19.10.2020

Vapaasti kasvava aidanne

6 vuotta sitten päätin, että meidän ja naapurin rajan tuntumaan tehdään erilaisista puista ja pensaista koostuva vapaasti kasvava aidanne. Tutkin kuvia ja etsin tietoa sopivista kasveista. Paikka on täydessä auringossa, kuivahko ja hoitoon ei pysty panostaa paljoakaan. Sellaisia piti löytää, jotka pärjäävät melkein itsestään.

Sitten ostoksille :)

Koivuangervoja   Spiraea Betulifolia "Tor"

Isotuomipihlajia   Amelanchier spicata

Purppuraheisiangevoja  Physocarpus opulifolius "Diabolo"

Marja-aronia  Aronia "Viking"

Viirukirjokanukka  Cornus alba "Elegantissima"

Saskatoon  Amelancer alnifolia "Smokey"

Lännenheisiangervoja  Physocarpus opulifolius

Helmipihlaja  Sorbus koehneana tai frutescens (lappu ei tallessa)

Kaikkiaan kasveja ostettiin parisen kymmentä, tuossa keskellä on paras "ryhmittymä" ja reunoilla pelkistetympää.

2014

Tässä näkee hyvin miten erilainen miehen ja naisen näkemysero voi olla. Mies jäi viimeistelemään aluetta, pohjalla ensin sanomalehtiä, kivituhkaa ja päällä haketta.

Sanoin ettei tarvitse olla suorat reunat, vaan mieluummin reuna voi POLVEILLA ja KAARTUA kivasti. Miehen näkemys oli tämä, minä näin mielessäni vähän jotain muuta :D 

Siinä se nyt oli ja sai jäädä noin, pääasia että on istutettuna ;)
Myöhemmin ei reunaa edes huomaa....
Helmipihlaja
Viirukirjokanukka


2015
Kaikki on hengissä ja ilokseni myös helmipihlaja selviytyi hyvin ensimmäisestä talvestaan.

2017


Keväällä ja kesällä kaikki näyttivät taas olevan kasvun vauhdissa, jes!
Helppo huomata mikä on suosikkini, koska sitä on kuvattu eniten :D

Kolmas kesä istutuksesta ja aidanne alkaa saada toivottua olomuotoa ja näyttää sille, mille ajatuksissani toivoin.
Kuvista näkee, että aidanne on saanut kasvaa ihan oman onnensa nojassa. Rikat rehottaa ikävästi, mutta minulla ei ollut voimavaroja tämän hoitamiseen, koska varsinaisella pihalla sitä riitti ihan tarpeeksi.

Tästä pensaasta tykkään, sitä halusin ehdottomasti purppurapunaheiden kanssa.
Kaikki on kasvaneet kovasti 

Syksyä kohti on taas kasvua tapahtunut hurjasti.


Hip hei, pihlaja on tehnyt marjoja! 

2020
Kuvausrintamalla ollut hiljaista....
Harvemmin tulee piha-aidan ulkopuolella oltua kameran kanssa, joten pari suttuista kuvaa kesällä räpsäisty aidan sisäpuolelta. Säädöt tietysti olleet makrolla😁
Rinneangervoa voisi lisätä vielä jonnekin, se on mahdottoman hyvä pensas ja kukkii kauan.
Ruskan värit olivat kauniit, niitä kävin oikein vasiten kuvaamassa lähempää.

Tuli varmaan valittua ihan oikeita kasveja tähän, koska kaikki ovat hengissä, kasvaneet ja syysväritkin on ihan kohdillaan.
Paikka on kuuma ja täydessä auringossa, tuulille altis. Vyöhyke meillä on siis VPihlajakin on kasvanut mua korkeammaksi ja syysasu on vähintään näyttävä :)

Ensimmäisenä kesänä kasteltiin muutaman kerran kunnolla, siinäpä taisi olla istutushoito :D

Onko teillä vapaasti kasvavia aidanteita ja kiinnostaisi tietää kuinka monelta löytyy helmipihlajaa? Suosittelen kyllä lämpimästi. Taisin muuten nähdä vaaleanpunamarjaisia helmipihlajia jossakin lehdessä 🍂🍂

22 kommenttia:

