19.3.2023

Kaaripenkin tarina 2/2

Jatketaan kaaripenkin tarinaa. Täältä pääset kurkkaamaan ensimmäiseen osaan, miten kaikki alkoi.  Tontin POHJAPIIRROS helpottaa hahmottamista.

Ollaan vuodessa 2020 menossa


Lisäsin keltaisen tulikukan ihan kärhön kylkeen, vastaväreinä korostavat kumpikin toisiaan.

 
Leikkaaminen ei millään lailla vähennä kukintaa :) 


Niinhän siinä sitten kävi, että obeliski kaatui kovassa tuulessa ja kaksi maassa olevaa tukipiikkiä poikki ja lisäksi yksi vääntyi ihan vinksalleen. Loppukesän kärhö köllötteli sitten aidan päällä. Aidanvieruksilla ja kivenkoloissa kasvaa joskus kasvattamaani värikärsämöä. Tykkään näistä, ovat sitkeitä ja kukinta kestää kauan.


Kärhön takana, melkein piilossa asustaa tämä pihani erikoisin kukka. Jostakin siemenketjukirjeestä sain Mukulapaloyrtin siemeniä. On pysynyt paikoillaan eikä ole levinnyt. Olkoon tuossa niin kauan kuin on, en rupea siirtämään mihinkään.


Tekee suuret ja muhkeat lehdet, oikeastaan lehtiruusukkeen, joiden seasta  kukkavarret nousevat korkeuksiin.

Kukat sijoittuvat erikoisesti varren ympärille.


Meidän pihalla on tulppaanit yleensä kituneet vain yhden ainoan kerran ja siksi en ole niitä paljoa ostanutkaan. Ajattelin kuitenkin kokeilla tähän jotain alkukesästä kukkivaa, kun muuten kukinta painottuu keski-ja loppukesälle.
2021Elähän mitä, nämähän kasvoivat innolla ja kukkivat ilokseni myös seuraavana keväänä. Petyn elleivät ilmesty tänä vuonnakin.


Pikkuisen koitin suojata erilasilla häkkyröillä ettei meidän "vauhtihännät" hurauta niiden ylitse. Välillä täytyy tehdä huoltotöitäkin. Otettiin kivet pois kokonaan reunasta huoltotöiden helpottamiseksi ja kantattiin reuna siistiksi.


Mies ruohoi vielä kivipaasin ympärystäkin puhtaaksi.

Alla olevasta kuvasta näkee ehkä parhaiten miten kasvit sijoittuvat penkkiin. 
Kärhö on vähän niin kuin keskipisteenä. Reunoille jää vielä tilaa, mutta on aika kuiva paikka. Pitäisi kastella päivittäin, jos siihen laittaisi kesäkukkia. Ajuruoho, ketoneilikka ym. menestyisi. Täytyy miettiä...Upeat siemenistä kasvatetut lupiinit vinkkaavat silmää siementen lähettäjälle ;)  
Että minä tykkään näistä ja väri on mieletön.

Niittysalvia ja keltainen päivänhattu kasvavat ihan kylkikyljessä, kukkivat tosin eriaikoina.


Eipä paljon enää tarvitse 1-vuotisia lisätä, perennat ovat ottaneet paikkansa ja ei viitsi oikein tonkia maata ettei kaiva tulppaanien sipuleita ylös.


Japaninhanhikki kukkii kauniisti, mutta paikka on sille ehkä liian paahteinen/kuiva. Se taitaisi viihtyä paremmin puolivarjossa.

2022

Salkoruusut taitavat olla uusimmat tulokkaat penkissä, ovat kukkineet nyt kahtena kesänä ja odotan, saanko nähdä vielä heidät kesällä 💗


Värejä löytyy tästäkin penkistä, niistä tykkään. Käytän usein vastavärejä tai muita toisistaan poikkeavia sävyjä kasvien korostukseen. 

Tässä oli kaaripenkin syntyhistoria. Toivottavasti kaikki nousevat taas keväällä 💚

Kiinnostaako teitä muiden istutusalueiden esittely / muutokset ?


19 kommenttia:

 1. Jos tua penkki on kerran kuiva, nii tulputhan tykkää sellaasesta. Hianosti kukkiivat. Mukulapaloyrttiä enoo tainnu nähärä taimistoos, mutta kerran yhyres pihas. Hiano seki, erikoone. Komia salakoruusu, on kohtalokkahan färine. Välillä on penkit kantattava, muuten non täynnä heinää. Sullon hyvä apuri.
  Tiätysti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli hyvä tieto, mulla on niin vähän kokemuksia tulpuista. Onneksi on apuri, muuten ei tulis mitään!

   Poista
 2. Kiinnostaa todella. Ihania värejä! Lupiinisi on oikea unelma. Ja violetin kärhön sekä keltaisen ukontulikukan vastaväripari on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, aloitinkin jo seuraavaa tekemään :) Toivon totisesti tuon lupiinin taas selviävän talvesta. Taidan tykätä enemmän voimakkaista väreistä ja olen yhdistänyt useissa paikoissa erilaisia värejä toisiinsa.

