17.5.2022

SALKORUUSUT

Salkoruusut ovat esikasvatettavia, yleensä 2-vuotisia kesäkukkia. On olemassa myös monivuotisia lajikkeita.

Kauniit salkoruusut olivat minulle uusi tuttavuus vielä pari vuotta sitten. Siemenet kylvin esikasvatukseen muistaakseni maalis-huhtikuun tienoilla. Ilmojen  lämmetessä tarpeeksi, istutin taimet tuleville kasvupaikoilleen. Malvakasveihin lukeutuva salkoruusu ei pidä talvimärkyydestä, joten kohopenkki ja aurinkoinen paikka on niille mieleen:) 


Kastelusta ja lannoituksesta tietenkin huolehditaan, mutta muuten ne saavat olla aika oman onnensa nojassa muun kasvillisuuden seassa ja kasvaa kokoa. Ensimmäisenä vuonna ne kasvattavat lehtiruusukkeet. 

Heinäkuussa on jo hyvänkokoiset ja vahvat taimet

Syksyn tullessa lehdet lakastuvat ja kasvit jäävät talvilepoon. Kasvin juurelle voi kasata kevyesti lehtiä varmistamaan talvehtimista. 


Seuraavana keväänä ne nousevat uudelleen ja alkavat kasvattaa kukkavartta. (Toki on olemassa lajikkeita, jotka ehtivät kukkia jo ensimmäisenä vuonna, jos kylvö tapahtuu aikaisin keväällä.) Muista lannoittaa ja kastella nopeasti kasvavia taimia.


Jos ostit tai sait siemenseoksia, on jännä odottaa minkä värisiä kukkia tulee :)
Minulle tuli tätä todella tummaa, yksinkertaisin kukin varustettua kaunotarta. 
Luulen tämän olevan "Nigra"
Toisena avautui aivan ihanaa punaista, myös yksinkertaisin kukin.Koska halusin kerätä siemeniä talteen, jätin kukkavarret ja siemenkodat paikoilleen. Ei mikään kovin kaunis näky ja varsinkaan kun siemenet eivät jostain syystä meinanneet kypsyä millään. Punaisesta en saanut harmikseni yhtään kypsää siementä.


Tälle kesälle on luvassa ehkä keltaisia ja valkoisia, ainakin näyttää nousevan useampia alkuja joita viime vuonna istutin. Seassa piti olla kerrottukukkaistakin, muistaakseni.

Ja arvatkaapas mitä? Kun siivosimme kukkapenkkejä, niin huomasin ilokseni ainakin noiden tummien viime vuotisten salkoruusujen nousevan uudelleen. Siis 2 vuotinen onkin 3 vuotinen vai jopa peräti vieläkin useampi vuotinen? 
Vanha kukkavarsi oli talven paikoillaan ja leikattiin nyt vasta pois, tynkä näkyy kuvassa hyvin.

Mielenkiinnolla odotan teidän kokemuksia näistä. 
-Ovatko kukkineet useampana vuonna peräkkäin? 
-Kestääkö kerrottukukkaisten kukat pitempään?
-Uskallanko siirtää viime vuoden taimen parempaan paikkaan?16 kommenttia:

 1. Minulla on ollut vaaleanpunakukkainen (yksinkertainen) salkoruusu jo useamman vuoden samassa paikassa. Kasvatin sen siemenestä. Nyt salkoruusua ei vielä näy, mutta eipä näy monia muitakaan kasveja, joten päätelmiä selviytymisestä ei voi vielä tehdä. Esikasvatin uusia salkoruusuja (toinen on Champagne, toista en nyt muista), jotka odottavat istutusta. Nigraa olen yrittänyt monta kertaa, mutta en saa sitä edes itämään. Salkoruusuni kasvaa hiukan väärässä paikassa. Korkeana kasvina se saisi olla taaempana. En ole uskaltanut kokeilla siirtämistä, joten siitä ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on mukava kuulla, että selviäisi useamman vuoden. Toivottavasti ei tule sen eikä muidenkaan osalta menetyksiä nyt. Tässä sen taas näkee miten mystistä siemen kasvatus välillä on. En enää muista liotinko siemeniä, liotinko sinä?
   No, nyt nähdään miten käy siirtämisen kanssa, otin ja siirsin yhden alun, kun tuli ihan väärään paikkaan 😬

   Poista
 2. Oi, miten ihanat kuvat salkoruusuistasi. Minulla kerrottu, vaaleanpunakukkainen salkoruusu on talvehtinut tähän saakka hyvin. Myöhemmin kylvetyistä salkoruusuista ainakin yhdessä penkissä näyttää yksi lehti jo puhjenneen esiin, joten toivoa on.
  Itse en ehkä tohtisi lähteä kasvin siirtopuuhiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Kiva kun nousevat sieltä. Minäpä tempaisin ja siirsin yhden, saa nähdä miten käy😉

