27.5.2024

Talven TUHOJA

Syksyllä olin oikeasti kovin huolissani pensaista ja puista miten selviävät äkillisestä talven tulosta! Keväällä oli vielä joissakin kiinni viime vuoden lehtiä, mutta ihmeellisen hyvin ovat lähteneet kaikki kasvuun.

Ne tuhot tulivat sitten ihan muualle, nimittäin perennat ja kärhöt ovat kärsineet eniten.

Etupihan istutuksista on talven aikana kuollut kaikki isot KULTATYRÄKIT😩  Olen kaivellut niiden juuristot pois, ei mitään elonmerkkejä näkyvissä. Onneksi löysin pari siementaimea, joista saan tilalle. 

KYLMÄNKUKKAKIN on kutistunut puoleen entisestään. Elossa kumminkin👍

Viticella kärhöni kaaripenkissä ei näytä mitään elonmerkkejä 😟

Käyn joka päivä tiirailemassa, mutta mitään ei näy. Olen tutkinut monen kevään valokuvia, näkyykö niissä milloin olisi odotettavissa nousta, mutta eihän niitä ole jokaista kasvia dokumentoitu erikseen piippoineen.

Etupihan isot marjakuuset olivat melkein ruskeita! Ikinä ennen ei ole moista hävitystä käynyt. Ne olen leikellyt kovalla kädellä lähes puolta pienemmiksi, saas nähdä!

Mitäs muuta vielä, niin JACKMANNII ja VILLE DE LYON kärhöt näyttävät hiljaisille, mutta odottelen vielä. Monta muutakin, mutta osasta en ole varma kestävätkö paria vuotta kauempaa, olen siemenistä kasvattanut erilaisia päivänhattuja. Mutta kaikki tämä poiki uusia suunnitelmia ja ideoita, niistä kuulette myöhemmin....

Erilaisia ryhmiä seurailen fb:n ja IG:n puolella ja sieltä olen lukenut melko massiivisista tuhoista jo hyvällä iällä olevista puista, pensaista ym. Tähänkö tämä on menossa??? 

Kävikö teillä talvikato kasvien suhteen?

20 kommenttia:

 1. Oi voi, se on niin harmi, että tuollaiset herkkukasvit tuhoutuivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Onneksi tuo viinikärhö osoittaa elonmerkkejä :) Sitä vaan kuvittelee kasvien olevan ikuisia, kun ne aina uskollisesti nousevat.

   Poista
 2. Onpa todella harmi, että monta kärhöä on jäänyt nousematta. Muistathan kuitenkin, että kärhö saattaa lymytä pari- kolmekin vuotta maan sisällä ilmestyen sitten taas kuin ei poissa olisi ollutkaan.
  Minulla kaikki kärhöt ’ Dr Ruppelia’ lukuunottamatta ovat lähteneet onneksi kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, onneksi yksi osoittaa elämän merkkejä :) Täytyy maltaa mielensä ja antaa niille vielä mahdollisuus. Olipa taas niin paha talvi, vaikka ei vedä vertoja -16 talvelle. Mukava kuulla että kärhösi nousivat.

   Poista
 3. Minulla ovat kaikki kärhöt hengissä mutta osa nousee aika pienenä, osa voi paremmin kuin koskaan. meni monta vanhaa puuvartista pensasta, tai jos ei kokonaan, niin kaikki mitä kasvoi maan päällä. Jopa kestävät hortensiat ovat kärsineet ja olen saanut leikata nistä paljon kuolleita oksia pois. Toisen kasvihuoneen viiniköynnös meni myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surettaahan se, meni mikä tahansa kasvi! Sitä vaan yllättyy joidenkin kohdalla, kun on pitänyt kestävänä peruskasvina. Kiinanlaikkuköynnös on huonossa hapessa, vain muutamassa oksassa lehtiä. Samoin Tarjan ruusu siinä samassa kaaressa toisella puolella on tosi surkeassa kunnossa. Täytyy leikata oikeasti kuolleet (ruskettuneet) oksat pois, jos se antaisi boostia tehdä uutta kasvua. Harmi sinunkin menehtyneitä tai huonosti voivia!

