7.5.2024

Näppärä aputaso

Paljon ei ole kerrottavaa ainakaan pihan puolelta. Järkyttävän kylmä tuuli, osittainen räntäsateen poikanen ja kolea sää ovat pitäneet minut poissa ulkotöistä jo useamman päivän. Ei kai tuolla kenenkään ole pakko palelluttaa itseään?

Olen käyttänyt päiväni normi kotihommiin, taimien koulintaan tai jo kertaalleen koulittujen siirtämistä isompiin purkkeihin. Osa kasvaa todella kituuttaen😔. Myös villasukkia on tullut kudottua ja siivoiltua kaappeja!!

Orvokin taimia on kymmeniä, ovat oikeastaan ilmaisia, 
koska keräsin siemenet viime syksynä orvokeista ja hyvin itivät. 

Orvokit kävi jo muutaman päivän reissulla ulkona, mutta hain varuilta toissailtana takaisin sisälle kun pakkasta luvattiin yöksi useampi aste. Taimet ei taida kestää  äkkiseltään semmoisia lukemia edes harson alla pikkukasvarissa.

Ihan uutena kokeiluna tänä vuonna on tarhakukonkannus. Hidasta on kasvamaan. Tuntui menevän ikuisuus ennen varsinaisten lehtien puhkeamista. Onko jollakin kokemusta tämän kasvattamisesta? Ihastuin kukkaan, näyttää aika paljon ritarinkannukselta.

Lobeliatkin ovat kasvaneet jonkin verran sitten videon teon, missä koulin näitä. Saas nähdä millaisia väriseoksia näistä tulee?


Samettiruusuakin vielä osa koulimatta, kaikki tuntuu kasvavan kitumalla. 
Eikä vuotta ettei pikkukärpäset olisi riesana!! Muutamia taimia on kupsahdellut, mutta kylvin uusia. Tsinniat ovat olleet tänä vuonna kovin krantulla päällä ja jo toinen kylvös menossa.

Ikkunalaudat ja pöytätilat alkaa loppua, silloin otetaan kovat keinot käyttöön :) 

Oletteko muut huomanneet tämän oivan aputason tarjoamia mahdollisuuksia?15 kommenttia:

 1. Kevätsäät ovat olleet nyt todella vaihtelevat. Välillä lämmintä ja sitten todella kylmää. Toivottavasti näin ei jatkuisi enää kovin pitkään. Minäkin jouduin tuomaan kasvihuoneeseen siirtämiäni taimia takaisin autotalliin. Vain tuoksuherneet jäivät sinne, sillä ne kestävät melko hyvin muutaman asteen pakkasta.
  Ihan hyviltähän taimesi näyttävät minun silmissäni.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, aamulla ei ylös noustessa tiedä paistaako, sataako vai tuuleeko älyttömästi.

   Poista
 2. Hih, mikä mainio aputaso! Meillä tuommoinen lojuu melkein tyhjänpanttina nurkassa, eli joutaisi hyvin taimien käyttöön. Minulla on tosin tänä vuonna niin onnettoman vähän taimia, ettei tilasta vielä ole puutetta. Joitain lyhyestä esikasvatuksesta hyötyviä laitan ehkä vielä kasvamaan, jos jaksan. Sinun taimesi näyttävät oikein hyviltä. Toivotaan, että kelit paranevat ja pääsee taas ulkopuuhiin itseään palelluttamatta. Täällä paistaa nyt aurinko, mutta kylmää on silti. Mukavaa viikon jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin tarvitsee silittää, lähinnä miehen kauluspaitoja. Viimeksi silittelin lastenlasten kanssa hamahelmi tuotoksia, mutta niihin ei tarvitse lautaa:) Jospa se tästä lämpenisi vielä.

   Poista
 3. Taimesi ovat mukavan virkeitä. Tämän kevään kylmyydessä on ehkä hyväkin, että moni taimi kasvaa tavallista hitaammin. Ei tuonne ulos ole mikään kiire.
  Silityslauta onkin mainio apupöytä. Minä olen ahkera silittäjä, joten siksi en voi valjastaa silityslautaa taimien käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas silitän harvoin, katso ed. vastaus. Taimet saa rauhassa kasvaa ja vahvistua, eiköhän se lämpene...aikanaan.

