3.10.2020

Miten menestyi pallohortensia Annabelle?

Näin kevällä pallohortensia Annabellen kuvan. Se näytti niin super ihanalta mainoksessa, että oli ihan pakko hankkia. Mainonnan uhri siis :)

Sitä varten piti raivata raivata paikka etupihan aidan viereltä, mutta siitä kerron toisella kertaa.

Hyökättiin paikalliseen myymälään ja sieltä löytyi vielä untenmailla olevia hortensioita, ei silmuja ollut edes näkyvissä. Myyjä vakuutteli sen siitä virkoavan. 

Se tuotiin kotiin ja istutettiin paikalleen. Meni siinä varmaan pari viikkoa ennen kuin ensimmäiset silmut tuli ja toivo heräsi. Pikkuhiljaa lehdet alkoivat puhjeta.

Tulokasta suojeltiin hallaharsolla auringon ja tuulen riepotukselta.
Pikkuhiljaa se kasvoi
...ja kasvoi, 
kunnes yhtenä päivänä huomasin nuput!
 
Jestas, tämä voi jopa onnistua, vaikka nuput näyttää ihan ruskeilta, mutta elossa ovat. 
  Vielä meni kolmisen viikkoa ennen kuin alkoivat kukat aueta:)  Nyt eletään elokuun alkua.  


Elokuun puolen välin aikaan kukat on jo näin komeita.

Tarhuri on onnellinen ja suu kääntyy hymyyn joka kerta nämä nähdessään😊
Kukat kasvoivat kokoa samaa tahtia kukinnan edistymisen myötä ja lopulta koko kämmen jäi kukinnan alle, melkein molemmat kämmenet lopulta.

Seuraakin se sai vierelleen, uudet kärhöt ja Maurinkiiltomalvat kasvoivat jättimäisiksi, muistin olla liikkeellä lannoitekannun kanssa ahkerasti. Toki Annabellelle ostin oikein oman lannoitteen, jota annoin alkukesällä.
Vielä syyskuun lopussa on kukat hengissä, toki värit alkaa olla melko haalistuneita.
Kaiken kaikkiaan se teki heti ensimmäisenä vuonna kymmenkunta kunnollista kukkaa ja pari pienempää viritelmää. Olen enempi kuin tyytyväinen 💗.

Hortensiatietäjät, miten saan sen menemään talven yli? 
Leikkaus tehdään vasta keväällä toisen tai kolmennen silmuparin yläpuolelta, eikö totta? 
Suojaatteko turpeella tai pudonneilla lehdillä juuren ympäriltä?
24 kommenttia:

 1. On kyllä kaunis kasvi! Nuo maurinmalvatkin ovat ihania. Varmaan toiset tietää hoitoneuvoja antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin :) Maurinmalvat kuuluu oikeastaan jo kalustoon, niin kauan olen niitä kasvatellut keväisin :D

   Poista
 2. Oi mikä kaunotar. Enpä osaa muuta sanoa kuin, että kunhan kasvualusta on tarpeeksi vettä läpäisevää, niin eiköhän syyshortensia selviä talvesta. Kasvuvyöhykkeellä on tietenkin myös oma merkityksensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se:) Yritin tehdä kohopenkin tyyppistä ja tuossa on luonnostaankin kuiva kohta. Toivotaan parasta.

   Poista
 3. Tuo pinkki Annabelle on mun toiviolistallani. Tavallinen pallohortensia talvehtii ilman suojauksia jokirannassa. Siellä on aika kosteaa, mutta hyvin tavispallo on pärjäillyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pitääkin se listalla mukana. Et sinä niin eri vyöhykkeellä ole, ellet ole peräti samalla V:lla? Saattaa ihan hyvin mennä sielläkin, kannattaa kokeilla. Ehkäpä ens keväänä löytyy sinultakin, jos menee täällä hyvin talven yli.

   Poista
 4. Ihana on! Minulla talvehtivat viime talven ihan ilman mitään suojausta, toki ei ollut kovia pakkasia. Sinulla oli kauniita seuralaisia tällä kaunottarella. Ei ole ihme, että hymyn sai aikaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Hyvä kuulla, uskoisin silti jotain pientä suojausta tekeväni, varmuuden vuoksi.

