31.5.2024

KANADANVUOKKO- ikuinen riesa

Minusta yksi puutarhablogien tärkeimmistä tehtävistä (upeiden kuvien, ihanien ihmisten ja inspiraation lähteiden lisäksi)  on saada ja jakaa tietoa kasveista, niin hyvää kuin pahaakin. Siksi tämäkin postaus lähtee maailmalle.

Kun sain taimia kanadanvuokosta, en muista varotettiinko siitä. Aluksi se oli maltillinen ja kasvoi kokoa pari ensimmäistä vuotta. Odotin kukkia malttamattomana. Sitten se röyhähti kasvuun ja alkoi kukkia. 


Kului pari vuotta ja halusin sen tilalle jotain muuta. Sitä sattuu, kenelle tahansa meistä 😁 

Aloitin kaivamisen ja sen poistamisen penkistä. Juuristoa riitti ja se risteili sinne tänne. Aina vaan uutta ilmestyi, hiki nousi pintaan kun aloin aavistella pahinta. 

Olen nyt viimeiset neljä, viisi vuotta taistellut sen hävittämiseksi. Taistelu on todella haastavaa ja tuntuu niin turhalta. Et voi istuttaa uusia kasveja tai voit, mutta niitä ei voi sitten siirtää minnekään muualle, koska ovat saaneet juuriinsa "alivuokralaisia".


Keväällä siivosin muka kaikki kaikki pois, kaivoin ja möyrin ja tässä tulos! Ihan pikkusen meinaa oikeasti itkettää.....

Kävin alueen niin huolellisesti läpi, kuin jaksoin ja luulin saaneeni kaikki pois, mutta ei sitä saa pois. Se piiloutuu jäljellä olevien perennojen juuristoihin, kivien alle ym. Pienestä juurenpalasta kasvaa uusi alku ja se kutoo juurensa, kuin hämähäkki verkkonsa.

Jos haluat välttyä samalta taistelulta 😡😤 👀🙀  älä ikinä istuta sitä muiden kasvien kanssa samaan penkkiin.

Ihan nättihän se on kukkiessaan, mutta sopii minusta itsekseen paikkaan, missä sen voi pitää kurissa leikkurin tai trimmerin avulla.

Onko joku onnistunut hävittämään tämän? Vai oletko ollut niin kaukaa viisas, ettet ole laittanut ollenkaan kasvamaan?

23 kommenttia:

 1. Onpas tosiaan aikamoinen kasvi! Hyvä ohje tuo istuttaa se yksikseen paikkaan, josta sen leviämisen voi estää.
  En ole koskaan kokeillut kasvattaa tätä - jos kukat olisivat vaikkapa vaaleanpunaiset, saattaisi tulla kiusaus kokeilla. :)
  Hyvää pian alkavaa kesäkuuta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, suorastaan rasittava!! Sopii ainoastaan eristyksiin ja mahdollisuus leikata ympäristöt. Kiitos samoin sinulle hyvää kesäkuuta :) Täällä on saatu pariin otteeseen vettä ihan mukavasti :)

   Poista
 2. Vuokot ovat tosiaan kovia leviämään. Minulla itselläni ei kanadanvuokkoa ole ollut, mutta arovuokko sen sijaan oli vuosia sitten. Se oli hyvin kaunis, mutta alkoi levitä mielestäni liikkaa ja hävitin sen kokonaan. Hävittämisen kanssa ei onneksi ollut ongelmia. Lienen havainnut sen leviämisinnon tarpeeksi ajoissa. Meillä kasvaa naapurustossa valkovuokkoja metsänreunassa ja sekin tahtoo hyvin leviävänä olla riesana. Joudun nyhtämään aina rajapenkkeihin tulleet taimenalut heti pois, sillä valkovuokkoja en puutarhaan halua, sillä voin ihailla niitä tarpeeksi läheisessä metsänlaidassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuvat olevan! Arovuokkoa haaveilin useampi vuosi takaperin, mutta en uskaltanut laittaa. En tiedä mikä ihmeen "aivopieru" tuli tämän kanssa. Helpommalta kuulostaa arovuokon hävitys. No taistelu jatkuu tai loppuu aikanaan.

   Poista
 3. Meillä arovuokko on vallannut vähän liikaa tilaa, samoin tummakurjenpolvi, ihan älytön lisääntyjä, ja vielä tähtiputki menee samaan sarjaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa, kun kasvit leviää riesaksi asti. Löysin muuten ensimmäiset tähtiputken taimet pihalta ja ovat olleet jo ainakin 3-4 vuotta. Olen kyllä kerännyt siemenet aina pois.

   Poista
 4. Anonyymi5/31/2024

  Hyvä kuulla vuokkojen leviämisestä,istutin viime vuonna
  arovuokkoa. Täytyykin kaivaa ne ylös ja vaihtaa paikkaa.
  Johonkin missä saavat levitä rauhassa. Sain siskoltani viime
  vuonna helminukkajäkkärän taimia ja näyttää että ne leviävät
  myös nopeasti. Hänellä ei ole levinnyt mutta minulla on kyllä niillekin
  siirto edessä. Kiitos vinkeistä ja hyvää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä! Helminukkajäkkärästä ei ole omaa kokemusta, hyvä tämäkin tietää. Laita arovuokko paikkaan, missä sitä voi hallita. Kaunis kukkahan siinä on. Hyvää kesää sinullekin.

