11.8.2020

Clematis Viticella-viinikärhö

Koska tämä kärhö on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle pihassamme, niin suon sille ihan oman postauksen. Se kasvaa ja kukkii uskollisesti joka kesä sadoin kukkasin, eikä tule kiinnitettyä ihmeemmin siihen huomiota. Olen sentään tajunnut kuvata 💜

             

Viime vuonna kasvatin tulikukat siemenistä tarkoituksena istuttaa ne kärhön kaveriksi. Tykkään vastaväreillä leikittelystä. 

Nämä kuvat otettu jo lähes kuukausi sitten, enkä edes muista muista milloin kärhö aloitti kukkimisensa.

Joka vuosi leikkaan raakasti varmaan metrin niiden päistä pois, koska muuten kietoutuisivat alempana oleviin kasveihin tukahduttaen ne. 
Pituutta riittää silti, koska n. 2 metrinen obeliski pursuaa kasvia joka välistä ja päältäkin riittää valumaan alaspäin.

Jos olisin tiennyt tämän kasvuvauhdin ja pituuden, olisin istuttanut kaariporttiin kiipeilemään. Vinkkinä niille jotka etsivät korkeaa kärhöä :)
Nämä kuvat on otettu tänään. Jostain syystä kuvien värisävyt heittelee, ei voi mitään.


Kasvaa aika kuivassa paikassa, täydessä auringossa. Keväällä annan annoksen lannoitetta, kanankakkaa tai muuta ja vettä. Syksyllä leikkaan alas.Voiko kasvilta vaatia enempää tällä hoidolla? Ei voi :)  Onko viinikärhö/kärhöt sinulle tuttuja?

18 kommenttia:

 1. Joillain kärhöillä on ihan mieletön kasvuvoima. Kaunis on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä ainakin on, kasvaa ihan hurjasti :)

   Poista
 2. Olisikohan tuo sama kärhö, joka minulla kasvaa Kiemurapenkissä nimettömänä. Kasvuvauhti on melkoinen ja korkealle se on taas tänäkin kesänä kivunnut. Kukat ovat pieniä, mutta niitä on paljon. Minkä kokoisia kärhösi kukat suunnilleen ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa hyvinkin olla. Kukkia on tosiaan paljon, satoja. Kukan läpimitta arviolta n. 4-6 cm.

   Poista
 3. Kauniisti kukkii. Miullakin on samantyyppinen nimetön ja kukassa nyt. Pienehköt on kukat, kovasti muistutta tuota siun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia ainakin piisaa ja kaunishan tuo on. Mikäpä hänen tietänee, vaikka oliskin samaa kärhöä :)

   Poista
 4. Komea kärhö! Viinikärhöt taitavat pääsääntöisesti kasvaa kookkaammiksi kuin loistokärhöt. Minulla on nyt pari ruukussa odottamassa istutusta ensi kevääseen. Pitää talven aikana miettiä niille sopivan näköinen ja tarpeeksi kookas tuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti, ainakin tämä kasvaa korkeaksi. Hyvän tuen tarvitsee, meilläkin tahtoo tuo isoin obeliski kellahdella aina vinoon, vaikka kevennän taakkaa kesän alussa.

   Poista
 5. Komiasti kukkii! Mulla taitaa olla enemmä tarhaviinikärhöjä ku jaloja. Tämä sun taitaa olla ns. perusviinikärhö, ku ei lajikenimiä oo. Valtaasa tuntuu olevan kasvuvoima, eikä kukinnaskaa oo huano. Joskus oon nähäny vastaavan, eikä ollu ku muutama kukka, joten hankkimata o jääny. Ny meni miätteet uusiksi. Aina löytyy tilaa kasvuvoimaaselle kärhölle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin ihmetellyt, kun ei tällä ole sen kummempaa nimeä, ilmeisesti on sitten juurikin tuo mitä ajattelit eli "karvalakkimalli"
   Tämä ainakin tekee kukkia joka vuosi runsaasti, suosittelen :)

   Poista
 6. Komea kukinta on sun viinikärhöllä!
  Mulla suurin osa kärhöistä on juurikin viinikärhöjä, tykkään kun viihtyvät hyvin täällä vähän pohjoisemmassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja tämäkin menee niin vähällä hoidolla, että melkein hävettää tuo ylenpalttinen kukinta ;)

   Poista
 7. Todella upea kärhö! Meillä aluksi oli juurikin viinikärhöjä suurin osa, mutta parin viime vuoden aikana jalokärhöjen määrä on lisääntynyt. Pari haasteellista paikkaa ovat kuitenkin sellaisia, että viinikärhöt ovat ainoita, jotka ovat selvinneet niissä vuodesta toiseen. Aurinkoista elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Jalokärhöt kuoli sen surullisen kuuluisan talven aikana kaikki ja otti niin pattiin ettei ole viitsiny vuosiin ostaa mitään, paitsi nyt ostin Jackmannin ja uuden Ville De Lyonin kuolleen tilalle.
   Tuon reppanan kasvupaikkakin on niin kuiva ja ei sitä tule paljon hoidettuakaan, toki sai helleaikaan vettä jonkun verran. Sitkeä sissi on :)

   Poista
 8. Meillä on varmasti sama lilan värinen viinikärhö, mutta se on jäänyt pahasti alppikärhöseinämän jalkoihin eli ei mitään tuon kaltaista kukoistusta. Se on kuitenkin vanhin kärhöistämme ja vielä nousee kukkimaan. Pitäisi varmaan kaivaa pois ahdinkopaikastaan ja istuttaa uudelleen. Tuo kukinta kannustaa yrittämään!

  VastaaPoista
 9. Saattaa hyvinkin olla ettei pääse sinun kärhö oikeuksiisnsa muiden jaloissa. Tuo on tuon penkin kunkku, ei ole muita isoja kilpailemassa herruudesta. Kannattaa kokeilla siirtää, jospa sekin innostuisi kukkimaan enemmän.

  VastaaPoista
 10. Voi kun se onkin kaunis tuon monivuotisen keltaisen tulikukan kanssa. Minulla on vain White Swan, liian rehevä maa, tekee hirveästi vartta ja vähän kukkii. Mantsurian kärhö on herkkä. Yritän levittää siemeniä jonkun ruusun väliin. Hyvää syyskesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaväreillä saa aikaan säpinää ja usein kasvien värit korostuvat vielä paremmin vastavärin rinnalla. Mantsuriankärhö on kyllä kaunis, mutta meillä ei ole tarpeeksi tukevaa kehikkoa sille. Nytkin on kaatuillut ja katkeillut tukensa kanssa. Pitäis sen kuuluisan "jonkun" tehdä sille betoniverkosta oikein tukeva ja tarpeeksi korkea kehys. Samoin sinne, kiitos :)

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!