   Poista
 4. Nyt on vihdoin lämpimämpää luvassa. :) Olisi mukavaa, jos äitienpäivänä olisi luvatun aurinkoista ja lämmintä säätä. Koleaa on ollut täälläkin, jopa orvokit ikkunalaudoilta olen kantanut sisälle, koska pakkasta on ollut viisi, jopa kuusi astetta.
  Olen kylvänyt vasta äskettäin ranskantulikukkaa ja itivät heti hienosti. Hyvät oli ohjeetkin. <3 Suurkiitos ihanasta valikoimasta. Minulla on kaikille mietittyjä paikkoja, kun vain saan ne hyvin kasvamaan ja viihtymään.
  Ihanaa vihreyttä ja kukkia tulossa sinulla. Minäkin käytän samaa aputasoa, mutta silitystä odottavien vaatteiden kasalle. :)
  Oikein ihanaa helatorstain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä olisi ihanaa jos ja kun lämpenee:) En ole jaksanut kuskata taimia edes takaisin ulos-sisälle. Sitten kun oikeasti lämpenee, vien ne ulos.
   Nyt mun täytyy varoittaa siitä ranskantulikukasta; en ole ollenkaan varma tuleeko niistä siementaimista valkoisia! Omatkin teki keltaisia eli ovat sekoittuneet/pölyttyneet keskenään tummatulikukan kanssa joka on keltaista. Tosi harmillista! Ne molemmat leviää sitten voimakkaasti ellet poista kukkineita varsia heti. Hyvää tulevaa äitienpäiväviikonloppua :)

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! Muu kuin valkoinen väri voi olla ihan hyvä. Ajattelin näille paikkaa niin, että talo näkyy taustalla ja se on valkoinen. Nytpäs onkin jännittävää nähdä mitä tulee. :)

   Poista
 5. Sinulla on siellä vaikka mitä ulos istutettavaa kun siihen asti mennään .
  Minä voisin sanoa samaa kuin Between että silitän aika ahkeraan jotakin niin taimille ei lauta jouda , mutta oiva kapistus näköjään muuhunkin .
  Samettikukkia minullakin on itämässä ja ei kovin hyvin ole nousseet mutta joitakin kuitenkin .
  Ensimmäinen litstikka erän voisi pian pakastaa tai kuivaa . Yritän tänään aloittaa kitkemisen keskuspenkistä mutta kylmää on .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja taas kerran liikaakin.... Silityslauta taipuu moneen. Aikoinaan kun kuljettiin vielä niissä Tu....ware kutsuilla, eräs esittelijä kertoi pitäneensä sen päällä esittelyn, kun mitään pöytää ei ollut. Jotkut taimet kituuttaa, samettikukkia on tulossa viittä eri sorttia ja kyllä on eroavuuksia kasvussa. Osa minulle outoja, joten lienee lajikeominaisuus. En mene tänäänkään pihatöihin. Tuulee niin että pipo lähtee päästä!

   Poista
 6. Kätevä aputaso, jos ei ole välttämätön varsinaisessa tehtävässä tähän saumaan :). Tämän viikon kylmyys on ihan hyytävää. Tällä hetkelläkin meillä tuulee ihan suoraan pohjoisnavalta.
  Pieniä taimia ei voi viedä ulos, tuuli repisi ne riekaleiksi. Odotetaan ensi viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyytävä kylmyys on hyvä ilmaisu tälle kevään säälle. Mutta eletään toivossa, jospa ensi viikko toisi lämpöä tullessaan :)

   Poista
 7. Ei todellakaan kannata mennä palelluttamaan itseään. Yritin itse tänään pari tuntia tehdä pihahommia mutta pakko oli tuulen yltyessä tulla sisälle lämmittelemään. Enkä edes ollut kovin kevyessä vaatetuksessa. Äsken satoi räntää vaakatasossa. Ei yhtään keväinen sää.
  Ihan hyvältähän nuo taimesi näyttävät. Kunhan pääsevät ulos, niin hurahtavat äkkiä kasvuun. Silityslauta on ollut minullakin melkein joka kevät taimipöytänä. Tänä vuonna en tuonut sitä sisälle ollenkaan mutta tuolla se on ulkovaraston ikkunan eteen laitettuna. Se on edesmenneen mummoni vanha eikä enää silityskelpoinen, mutta taimitasona välttää oikein hyvin.
  Mukavaa viikonloppua! Toivotaan, että sää pian lämpenisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei kannata, juuri olen toipunut flunssasta ja uutta en haluaisi heti. Kiva että joku muukin huomannut silityslaudan monikäyttöisyyden. Toki siihen ei mahdu määräänsä enempää taimia, mutta tyhjää parempi! Kiitos, samoin sinulle :)

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!