11.11.2022

Jouluvalot - syttyykö teillä?

Vuoden pimein ajanjakso lähestyy ja moni mielisi laittaa jo valoja ulos ja miksei sisällekin. Sähkön hinta ja sähkön loppumisen uhkakuva tai ainakin sähkökatkojen mahdollisuus laittavat miettimään, saako sähköä tuhlata jouluvaloihin?  

Viime päivinä on käyty paljon keskustelua jouluvaloista ja onko niitä järkevää sytyttää. Keskusteluja on näkynyt puolesta ja vastaan. Jotkut eivät laita ollenkaan  ja jotkut tavalliseen tapaan.

Pakosta olen itsekin miettinyt asiaa. Näillä näkymin laitan  joitakin jouluvaloja ulos. Ja tietenkin joulukuuseen ja ehkä joku kynttelikkö. Jotenkin tuntuu ettei joulutunnelmaa synny täysin ilman jouluvaloja. Ja on niin lohduttoman pimeääkin.


Seuraavilla konsteilla uskoisin sähkönkulutuksen ja kustannusten pysyvän kohtuullisina:

* Kaikissa ulos tulevissa valosarjoissa ja kuusessa on led-lamput, jotka vievät huomattavasti vähemmän sähköä, kuin vanhat valot. ( voit katsoa kulutusta / vertailua  täältä )

* Käytämme kaikissa valoissa ajastinta, jolloin valot eivät pala turhaan yöllä tai päivän valoisina tunteina.

* Laitamme määrällisesti vähemmän valoja kuin ennen  

* Aloitamme käytön vasta lähempänä joulua ja lopetamme normaalia aiemmin. 


Millä miettein teillä mennään?25 kommenttia:

 1. Jouluvalojen virittäminen on mietityttänyt täälläkin. Jonkun verran olen jo kausivaloja virittänyt. Useimmat ovat patteritoimisia, vaikka eihän patterien valmistaminenkaan kovin ekologista ole. Aion laittaa muutamia valosarjoja, mutta ehkä aiempia vuosia vähemmän. Eräs asiantuntija totesi, että led-valosarjat käyttävät niin vähän energiaa, ettei väliin kannata laittaa ajastinta. Ajastin käyttää kuulemma suhteessa enemmän energiaa, kuin läpi vuorokauden palavat ledit. Tuntuu kyllä hullulta pitää valosarjoja päällä ympäri vuorokauden, jos vaikka päivällä paistaa aurinko. Elämme monimutkaisia aikoja. Valot tuovat näihin harmaisiin ja pimeisiin päiviin piristystä ja auttavat jaksamaan raskaita aikoja.. Ehkä sillekin jotain painoarvoa pitäisi laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ajastimen käyttö on mietityttänyt itseänikin. Kukaan ei oikein ole osannut sanoa paljonko se kuluttaa. Kävin lukemassa kommenttisi luettuani joitakin asiaan liittyviä julkaisuja ja hämmästyin tosiaan miten vähän niillä vaikutusta led-valojen kanssa, melkeinpä päinvastoin. Vain siinä tapauksessa että käyttää vanhoja lamppuja, se antaa sekä rahallisen että sähkön säästön hyödyn.
   Tosiaan, monimutkaisia asioita ja kukin päättää kohdallaan miten toimii. Täysin ilman jouluvalaistusta tuskin kukaan haluaa jouluaan viettää, siksi tärkeää se on mielellä, kuten sanoitkin. Myös kynttilöiden polttaminen tuo ihanaa valoa ja lämpöä näihin pimeisiin iltoihin. Itselläni lähti jo kolmas kynttilä kulumaan :)

   Poista
 2. Ulos olemme ajatelleet laittaa nyt vain hyvin vähän ajastimilla toimivia valoja. Patterivaloja sen sijaan aion käyttää normaalisti sisätiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän myös pattereilla ja timerilla varustettuja kynttilöitä. Yllättävän hyvin kestävät ja ovat paloturvallisia :) Muutama valokoriste myös mitkä toimii pattereilla. Kohtuudella niitäkin polttelen :)

   Poista
 3. Samoin miettein täällä mennään. Monissa valosarjoissa on hyvin pieni sähkönkulutus. Minulla ei yleensäkään ole ollut paljoa valosarjoja, lähinnä kuistia kiertävä lamppusarja, jota kyllä pidän ajastimella päällä, kun se on niin kivaa, että kuisti on hämärästi valaistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo led-sarjat ovat siitä hyviä, että niiden sähkönkulutus on pientä. Tohtii kyllä pitää yhtä sarjaa päällä pimeimmän ajan, ainakin joulun kahta puolta.

   Poista
 4. Ihania kuvia muuten! Minäkin olen sitä mieltä, että varsinkin vähän kuluttavia led-valoja voi kyllä polttaa. Ne ilahduttavat itseä ja ulkona muitakin. Kommentit ajastimista ovat myös tärkeitä. Meillä on pihan toisella puolella yhdet ajastimella syttyvät ulkovalot, joista olen juuri miettinyt, että onkohan ajastimen käyttö järkevää vai ei.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara. Nyt kun on asiaa tarkemmin selvittänyt, niin ajastimen voi unohtaa led-valojen yhteydessä. Samoin sinne, juhlaviikonloppu edessä :)

   Poista
 5. Meillä kausivalot jo pihalla, mutta ajastimella vain aamusta ja illasta päällä muutaman tunnin.
  Jouluvalot laitan kyllä sisälle ihan normaaliin tapaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan olisikin parempi puhua kausivaloista kuin jouluvaloista, mutta en tahdo tottua käyttämään sitä nimitystä :)

   Poista
 6. Anonyymi11/11/2022

  Kausivalot palavat jo ja helmikuun loppuun astu pimeän ajan. Jouluvalot sytytän jouluksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi11/11/2022

   Vielä lisäyksenä, että ledvalot eikä ajastinta, koska ajastin käyttää sähköä toimiakseen. Ledvaloihin ei tule juurikaan säästöä ajastimen avulla säätämisestä.
   Patterivaloja en käytä, koska pattereiden ja akkujen metallit eivät ole uusiutuvia luonnonvaroja, eli loppuvat. Niiden louhinta saastuttaa ja pilaa ympäristöä ja työhön käytetään lapsityövoimaa. Sähköä tuotetaan uusiutuvasti.

