6.11.2023

Lukijatoive: Terassin kuulumiset

Onpas ihan mukavaa tarttua lukijan kysymykseen; mitä kuuluu terassille? Terassin syntyvaiheet on kerrottu "Kurkkaa tännekin" osiossa etusivulla, mutta laitan linkin TÄHÄN

Monissa kuvissa terassi on vilahdellut vuosien saatossa, mutta tehdään nyt jonkinlainen kooste. Kuvat on koottu vähän aihepiireittäin eri vuosilta 2013-2023

Terassin toisena kesänä onnistuin saamaan kelloköynnöksen kukkaan. Kasvatin sitä ekaa kertaa ja heti tärppäs. Sen koomin ei ole sitten ehtinyt kukkaan. 

Päätyristikkoon laitettiin kasvamaan alppikärhöä, joka on viihtynyt siinä vähän liiankin hyvin. Pariin otteeseen se on leikattu alas ja on kasvanut saman kesän aikana takaisin täyteen mittaan. 





Rouge Cardinal ei menestynyt kuin pari vuotta😞 

Terassin pitkällä sivulla olevassa penkissä oli alunperin pari Fairy ruusua, mutta paikka ei ollut niille sopiva. Muutamana vuonna oli ranskantulikukkaa melkein koko penkki täynnä. Nyttemmin on rajattu vähemmälle.


Tällä hetkellä siinä on myös akileijoja, lupiinia, liljaa, ritarinkannusta ja alustan valtaa suikeroalpi. Reunuksilla kukkii ihanasti myös ketoneilikkaa.
Siis todellinen sillisalaatti istutus 😁. Tuntuu etten ole koskaan saanut tätä edes valmiiksi, vaan siihen on lykätty kasveja ajatuksella; kasvaa jos kasvaa. 


Terassilla on hyvä kasvattaa keväällä ja alkukesällä taimia. Näkymät eivät ole kovinkaan kauniita muovihupuilla ja katekankailla suojatuine minikasvareineen, mutta tässä ovat lähellä hoitaa ja vesipiste vieressä. (kasvihuoneeseen en ole enää pariin kesään jaksanut raahata taimia)




Sain lapsuuskodistani vanhoja sipuli- ja perunalaatikoita. Niistä tehtiin minulle selkäystävälliset kasvatuslaatikot, joiden kanssa ei todella tarvi kumarrella.

Vuosien saatossa on kasvatettu monenlaista, vähän vaihdellen sortteja.

     

Tänä kesänä kasvatin yhdessä laatikossa mix-porkkanoita


Terassi on mainio paikka kesäkukkaruukuille ja amppeleille. Niissä kasvaa pääosin itse taimista kasvatettuja kukkia: petunioita, reunuskakkaroita, samettiruusuja, kirjo-ja punasalviaa, kosmosta ym.


Reunuskakkara sopii amppeliin myös, tässä lobelian kanssa.


Kerrottuja petunioita vuosien varrelta, itse kasvatettu siemenistä.


 
Kosmokset kasvatan ruukuissa. Olen kokeillut suorakylvönä ja esikasvatettuna.



Kosmokset ovat ihan lemppareitani💚


Zinnioita

Samettiruusu Strawberry Bonde ylitti kaikki odotukset. Myös näistä kerätyt siemenet tuottivat emon näköiset kukat, ainakin ekana keräysvuonna.
Kukkien väri vaihtuu punaisen-keltaisen-oranssin sävyissä kukinnan edetessä.

Terassi on totta kai myös perheen lemmikkien käytössä ja oleskelupaikkana💕


Tämä oli hyvä aikamatka itsellekin, kun selasin kuvia. Mukava muistella mitä on 11 vuoden aikana kasvanut ja kasvattanut.
Isopantaheinä


Miinanköynnös ?

Jänönhäntää
Vanilla samettiruusut, nämä isot vaaleat. Näistä ei saa kelvollisia siemeniä.



Kesän lopulla terassi on melkoinen keidas, pääty on umpeen kasvanut, mutta suojaa samalla liialta auringolta. Tuossa päädyssä on nukuttu lukuisat päikkärit vaunussa👶💗.

Terassi on siis jatkuvassa käytössä, varsinkin kevät-syksy välillä. Talvella vähemmän, mutta kate suojaa mukavasti pannuhuoneelle kulkua, satoipa vettä tai lunta. Juodaan siellä myös kahviakin, mutta on todella kuuma keskikesän helteillä.

