17.1.2023

PUUHELLA-talven pelastaja

Kuluneina talvikuukausina puuhellan omistaminen on ollut kullanarvoista ja rahallisestikin merkittävää. Olemme asuneet tässä talossa yli 30 vuotta eikä koskaan ole tämä kapine saanut näin syviä sympatioita osakseen.


Olen marras-tammikuun aikana laittanut kaikki ruuat meille arviolta 90 % pelkästään puuhellalla. Saattaa mennä viikkokin ettei sähköhellaa käytetä lainkaan ja sitäkin olen käyttänyt pääosin uunin osalta. Puuhellan uuni polttaa ruuat, sitä en hallitse tai se ei vain yksinkertaisesti sovellu siihen.

Olemme lämmittäneet taloa lähes täysin  puuhellan avulla. Tämä onnistuu käytännössä vain, jos joku on kotona lataamassa puita hellan pesään säännöllisin väliajoin. Koska olen nykyisin työkyvyttömyyseläkkeellä ja kotona niin se onnistuu. Kunhan mies hakee puut valmiiksi. 

Nuohoojalta saatiin talven paras vinkki: takkatuuletin! On kyllä ollut tosi hyvä, se levittää lämpöä mukavasti koko taloon. Voimansa pyörimiseen se saa hellan lämmöstä. Se sijoitetaan hellan laitamille, ei kuumimpaan paikkaan kuten kuvassa on nyt rekvisiittana.


Takkaa olemme lämmittäneet myös monena kylmänä iltana. Sen tuoma lämpö on mukavaa ja tulen leikkiä / liekkiä puiden lomassa voisi tuijottaa pitkät ajat. Takan tuomista eduista ovat nauttineet kaikki. On paistettu koirien ja lastenlasten suureksi riemuksi makkaraa ja me vanhat saatiin maistaa ekaa kertaa vaahtokarkkeja.

 
Tässä Nappi ihailee tulta isin kanssa.

Patterikierto on ollut päällä vain muutamia päiviä, kun pikkuisin lapsenlapsi on ollut yökyläilemässä vanhempineen. Hänelle halutaan tasainen lämpö yöksi kun peitto ei pysy kuitenkaan vielä päällä. 

Pesuhuoneen lattialämmitys on pienimmällä mahdollisella teholla kuitenkin ollut päällä, muuten sinne jäätyy.

Kestokassit ovat olleet tosi käteviä puiden kannossa. Kuvassa ovat nyt paloturvallisuuden näkökulmasta huonosti sijoiteltuna, mutta ne siirrettiin pois tuosta. Nappi oli niin lystisti osallistumassa pesän sytytystalkoisiin että nappasin muutaman (tärähtäneen) kuvan.
Ihan selvää rahallistakin säästöä on syntynyt roimasti pienentyneen sähkönkulutuksen myötä.
Eipä arvannut taloa ostaessa miten suureen arvoon nousee tuo tiili-ja rautakasa  keittiössä. Tähän asti on toiminut lähinnä laskutasona. Ollaan kyllä joka talvi poltettu siinä kylmimpinä aikoina puita, mutta näin aktiivisessa käytössä ei ole ollut koskaan.
22 kommenttia:

 1. Puuhella ja kaikki muutkin tulisijat ovat todella loistavia. Vaikka tulisi sähkökatkos, ei ala talo kylmetä. Ja nyt, kun pitää miettiä sähkönkulutusta, ovat vielä entistäkin parempia. Lisäksi saa lämmityksen ja ruuanlaiton (tai kahvinkeiton yms.) siinä samassa. Ihanaa, että teillä oli puuhella tallella. Nappi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuonkin takia mainio. Hätä tulisi jos sähköt olisivat poikki kovilla pakkasilla tuntikausia, saatikka päiviä. Ei saisi lämmintä ruokaakaan.

