7.2.2019

SAMETTIRUUSUT

Jatketaan kesäkukkasepostuksia tuttuakin tutuimmilla samettiruusuilla. Ne ovat niitä kaikkein helpoimpia, varminpia ja kestävimpiä taimia, joita on helppo laittaa vaikka lasten kanssa. Kestävät vähän kovakouraisempaakin käsittelyä.

Aloitetaan isoista

Muistan kun nämä vaalean kermaiset Vanillat tuli markkinoille. Se oli valtava edistys perinteisten keltaisten ja oranssien rinnalle. Näitä olen kasvattanut itse useana vuonna.


 On se ihana 💛

Näitä perinteisiä värejä ehtikin olla melkein kyllästymiseen saakka, vaikka kauniita nämäkin ovat.




Ryhmäsammareita on monen värisiä ja näköisiä, tässä joitakin. 




 Nämä ovat nimeltään Disco Red
Kääpiösamettiruusut ovat myös ihania, kukkivat mahdottomasti, mutta taimina ovat hieman hankalampi käsitellä, kuin nuo toiset.






Näitä voi yhdistellä ja laittaa moneen paikkaan




Tätä tilasin ja kokeilen nyt uutena, matalaa ryhmäsammaria ihanan kermaisessa värissä. 
Odotukset ovat korkealla 😄💜
Samettikukka, Ryhmä- 'Alumia Vanilla Cream'
(kuva kopioitu netistä)

Samattiruusu vai samettikukka, kumpaa nimitystä sinä käytät? Itse sanon vuoroin kummaksikin ja sammaria yleensä. Aiotko sinä laittaa sammareita kasvamaan tänä vuonna?

19 kommenttia:

  1. On sinulla komeat samettikukat sopivat hyvin leijonakitojen kanssa.Oletko itse kasvattanut myös nämä?. Minäkin sain ystävältä samettikukan siemeniä. Pitää laittaa kasvamaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nila, kyllä nuo oli itsekasvatettuja ja taustalla taitaa pilkottaa tulisalviaakin. Pidin itsekin tuosta punaisen sävystä leijonankidoissa.
    Kiva ystävä sulla, nyt sitten vaan kasvattamaan :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kauniita on samettikukkasi!olen ihastunut erityisesti valkoisiin, niitä pitää muistaa kylvää.

    VastaaPoista
  4. On niin upeita sametti kukkia Minullakin oli viime kesänä vanilia samettikukkia.

    VastaaPoista
  5. Hianoja ja yllättävän monehen paikkahan sopivia, sitkeetä sissiä. Sähän mulle tartutit sammarikuumehen :) Vanillaa kokeelin ensi ja sitte seuras muut perästä. Ny o taas pari uutta pussia ja toine o sama pikkukeltaane. Kerranki torella helappoja kasvatettavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkös siinä kävi? No ei tainnut olla kovin haitallinen kuume :D
      Verrataan sitten miten nuo vaaleat kasvoi. Hintaa siemenillä oli tavallisiin verrattuna varmaan kolminkertaisesti, kalliita siemeniä.
      Vanillan siemenet ei ainakaan idä jos keräät niistä talteen, onko ne niitä hybridejä vai miksi niitä kutsutaan. Aion kokeilla näistä ottaa.

      Poista
  6. Ihania!! Samettikukiksi sanon. Joka kesä pitää olla muutama sammari. Muistan kun ihmettelin pienenä äidin samettikukissa olevaa kitkerää tuoksua. Nykyisin sama tuoksu vie minut lapsuuden kesälomiin :) Perusoranssi on minun lemppari, mutta kaikki käy. Näitä on kyllä helppo kasvattaa, mutta ei ne kaupassakaan maksa juuri mitään. Vaikuttaa todella sievältä tuo sinun tuleva kesäkasvatuksesi, odotan innolla sen näkemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäikin sanomatta tuosta tuoksusta, sammarithan on hyviä ötökän karkottajia ja niitä kannattaa laittaa esim. tomaattien kaveriksi ja kasvimaallakin niitä käytetään.
      Perinteiset värit onkin edullisia, mutta vanillan siemenet on paljon kalliimpia.

      Poista
  7. Ihanat samettikukat! Niitä pitää olla joka kesä. Itse kasvatin viime kesänä Vanillaa ja ihastuin siihen täysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan ne :) No niin, saitkohan sinäkin sammarikuumeen...

      Poista
  8. Kyllä samettiruusuja pitää joka vuosi kasvattaa. Jätän ne kyllä pääasiassa kasvimaalle värin takia, sillä keltaiset ja oranssit eivät ole suosikkejani. Tummemman punaiset ovat näistä perus-sammareista sellaisia, joita voisin laittaa kasvamaan näkösällekin, mutta eihän ne kaikki kuki siinä vaiheessa kun niitä voi istuttaa maahan. Olen itse kerätyistä siemenistä niitä kylvänyt ja nehän on sitten väreiltään mitä sattuu. Jos 'Vanillan' siemenet olisivat halvempia ostaa, hankkisin niitä heti. Ja vielä mieluisampi olisi pienempi, mutta muuten saman värinen ja näköinen. Samettiruusujen kohdalla en ole (vielä) valmis investoimaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammareista on kätevä ja helppo kerätä siemenet, mutta noista vanilloista ei onnistu. Eivät edes itäneet, kun kerran kokeilin. Ne on varmaan jalostettu niin, ettei lisäys onnistu. Niiden siemenet onkin kaupassa paljon kalliimpia kuin muiden värien.

      Poista
  9. En oikein tykkää keltaisista kukista, joten olisi kiva jos sammareissa olisi muitakin sävyjä. Tuo Vanilla on kyllä kaunis ja kivalta näyttää tuo vaalea kermainen ryhmäsammari.
    Kylvän kuitenkin samettikukkia (puhun siis samettikukista :)jonkin verran, kun ovat helppoja ja varmoja.

    VastaaPoista
  10. Keltainen ja oranssi ovat monille jos ei nyt inhokkivärejä, niin kuitenkaan niistä ei erityisemmin pidetä.
    Vanilla sopii yleensä kaikille ja tuo Disco Red oli iloinen yllätys tummuudellaan.

    VastaaPoista
  11. Sinulla onkin ollut runsaasti erilaisia sammareita. Vanillaa olen itsekin kasvattanut useana vuotena ja aion kasvattaa nytkin. Myös kaksiväristä Jolly Jesteria ja vähän punaisempaa sammaria olen kasvattanut parina viime keväänä. Välillä tulee sanottua samettikukka ja välillä samettiruusu. Sammari lienee helpoin.

    VastaaPoista
  12. Samettiruusu on kai tavallinen nimitys meikäläisellä. Tämä sinun valikoimasi tuo samettiruusun ihan uudelle tasolle. Kasvatan kyllä joka vuosi vähän samettiruusuja, enimmäkseen hyötytarhaan kumppanuuskasviksi. Tästä kyllä nousee into kasvattaa niitä, vaikkapa tuota Vanillaa, ihan oikein ruukkuun!

    VastaaPoista
  13. Anonyymi4/10/2022

    Samettikukka on korrektimpi nimitys, koska eiväthän samettikukat mitään ruusuja ole, vaan kuuluvat asterikasvien heimoon (Asteraceae). Puutarhanhoito on kivaa, mutta niin on kasvitiedekin!

    VastaaPoista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!