 1. Tämä oli todella kiva postaus!! On hauska nähdä istutusvuodesta eteenpäin pensaiden kasvua ja kuvia myös eri kasvukauden vaiheissa. Valitsit hyvät pensaat ja aidanteesta tuli oikein kaunis. Pitääkin muistaa ottaa keväällä istutettavasta kukkivista aidanteesta samalla tavalla kuvia, niistä voi sitten myöhemmin katsoa, miten eri lajit pärjäsivät.
  Tästä jäi myös mieleen ajatuksia, joita voisi toteuttaa vaikka omassa arboretumissa soveltuvin osin. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, mukava jos sait ideoita. Olen itsekin aika tyytyväinen lopputulokseen, vielä voisi vaikka lisätä jotain matalaa pensasta. Syysvärit olivat tänä vuonna poikkeuksellisen näyttävät.

   Poista
 2. Onpa hieno aidanne jossa hyvin valitut kasvit. Meillä on se tervaleppäaidamme joka saa kasvaa vapaasti. Helmipihlajan olen istuttanut aitan kulmalle, hitaasti kasvaa märässä savimaassa mutat teki tänä vuonna ekat kukat ja marjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. Helmipihlaja on ihana. Meillä tuo kasvaa kuivassa paikassa ja täydessä auringossa. Kiva kun sait nauttia ekoista marjoista :)

   Poista
 3. Tuli tosi komia airanne! Kesällä kivan raikas ja syksyllä herkullisen hehkiät färit. Tämon vinkattava flikalle. Son suunnitellu tämän tyylistä airannetta tuulensuajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapikka, tämän syksyn komia ruska kyllä näkyy aidanteessa hyvin. Olis voinut olla toinenkin viirukirjokanukka tai sitten hankin sen varsinaisen pihan puolelle.

   Poista
 4. Upea aidanne sekä kesällä että syksyllä!
  Meilläkin on vastaava, rippipenkiksi kutsuttu, jossa on etualalla perenennoja.
  Helmipihlajaa ei löydy, mutta jokin muu valkomarjainen. Helmipihlajalla on kyllä niin upea syysväri, että täytyy miettiä mahtuiskohan jonnekin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni. Suosittelen kyllä helmipihlajaa lämpimästi :)

   Poista
 5. Todella hieno aidanne, joka ilahduttaa niin kesällä kuin syksylläkin. Kiva idea siinäkin mielessä, että yhteen riviin saa mahdutettua monta haluamaansa kaunotarta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, kiitos. Olishan tuohon mahtunut vielä paljon lisää, mutta budjetti tuli vastaan sillä kerralla. Kukaan ei tosin kiellä lisäämästä kasveja...

   Poista
 6. Komea aidanne ja hyvin valitut kasvit. Purppuraheisiangervo ja viirukirjokanukka tuovat kivasti vaihtelua lehtiväreihin kukinnan ja ruska-ajan välissä. Helmipihlajaa olen ihastellut vain blogeissa. Omalla tontilla alkaa olla puille paikat vähissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna:) Yritin valita erityylisiä ja -värisiä pensaita, että tulis vähän vaihtelua. Ruskan värit on myös tärkeät.

   Poista
 7. Aidanteestanne tuli kaunis ja näyttävä.

  VastaaPoista
 8. Vau, miten kaunis aidanteesta on syntynyt! Ja mikä ihana ruska! Saskatoon on ihan lemppari, kun antaa niin maukkaita marjoja ja myös aroniatkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nina, kiitos :) Ruska oli tänä vuonna upea, aina ei ole yhtä komea.

   Poista
 9. Todella upea aidanne! Meillä on helmipihlaja ja tykkään siitä kovasti. Tontin reunalla meillä on pari kirsikkapuuta, ruusupensaita, marja-aroniaa, jotakin vaaleanpunaista angervoa ja tuoksuvatukkaa. Ne kasvavat muutamassa rykelmässä,mutta aika harvassa. Vielä sopisi paljon erilaisia pensaita ja pikkupuita joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Eeviregina, että sinultakin löytyy helmipihlaja :) Nämä vapaat aidanteet on siinä mielessä kivoja, että voi lisätä helposti pensaita/puita siihen.

   Poista
 10. Hieno!
  Minusta monilajinen aidanne on paljon kauniinpi ja mielenkiintoisempi kuin rivi yhtä ja samaa puskaa. Itsekin on tontin laidoille istuttanut monilajisen pensasaidan.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!