvani kärsi kuivuudesta ja luulin menettäneeni sen kokonaan. Sitten ilmestyi varsi ja toinenkin. Nyt jo useampi, joten taidan taas pitkästä aikaa nähdä sen kukkivana. Eikä todellakaan ole innokas leviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin muuten on, se jäi mainitsematta. Mulla on jossain video missä perhoset kilpailee paikoista, mutta en löytänyt postausvaiheessa. Onpa mukava kun omasi palautui :)

   Poista
 5. Minä hankin purppurapunalatvan juuri sen vuoksi, että se on niin hyvä perhos- ja pörriäiskasvi ja kukkii oikeastaan pakkasiin asti. Ensin hankin matalamman 'Phantom' -lajikkeen kun en sitä korkeaa saanut mistään ja sitten äitini oli saanut eräältä toiselta harrastajalta jakopalan juuri tuosta "oikeasta", korkeasta punalatvasta ja antoi sen minulle. Nyt niitä on kaksi eri korkuista rinnakkain. Purppurapunalatva on siitäkin kiva, että se ei tarvitse tukemista.
  Meillä on tullut joitakin siementaimia, mutta kaikki ovat kuolleet talven aikana. En tiedä, tarvitsisiko se sitten pidemmän ensimmäisen kasvukauden, jotta pienet taimet talvehtisivat. Ei joka tapauksessa siis leviä riesaksi minunkaan mielestäni.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa kivalle nuo kaksi erikorkuista vierekkäin :) Pysyy tosiaan hyvin ryhdissä ja on syksyn viimeisimpiä kukkijoita :) Ei mitään tietoa noiden taimien kasvatuksesta. Saattaa olla noin kuten kerroit.

   Poista
 6. Hyvä kasvi on Purppurapunalatva. Meillä on tuossa rantapenkissä ja keväällä aina kerkiin huolestuu, nousooko hittaana ensinkään. Vaikka tuulet hyvin siihen järveltäpäin sattuu, pystyssä kestää ja se on hyvä juttu. Perhoset ja muutkin pörriäiset siinä tosiaan viihtyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun nousee, vaikka ehtiikin aiheuttaa sinulle pieniä sydämentykytyksiä :) On ihan huippu kasvi!

   Poista
 7. Purppurapunalatva on kyllä perhosten ja pörriäisten suosikkikukka. Meillä se kasvaa aika kuivalla paikalla, mutta ei ole siitä pahastunut ollenkaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ehkä yksi parhaimmista. Tuo on hyvä tietää että menestyy kuivemmassakin paikassa. Kannattaa varmaan joskus lorotella vettä jos on oikein kuivaa, niin kun nyt on välillä ollut.

   Poista
 8. Kiva postaus. Minulla on myös kaksi puskaa tätä punalatvaa siirsin toisen syksyllä toiseen paikkaan kun se penkki missä se kasvoi hävitetään melkein kokonaan. Nyt kasvusto on matala ja en tiedä tuleeko kukkia ollenkaan mutta hengissä on. Toinen on vielä pieni enkä nyt muista mistä se on yleensä tullut siihen missä se nyt kasvaa. Minä pidän näistä myös todella paljon.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!