8.5.2021

Laukka Purple Sensation

            Laukat ovat hyviä perennapenkkien lisukkeita ja väripilkkuja. Lisäksi ne kukkivat suht aikaisin alkukesästä.

Nappi esittelee laukkojen kasvua :D

Kuvat ovat viime keväältä. Tämän vuoden kasvusto on vielä matalampaa, mutta tilanne muuttunee, kun ilmat lämpenee.
Avautuva laukan kukka on herkullinen💗 

Alla olevat kuvat ovat vuodelta 2012, jolloin taisi olla ensimmäinen vuosi, jolloin niitä kasvoi meillä. Siksi varmaan olen niitä niin hartaasti kuvannutkin :)

Mitkä vastavärit!


Jossain välissä ne hiipuivat ja loppuivat lopulta kokonaan. Ettei vain olisi ollut jäätalvella osuutta asiaan.


Asialle oli tehtävä jotain, joten edellisvuoden syksyllä löysin paikallisesta liikkeestä alen loppurysäyksestä puoli-ilmaisia laukkojen sipuleita. Lähtohinta oli 6.95€ ja ne sai 2 eurolla pussi. Ostin kaikki mitä oli jäljellä.


Kukinnan hiivuttua laukkojen siemenkodat näyttävät minusta edelleen oikein kauniilta .
Jos annat näiden siementen kypsyä mustiksi, ne tippuvat maahan ja laukat lisääntyvät hiljalleen omia aikojaan. Toki niitä voi kerätä ja ripotella haluamiinsa paikkoihin. Siemenistä kasvattaen kestään n. 3 vuotta kukintaan.


Jos jotain negatiivista on keksittävä, niin lehtien kellastuminen. Itse leikkelen niitä välillä pois, jos oikein ottaa silmiin. Tämän voi välttää istuttamalla laukat voimakkaasti kasvavien perennojen väleihin, jolloin kellastuneet lehdet jäävät piiloon. 


Laukkoja on markkonoilla useampaa sorttia, mutta itse olen mieltynyt tähän ukkolaukkaan. Laukat ovat helppoja, niitä ei tarvitse juurikaan hoitaa, senkun lykkäät sipulit syksyllä maahan.

Löytyykö sinulta laukkoja ja mitkä ovat suosikkejasi?

20 kommenttia:

 1. Ukkolaukat eivät oikein menesty meillä eikä laukat ylipäätään. Mutta jotain kasvaa kuten karhunlaukka, ohotanlaukka, libanoninlaukka, ruohosipuli, nimetön laukka, ilmasipuli, pallolaukka, pallerolaukka ja pari muuta joiden nimeä en enää muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuitenkin monta muuta menestyy, vaikkei ukkolaukka viihdykään. Mistähän sekin johtuu?

   Poista
 2. Olen samaa mieltä, että laukat ovat todella kauniita ja myös helppoja. Minulla oli Joensuussa tuota ukkolaukkaa ja pidin siitä paljon. Väri tuo mukavaa värilisää puutarhaan. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Laukat ovat upeita, kuten ihanista kuvistasikin voi todeta.

  VastaaPoista
 4. Olen istuttanut samaista Purple Sensationia useana syksynä. Kuten sanoitkin, se on kaunis ja kuvauksellinen myös kukinnan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä ne hiipuu vuosien mittaan ja lisättävä on välillä, jos haluaa niiden säilyvän. Minusta tuo vanha kukka on oikein kuvauksellinen.

   Poista
 5. Laukat ovat upean näköisiä. Meidän puutarhassa ei niitä ole vielä ollut. Postauksesi myötä ajatus lähti laukalle - josko pihasta löytyisi tilaa laukoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sen verran löytyy koloa, mihin voi istuttaa sipulin. Eivät paljoa tilaa vie. Lämmin puolto laukoille :)

   Poista
 6. Oi kuinka kaunita kuvia laukoistasi!
  Itse istutin laukan sipuleita ensimmäistä kertaa viime syksynä ja jännittyneenä odotan, mitä tulee. Pitäisi myös olla violetteja, kuten kuvissasi. Odotukset ovat korkealla.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sinulla on sitten mukavaa odotettavaa tälle keväälle :)

   Poista
 7. Minäkin pidän tästä laukasta kovasti ja olen näitä istuttanut useampana vuonna. Oli kiva lukea tämä koosteesi ja katsoa kuvasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen noita kuvannut alkuvuosina tosi ahkerasti :)

   Poista
 8. Laukat o komeeta kukkijoota. Niitä lisäälenki vuasittain pikkuusen eri kohtihin. Syksyllä mylläsin mäntykuluman laukkakohoran ja tyännin noussehet sipulit takaasin. Kummasti lehtiä ainakin tyntäävät. Kukinnastei viälä tiärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Näitä on helppoa tuikata ahtaimpiinkin väleihin, eivät hirveesti tilaa kaipaa ;)
   Eiköhän ne kuki taas. Tänään löysin siemenistä kasvaneita laukan alkuja, kivasti oli siemeniä vielä hentojen alkujen nokissa :D

   Poista
 9. Hienot kuvat, kiitos. Minulla on myös useita erilaisia laukkoja mökillä ja olenkin nyt toissavuonna ekakertaa siirrellyt niitä pionien väleihin juurikin niiden lehtien takia. Olen yrittänyt tehdä siirrot niin että samanlaiset olisivat vähän samassa ryhmässä. Se ei ole ollenkaan niin helppoa. Siirtoja tulee varmasti vielä tänäkin vuonna kunhan ensin ovat kukkineet niin näkee vähän värit. Siirtelin myös joitakin viimevuonnakin ja eivät ne ole siitä ollenkaan pahoillaan olleet. Mutta lisää niitä en aio ostaa kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila :) Laukat on hyviä lisiä istutuksissa.

   Poista
 10. Hienot kuvat! Meilläkin on paljon juuri tuota samaa ukkolaukkaa. Se kukkii juuri sopivaan aikaan silloin kun puutarhassa meinaa olla pientä kukintataukoa. Osan leikkaan pois kukinnan jälkeen, mutta osa saa kypsytellä rauhassa siemenensä. Pikkuruisia taimia löytyykin vähän joka puolelta. Ehkä tänä vuonna jo ensimmäiset siementaimet kukkivat, jos kerta kolme vuotta menee kukintakokoiseksi kasvamiseen. Viime syksynä ostin saksalaismarketista pari laukkasekoituspussia, joiden kukintaa innolla odotan. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :) Löysin tänään useita siemenistä lähteneitä laukan alkuja. Osassa oli vielä siemenet piippojen nokissa :D

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!