   Poista
  2. Onkin hyvä että ajastimen käytöstä virisi täällä keskustelua. Turhaa sitä laittaakaan sitten led-valojen kanssa.

   Poista
 7. Minä ajattelin laittaa ulos ledvalosarjoja ainakin jonkun verran, sillä täällä maalla ei ole katuvalaistusta ja pimeään aikaan on tosi pimeää. On mukavampi tulla kotiin ja käydä illalla tai aamulla koiran kanssa pihalla, kun on edes pieniä tuikkuja.
  Varmaan laitan jouluksi perinteiset valot sisälle, mutta niiden käyttöaikaa lyhennän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Ei mitään valoja missään ja pimeää on. Ihan hyvät suunnitelmat siellä kuuluu olevan.

   Poista
 8. Hyvä ja ajankohtainen postaus! Nuo kokoamasi konstit sähkökulujen pitämiseksi maltillisina on hyvät. Kausivalot meillä on ollut perinteisesti etukuistilla. Nyt laitetaan ajastin, niin ei valot pala yötä päivää. Kausivalot piristävät tätä pimeää aikaa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja :) On kyllä älyttömän pimeää eikä ole luntakaan yhtään valaisemassa tienoota.

   Poista
 9. Olen käyttänyt valonauhoja sisällä kulkuvaloina, ei tarvitse räpsyttää lamppuja. Tulee samalla tunnelmaa ja sähkönkulutus on vähäisempää. Näillä hinnoilla vaan kaikki toimenpiteet tuntuvat vaatimattomilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan näppärä konsti ja lapsiperheissä tai muutenkin toimivat vaikka yövaloina ohjaamassa kulkua. Mielestäni jokainen säästökeino kannattaa, olipa omasta mielestään kuinka pieni tahansa:)

   Poista
 10. Ledivalot vievät niin vähän sähköä, ettei niiden kokonaan laittamatta jättäminen näkyisi sähkölaskussa juurikaan. En ole aiemminkaan valaissut koko pihaa, mutta sen verran, että on ikkunoista mukava katsella ulos ja näkevät lapsetkin sitten paremmin ulkoilla pimeän aikaan. Meillä on yleensä ollut yhdessä ajastimessa useampi valosarja. Tiedä sitten, tuleeko siitäkään säästöä, mutta minusta ei ole kivaa, jos valot palavat ympäri vuorokauden. Joulukuusen valot ovat olleet kytkimellisessä jatkoroikassa ja päällä vain silloin kun olemme itse kotona kuusta ihastelemassa. Toivotaan, ettei tule tulipalopakkasia tänä talvena, niin riittäisi sähköä kaikille paremmin. Lämmitykseenhän sitä talviaikaan varmaan eniten kuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ledit ei tosiaan vie kovin paljoa sähköä. Aika hullulta tuntuu miten iso ero on vanhan perinteisen 7 lampun kynttelikössä ja 240 lampun led-nauhassa, nimenomaan se kynttelikkö kuluttaa paljon enemmän. Tätä ei moni ajattele. Nyt huomasin myynnissä olevan myös led-lamppuja kynttelikköihin, kannattaa ehdottomasti vaihtaa vanhojen tilalle.
   Ulos laitamme muutoinkin vain lähelle talon pääsisäänkäyntiä led-nauhoja ja ne näkyvät myös kivasti keittiöstä :)
   Lämmitys vie paljon sähköä, samoin lämmin vesi. Toivotaan että ennusteet lauhemmasta talvesta pitävät paikkansa.

   Poista
 11. Ensimmääne valosarija on palanu jo pari kuukautta, sisällä, yätäpäivää. Toimii yällä vessavalona. Päivisin otan joskus pois seinästä, jos hoksaan. Pavijonkihin verin muutama päivä sitte valot, niitä isoja lamppuja. Tairan virittää siihe ajastimen kuitenki, vaikkei sähkyä säästääsikkää, mutta säästää isännän hermoja, antaen säästävääsen vaikutelman ku ei koko päivää pala. Oli tarkootus virittää kaikki jouluvalot havuuhin ja valoja on PALIO, mutta tairan tyytyä vaan muutamahan valosarijahan. Sattuneesta syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuneesta syystä moni muukin taitaa tyytyä hieman vähempiin valoihin tänä vuonna. Jos on käytössä muita kuin led-lamppuja, niin silloin ymmärtääkseni ajastin säästää kyllä, myös niitä isännän hermoja ;)

   Poista
 12. Kyllä joitakin ledivaloja pihalle laitetaan ekana adventtina. Sisällä myös on valoja, ne sammutetaan päiviks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aika usein sytytetty valot ulos itsenäisyyspäivän tienoilla. Sisällä ei ole vieläkään muuta, kuin iltaisin polttamani kynttilä :)

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!