6.9.2022

Pallerolaukka

Viime syksynä nappasin kaupasta mukaan ihan mielenkiinnosta pallerolaukkoja pussillisen. Olisi kiva nähdä millaisia niistä tulee. Tiesin että ovat ukkolaukkoja pienempiä ja kukkivat vasta kesällä. 

Keväällä siivoiltiin kukkapenkkejä miehen kanssa ja eikös hän ehtinyt napata ainakin muutaman alun irti, oli näyttänyt hänen silmiinsä juolaselta. No onneksi jäi vielä maahankin.

Olivat alussa kuin honteloita ruohosipulin varsia ja mietin tuleeko noihin mitään.

Lopulta heinäkuussa alkoi näyttää lupaavalta :)


Tein virheen kun laitoin näitä useampaan kohtaan aina muutaman mukulan, 
olisi pitänyt laittaa kaikki yhteen tai korkeintaan kahteen kohtaan, niin olisi tullut näyttävämpi.
Kukat olivat kooltaan kuin suuria puna-apiloita, tosi sööttejä.
Menevät ilmeisesti maassa talven yli ja jopa lisääntyvät tuosta. Saa nähdä sitten, mukavahan se olisi. Onko jollakin kokemuksia V-vyöhykkeellä, miten menestyvät?

Hyvää syyskuun jatkoa! Ilmat muuttuivat kuin taikaiskusta kylmiksi. Tupaa lämmitetty puuhellan avulla ja villasukat on kova sana :) 
Täällä on vieraillut pakkanen, monet kukat ovat jo paleltuneet. Saisi rueta penkkien siivouspuuhiin, vähän olen aloitellut.




17 kommenttia:

  1. Pallerolaukka on todella ihana. Tästä huomasin, että hetkinen... onkohan niitä enää puutarhassani jäljellä? Aiempina vuosina on ollut parissakin kohdassa, mutta tänä kesänä ei ole kukkia näkynyt, ehkä ole niitä ohuita varsia hoksannut tarkkailla. Toivottavasti niitä on tallella. Jos ei, niin täytyy hankkia uusia. Ovat olleet ihan luotettavia vuodesta toiseen, siis aiemmin. Meillä saaristossa ongelmana usein on lumeton pakkanen, ja nollan molemmin puolin sahaavat lämpötilat, joista tulee jääkuorta, viime talvena tuli oikein paksultikin. Moni perenna menehtyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime aikoina yhä useammin talvet ovat hankalia. Täällä se ajoittui - 15/-16 talveen ja silloin meni useita perennoja.
      Kiva kun sullakin on ollu näitä palleroita. Nyt vaan hankkimaan uusia tilalle.

      Poista
  2. Onpa kivan näköinen pallerolaukka. Toivottavasti tulevat talvehtimaan hyvin.

    VastaaPoista
  3. Pallerolaukat on mukavia, harmi kun eivät taho pystyssä kestee sateilla. Miulla on kolomisen vuotta talavehtineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että ovat talvehtineet jo useamman vuoden. Varret sais olla kyllä vähän tanakammat.

      Poista
  4. Minulla on ollut joskus myös tämä pallero. Meillä kävi myös pakkanen ja kesäkukat kyllä suurinosa paleltui. Kitkennät olen aloittanut ja samalla leikkaan varret että on heti talvikunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkanen tekee tehtävänsä. Penkkien siivous aloitettu, kolme isoa kottikärryllistä jo leikattu eikä juurikaan näy missään. Eilen oli niin syksyinen keli ettei viitsinyt jatkaa hommia.

      Poista
  5. Minultakin löytyy pallerolaukkoja. Tänä vuonna kukkivat huonosti, ehkä taantuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti ovat sitten lyhytikäisiä, kun useammalla taantuneet. Harmi.

      Poista
  6. Pallerolaukat ovat ihan söpöjä mutta eivät oikein meinaa pysyä pystyssä. Ne eivät kyllä jääneet meillä kovin pitkäikäisiksi mutta eipä tainnut olla ihan suotuisin mahdollinen paikkakaan. Muutaman vuoden nousivat ja siitä pikku hiljaa sitten hiipuivat pois.
    Meillä kävi viime yönä lämpötila nollassa. Onneksi nostelin illalla kasveja varuilta sisälle ja suojasin joitain harsoilla. Ikkunasta katsottuna ei näytä pahalta, mutta sehän ei kerro koko totuutta. Saisi vähän varsinkin nuo yöt lämmetä, ettei tarvitsisi aloittaa kesäkukkien talvetuskautta ihan vielä. Eikä se jokailtainen harsojen virittelykään ole kovin kivaa.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hennot varret niissä on, tarvisivat hyvät tukikaverit viereen. Minä en tajunnut edes peitellä kesäkukkia, kosmokset meni yhtenä yönä ja olis ollut vielä nuppujakin. Peittely on yks urakka sinänsä, ei sitä kauaa jaksa ja jos jätät tekemättä, sinä yönä on taatusti pakkasta.

      Poista
  7. Pikkuhiljaa pallerolaukat ovat meillä taantuneet.
    Meilläkin oli viime yönä pikkuisen pakkasta, mutta suurin osa kukista selvisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taantuminen taitaa olla täälläkin sitten edessä.
      Pakkanen on vienyt jo monia kasveja, kesä on taas muisto vain.

      Poista
  8. Nämä ovat kyllä hyvin kauniita 😍 Lidlissä näytti olevan pallerolaukkoja edullisesti. Meillä nämä katosivat viime talvena. Tai sitten viime kesän kuivuudesta. Toivottavasti sinulla kukoistavat ensi kesänäkin 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne pikku söpöläisiä, toivottavasti nousevat keväällä uudelleen.

      Poista
  9. Oi miten kauniita! En ole ennen nähnytkään. Mahtaisiko vielä olla Lidlissä? Pitääkin mennä etsimään.

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!