   Poista
 2. Puuhella on varmasti kullan arvoinen näillä energiahinnoilla. Meillä ei ole hellaa, mutta varaava tulikivitakka kyllä löytyy ja nyt sille on ollut todella käyttöä.
  Pitääkin perehtyä tuohon takkatuulettimeen. Meillä kun lämpö ei mielestäni kierrä tarpeeksi takkahuoneesta muihin tiloihin.
  Aina yhtä ihana Nappi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt se on tullut koettua. Kaikki puilla lämpiävät systeemit ovat nyt arvossaan. Takkatuulettimesta ei tiedetty mitään ennen kuin nuohooja rupesi siitä puhumaan. Mies tilasi lähes samoin tein sellaisen netistä. Ollaan kyllä tykätty, se levittää lämpöä ja on täysin hiljainen.

   Poista
 3. Meilläkin varaava takka on ollut kovasti käytössä. Kun opettelisin vielä tekemään siinä jälkilämmöllä ruokaa. Moni sitä kehuu, pitäisi vaan hankkia joku ritilä takan pohjalle. Ai tuommoisia tuulettimiakin on! Meillä lämpö nousee liikaa vintin parvelle ja olohuone on viileä. Mutta kaiken kanssa pärjää villasukat jalassa ja villatakki päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takatkin ovat nyt tarpeen ja arvossaan, varsinkin varaavat. Suosittelen kyllä noita tuulettimia, niitäkin on monenlaisia. Opettele ihmeessä hyödyntämään ruuanlaitossa. Heti tuli mieleen ihana uuniohrapuuro, nam!

   Poista
 4. Puuhella on hieno peli. Meillä se on ollut joka talvi aktiivisessa käytössä, sähköhella on silloin toimeton, vain uunia käytetään. Nyt hommattiin vastaava tuuletin, liian pitkään mietittiin ja jotenkin kuvittelin sen pitävän ääntä mutta sehän on lähes äänetön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Meillä sama juttu, uunia käytän sähköhellassa vain laatikkoruokien teossa. Eilen paistoin kalaleikkeleitä pannulla puuhellalla ja väitän että tuli parempia kuin sähköuunissa. Jatkoon menee että heilahtaa :) Nuo tuulettimet on tosiaan äänettömiä, minä en kuule mitään ellei ihan vieressä tarkkana kuuntele, pienen pieni hurina voi kuulua.

   Poista
 5. Puuhella on noussut tämän energiakriisin sankariksi!

  VastaaPoista
 6. Puuhella on kyllä hyvä olla olemassa. Meillä tuolla tilalla oli, tänne ei tehty, ajateltiin käytön olevan vähäistä. Leivinuuni kyllä on ja lämpivää usein. Saunakin on puusauna. Edullinen lämpö on suatu tuolla maalämmöllä, leivinuunissa lämmityspäivinä ruokookin tien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin olisi leivinuuni, mutta naakan ketkut ovat tehneet pesän hormiin ja on työläs poistaa. En tosin ole innokas leipoja enkä ole ikinä siinä ennenkään ruokaa laittanut, joten pidän puuhellaa parempana vaihtoehtona meille.
   Maalämpöä olemme harkinneet myös, saa nyt nähdä.

   Poista
 7. Puuhella olisi IHANA. :) Onnekkaita te, joilla sellainen on.
  Anopilla oli jossain vaiheessa sellainen vanha, jossa oli perinteiset hellanrenkaat. Siitä lähtien olen haaveillut puuhellasta, mutta talossa pitäisi tehdä isoja muutostöitä, jotta sellaiselle olisi paikka.
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja kivoista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on IHANA :) Varsinkin kun nyt voi käyttää sitä säännöllisesti. Oli aika, jolloin niitä hävitettiin remonttien yhteydessä, nyt haluttaisiin takaisin. Muistan kun meille rakennettiin uusi puoli 70-luvulla. Muurari melkein kieltäytyi tekemästä leivinuunia, kun ei sitä kumminkaan enää tultaisi käyttämään. Äiti leipoi (ja taitaa vieläkin leipoa) viikoittain ja muisteli usein sitä muuraria päätään puistellen.
   Olepa Sara hyvä vaan :)

