8.3.2016

Kasviesittely syreeneistä tuomiin S-V

Hei taas ja hyvää naisten päivää! 
Loppuu se tämäkin savotta ;) Tähän postaukseen olen kerränyt pihan viimeiset puut ja pensaat esittelyä varten. Toivottavasti jaksatte vielä tämän postauksen verran, sitten siirrytään muihin aiheisiin.

281. Saskatoon, Amelanchier alnifolia "Smokey"
Marjatuomipihlaja, jonka marjat ovat syötäviä. Sopii hyvin myös koristepuuksi. Meillä se istutettiin suoja-aidanteen yhdeksi kasviksi.Muistuttaa ulkomuodoltaan tuomipihlajaa, jonka esitelty tuonnempana.

Kuvahaun tulos haulle saskatoon

282. Sembramänty, Pinus cembra
Sembramännyn olen kasvattanut 10 senttisestä pikkutaimesta. Alkuvuosina suojasin talveksi ja kastelin kesällä useamman kerran, varsinkin kuivana aikana.
Yhtenä kesänä iski kauhea mäntypistiäisten invaasio ja mietittiin miten puun käy. Se oli kauhean näköinen ja täynnä ällöttäviä toukkia, mutta yleisen ohjeistuksen mukaan annettiin puun olla ja katsottiin miten käy. Se toipui kuin ihmeen kautta ja on nyt oikeastaan ennallaan.
Syreenit

283. Isabellansyreeni, Syrica "Holger" 
 Kaunis valkokukkainen syreeni. Kukkien määrä lisääntyy tuskattuvan hitaasti ;)

 Kevätasuinen Isabella.

284. Likusterisyreeni, Syrica Reticulata "Ivory silk"
Hidaskasvuinen syreeni, luin jostakin että aloittaa kuninnan vasta monen vuoden päästä. Nämä kukat taisivat olla istutuskesänä tai seuraavana, mutta sitten on pitänyt paussia.
Seuraavat kuvat ovat netistä otettuja. Komea puu siitä pitäisi tulla, kunhan jaksan odottaa.
Kuvahaun tulos haulle syringa ivory silk
Voi kasvaa jopa 6 m korkeaksi, kukkii syreneistä viimeisenä. Kukat tuoksuvat hunajalle, menestyy Oulun korkeudella asti. Tukevaoksainen.
Kuvahaun tulos haulle syringa ivory silk

Kuvahaun tulos haulle syringa ivory silk

285. Pihasyreeni, Syrica vulgaris

Puutarhan koristepensaat  (Alanko & Lagerström) -kirjan mukaan syreeni on tullut Suomeen v. 1728 apteekkari Synnerbergin tuomana. Kauan ovat syreenit siis kaunistaneet suomalaisia pihoja.

Ylempi kuva vuodelta -07
 Olen saanut tämän pienenä alkuna aikoinaan anopin pihalta.
Vaatii fiksausta alaosastaan, täytynee ottaa tämäkin työn alle!

286. Puistosyreeni, Syrica x henryi (unkarinsyreeni)
Törmäsin mielenkiintoiseen asiaan samaisessa Alanko & Lagerström kirjassa. Sanatarkka lainaus kirjasta: " Meillä viljellyt unkarinsyreenit ovat yleensä risteymiä, joista yleisimpiä ovat puistosyreenit (S. x henryi, S. josikaea x villosa, ruots. norlandssyren) " ja " Aiemmin sitä myytiin vuosikymmenien ajan unkarinsyreenin nimellä, joka on kuitenkin aitona harvinaisuus."
Tiedon myötä vuosikausia unkarinsyreeninä kasvattamani puu/pensas onkin sitten puistosyreeni!
Oliko kenellekään muulle uusi tieto? Ja onko syreeni sinusta puu vai pensas?


287. Syyshortensia, Hydrangea panigulata

 Tarvitsisi arvoisensa paikan, on nyt liian ahtaasti tuossa paikassa missä on. 
 Kukka on valtavan suuri ja kaunis.

