18.3.2023

Lauttaidätys

Päätin kokeilla lauttaidätystä, kun talosta ei löytynyt yhtään kylvömultaa siinä vaiheessa kun innostus iski. Tiedätte kyllä tunteen, kun ei pysty odottaa 😉

Nopeasti vaan kaivoin jotain esille. Sen verran olen joskus lukenut että tiedän miten se suunnilleen toimii. Tarvikkeiksi viinirypälerasia, muovipussi, talouspaperia ja hankaussieni.

Kylvetty 12.3.

Muovipussi pohjalle, koska rasiassa on reiät. Talouspaperin käärin sienen ympärille ja päälle vettä. Lisäsin vettä vielä siten, että sitä jäi pohjalle lillumaan.

Siemenet pintaan, suihkautus vielä vettä pullosta ja sitten ei kun odottamaan. Lajikkeeksi valikoin isopantaheinän.

Yllättävän nopeasti ensimmäiset itämisen merkit näkyivät  :) 

16.3. 

Tänään oli tehtävä seuraava siirto näiden suhteen eli laitettava pienet alut purkkeihin. Pinseteillä varovasti irti ja siirto multaan. 


Pisimmät versot jäivät pinnalle, mutta pienimmät peittyivät multaan. Eiköhän ne sieltä nouse. Kokemusta ei ole, mutta elän toivossa. 

18.3.

Perliittikokkareet näyttävät suurilta kiviltä :) Ruukut on noita pieniä 5x5 cm. Laitoin aina pari alkua per purkki ja loppuihin tuli kolmekin.


Oletteko kokeilleet lauttaidätystä ja miten on onnistunut? Muitakin voisi kiinnostaa, kuin minua, mitä lajeja olette saaneet onnistumaan ja mitä ei?23 kommenttia:

 1. Taas opin uutta, kiitos! En ole siis aiemmin edes tiennyt kokeilla. Menetelmällä on hauska nimi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs kiva! Eli tässä ei tarvita edes multaa alussa. Nimitys tulee ehkä siitä, että ovat kuin lautalla veden päällä koko kylvös.

   Poista
 2. Näyttää kätevältä. Samalla näkee, mitkä ovat itäneet ja voi istuttaa multaan.

  VastaaPoista
 3. Tuo sieni onkin hyvä tasaamassa kosteutta. Olen joskus kylvänyt talouspaperin kanssa pieneen muovipussiin, kylmäkäsiteltäviä siis, jotta mahtuvat paremmin jääkaappiin. Pussin suu vain hieman raolleen, ettei homehdu. Tuossa lauttaidätyksessä onkin hyvä systeemi, että kylvös pysyy tasaisen kosteana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieni oli ilmeisesti hyvä veto, sillä vettä ei tarvinnut lisätä kertaakaan koko aikana, kun sieni imi alussa itsensä läpimäräksi.

   Poista
 4. Nopeeta olivat. Omaa kokemusta ei oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin olivat! Helppoa kun mikä, ei tarvinnut olla kostuttamassa, kun vesi oli koko ajan pohjalla.

   Poista
 5. Kiva, että esittelit tämän tavan idättää siemeniä. Tämä voi käyttökelpoisena sopia hyvin eri tilanteisiin.
  Onnea näille kasvuun ja kukoistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan :) Sopii varmasti aika monelle lajille. Toivotaan näiden heiluvan heinäkuussa komeina heinätuppaina :)

   Poista
 6. Ei oo kokemusta. Mielenkiintoinen on tuo tapa idättämiseen.

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla, että lauttaidätys on toiminut noin hyvin. Voisin itsekin kokeilla sitä ainakin vanhemmille siemenille, joiden itävyydestä en ole varma. Joka vuosi tulee hutikylvöjä, jotka eivät lähde lainkaan itämään ja ne ovat sitten vieneet aivan turhaan tilaa muilta kylvöiltä. Kiitos kokemuksesi jakamisesta & hyvää kasvua taimillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota tosiaan voisi kokeilla vanhoille siemenille. Ei tartte sitten sen mullan kanssa värkätä, jos eivät idä. Mulla käy usein niin etten jaksa odottaa tarpeeksi kauan itämistä ja tekee jo uusintakylvön samaan multaan muilla siemenillä ja sitten saattaa itää useaa sorttia eikä muista enää mitä piti tulla :)

   Poista
 8. Vau. Hienosti itivät. Tuotahan pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 9. Tuttua hommaa, minulla on vain sienen tilalla styroxin palanen ja välillä kahvin suodatinpussi talouspaperin tilalla. Siitä saa helpommin itäneet siemenet irti kuin talouspaperista silloin, jos multaan saaminen on vähän venähtänyt ja juurta on ehtinyt tulla pitkälti. Ainakin samettikukat, tomaatit ja paprikat itävät hyvin lautalla, varmaan mikä vain kasvi. Ehkä en kylväisi ihan pölymäisen pieniä siemeniä lautalle, sillä itäneiden siirtäminen saattaisi olla todella vaikeaa.
  Lauttaidätys säästää sekä tilaa että multaa ja lisäksi näkee kun siemenet alkavat itää (ja myös ne, jotka eivät ole itämiskelpoisia ja vain homehtuvat). Ihan hyvä konsti siis. Laitoin itse juuri tänään aamupäivällä ikivanhoja samettikukan siemeniä lautalle itämään. Ne eivät itäneet kunnolla viime keväänäkään, joten multaa niihin oli turha haaskata. Jospa edes muutama lähtisi itämään, niin saisi ostosiementen lisäksi eri värisiä.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla onnistumisistasi :) Minäkin kokeilin samettiruusuja idättää ja ainakin yksi taimi oli viime yön aikana putkahtanut. Jotenkin huonosti itävät, ovat omia keräyksiä viime vuodelta. Ihan mitättömän pieniä siemeniä en itsekään kylväisi noin. Pitää kokeilla krassia ja ehkä salkoruusua. Tähän oikein innostui kun pääsi alkuun. Suodatinpaperi on varmasti parempi kuin talouspaperi, kiitos vinkistä!

   Poista
 10. Kokeiltu on kyllä talouspaperin päällä idätystä
  mutta ilman sienilauttoja. 😁

  VastaaPoista
 11. Olin juuri kirjoittamassa, että olen epäonnistunut tässä, koska taimia ei saanut hengissä irti talouspaperista. Hiidenkiven Minna kertoikin jo tähän ratkaisun, suodatinpaperi. Pitää ehdottomasti testata uudelleen, josko onnistuisi.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!