7.2.2024

Puutarhan PIKKUYSTÄVÄMME

Miten iloiseksi tulenkaan nähdessäni puutarhassa erilaisia pölyttäjiä, perhosia ja muita pikku ahertajia. Aikaisemmin niihin ei kiinnittänyt sen enempää huomiota, mutta nykytiedon valossa tulee hyvä mieli, kun kuulee pörinää ja surinaa kukissa. Tulee tunne että jotain on tehnyt oikein ja piha on puhdas myrkyistä, kun nämä viihtyvät ja elävät keskellämme.


Valokuvat ovat monen vuoden ajalta, jotkut ovat valitettavan epätarkkoja, mutta halusin tehdä monipuolisen koosteen niistä, jotka ovat kameraan tallentuneet ja pihassa häärineet. Huomaan miten vähän olen tosissaan kuvannut niitä, täytyy parantaa sen suhteen.

Katsokaa mitkä pallukat jaloissa!
Erilaisia perhosia näkyy onneksi vielä kohtalaisen paljon pihapiirissä. Vikkeliä otuksia ei tahdo saada kuviin ja kuvaaja on liian malttamaton.

Amiraali

Haapaperhosen? siivet ovat vähän vioittuneet

Neitoperhonen

Perhoset ja kimalaiset ovat ihan hulluna purppurapunalatvaan :) 
Niitä on kymmeniä lähes jähmettyneenä suuren puskan latvoissa loppukesällä.
Leppäkerttu, tuo puutarhurin apulainen parhaimmasta päästä.

Netissä surffailun tuloksena päädyin tunnistamaan tämän haavanlehtikuoriaiseksi. Näyttää kovasti samanlaiselle kuin leppis ilman pilkkuja.

Tämä on ilmeisesti kosteikkopirkko

Leppiksille sapuskaa, kirvat

Pionin nuput ja muurahaiset kuuluvat yhteen. Hyvin usein näkyy puutarhasivuilla kyselyjä miten ne saadaan pois pionin nuppujen kimpusta, mutta ei niitä pidäkään saada.

Oliskohan tämä joku sukeltaja?

Komeat on sarvet tällä sarvijäärälläNelivyöjäärä on komea ilmestysKultakuoriainen ei jää huomaamatta

Joku kukkakärpänen


Jestas mikä hämähäkki!

Marjaluteita?, ne haisevat tosi pahalle, kun niitä poistaa kukista.  
Hyvin ovat pikkuiset piilossa 

 
Loppuun kevennyksenä "kivilinnun" pesä 😏

Ahertajia työssään🐝

Mukavaa pakkasviikon jatkoa 

näissä tunnelmissa 🐞🐝🐜

28 kommenttia:

 1. Paljonhan olet näitä kuvannut!
  Jäärät ovat tosi upeita, kuin koruja. Vaikea valita lempparia kaikista hienoista ötököistä, mutta ne ovat kärkipäässä. Ehkä kaikkein ihanimpia ovat kumminkin kimalaiset. Juuri nuo hellyyttävät siitepölypallerot - ja jotkut kimalaislajit taputtelevat siitepölyn masukarvoihinsa, miten söpöä! Kuviasi katsellessa voi lähes kuulla niiden ihanan pörinän kukissa ja tuntea auringon lämmön poskellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäärillä on tosiaan mahtavat sarvet. Ihme miten ne pysyy ehjinä. Kimalaiset ja mehiläiset parhaita, tässä on tarpeeksi lähellä pesälaatikoita, käyvät meillä syömässä :)

   Poista
 2. Meillä tuli viime kesänä tuollainen suuri sukeltaja vesiastiaan, viihtyi siinä monta päivää. Lopulta pelastin pois kun vesi uhkasi lämmetä helteissä. Pieniä sukeltajia samassa astiassa on säännöllisesti, tulevat ja menevät.
  Kimalaisista tykkään minäkin, hämähäkkejä olen oppinut sietämään kunhan eivät tule iholle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimalaisia on hirveän monta lajia, on isoja ja pieniä ja värityksiltään erilaisia. Oikeita puutarhan hyötyeläimiä :)

   Poista
 3. Sarvijääriä on myös papintappaja. Joskus sain hyvän kuvan siitä; komea kiiltävä sinilila frakki vai smokkiko niillä on. Ehkä joku noista sarvijääristäsi on sellainen. Pikkuötökät ovat kiinnostavaa seurattavaa, paljon olet niitä kokoelmiisi saanutkin. Onko kivilinnun pesä niin, että käki voisi harhautua ja yrittää pudotella "munia" pesästä pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, luin tietoa jääristä. Kyllä kivipesä on vain koristeeksi laitettu. Löytyi hyljätty/pudonnut pesä pihalta, niin piti hyödyntää jotenkin :)

   Poista
 4. Minäkin sanoisin, että olet ottanut paljon kuvia - ja hienoja!
  Kimalaiset ovat aina suosikkejani ja tuo kosteikkopirkko on jännä, aivan kuin keltamusta pallo. 😊
  Kiitos kesäisistä kuvista ja mukavaa loppuviikkoa! 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on netti mistä löytää nimet oudoille eläimille :) Eihän niitä tunnista muuten, niin paljon niitä on olemassa. Kiitos ja mukavaa tätä viikkoa!

