26.2.2023

Ensimmäinen "sadonkorjuu"

 

Kaupan ruukkuruohosipuli pääsi vuoden ensimmäiseksi sadonkorjuun kohteeksi. 

Leikkasin koko komeuden palasiksi ja kääräisin kerta-annoksina kelmun sisälle.


 Nyytit laitoin pakasterasiaan ja pakkaseen, josta ne on helppo ottaa käyttöön.   Meillä lisätään jäistä ruohosipulia esim. suoraan keittolautaselle ja nam!


Myös jäljelle jääneen kannan otin hyötykäyttöön. Istutin sen multaan ja toivon saavani siitä lisää satoa. Kesäksi siirrän ulos, jos pysyy hengissä siihen asti ;) 


Koetan myös taas kylvää siemenistä, mutta jotenkin nämä on kranttuja kasvatettavia.  Toisinaan kasvavat hyvin, toisinaan eivät meinaa edes itää. 

Teillä voisi olla hyviä niksejä kasvatukseen...

23 kommenttia:

 1. Oi kuinka hyvä idea! Ruohosipuli on ihanaa ja varmasti toimii hyvin esim. keitoissa pakastettunakin.
  Nyt paistaa aurinko niin kutsuvasti, että kiiruhdan ulos. Aah, pian alkaa maaliskuu!
  Mukavaa sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen kokenut kerta-annoksen käytön tosi näppäränä pakastetulle tuotteelle. Tietysti tuoreena parasta, mutta näin käytettynä vastaa melko hyvin tuoretta. Samoin sinne:)

   Poista
 2. Hyvä irea! En kuitenkaa oo tavannu ruahosipulia ostaa, mutta persiljaa kylläki. Sitä enoo pakastanu (vois kokeella), mutta jatkokasvattanu purkkihin istutettuna.
  On tainnu tulla tavaksi hastaa sut..... ny olis taas haastetta tarijolla :) Ei paineeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin toimiva :) Persiljaakin pitäisi rueta käyttämään. Minulle se jäänyt jotenkin kummittelemaan lapsuudesta juhla-aterioiden voikoristeena. Eikö ole hassua? Lastalla vedettiin voi viiruiseksi "lastuksi" ja persiljaa koristeeksi.
   Haaste on noteerattu, kiitos siitä, ja palaan siihen myöhemmin :)

   Poista
 3. Meillä on vielä pakkasessa oman maan ruohosipulia. Kylvän sitä vuosittain lisää, koska tykkään siitä puutarhassa ja lautasella. Olen laittanut joitakin kaupan yrttejä multaan, mutta useimmiten huonolla menestyksellä. Timjami taisi olla yksi harvoista, joka kotiutui ruukkuun ja kesällä kasvimaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, teillä päästään nauttimaan oman maan tuotteesta vielä loppukevät. Täällä loppui viime vuoden sato, pakko ostaa uutta. Eihän ne kaikki lähde kasvamaan, mutta jos salaatin saa ostettua sellaisena missä on multaa ja juuret mukana, niin niistä olen kasvattanut uusia.

   Poista
 4. Hyvä idea. Itse en ole hoksannut pakastaa, kuin omaan maan ruohosipulisatoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vielä ehtii hyvin, jos tarvetta ilmenee ennen omien loppumista :)

   Poista
 5. Hyvä idea pilikkoo pakkaseen, ei jiä jääkaappiin. Meilläkin on pakkasessa vielä oman maan ruohosipulin varsia ja tavallisen sipulin varsiakin pilikoin rasiaan. Muutaman varren aina sipulista otan. Kaunis väriltään on vaikka suolasen piirakan päällä ja ruokiin lisättynä. Leivän piälläkin maistus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit ovat monikäyttöisiä, varsineen päivineen. Niitä kannattaa käyttää ja myös säilöä.

   Poista
 6. Hyvä idea tuo annospusseissa pakastaminen. Tulisi varmaan enemmän käytettyä, kun toimisi sinun tavallasi. Kasvimaalla ruohosipuli on yleensä aina se ensimmäinen, joka nousee maan lämmettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todennut käteväksi tavaksi, ei tartte ottaa enempää esille kun tarvii ja käy nopeasti.