   Poista
 3. Olen kasvattanut monta vuotta salkoruusuja siemenestä. En liota, yleensä itävät hyvin. Nigraa käytin kaksi kertaa jääkaapissa, iti vasta sitten. Minulla kukkivat jo ekana kesänä kaikki, talvehtivat huonosti, viime talvena kuoli kaikki. Toisaalta suotuisia talvina olen saanut saman kasvin kasvamaan jopa neljä vuotta. En ehkä siirtäisi, tekee muistaakseni paalujuuren tai ainakin voimakkaat juuret. Nyt on kasvamassa uudet taimet, kohta laitan maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemustesi jakamisesta. Erilaisia kokemuksia kuulostaa olevan tai sitten niitäkin on montaa sorttia. Joillekin luvataan kukintaa jo ekalle vuodelle, pääosin lienee silti 2 vuotinen. Se taisikin olla sitten hänen paalujuurensa joka siellä oli, enpäs arvannut että tekee noin pitkää juurta eli taisi olla virhe siirtää. No onneksi jäi vielä useampi noita:)

   Poista
 4. Mie kasvatin siemenestä kerrattuu vaaleanpunaista ja kahtena kesänä on kukkinu. Nytkin on lehtiruusukkeita näkyvillä. Tuota siirtämistä miekin epäilen just paalujuuren tautta. Kaunis on salkoruusu kukkiessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvälle. Kerrottua tekis mieli vielä hankkia 😊

   Poista
 5. Meillä alkoi yhtenä kesänä kasvaa istuttamani humalan paikalla tuollainen lehtiruusuke, ja ajattelin katsoa, mitä siitä tulee, kun en tunnistanut kasvia ainakaan humalaksi. No, siitähän tuli seuraavana kesänä upea, tuon Nigran näköinen salkoruusu. Myöhemmin löysin monivärisen siemenpussin, josta olin ilmeisesti heittänyt ko.paikalle siemeniä. Kaikista tuli noita tummia salkoruusuja, jotka kukkivat samalla paikalla kaksi kesää peräkkäin. Viime kesänä sitten humala vei voiton ja salkoruusuja ei enää näkynyt. Yritin myös kylvää kukista keräämiäni siemeniä muualle, mutta eivät lähteneet kasvuun. Joten aika mystinen kasvi, sanoisin. Kaunis kyllä, varsinkin tuo tummakukkainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas mielenkiintoinen tarina, kiitos kun jaoit sen 😊

   Poista
 6. Salkoruusu on kyllä kaunis! Minulla on joskus ollut, kukkivat muistaakseni kaksi kertaa ja sitten katosivat. Nyt ostin uusia taimistolta, täytyykin miettiä tarkkaan missä niille olisi paras paikka kasvaa ja kukoistaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin itsekin näihin. Kukkaloistoa tiedossa sinullekin 😊

   Poista
 7. Salkoruusu on kaunis, mutta olen ihaillut niitä vain naapurin pihalla ja kuvissa :) Ja, miettinyt, josko itsekin kokeilisi, mutta on vaan jäänyt. Minulla ei ole ollut kestävyyttä kaksivuotisten kasvatukseen; lähinnä pelkään, että enää muista, missä on mitäkin ja nypin jossain vaiheessa ensimmäisenä kesänä kasvavat lehtiruusukkeet pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se odottavan aika tahtoo käydä pitkäksi, mutta nyt kun laittaa joka uusia, niin ainakin joku kukkii varmasti. Minä kuvaan aina uudet istutukset ja kirjoitan vielä kuviin uusien kasvien nimet kuvanmuokkausohjelmalla. Kuvat omaan kansioon mistä löytyvät helposti.

   Poista
 8. Kauniita salkoruusuja! Olen ihastellut salkoruusuja pitkään ja nyt minulla on vihdoin ensi kertaa kokeilussa niiden kasvatus, lajikkeena 'Chater's Salmon Pink'. Kahdestatoista siemenestä vai kolme on itänyt ja niistäkin yksi näyttää siltä, että näivettynee pois. Jospa nuo kaksi kuitenkin selviäisivät ja kukkisivatkin joskus. Eikä haittaisi, jos jokunen muukin siemen innostuisi vielä itämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, odotan uusia värejä tälle kesälle avautuvaksi. Voi, toivon taimillesi kaikkea hyvää :)

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!