10.7.2020

Ruukkupuutarha terassilla.

Tänä vuonna tein terassille ruukkupuutarhan. Paikan etuihin kuuluu vesipisteen läheisyys ja sitä myöten kastelun helppous. Lisäksi ovat hyvin 'silmäin alla' eli muistaa kastella. Piha-aidan ulkopuolelle en ole laittanut mitään. Helpottaa kun ei tarvitse kantaa vettä kannukaupalla.

Suorakylvettävien joukossa oli KOSMOSKUKKA, jonka kylvin kahteen n. 5 l taimipurkkiin (niitäkin on tullut säästettyä) 
 Ensimmäiset nuputkin ovat jo ilmestyneet :)

Ideana keveille purkeille on se, että voin siirtää ne kukkivina esim. perennojen sekaan penkkeihin, missä kukinta hiipuu. Nyt jo harmittaa kun en kylväny useampaa purkkia. No ehkä ensi vuonna.
Siemeniä tuli kylvettyä reippaalla kädellä, mutta näyttävät hyvin pärjäävän ja tukevat toinen toisiaan. Eivät ole kaatuilleet yhtään...vielä.

Monet kasvit tuntuu olevan niin hitaassa kasvussa, ettei tosikaan. Tässä ruukussa esikasvatettua valkoista MIINANKÖYNNÖSTÄ ja KRASSIA. Liekkö ehtivät edes kukkia, vaikka onhan tässä vielä aikaa...
TUOKSUHERNEET suorakylvönä näyttää tälle, eli eivät vielä kovin kummoisille. 
KEHÄKUKATKIN kylvin suoraan ruukkuun :)
 Kaverina esikasvatettuja punaisia 1v. SALVIOITA ja KIRJOSALVIAA sekä SAMMARIA

Jopas näitä on hankala kuvata, kun rivissä ovat tuossa reunalla.

 ONNENAPILAN mukuloita olis kannattanut ostaa toinenkin pussillinen, 
jäi vähän harvaksi.
 ÄITIENPÄIVÄRUUSU pääsi myös terassille ruukkuun ja on tehnyt jo monta nuppua.
Nämä nyt eivät varsinaisesti ole ruukuissa, kasvavat isän vanhoissa pottulaatikoissa.
TSINNIAT  esikasvatin ensin sisällä.
 
Komea nuppukin on jo näkyvissä.
MALVIKKIA ja UNIKOITA myös laatikossa, toiveissa että kukkivat myös kesän päälle.
SALAATIT kasvaa myös pottulaatikoissa, yhden laatikon korkuisessa multatilassa.
kuten VIINISUOLAHEINÄT  ja itse siemenistä kasvatetut RUOHOSIPULIT

Tästä lähdettiin toukokuussa liikkeelle:
Pottulaatikoista pinotut kasvulaatikot ovat erittäin selkäystävällisiä ja syvyyttä saattiin poistamalla noista vierekkäin olevista pinoista toiseksi ylimpien laatikoiden pohjalaudat, joten multatilat kasvoivat hyvin. Ajatuksena oli kylvää porkkanaakin ja jotain muutakin, mutta se jäi.
Jouduttiin laittamaan tukipuut vielä multapohjien alle, kun näytti että pullistuvat liikaa painosta. Hyvät tuli!
Sateinen heinäkuu ainakin tähän asti ollut, mutta vettä on kaivattukin. Tosin vähempikin riittäisi, ei tarvitsisi tulla noin kovalla paineella.  

Lisäksi monena päivänä ollut kummallinen ukkonen, jyrähtelee pari kertaa ja menee ohi.

Mitä sinä kasvattelet ruukuissa? 