   Poista
 7. Useana kesänä olen pakkaseen pilkkonut kotipihalla "liikaa" kasvanutta ruohosipulia. Sieltä on tosiaan sitten hyvä laittaa piirakkaan, keittoon tms.
  Kaupan yrteistä olen saanut jatkokasvatettua ruohosipulia, tilliä ja persiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän tarjouksen osuessa kohdalle ostin tuon ihan sillä ajatuksella jos saisi jatkokasvatettua. Viime vuonna kasvoivat tuskastuttavan heikosti enkä saanut oikeastaan satoa lainkaan. Siis siemenistä kasvatetut. Nyt olikin pienet ekaluokkalaisen sormet kylvöpuuhissa, jospa onnistuis paremmin. Harmitus vaan pikkukylväjälle tuli siitä, kun ei kasvua näkynytkään heti.

   Poista
 8. Hyvä idea! Minulla ei jostain syystä ruohosipuli menesty puutarhassa. Monesti olen yrittänyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mulla on nyt lavassa talvehtimassa, saapas nähdä....

   Poista
 9. Kuten moni muukin näemmä, niin minäkin pilkon kesällä kasvimaalla kasvanutta ruohosipulia pakastimeen. Silputan sen tosin vähän isompiin rasioihin ja kaavin sieltä lusikalla sen verran kun kulloinkin tarvitsee. Pitää vain nopeasti laittaa loppu rasia takaisin pakastimeen, etteivät ehdi lämmetä. Siinä mielessä tuo kelmutus valmiiksi annoksiksi on kätevämpi. Kesällä vain on niin paljon muutakin puuhaa, ettei ehdi näpertämään.
  Veikkaan, että tuo ruohosipulin jämä lähtee kyllä hyvin kasvamaan ruukussa ja saat siitä vielä monta satoa kerättyä. Itsekin aina istutan kaupan yrtit isompiin ruukkuihin ja yleensä ne kyllä lähtevätkin hyvin kasvuun. Tosin valikoin mukaan vain sellaisia yrttejä, missä on mahdollisimman hyvät juuret. Joskus mietin, mitä mahtavat myyjät ja muut asiakkaat tuumia, kun tutkin yrteistä lehtien lisäksi myös juuriston kunnon :D
  Iloista maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei kannata ostaa sikaa säkissä. Ehdottomasti pitää tarkistaa juurien kunto :) Minusta näyttää että kanta alkaa työntää jo pientä kasvua lisää, jee!
   Minun voimavaroilla ja kunnolla ehtii hyvin näprätäkin kaikenlaista, kun puutarhahommat alkaa olla ylivoimaisia. Teen sitä mihin pystyn ;)

   Poista
 10. Sadonkorjuuta voi tosiaan tehdä myös talvella:) Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 11. Minä laitan juurikin näin pakkaseen mutta välillä pieniin pusseihin ja ilmat puristan tarkkaan pois ennenkuin teen solmun . Solmun päät leikkaan vielä pois .Sitten vielä rasiaan kuten sinäkin laitat näin ei tuoksua synny . Lipstikkaa pakastan aina pusseihin siitä se on hyvä musertaa jäisenä keittoihin . Noita kantoja ei ole tullut hyödynnettyä mutta pitäisi kai .Ruohosipuli menestyy hyvin meidän mökillä ja sitä onkin runsaasti , Hienon ensimmäisen sadon leikkasit talteen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkupusseihin olen myös pakastanut, juuri kuten sinäkin, mutta nyt oli tuota kelmua enemmän tarjolla. Kannattaa hyödyntää kannat, ruohosipuli lykkää uutta satoa jo :)

   Poista
 12. Pakastan ruohosipuli pitkänmalliseen pussiin ihan kokonaisena ja saksin siitä tarvittavan määrän ruokaan ja palautan pakkaseen. Samalla tavalla pakastan myös basilikan. Jäiset lehdet saa murennettua ruokaa ja jäljelle jää lopuksi vain varret, joista saa myös hauduttamalla kivaa makua kastikkeisiin. Näin ei tule lainkaan hukkaa, sillä voi käyttää ihan minkä verran tahansa kerralla, aina sopivan määrän.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!