   Poista
 3. Mukulapaloyrttiä en ole aikaisemmin nähnytkään. Ihanasti kukkivat päivänhatut ja todella upeasti kukkivat salkoruusut. Onko tuo lajike kenties 'Nigra'?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tainnut kellään muulla nähdä tuota mukulapaloyrttiä. Päivänhatut on ihania, tykkään kovasti miistä. Minä luulen että on Nigraa, ostin siemenet fb ryhmästä.

   Poista
 4. Kiva jatkaa esittelykierrosta! Hienoa, että tulppaanit viihtyivät, toivottavasti nousevat myös tänä keväänä. Mukulapaloyrtti on minulle ihan uusi kasvi, näyttää kiinnostavalta erikoisuudelta. Salkoruusuissa ja lupiinissa on hieno väri. Näyttäisi siltä, että alue on oikein tasapainoisesti asettunut kasvuunsa ja saat nauttia monenlaisesta kauniista kukinnasta.
  En tiedä millaisia häkkyröitä minun pitäisi viritellä, pelkään pahoin, että Rilla menee kovaa ja häntä suorana pitkin poikin penkkejä - ja katkoo kaikki eteen tulevan 🫣.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Olen sattunut laittamaan penkkiin siinä hyvin viihtyviä kasveja. Luin päivänhattujen tarvitsevan talvikuivan kasvupaikan. Meillä on muutenkin kuiva piha. Totta kai odotan näkeväni kaikki taas muutaman kuukauden perästä.
   Välillä on pakko suojata kasveja huiskuhänniltä:) Harmittaa tietysti, jos juuri kukkimaan alkavat kasvit porskautuu tassujen alle.

   Poista
 5. Mukulapalloyrtti on ihan tuntematon miulle. Toivottavasti tulppaanit ilauttavat tänäkin keväänä. Tuota Iitin Tiltuu mietin, taitaa juurivesoja jonkunverran tehä, toivottavasti ei kovasti levvii. Salkoruusut on ihania ja tuo tummaväri hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukulapaloyrtti tuntuu olevan useimmille outo kasvi. Ruusu on tehny muutamia juurivesoja tähän mennessä. Olen miettinyt samaa. Tulppaaneja odotan kovasti nouseviksi 😊

   Poista
 6. Anonyymi3/21/2023

  Esittele ihmeessä istutusalueitasi. On kiva nähdä, mitä kaikkea voi yhdistellä ja miten muutokset näkyvät lopputuloksessa. Kärhölläsi näyttää olevan mieluinen paikka, kun on noin tuuhea. Vaikuttaako kärhön leikkaaminen kukintaan? Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiinnosta 🤗 Kärhön leikkaaminen on ollut melkein pakollista, joten en tiedä kumpaan suuntaan on vienyt kukintaa. Kukkia on kyllä ollut kivasti.

   Poista
 7. Aah ja ooh! Ihanaa kukkaloistoa ja nuo kaaviokuvat istutuksista ovat hienot ja mielenkiintoiset.
  Värikärsämöä on minullakin "kivikkopenkissä" ja se on kyllä terhakka kasvi. Tumma salkoruusu on upea. Minä katselin juuri tänään salkoruusun siemeniä, mutta en kylvä vielä, kun lunta on vielä puoli metriä ja yöpakkasia vielä melkein kolme kuukautta.
  Erikoistervehdys hienolle lupiinille ja oikein mukavaa viikon jatkoa puutarhurille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikärsämö on on kyllä sitkeä kaveri ja kaiken lisäksi nätti ja menee hyvin leikkona :) Salkoruusuja kannattaakin kylvää, ovat niin upeita. Jännään nouseeko nuo kukkimaan vielä kolmannen kerran. Joudun ehkä varuiksi kasvattaa tänä vuonna uusia taimia. Kiitos samoin sinulle :)

   Poista
 8. Kiva esittely ja pienet kirjoitukset kuvissa . Minulle myös uusi tuttavuus tämä mukulapaloyrtti todella jännä ja erikoinen perenna . Minä olen istuttanut vain Darwin tulppaaneja ne kukkii vuodesta toiseen . Esittele ihmeessä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nila, lisää on tulossa :) Täytyy katsoa ne tulppaanit mistä mainitsit.

   Poista
 9. On kerrassaan upea kukkapenkki, jännittävä, kaunis eikä vähääkään tylsä 🙂 Ihanat kasvivalinnat, jotka sopivat kauniisti yhteen. Tottakai esittelee meille muutkin istutusalueet jos suinkin jaksat! Voisin ottaa kaikki nämä ihanuudet heti omaankin puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Samettihortensia kauniista sanoistasi :) Jatkoa seuraa..

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!