   Poista
 5. Hyviä kuvia oot ahkerista apulaisista kuvannu. Kimalaiset on sulosia pörrätessään kukissa. Virginiantädyke on Purppurapunalatvan kanssa kovia vetämään pölyttäjiä ja perhosia puoleensa. Vesiastioista suapi pelastoo kimalaisia ja kultakuoriaisia yhtenään kesällä. Mukava kun niitä on puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman näitä apulaisia maailma olisi pulassa. Tosiaan jotkut kukat vetää näitä hullun lailla puoleensa ja hyvä niin. Kiitos Ulla ja mukavaa viikkoa:)

   Poista
 6. Upeita kuvia. Kimalaisten iloinen surina tekee aina todella iloiseksi. Perhosten suosimia kasveja olen pyrkinyt lisäämään omassa puutarhassa mahdollisimman paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoin täälläkin. Oisko niin että ikä kartuttaa tietoa ja viisautta, myös puutarhassa. Ennen ei ajateltu noin ja nykyään asioista puhutaan uuden tietämyksen valossa, onneksi.

   Poista
 7. Olen kanssasi aivan samaa mieltä!! Ja sinullahan on hyviä kuvia tosi paljon. Minun järkkäri on niin hidas, että lähes aina myöhästyn ja paras kuvakulma jää vain omaan muistiin. Yhtä kaikki; on niin upeaa, että pölyttäjiä löytyy ja muitakin tärkeitä ötököitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se noiden lentävien kanssa on, ettei tahdo kerätä kameran/ kännykän kanssa mukaan. Koirien kohdalla sama juttu ja pienten lasten :) Juuri näin, onneksi niitä on!

   Poista
 8. Tosi monta erilaista ötökkää olet saanut kuvattua! Perhoset on minun suosikkeja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset onkin ihania, olen jo useampana kesänä tiiraillut löytyisikö jotain uusia lajikkeita, joita tunnistaa. Monet ovat hyvin lähellä tosiaan, hyvä jos mallista edes tunnistaa :)

   Poista
 9. Kivipellon Saila2/08/2024

  Nuo ötökät ovat kyllä ihania kavereita puutarhassa ja monta erilaista oletkin saanut kuvattua! Hyvin toivottuja vieraita! Kimalaisista tykkään minäkin!

  VastaaPoista
 10. Olet saanut todella onnistuneita otoksia hyönteisistä. Kimalaiset ovat aivan suosikkeja. Niiden tunnistaminen on aika vaikeaa, kun värit vaihtelevat todella paljon eri "työ"rooleissa olevilla, eri sukupuolilla ja eri ikäisillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, monen väristä ja kokoista kimalaista pörrää, lajeja riittää ja onneksi niin.

   Poista
 11. Kyllä se näin on nykyään oikein kuuntelee näiden pörräilyä iloisena ennen kun niitä oli ei sillälailla tullut kiinnittäneeksi huomiota kun se oli niin tavallista . Nykyään yritämme hankkia juurikin sellaisia kasveja mitkä ovat niiden suosiossa .
  Sinulla on paljon erilaisia kuvattuna kuin minulla, pitää tosiaan parantaa tässä asiassa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Onneksi ihmiset alkavat kiinnittää entistä enemmän huomiota erilaisten pörriäisten ja perhosten suosimiin kasveihin. Ja miten mukava niitä on seurata pihalla :)

   Poista
 12. Olet saanut kuvattua komean määrän erilaisia puutarhan hyönteisvieraita. Noiden puuhia on kiva seurata ja samalla tulee hyvä mieli siitä, että on saanut luotua sellaisen elinympäristön, missä ötökät viihtyvät. Kimalaiset ja perhoset kuuluvat omiin suosikkeihini mutta vuosi vuodelta tulee kiinnitettyä enemmän huomiota myös kukkakärpäsiin ja erakkomehiläisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä! Me ihmiset voidaan vaikuttaa sekä hyvässä että pahassa, se on itsestä kiinni. Hyvää viikon jatkoa, kohta alkaa kylvöhommat:)

   Poista
 13. Ja tämä postaushan sopii ystävänpäiväänkin! 😊🌺
  Mukavaa iltaa ja hyvää loppuviikkoa. 🤗 Nyt on pakkanen vaihtunut lumisateeseen ainakin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin :) Viikonloppu alkaa ja samalla lumisateet!

   Poista
 14. Blogissani on Sinulle Kuusi kuvaa kesästä -haaste.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!