   Poista
 5. Hommasin saman hortessan kesällä. Kukkii, muttei hetikää nua hianosti ku sulla. Meinaan heittää muutaman havun päälle...ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva:) Voidaankin sitten kuulostella miten kummallakin meni talven yli. Pidetään peukkuja!

   Poista
 6. Upea Annabelle kiittää sinua hyvästä hoidosta.
  Istutin Pink Annabellen vuosi sitten ja sekin kukki kiitettävästi ensimmäisenä kesänään. En suojannut sitä talvella mitenkään, mutta talvi olikin poikkeuksellisen leuto. Pitääpä miettiä, onko suojaukselle tänä talvena tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ainakin yrittänyt hoitaa parhaani mukaan ja on tuossa etupihalla heti silmäin alla, niin ei pääse unohtumaan :)

   Poista
 7. Kannatti olla mainonnan uhri! Tuo on kerrassaan upea näky ja sopii niin kauniisti kärhön ja maurinkiiltomalvan kaveriksi. Äidilläni on niitä "tavallisia" pallohortensioita III-IV-vyöhykkeiden rajamailla ja talvehtivat ilman mitään suojausta. Nyt en äkkiseltään muista, millähän kasvuvyöhykkeellä mahdoit asua, mutta eikös 'Pink Annabellellä' ollut vyöhykkeinä I-II tai jotain vastaavaa? Minä suojaisin varmuuden vuoksi puunlehdillä tai havuilla, jos tuo hortensia meille (IV-vyöh.) eksyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolle suositeltiin vyöhykkeeksi IV asti ja asun täällä V:lla, mutta on täällä menny III vyöhykkeen kasvejakin välillä. Aika monille kasveille, kuten pensasruusuille on on suositeltu etelän I-II vyöhykkeitä ja siksipä niitä ei tänne kannata hankkiakaan, mutta uskottelen vahvasti, että Annabelle menis täällä. Saattaa olla viisainta raapia vaikka lehtiä tyvelle myöhemmin syksyllä.

   Poista
 8. Itse en suojaa mitenkään ja monesti jätän leikkaamattakin jolloin kukkia tulee enemmän ja ovat pienempiä eli myös kevyempiä eivätkä lakoa niin helposti. Ainakin voisi lehtiä kerätä suojaksi ja sitten tietysti kasata lunta kun/jos sitä tulee👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kyllä pysy yllättävän tanakasti ylhäällä. Kevääksi taidan jättää leikkauksen. Suojaus ei liene pahitteeksi.

   Poista
 9. Meillä on paljon erilaisia hortensioita ja taitaa olla myöskin tämä. En ole koskaan niitä suojannut mitenkään ja leikkaan niitä jo näin syksyllä ja keväällä sitten lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat on ihania, olen vasta nyt hankkinut ensimmäiseni tai hetkinen, onhan mulla yksi syyshortensiakin. Aidan ulkopuolella, jäänyt aika oman onnensa nojaan.

   Poista
 10. Kaunis on Annabella. Miulla on se valakonen pallohortenssia ja en ossoo tuosta sannuu mittään. Kauniita ovat kaikki hortenssiat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat on kauniita ja pitäis niitäkin hankkia lisää.

   Poista
 11. Tuo tosi kaunis hortensia ja ihanaa, että se kukki noin runsaasti! Minulla se on yhden talven nyt talvehtinut täällä IV-vyöhykkeellä, mitenkään en ole sitä suojannut, mutta lumen allehan se jäi lopulta kokonaan, on vielä sen verran matala. Leikannutkaan en sitä ole vielä. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa mukava kuulla, että menetyy täällä. Ajattelin kyllä leikata keväällä, eikös sitä suositella?
   Minna tuolla aiemmin kertoili että laikaamatta kukista tulee pienempiä/keveämpiä, joten sekin kyllä houkuttelee, mutta nuo pysyi kyllä hyvin pystyssä. Kiitos samoin sinulle.

   Poista
 12. Olis haastetta tarijolla :)

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!