288. Terijoensalava, Salix frafilis "Bullata"

Terijoensalava eli piilipuu jakaa mielipiteitä. Se on komea pyöreä puu, mutta kuivina kesinä se alkaa tiputella keltaisia lehtiä jo kesäkuussa! Juuret nousevat maanpinnalle ja ovat ikävästi leikkurin teriä tylsistyttämässä. Lisäksi juuret tunkeutuvat kauas puusta eli meilläkin kasvaa aivan liian lähellä taloa. Ei ollut tietoa silloin asiasta.
Alla oleva puu taitaa mennä joko kokonaan kaatoon tai yritetään ehkä tapittaa, vaikka ei sekään paras mahdollinen vaihtoehto ole. Muutama iso oksa oli pakko sahata poikki viime kesänä, koska olivat murtuneet pahasti.
 
Edellinen talvi oli Terijoensalaville erittäin rankka. Monta puuta meni oikeastaan täysin pilalle. Yksi tapitettiin kokonaan, saa nyt nähdä miten sen käy.

Kasvoi kesän mittaan jo hurjasti, olisi varmaan pitänyt harventaa jo raakasti oksia. Tarkemmin asiasta luettuani, nämä ohuet uudet oksat eivät tule kestämään esim. lumen painoa, joten mitähän tälle nyt sitten tekisi?

Talon takana olevien isojen puiden juuristo on peitetty vuorenkilvillä. Laskujeni mukaan meiltä löytyy peräti viisi piilipuuta ;)
Tapitettu puu talviasussa.

289. Timanttituija, Thuja occ. "Smaragd"
Vastaistutettuina, laput kaulassa ;)

 


Etupihalla oli purkissa tuija monta vuotta, siihen oli kiva laittaa valot talvella.
290. Tuija, Thuja

 Suunnittelen näiden leikkaamista jonkinlaisisksi runkopuiksi tai ainakin muotoilemista.

291. Tuivio, Microbiota decussata
Tuiviot kasvoivat monta vuotta etupihalla, laatoituksen päässä. 
Marjakuusikin on vielä noin pieni ;) On tämäkin kohta muuttunut vuosien saatossa ihan erilaiseksi.
Tuiviot siirrettiin tuijien seuraan, kun tämä alue tehtiin.

292. Tuoksuvatukka, Rubus odoratus

Hyvä suoja-tai peittopensas.  Leviää, mutta saa pidettyä kurissa. Leikkurilla hyvä kurittaa pienet alut heti pois. Saattaa olla pitkälle kesään kuivan rangan näköinen, ellei ole jaksanut katkoa kaikkia oksia maantasalle. Kasvaa kesän aikana taas täyteen mittaansa.
 Kukat ovat ihan nättejä. On tehnyt  meillä ainakin kerran marjoja, näyttivät ihan vadelmilta, mutta olivat matalia ja leveitä.

 Tuoksuvatussa on upea syysväritys, lehdet ovat monen kirjavia.

293. Tuomi, Prunus padus

 Tuomen kukkien tuoksu aloittaa kesän. Se onkin ensimmäinen ja odotettu kukkija.


294. Tuomipihlaja, Amelanchier

 Marjanalut
 Edellinen talvi koetteli monia puita toden teolla. Tuomipihlajat taipuivat näin rajusti lumen painosta, mtta niin vaan keväällä olivat normaalissa kuosissa.

 295. Vaahtera, Acer platanoides
 Vaahteran taimi siirrettiin siskon pihalta. Se oli pari vuotta kukkapenkissä turvassa, ennen kuin sille löytyi paikka.
 Pituuskasvu on kiihtynyt koko ajan lisää.

296. Vadelma, Rubus idaeus
 Vadelmat ovat lempimarjojani, eivät ala "korventamaan" mahaa.
 Vadelman taimia siirrettin niin ikään siskon pihalta.
 Nyt ne ovat levinneet ja tuettiin vaan heinäseipäillä kasvustoja yhteen. Vähän ovat epämääräisen näköisiä, mutta ovat pihan perällä, joten ei haittaa.

