31.1.2025

PETUNIAN kasvatus siemenistä

Olen kasvattanut monena vuonna petuniat siemenistä. Varsinkin kerrottuja lajeja tai jotain erikoisempaa ei saa ostamalla valmiina kasveina. Ei ainakaan täältä maaseudun paikallisista liikkeistä.
Petunian kasvatus ei ole vaikeaa, mutta en ehkä suosittele ihan ensimmäiseksi siemenkasvatuskokeiluksi.


Petunian siemenet ovat pieniä ja ne on nykyisin usein pilleröityjä. Katselin tuossa hieman kerrottujen hintoja ja näkyy olevan 3-7€ välillä pussi. Siementen määrä vaihtelee eri firmoilla. 

Yleensä sekoituspussit ovat yleensä hieman halvempia, mutta kukkien väriä ei sitten tiedä, mitä taimista kasvaa. Jos on tarkka sävyistä, saattaa tulla melko riemunkirjavia sekoituksia esim. amppeleihin, jos on istuttanut taimet niihin.

Kylvö: 
Petunian siemenet kylvetään kostutettuun kylvömultaan ja pintaan. Itävät siis  valossa. Omasta mielestä tarvitsevat lämpimän itämispaikan, vaikka jostain luin että viileä ja valoisa olis paras. Kylvöksen voi peittää muovilla, jossa on ilmareikiä.

Taimien koulinta ja latvominen:
Taimet koulitaan kun varsinaiset lehdet ovat kasvaneet, saa olla vaikka vaikka kaksikin varsinaista lehtiparia. Koulinta kylvö-/taimimultaan. Voit laittaa myös ruukun pohjalle jo varsinaista multaa, mutta niin ettei hennot juuret ylety siihen heti. Eli taimimultaa vahvan mullan päälle ennen juuria. Voit tehdä myöhemmin toisen koulinnan isompaan ruukkuun, missä on vahvempaa multaa.

Kun taimi on venähtänyt jonkin verran, tehdään latvominen eli taimen päästä napataan pala pois ( voi leikata tarvittaessa myös niin että lehtiparikin lähtee) Latvominen tuuheuttaa kasvia ja lisää näin kukintaa myöhemmin.



Lannoitus: 
Taimia aletaan lannoittaa kevyesti koulimisen jälkeen noin viikon, kahden kuluttua. Myöhemmin annosta lisätään ja yleensäkin lannoituksen määrä riippuu onko mullassa ravinteita vai ovatko taimet aluksi köyhemmässä taimimullassa. 

Jo ennen kuin taimi alkaa tehdä nuppuja ja kukkia, on lannoituksesta huolehdittava säännöllisesti joko veteen liukenevan lannoitteen tai varastolannoitteen turvin.

Karaisu ja istutus ulos: 
Ennen ulos istutusta on syytä tehdä karaisu eli taimia käytetään ulkona alussa lyhyitä aikoja ja päivittäin aikaa pidennetään. Taimet viedään varjoisaan ja suojaisaan ja totutetaan ulkoilmaan. Auringossa ja tuulessa kasvit kärähtää ja ne on menetetty. Vasta totuttelun jälkeen ne istutetaan lopullisille  kasvupaikoilleen, olipa se sitten amppeli, parvekelaatikko tai ruukku.

Kuolleiden kukkien poisto: 
Kuolleet kukat kannattaa poistaa kukinnan lisäämiseksi. Muista poistaa koko kukka, myös "siemenpesä" eli se missä kukka on kiinni. Kasvi käyttää muuten turhaa voimaansa siementen muodostamiseen, ellet sitä halua. 

Kuvassa ympyröity siemeniä muodostavat kannat, jotka kannattaa poistaa

Loppuun vielä muutamia kuvia vuosien varrella kasvattamistani petunioista.




Taidan tykätä kerrotuista kukista 💗
Niiden kukat kestävät pitkään ja ovat näyttäviä.






Tässä näkyy yksi petunian miinuspuolista: tahmeat lehdet keräävät ilmasta varisevia koivun siemeniä ja muuta roskaa. Puhdistaminen on hankalaa.




Suosittelen kokeilemaan petunioiden kasvattamista, ellet ole jo kasvattanut aiemmin 😊



14 kommenttia:

  1. Kauniita ovat! Enpä ole koskaan petunioita siemenestä kasvatellut, vaikka muuten olen monenlaista kokeillut😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään näistä, menestyvät parhaiten terassilla sateelta suojassa. Siinä on aurinkoinen ja lämmin paikka. Menestyvät myös puolivarjoisalla, kokeiltu on.

      Poista
  2. Enpä ole koskaan kasvattanut petuniaa siemenestä, mutta enpä pidäkään koko kasvista, niin jätän väliin tälläkin kertaa :-D Perennojen ja jonkun puun siemeniä on tulossa postissa, keskityn niihin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkien ei tarvi tykätä kaikista tai samoista kuin muut🙂 Sekin tekee puutarhailusta mielenkiintoista. Perennoja kasvatan lähes vuosittain, nyt odottaa erilaisia neilikoita kylvämistä. Jospa saisin niistä kestäviä kasveja tuohon etupihan kuiviin aurinkopenkkeihin.

      Poista
  3. Oi hyvänen aika kuinka ihania! Ei noita kaikkia petunioiksi uskoisikaan.
    Kiitos hyvistä ohjeista! Meillä on kasvatettu petunioita ostosiemenistä ja joskus myös kukista syntyneistä siemenistä. Itäminen yleensä sujuu hyvin, mutta latvominen unohtuu joskus. :D Latvotko petuniat siis vain yhden kerran?
    Mukavaa viikonloppua ja ihanaa helmikuuta! 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kovasti, varsinkin kerrotut ovat ihania ja kukat kestää avauduttuaan kauemmin kuin yksinkertaiset. Saatan latvoa toiseenkin kertaan tai poistaa isompia lehtiä. Esikasvatus sisällä saattaa venähtää, samoin taimet.
      Kiitos, samoin sinulle 🌱🌸

      Poista
  4. Ovatpa tosi kauniita. 🥰 Kaunis kiitos myös ohjeistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne ja siemenseoksista ei tiedä yhtään mikä sävy putkahtaa. Ajattelin jos joku innostuisi kokeilemaan kasvatusta, olepa hyvä vaan.

      Poista
  5. Kiitos hyvistä ohjeista, kaivan nämä ehdottomasti esiin, jos innostun kasvattamaan petunioita! Kuvista voi hyvin päätellä, että sinulla on ollut todella monenlaisia upeita petunioita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä. Olis kiva kuulla ja nähdä kuvia jos joskus päätät kasvattaa näitä.

      Poista
  6. En ole kasvattanut petunioita aiemmin siemeistä, mutta tänä vuonnan löysin sellaisen herkkuvärin, että yksi pussi siemeniä on nyt hankittu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin🙂 varmaan nähdään kuvia myöhemmin kesällä 🌸

      Poista
  7. Joskus olen tainnut kokeilla ja silloin unohtui tuo latvominen. Ei ole senjälkeen tullut kokeiltua. Upeita nuo sinun kasvatetut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että olet kasvattanut. Varsinkin isomman taimen latvominen raastaa sydäntä ja jos on jo nuppuja ehtinyt tulla, niin voi voi 🌿

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!