   Poista
 8. Puuhella on noussut uuteen arvoonsa. Olen monta kertaa harmitellut, ettemme rakentaessa hankkineet puuhellaa. Jotkut naapurit tekivät niin ja heillä vieraillessani olen päässyt todistamaan puuhellan hyviä ominaisuuksia. Varaava takka laitettiin, samoin puulämmitteinen Aito-kiuas. Takkaa onkin lämmitetty ahkerasti aiempinakin vuosina, mutta nyt erityisen paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et varmaan ole ainoa, joka on harmitellut samaa. Varaava takka on nyt myös kova sana. Niitä on laitatettu varmasti aika moneen kotiin vuosien varrella. Eikös nykyiset rakennusmääräykset vaadi (omakotitaloon?) jonkin pakollisen varalämmityssysteemin esim. takan muodossa?

   Poista
 9. Eikös Napilla tule hiki tulien äärellä? On niin upea tuo turkki :) Tietysti, jos makkaraa on tarjolla, niin sitten ;)
  Puuhellasta taitaa lämpö irrota vielä paremmin, kuin takasta? Meilläkin on takka, jossa on saanut pitkin talvea poltella tulia ahkerasti. Sähkölämpöjä on pienennetty ja joissain osissa sammutettu. Takkatuuletin on hyvä juttu!
  Ollaan myös totuttu olemaan vähän viileämmässä, mikä on kai ihan hyvä juttu. Viileämmässä nukkuukin paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee sille kuuma, Nappi olikin vain kuvauksen ajan tuossa. Se hakeutuu aina kylmimpään nurkkaan mitä talosta löytyy :)
   Puuhella meillä tuottaa selvästi eniten lämmintä ja takkatuuletin vielä korostaa sitä. Takassa poltetaan enempi tunnelman vuoksi, vaikka toki siitäkin tulee lämpöä. Totta, viileässä nukkuu paremmin.

   Poista
 10. Puuhella, ihana kapistus, tällä hetkellä ylellisyyttä!

  VastaaPoista
 11. Meilläkin on puuhella silloin tällöin käytössä mutta enemmän ollaan lämmitetty takkaa ja leivinuunia. Molemmat ovat varaavia ja leivinuunissa tehdään vielä ruokaakin. Useamman kerran on onnistunut leivinuunin lämmitys niin hyvin, että illalla on saanut laittaa uunipuuron (ohrasta tai riisistä) yöksi uuniin ja siitä on saanut sitten aamupalalle samettisen pehmoiset puurot. Ja jos illalla on ollut liikaa lämpöä, niin puuro on tuikattu uuniin seuraavana aamuna ja syöty sitten iltaruualla. Ei voisi ruuanlaitto enää helpommaksi muuttua!
  Sähkölämmitystä ei ole tulisijojen ja leutojen säiden ansiosta tarvinnut kytkeä vielä päälle tänä talvena. Kylppärissä on lattialämmitys ollut päällä, mutta sen verran pienellä, etteivät lattiat tunnu kylmiltä jalan alla. Paremmin kuivuu kosteuskin pois kun ei ihan kylmillään ole lattiat.
  Tuo takkatuuletin laitetaan kyllä vakavasti harkintaan. Pitää kysäistä nuohoojaltakin kun käy tässä lähiaikoina, toimisiko sellainen meillä. Kovemmilla pakkasilla lämpö siirtyy vähän hitaanlaisesti talon toiseen päähän, kun välissä on keittiön kaapistoja ja väliseiniäkin. Voi olla, että puhaltimen ilmavirta jäisi vain pyörimään hellan lähistölle eikä etenisi pidemmälle taloon. Kiitos kuitenkin vinkistä, asia laitetaan selvitykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa uunipuuroa! Ei ole täälläkään paljoa patterit olleet päällä. Pesuhuoneessa lattialämpö samoin pienimmällä, ettei varpaat jäädy suihkussa :)
   Kirjoituksestasi on tovi, miten lie käynyt takkatuulettimen kanssa, hankitteko? Väliseinät voi haitata kyllä lämmön kulkeutumista, mutta voisiko sitä hyödyntää takan edustalla? Alkaa tälle talvelle pahimmat pakkaset olla takana ja ruetaan odottelemaan kevättä oikein kunnolla :)

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!