297. Viirukirjokanukka, Cornus alba Elegantissima

Tämän valitsin yhdeksi pensaaksi suoja-aidanteeseen. Olin tästäkin haaveillut monta vuotta. Toinen talvi menossa, saapas nähdä miten nyt käy?


298. Villiviini, Parthenocissus
Kuvat joudun nyt lainata netistä, kun ei tuosta meidän pikkusesta alusta ole edes kuvaa.
Jotain tämmöstä toiveissa, eri asia kasvaako mitään. On nyt huonossa paikassa, siirretään keväällä, jos menee talven yli
Tässä olivat meidän pihan kaikki kasvit v.2015 päivitettyjen tietojen perusteella. Muutamia perennoja on ainakin hävinnyt kummallisten talvien aikana, koska kasviluku oli jossain vaiheessa jo reippaasti yli 300. Montaa kasvia en ole hävittänyt tahallani.

Iso kiitos kaikille mielenkiinnosta, mukavista kommenteista ja kyselyistä. Tätä oli mielenkiintoista tehdä, asiaa helpotti jo olemassa olevat muistiinpanot kasveista. Kuvia jouduin selata moneen kertaa ja koota vähän kirjaimittain kansioon, sekin oli ihan hyödyllinen juttu jatkoa ajatellen.
Saapas nähdä joko ensi kesänä joutuu tehdä muutoksia, sillä eipä taida mennä tämäkään vuosi ilman uusia kasveja :)
Terveisin: Maatuska

17 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoiset muistiinpanot. Olisi hyödyllistä minunkin tehdä, mutta en taida nyt ainakaan jaksaa.
  Olen siirtänyt valkoista ja lilaa syreeniä äidiltä ja tädiltä ja unkarinsyreeniä anopilta. On kivaa, kun joillakin kasveilla on historia.
  Isän pihalla on tuomipihlajat versonneet kovasti, sitäkin voisi siirtää omalle pihalle.
  Tuoksuvatukkaa kasvaa tontin reunalla ja lähes joka vuosi pätkäisen sen syksyllä matalaksi. Meidän vaahterat ovat jo isoja puita, mutta sembramänty vasta alle metrin korkuinen. Oikein hyvää naistenpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Todella kattava paketti pihanne kasveista. Upeilta näyttävät. Tuomi on minun lempipuistani, siitä tulee lapsuus mieleen. Sellaisen voisi hankkia omaan puutarhaan melko edullisesti.

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus, hieno tietopaketti, kiitos tästä. Kyllä on kauniita kukkia ja puita, mm. syreenit ja tuomet. Mukavaa naistenpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen ja kattava paketti oli tosi kiva katsella ja ihailla sinulla ollut tässä kova työ koota kaikki. Kiitos.

  VastaaPoista
 5. I'm always admiring to your photos, such as a spring ahead! especially with the raspberry pictures ... Mmmm ... thank you for sharing!

  VastaaPoista
 6. Teitpä melkoisen urakan! Upeita kasveja on puutarhassasi - ja paljon!

  VastaaPoista
 7. Olipa mielenkiintoinen postaussarja! Mulla on ollut ajatuksena, siis vahvana ajatuksena piirtää kartat oikein paperille kukkapenkeistä, tulevasta ruusutarhastani ja pienestä arboretumistani, mutta se saamattomuus on kavala tauti!

  Olipa mielenkiintoinen tieto unkarinsyreenistä! En olekaan tuollaiseen koskaan törmännyt. Olen vahvasti uskonut että pihasireeni ja unkarin sireeni ovat kyylä sukua mutta että noin! Kuitenkin unkarin sireenin kukinta on huomattavasti myöhempi, kukan malli soukempi ja tuoksu on niin erilainen, mutta jään ihmettelemään, jos asiaa on tutkittu niin hyvä niin. Usein vuosien ja vuosikymmenten päästä asiat selviävät.