30 kommenttia:

 1. Hyvä idea kylvää suoraan ruukkuihin ja laittaa ruukkuja myöhemmin muiden istutusten lomaan. Minä sekä esikasvatin että kylvin suoraan kosmoskukkaa. Esikasvatetut aloittivat kukinnan viikko sitten, suorakylvetyt lähipäivinä. Krassin hitautta olen kummastellut. Yleensä se on nopea itämään, kasvamaan ja kehittämään nuppuja. Nyt ei ainuttakaan nuppua ole näkyvissä.
  Samanlaisia ukkosia on täällä; pari jyrähdystä ja siinä se sitten onkin. Sen sijaan vettä on tullut tätä päivää lukuunottamatta paljon ja voimalla.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla venahti muutenkin kylvöt piiitkälle toukokuuhun, ettei vain ollu jo lähellä kesäkuun puoli. Krassit iti muuten todella huonosti, olisko 4/30-40 itänyt, ihan surkea esitys. Ainakin toisessa pussissa oli reilusti päivämäärää jäljellä. Olen lukenut fb-ryhmissä samaa käyneen muillekin.
   Kiitos, samoin mukavaa viikonloppua sinne :)

   Poista
 2. Ruukkupuutarha terassilla on aina näyttävä ja kaunis. Kukintaa pääsee lisäksi ihailemaan ihan läheltä ja kuten sanoit, kastelukin hoituu mukavasti.
  Minulla kasvaa ruukuissa mm.tuoksuhernettä, samettikukkia ja gladioluksia.
  Mukavaa viikonloppua sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oman jaksamisen takia laittelin vaihteeksi noita ruukkuja lähekkäin. Kastelu helpottuu huomattavasti, ei tarvitse kiertää pitkin tiluksia. Amppelit ja muut jäi vielä ulkopuolelle jutun :)
   Haa, gladioluksia jo mielessäni kylvinkin, mutta mitään ei näy. En siis ilmeisesti ostanutkaan mukuloita :D Kerran olen kasvatellut, varmaan yli 30 v. sitten. Sen muistan etteivät kunnolla ehtineet kukkaan syksyllä. Esikasvatit varmaan ne?
   Kiitos, samoin sinne mukavat viikonloput.

   Poista
 3. Minulla on ruukussa (vanhassa kattilassa) salaattia, talon edustalla on oxalista ja kaksi kärhö juuriaan kasvattamassa. Kesäkukkapadoissa on oxaliksen kaverina tuoksuhernettä. Kaikki esikasvatin jotta ehtisivät kukkia. Ai niin, kasvihuoneessa on vielä kehäkukkaa joka on kasvanut hitaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kehäkukat ovat kasvaneet hitaasti. Koetin kastella silloin helteellä, mutta olisivatko kuitenki kärsineet kuivuutta.

   Poista
 4. Kylvetyt kehäkukat ovat minullakin vielä pieniä, mutta itsekylväytyneet jo kukkivat!

  VastaaPoista
 5. Hieno idea nostaa kasvualusta noin korkealle. Helpottaa varmasti hoitamista. Laatikoissahan voi viljellä vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minun selkä tykkää erityisen hyvin :) Onneksi noita laatikoita oli reilusti, taidetaan tehdä ensi kesälle vielä yksi "torni" lisää.

   Poista
 6. Tuo kosmoskukka on kyllä kaunis. Minulla on tänä kesänä ruukuissa vain daaliaa. Suorakylvönä laitoin ainoastaan kehäkukkaa. Vähän olen pettynyt kun ne kasvaa niin hitaasti, kun muuten kaikki ihan vyöryy runsauttaan kukkapenkeissä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmos on ihanaa ja nuo on kasvaneet mielestäni hyvin. Mikähän noita kehäkukkia vaivaa? Minusta kai ne ennen maailmassa kasvoivat ihan itsestään ja kuin silmissä. Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 7. Hieno idea. Minulla ruukussa vain kukkia. Hyvää viikonloppua.🌞❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tyytyväinen laatikkotorneihin :) Kiitos, sinulle samoin!

   Poista
 8. Ruukkupuutarhasi terassilla näyttää oikein kivalle jo nyt ja kukinta vielä lisääntyy tästä eteenpäin. Minulla esikasvatetut kosmoskukan aloittivat kukinnan pari viikkoa sitten, mutta tämä vuosi on ollut kosmoksen esikasvatuksessa paljon huonompi kuin viime vuosi. Hyvä idea viedä kevyt ruukku perennojen sekaan tarpeen mukaan.
  Ehdottomasti kannattaa huomioida selkävaivat ja tehdä muutokset töissä niin, ettei rasita selkää. Hyvää viikonloppua, täällä on tänään sadepäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeenkin hyviltä näyttävät jo. Itsekasvatetut aloittaa kukkimisen aina niin myöhään, että meinaa hermostua odotteluun. Olen ennenkin kasvattanut muoviruukuissa ja tökännyt aukkopaikkaan penkissä. Toimii!!
   Selkävaivat on pakko huomioida. Voi kun olis kaikki kasvatukset noin, olispa helppoa :)
   Kiitos, samoin sinne viikonloppuja :)