   Poista
 4. Toivottavasti ihanat kärhösi vielä nousevat esiin, jos ei tänä vuonna niin seuraavana.
  Meillä on talven aiheuttamia vahinkoja varsinkin painavan lumimäärän takia, mutta myös tuntemattomista syistä. Näyttää kärsineen/kuolleen kasveja, joiden olisi luullut talvehtivan hyvin lumen suojassa. Esim. laventeleista osa voi hyvin, mutta suuri osa huonosti...
  Onneksi sentään paljon kivoja kasveja on kuitenkin herännyt eloon.
  Mukavaa ideointia ja suunnittelua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä odotellessa! Olipa tympeä talvi, kun kuulostaa aika monella olleen menetyksiä tai ainakin kasvit ovat selvästi kärsineet, myös sinulla:( Ihmeesti ovat pensaat nousseet virkeinä, vaikka vielä huhtikuussa olivat jään vankeina pitkin pituuttaan maassa. Luonnon voima on ihmeellinen, suuntaan jos toiseen. Mutta tsempataan ja nautitaan kesästä :)

   Poista
 5. Kurja, että kärhösi ja monta kaunista perennaa näyttää siellä kärsineen talvesta.
  Minulla on tullut tuhoja myös, mutta en ole ehtinyt vielä tehdä lopullista invetariota. Lähinnä tuhon kohteena olivat puuvartiset ja syksyllä istutetut. Onneksi ei kuitenkaan täysi tuho kaikkien osalta.
  Muutaman kohdalla odotan vielä myöhäistä heräämistä, ehkä turha toivo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Kuulostaa monella tulleen tuhoja, se on tosi harmi, olipa kyseessä puu, pensas, kärhö tai perenna. Kaikki on rahalla hankittuja ja rakkaudella vaalittuja. Pidetään toivoa yllä, jospa joku vielä heräisi, ehkäpä ensi vuonna?! Hyvää touko-kesäkuun vaihdetta.

   Poista
 6. Harmillista minulla on kaksi pionia kateissa yksi syysvuokon alku . Nämä nyt ainakin ja se on ihmeellistä koska täällä mökillä kaikki yleensä selviää kasvuun . Pari hortensiaa on kärsinyt. Kaikkea ei varmaan vielä edes tajua kadonneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoa on käynyt useammallakin puutarhurilla, lukipa mistä vaan. Jostakin täytyy saada korvaavaa tilalle, joko omista jakamalla tai taimikaupoille. Totta, ei heti tajua edes jonkun hävinneen, varsinkin jos on viime vuonna vasta istutettu.

   Poista
 7. Nyt oli kasveille haastava talvi! Minulla myös pahimmat vioitukset sattuivat puuvartisille; Katsura kuoli kokonaan ja muutama syyshortensia joutuu aloittamaan kasvunsa pensaan juurelta uudestaan. Joitakin syksyllä istutettuja uusia taimia ei näy, mutta en edes muista, mitä tuli istutettua! :D Kärhöistä en ole huolissani, ne saattavat lepäillä vuoden ja parikin ja sitten taas ilmestyä. Nyt sitten uhkaa tämä helteen järjestämä kuivuus! Voi, kun puutarhaihmisiä koetellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on tainnut olla. Jo syksyllä mietin miten kaikki selviää kun lehdet jäi puihin/pensaisiin lumen ja pakkasen tultua. Pensaat selvisivät yllättävän hyvin. Pensasruusut vähän kituuttaa, mutta leikkaamalla selviää. Totta, kaikkia istuttamiaan ei edes muista :) Yllätyin kun piskuinen punertava kylmänkukan taimi väänsi yhden kukan minulle iloksi. Muistin kyllä sellaisen istuttaneeni, mutta mihin? Löytyi :) Täällä saatiin eilen sopivasti vettä ja satoi maltilla ettei tullut myrskyn kans kaatamalla. Tosin olisi voinut sataa läpi yön, mutta tyhjää parempi. Tsemppiä vaan sinnekin!

   Poista
 8. Tuhoja tuli täälläkin niin perennoissa kuin puuvartisissakin. Ehkä puolet kärhöistä piilottelee vielä mullan alla mutta on niitä ennenkin noussut vasta kesäkuun puolella, joten en ole huolissani. 'Zoprika' (PRINCESS KATE) taisi nousta ensimmäisen talvensa jälkeen vasta juhannuksen jälkeen. Välivuodenkin kärhöt voivat pitää, tosin täällä sellaista ei ole koskaan tapahtunut. Ehkä nyt on sitten se vuosi... Joistakin perennoista kyllä näki selvästi, että ne on menetetty. Puista ja pensaista odottelen vielä hetken, jos sieltä vaikka lähtisi jotain jälkisilmuja versomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se niin harmi, kun ja jos menee kasveja. Jospa minäkin maltan vielä odottaa parin kärhön kanssa, jotain uutta on hankittava kuitenkin, mutta ensin pitää ilmojen viilentyä. Ei jaksa puurtaa ja kasvitkin voi paremmin, kun eivät joudu porotukseen ja stressaantuneina uuteen paikkaan.

   Poista
 9. Paljon on kasveja vielä kateissa, mutta toivon että osoittavat jotain elonmerkkejä kunhan saadaan sadetta. Muutaman havun olen joutunut hävittämään, kun menivät niin ruskeiksi.

  VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!