28.6.2020

Alasleikatut pensaat kasvussa

Keväällä siippa leikkasi monia pensaita ihan alas, mukaan lukien kolme valtavaa morsiusangervoa

Kasvua on tapahtunut paljon kahdessa kuukaudessa, vaikka alussa näytti 
etteivät tokene ollenkaan. Tosin, mihis ne juuret sieltä.....?
 Huhtikuun loppupuolella moottorisaha lauloi meidän pihalla.
Näitä on kolme tuossa alueella. Kun kasvavat täyteen mittaansa, ovat kylki kyljessä yhtenäisenä klimppinä.


Ruusuangervo tais tulla nyrhittyä ihan juuresta, mutta sieltä se 
vaan ponnistaa tulemaan. 

Kesäkuun alkupuolella alasleikkauksen koki juhannusruusu
Oli kyllä jo sen tarpeessa kovasti. 
Onneksi oli toinen uudempi pensas kukkimassa.
Kolmen viikon päästä näytti jo tältä


Näitä ainakin uskallan suositella alasleikattavaksi kenelle vaan, koska omat kokemukset on hyviä.14 kommenttia:

 1. Angervoja leikkaan säännöllisesti ja siitä ne vain kaunistuvat. Juhannusruusun suhteen olen ollut kahden vaiheilla, mutta taidanpa kokemustesi perusteella uskaltaa leikata sitäkin reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Angervoja on pakko leikata, risukasoja muuten tulee puskista. Lopulta ei auta enää muutamien oksien poisto, vaan järkevintä on vetää kokonaan alas.
   Sitten vaan juhannusruusun kimppuun rohkeasti ;)

   Poista
 2. Vaikka joskus tuntuu karulta laittaa alas kookkaaksi kasvanut näkösuoja, aidanne tai vain yksittäinen pensas, seuraa siitä pääsääntöisesti vain hyvää. Meillä on norjanangervot aidanteena ja pakko niitä on muutamien vuosien jälkeen leikata alas. Teidän pensailla hyvältä näyttää jo nyt, vaikka kasvukautta on vielä runsaasti jäljellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Muutamien vuosien välein kokonaan alas, niin pysyvät kauniina. Meidän puskat ennättää venyä ainakin toisen mokoman pituutta vielä tämän kasvukauden aikana.

   Poista
 3. Onneksi hyvin suuri osa pensaista sietää hyvin leikkausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Rohkeasti vaan risuisien pensaiden kimppuun. Tosin kannattaa tarkistaa vielä netistä, jos on epävarman jostain lajista, kaikille ei välttämättä suositella rajua alasleikkausta.

   Poista
 4. Argervot sietävät paljon. Minulla alussa jänikset söivät keijuangervot alas mutta tulipahan vain kauniimmat pensaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekevät. Sulla on ollut hupaset alasleikkaajat :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus!
  Meillä on (minulle) tuntemattomia angervoja, jotka toissa keväänä olivat täysin kuivuneet, ehkä myyrien lumen suojassa tekemien tuhojen takia. Ne leikattiin aivan alas vuosi sitten ja jo samana kesänä ne olivat kauniimpia kuin pitkään aikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitte aivan oikean ratkaisun. Tahtoo itsellä venyä turhankin monta vuotta leikkuuväli, pitäisi vaan leikata säännöllisesti.

   Poista
 6. Meilläkin on puutarha päässyt vähän villiintymään ja muutamat pensaat pitäisi saada siistittyä. Tuo ruusuangervo on kyllä sellainen joka aina vaan kasvaa uudestaan. Mites onnistuiko ihan normaalilla sahalla kaikkien pensaiden siistiminen vai tarvittiinko ammattikäyttöön suunniteltu saha?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula sinun kommenttiisi vastaaminen on pahoin myöhässä, mutta seuraavia lukijoita ajatellen vastaan. Voi tietysti yrittää tavallisella käsisahalla, mutta saattaa olla melkoista nyrhimistä! Sekatöörit ja isommat oksasakset tai sitten pensasleikkuri. Toki jos on oikein puutuneet ja paksut varret, ei taida tehota muu kuin moottorisaha.

   Poista
 7. Meiltä puskia ja muita löytyy myös vaikka kuinka. Olisi tarkotus ne leikata keväällä, mutta ei meillä löydy välineitä siihen. En myöskään tiedä, mistä kohtaa täytyisi leikata. Varmasti jonkinlainen puutarhapalvelu täytyy pyytää meille ja sitten katsoa, kuinka homma hoituu heiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jaana. Jos sinulla on oma puutarha, niin jos suinkin mahdollista, satsaa oksasaksiin. Niille on käyttöä vuosiksi eteenpäin. Pienemmät oksasakset eli nk. sekatöörit on käteviä pienempien oksien leikaamiseen ja isommat esim. voimasakset tai oksasakset paksumpien oksien leikkaamiseen.
   Pensaiden leikkuusta löytyy paljon ohjeita netistä. Kannattaa tutkia kunkin pensaan kohdalta ohjeet leikkuuseen, joitakin voi leikata kokonaan alas kun taas toisista voi ottaa vain 3-5 vanhinta pois vuodessa. Toki leikkuupalvelua voi pyytää, mutta kannattaa selvittää hinnat ensin.

   Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!