   Poista
 9. Komeita! Minulla jäivät kylvöt tänöä keväänä hyvin vähiksi opiskelukiireiden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi. Ensi kesää sitten uusin voimin ja ideoin kylvöjen kimppuun :)

   Poista
 10. Kyllä ruukkupuutarha terassilla voi olla todella monipuolinen ja kaunis. Nuo selkää säästävät keksinnöt ovat oivallisia. Minä kasvatan ruukuissa kukkia ja yrttejä ja tomaatteja. Osa kasvaa terassin suojassa, mutta neimmäkseen taivasalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, rajana vain mielikuvitus. Kaikki mikä säästää selkää, on tervetullutta minulle. Ruukkukasvatus on ihan mukavaa puuhaa, paitsi kastelu, jos eivät saa ilmasta vettä.

   Poista
 11. Kiva ruukkupuutarha! Perunalaatikoista pinotut kasvulaatikot ovatkin näppärää uusiokäyttöä ja säästävät todellakin selkää. Samanlaista säätä on ollut täälläkin. Jospa tänään paistaisi koko päivän aurinko. Ainakin nyt vaikuttaisi lupaavalta, ellei sitten rätkäise kiusallaan pientä ukkoskuuroa iltapäivälle. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirmu vaihtelevat säät olleet, isäntä odottaa poutaa tai pikemminkin nurmikon kuivumista, kun ehtii kastua joka välissä. Pitäis päästä kovasti leikkuupuuhiin.
   Selkää täytyy säästää kaikin keinoin :)

   Poista
 12. Paljon on siulla ruukkupuutarhassa kasvavii! Miulla krassit iti huonosti ja esikasvatin nuo hajuherneet, ei vielä oo kukkia vaan jo nuppuja on nähtävillä. Kosmoskukatkin esikasvatin, ei vielä kuki. Hyvän keksinnön oottakin perunalaatikoista tehny. Helepottaa, kun ei tarvii kyykkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita näköjään kertyny :) Krassien itävyydessä ollu ongelmaa melko monella. Kyllä pitäisi pussillisesta itää enemmän kuin 1-3 kasvia.
   Kaikki keinot käyttöön selän säästämiseksi.

   Poista
 13. Takaterassilla ruukuissa kasvaa daalioita, heiniä, pelargonioita, miljoonakelloa ja muutama puuvartinen. Ja varjoisalla etuterassilla verenpisaroita ja hortensia.
  Ajatuksena mulla, ettei tarvis paljon vettä ruukkukasveille kantaa, kun kastelu on mun heikko kohta, mutta kyllähän näitä kuitenkin kertyy;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasteluhan on se miinus noissa, muuta en keksikään. Kiva siirrellä tarvittavaan paikkaan. Ruukut soveltuu niin moneen kasvatukseen :)

   Poista
 14. Kosmoskukka on nätti, pitääpä muistaa ensi keväänä. Mehevän näköisiä sun purnukkaistutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmos on nättiä ja siinä on kivat vähän erikoisemmat lehdet.

   Poista
 15. Ihanat kukkaruukut terassilla ovat hyvä idea. Siinähän niitä parhaiten voi ihailla. Kastelua on tosiaan tänä vuonna tarvittu.
  Minulla on ruukuissa samettikukkaa, lobeliaa, miljoonakelloa (kuten aina), pelargoneja, verbenaa, tarhaneilikkaa, yksia daalia (ja täytekasveja), joista suurin osa on ostettuja, ei itse kasvatettuja.
  Kiitos kommentistasi tänään. On aina mukavaa, kun joku jaksaa lukea tekstini ja vielä kommentoidakin. 🤗

  VastaaPoista
 16. Olen itsekin tykännyt ruukkupuutarhastani.
  Olepas hyvä! Asiaa puhuit blogissasi.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!