   Poista
 5. Onnistuin hävittämään. Eli peitin koko alueen kahdeksi vuodeksi. Ensin kaikki taimet matalaksi, sitten muovi päälle. Arovuokko on mutta se ei ole levinnyt kohtuuttomasti. Valkovuokko on, mutta se saa levitä, häviää niin nopeasti kukinnan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä onnekas! Tai sitkeä peittäjä, kummin vain. On siinä työmaata, en taida peittää kuitenkaan, vaikka se on varmasti ainoa toimiva keino. Katsotaan mitä tapahtuu.

   Poista
 6. Minulla on lähes sama tarina kanadanvuokon suhteen. Aluksi ihastelin sitä ja muutaman vuoden perään vainosin hampaat irvessä. Sain sen aika lailla pois rankoilla kitkemistoimenpiteillä, mutta edelleen on pidettävä silmällä jos joku pieni alku on nousemassa.
  Kaunis on kukkiessaan, mutta ei todellakaan sovi yhteen muiden kanssa, jos siitä ei halua riesaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä hengenheimolainen, voi meitä! Minusta tuollaisia kasveja ei saisi edes jakaa eteenpäin tai ainakaan olla myynnissä (en tiedä onkokaan?)

   Poista
 7. Joku varoitti joskus aiemmin kanadanvuokosta ja onneksi painoin sen mieleeni. Muutaman kerran kasvi on tullut vastaan, mutta olen jättänyt hankkimatta. Meillä on riittävästi riesaa muista aktiivisista leviäjistä. Arovuokkoa minulla on ollut muutaman vuoden. Se ei ole minusta liian kova leviämään ja sitä on helppo kitkeä tarvittaessa pois.
  Fiksua kertoa kasvien negatiivisista ominaisuuksista. Siitä on paljon hyötyä muille. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten juuri edelliseen kommenttiin vastasin, ei saisi koskaan jakaa eteenpäin tuollaisia valtavasti ja vaikeasta leviäviä kasveja! Kyllä noita leviäjiä riittää muutenkin omasta takaa. Onneksi osa on helppoa hävittää. Minusta juuri tällaista tietoa tulisi levittää, täällä on nuorempaa sukupolvea mukana, jotka laittavat pihojaan tietämättöminä sen "vaaroista"

   Poista
 8. Voi sentään. Onneksi sain tietoa kanadanvuokon käytöksestä ennen kuin olin ehtinyt hankkia sitä. On se melkoinen. Varmaan ihan ok jossakin pensaikon aluskasvina, jos alue ei rajaudu kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa olisin itsekin tiennyt! Tosiaankin vain tiettyyn harkittuun paikkaan, jos yleensäkään uskaltaa ottaa.

   Poista
 9. Anonyymi6/01/2024

  Kanandanvuokkoa en ole koskaan kasvattanut. Arvaan olla varuillani. Kiitos varoituksesta! Minä puolestani olen tuskaillut vuohenkellon ja konnantataren tolkutonta leviämistä. Älä ota niitä pihallesi, jollet riesaa halua. /Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläkä otakaan riesaksi, hyvä kun olet pysynyt erilläsi siitä, Piri. Konnatar poistettiin keväällä penkistä, saa nähdä onnistuttiinko?

   Poista
 10. Hyvää informaatiota, kiitos! Kanadanvuokkoa ei ole meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä:) Eikä kannata ottakaan! On tämä niin kelju "kaveri"..

   Poista
 11. Hyvä varoitus! En ole onneksi tullut hankkineeksi itselleni kanadanvuokkoa. Arovuokkoa on parissa kohdassa mutta se ei ole toistaiseksi äitynyt leviämään riesaksi asti. Päinvastoin, osa aina kuolee talvella. Tsemppiä sen kurittamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Tsemppiä tarvitaan ja kaivuu intoa. Hyvä kun sinulla ei ole tätä riesaa.

   Poista
 12. Hyvä postaus. Minä en ole ollut innostunut vuokkoihin joten tätä minulla ei ole. Sain nyt kerrottua arovuokkoa ja hieman askarruttaa nyt näiden istutus . Valkovuokkoja minulla on luonnostaan ja sitä on levinnyt jopa yhteen penkkiin mihin en olisi halunnut . Sen kanssa on sama ongelma vaikka se sitten häviää mutta seuraavana vuonna taas runsaampana . Ehkä sinun kannattaisi nostaa kaikki kasvit puhdistaa juuret ja istuttaa johonkin lähelle toiseen pieneen plänttiin. Peittää se alue mustalla muovilla reilusti ylitse penkin yhdeksi kesäksi . Seuraavana vuonna poistaa muovi ja katsoa mitä nousee . Samoin katsoa mitä nousee siinä tehdyssä pienessä plätissä mihin istutit perennat reserviin . Sitten tehdä viralliset istutukset . Tämä oli vain ehdotus ja minun äkkinäinen ajatus kun luin tämän . Tsemppiä kuitenkin ❤️ .

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!