Kiitos kun jaksoit kahlata tänne asti. Kuvia tuli paljon ja sama määrä jäi rannalle. Kiitos sinulle joka kysyit kuulumisia 🌹



20 kommenttia:

  1. Oikein viehättävä! Kyllä tuolla viihtyy :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan iso terassi, ja valloittavan näköinen, kun se on täynnä kukkia ja vihanneksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila, olisi saanut olla vähän leveämpikin. Nyt käy vähän ahtaaksi kulkea, ainakin jos enempi porukkaa koolla pöydän ympärillä. Kyllä kasvit tekee ihmeitä, myös terassilla.

      Poista
  3. Valtavan iso terassi onkin ja osaat hyödyntää sen hienosti. Kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna, täytyy hyödyntää, kun sellaisen sain. Piti saada heti samanlainen, kun oli pojan talossa, jonka ostivat. Ei ole kaduttanut.

      Poista
  4. Oi miten ihana paikka tuo teidän terassinne! Loppukesän vehmaus on ihan paratiisillista.
    Kuvissasi on toinen toistaan ihanampia kukkasia. Tänään minua ilahduttivat erityisesti hempeät värit, kuten alppikärhöllä, ihanilla akileijoilla, petunioilla ja kosmoskukilla.
    Netistä löytyi tosiaan (liuska)miinanköynnös, joka on aivan tuon jännän kasvisi näköinen. En ole ennen nähnyt. On kaunis ja erikoinen.
    Mukavaa alkanutta viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :) Loppukesällä alkaakin olla suorastaan tungosta. Värimaailma kesäkukissa heittelee vähän vuosittain. Joskus on tosi punaista tai keltaista, sitten hempeämpää.
      Välillä tulee kokeiltua jotain uuttakin, kuten tuo miinanköynnös ja jänönhäntä. Liiaksikin tulee käytettyä samoja. Toki siihen vaikuttaa sekin, että kerään yleensä ihan säästösyistä siemeniä talteen omista kasveista. Samoin sinne hyvää viikon jatkoa!

      Poista
  5. Tosi kiva kooste terassin vaiheista ja kasveista sen suojissa ja ympärillä. Olet ollut varsin ahkera siemenkasvatuksissa ja ihan varmasti terassi on oiva paikka kasvatukseen minikasvareiden ja vesipisteen kanssa. Loppukesän vaiheilla tuo on oikea vihreä ja kukkaisa keidas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi :) Olen aina tykännyt kasvattaa kukkia, siinä saa haastaa itseään, kun kaikki ei aina käy kuin Strömsössä :) Ja kuinka paljon halvemmalla saa kukat itse kasvattaen, toki kukinta ei ala heti juhannukselta, mutta onhan tässä aikaa odotella. Siemenetkin kerään omista kasveista talteen säästösyistä ja kasvatan taas seuraavana vuonna. Välillä kyllästyttää samat kukat ja siksi välillä vaihtelen ja ostan uuttakin. Siemenet saattaa itää useamman vuoden, jopa 5-6 v. päästäkin, joten säästöä tulee pitemmän päälle. Vesipiste on tärkeä, kun ei näillä jaloilla enää kanneta kannuja kaukaa.

      Poista
  6. Valtavan kokoinen terassi . Mukavaa siellä on varmasti päikkärit ottaa ja kasveille mitä parahin paikka .On lähellä ja suojaisaa ja kuten sanoit vesi lähellä . Mukavaa oli lukea tämä postaus .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään touhuta tuolla juurikin noista syistä :) Kiva jos tykkäsit :)

      Poista
  7. Ihanan kokoinen, viehättävä kesäkeidas. Kyllä tuolla kelpaa aikaa viettää niin ihmisten kuin lemmikkienkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaa on, mutta on malliltaan pitkä ja kapea. Voisi olla vähän leveämpi, niin olisi käytännöllisempi. On tosiaan loppukesästä melkoinen "viidakko" kun kärhö on vehmaimmillaan.

      Poista
  8. Teillä on hyvän kokoinen terassi, johon mahtuu yhtä sun toista kasvamaan. Näyttää hyvälle, kun on rehevää kasvillisuutta ja tuovathan ne vähän varjoakin. Kyllä kelpaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se :) Tykkään itsekin loppukesän runsaudesta ja eritoten niiden tuomasta varjosta.

      Poista
  9. Hyvänkokoinen terassi teillä on ja paljon kauniita kukkia. Terassilla on mukava sateensuojassa kasveja kasvatella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla :) Sateensuoja on yksi sen hyvistä puolista ja suojaa myös keväällä pahimmilta halloilta.

      Poista
  10. Oi miten ihastuttava terassi upeine kukkineen. Kyllä tuolla varmasti viihtyy. ❤️👍😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko :) Tykkään kyllä touhuta kukkien ja muiden kanssa tuossa, kaikki on lähellä.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!