  Terijoen salava on kaunis puu, vanhassa kodissa se oli kauniina pihapuuna lähellä kaivoa, mutta kasvatti kaivonrenkaiden väleistä juurensa kaivoon niin lähtöpassit tuli puulle. Nyt meillä on salavaa haja-aidanteena ja tulevana näköesteenä rajalla sellaisessa paikassa missä ne saavat elää omaa ihanaa eloaan. Ihmeesti kyllä puu kestää tapille leikkauksen ja kestää seuraavan/tulevat talvetkin!

  Sinulla on hieno piha!

  VastaaPoista
 8. Hurjan urakan olet saanut päätökseen. Kiitos kun jaksoit nähdä tällaisen vaivan! On ollut hienoa saada ammentaa tietoa ja ihastella kasvien näköä ja määrää. Sinulla on aivan uskomattoman ihana ja hyvin hoidettu piha. Meillä on pieni kaupunkipiha ja olemme joutuneet tästä harventamaan pois monta puuta kuten juuri runsaskasvuisen terijoensalavan ja muutaman vaahteran. Eihän niiden täyskasvuista mittaa osannut taimiasteella edes kuvitella.... Kauniita olisivat olleet mutta muille kasveille ei jäänyt enää tilaa eikä voimaa....
  Minusta syreenit ovat pensaita. Varsinkin valkoisesta pihasyreenistä joutuu ottamaan usein pois vanhentuneita ja rähjääntyneitä oksia.
  Nyt on vielä niin harmaata ja sateista, ettei oikein osaa edes ajatella kevättä ja kesää.

  VastaaPoista
 9. Näitä postauksia jaksaisi vaikka vielä lisää, ovat mielenkiintoista luettavaa!

  VastaaPoista
 10. Sinulla on kyllä todella kaunis ja monilajinen puutarha. Kaunis nurmikko ja todella hyvinhoidettu ja siisti yleisilme kaikkialla. Todella nautittava ja hieno postaus taas kerran.

  VastaaPoista
 11. Valtavan työn olet tehnyt näitä postatessa, iso kiitos siitä sinulle. Meillä on yhteinen odotuksen kohde, Ruusunmekonkin likusterisyreeni on antanut jo vuosia odottaa kasvua. En ehkä ole huomannut hänen kukintaansa, mutta onneksi hyvää kannattaa odottaa <3

  VastaaPoista
 12. Kiitos koko kasviesittelysarjasta! Siinä on ilmennyt paljon sellaista tietoa, jonka jälkeen omia kasveja tarkastelee ihan uusin silmin. Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
 13. Teillä on tosi palio kasvia ja monta miälenkiintoosta, himoottavaa lajiaki oon pongannu. Ja monesta vanahasta tutusta on putkahtanu uutta tiatua. Likusterisyreenin perähän oon haikaallu jo muutaman vuaren. Ehkä joskus saan hankittua sellaasen mäkin.

  VastaaPoista
 14. Syreenit ovat parhaita, eivät kelpaa jäniksillekään. Meilläkin on isoksi kasvanut terijoen salava, joka vuosi karsitaan jostain ja se tuntuu vain paisuvan. 15 vuotta sitten tökkäsin salavan oksan maahan ja siitä se lähti.

  VastaaPoista
 15. Hienoja ja mielenkiintoisia kasveja on sinulla puutarhassasi. Mielenkiintoinen on ollut myös tekemäsi esittely niistä.

  VastaaPoista
 16. Hyvänen aika, olin jotenkin missannut tämän postauksen. Esittelysi puutarhasi kasveista oli ihanan kaunis ja hyödyllinen. Paljon oli minulle uusia kasveja ja joitakin rakkaita vanhoja tuttuja. Jotain uutta pitäisi kyllä tänä keväänä hankkia. :)
  Mutta ensin pitää katsoa mitä on elossa talven jäljiltä, ulkona ja sisällä. Minun talvetukseni eivät näytä ollenkaan niin hyväkuntoisilta kuin sinun (uudemmassa postauksessasi). Ja ainoat topakan näköiset siementaimet ovat basilikaa... No, tästä se alkaa!
  Keväistä uutta viikkoa!

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!