15.7.2022

Kerrotut PETUNIAT, siemenistä kasvatetut

Jälleen kerran päädyin itse kasvattamaan kerrottuja petunioita siemenistä. Vastaavia ei saa mistään valmiina, ei ainakaan täältä läheltä. 

Petunian siemenet ovat äärimmäisen pieniä ja kun kyseessä on erityiset lajit, annoskoko oli todella pieni ja hinta suuri. Pussukka taisi maksaa 5 euron kieppeillä, mutta onneksi kaikki itivät.

Tämän kesän kukkasatoa, olkaa hyvä :)

Yllättävän moni taimi osoittautui peruspinkiksi

Kasvavat sekä amppeleissa, parvekelaatikoissa että ruukuissa, 


Mukaan mahtui muutama hennompi värikin




Vahva ja voimakas punainen




Oikeaa väriä tästä tummasta ei saanut vangittua. 
Siemenpussi kuvassa oikea sävy. 

Nyt on kaikki kukassa eikä tullut yhtään tuota upeaa viirullista tummaa. Tosin, taisin nakata pois pienimmät ja heiveröisimmät alut. Mahdollisesti oli niiden joukossa tai sitten ei. Lajike on jokatapauksessa "Glorius" F1.  



Petunioiden kasvatus on raastavaa, kun pitää vaan kylmästi leikellä  tuuheuttaakseen taimia. Se kylmää melkein sydänjuuria myöten .... mutta palkitaan upealla kukinnalla. Kylvöaikakin näkyy hyvin pussista: maaliskuun 3.


 Lannoitan petunioita melkein jokaisella kastelukerralla vaaleanpunaisella jauheella, jota laitan kasteluveteen. 

Kukkineet kukat kannattaa leikata heti pois, näistä hybrideistä ei saa siemeniä itselle. En ole varma lähtevätkö edes itämään vai tuleekö niistä vain "jotain". Ei kuitenkaan emon kaltaisia. 

Mikä suhde sinulla on petunioihin ja kasvatatko itse?

Tiedän etteivät kaikki pidä petunioista, ne ovat sateelle arkoja ja tuoksuvat voimakkaille. Itsekin kasvattelen niitä terassilla, parvekelaatikoissa ikkunoilla tai kuistilla, poissa sateiden armoilta. Näin ne kukoistavat kauneimmin.

23 kommenttia:

  1. Onpas ihania! Varsinkin nuo hempeät vaaleat ihastuttavat.
    Pidän petunioista ja niitä on ollut meillä melkein joka vuosi. Viime aikoina olen ehkä enemmän innostunut miljoonakelloista, jotka ovat kuin paranneltu versio petunioista. :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miljoonakellot ovatkin mainioita kesäkukkia ja niitäkin löytyy, mutta ei itsekasvatettuina :) Petunioissa on sitä jotakin :)
      Kiitos, kivaa viikonvaihdetta sinnekin!

      Poista
    2. Kiitos taas tosi mukavasta kommentista! 😊

      Poista
  2. Kauniita rimssuhelmaisia petunioita.
    Tykkään petunioista, mutta en kasvata niitä itse. Nyt minulla on kerrottua vaaleanpunaista petuniaa, joka kasvaa selvästi hennommin ja hitaammin, kuin yksinkertaiset. Vaikka petunialaatikot ovat suurimmaksi osaksi sateelta suojassa, tuuli heittää sadevettä turhan paljon petunioille. Eivät selvästikään siitä tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, petuniat eivät tykkää vedestä, muuta kuin juurillaan :) Nuo on kyllä upeita rimpsuhelmoja, oikein leveilevät kesämekoillaan :D

      Poista
  3. Minä tykkään näistä kerrotuista petunioista. Olen kasvattanut niitä siemmenistä useampana vuonna. Niitä on tosi vaikea saada ostettua mistään. Minulla oli noita vaaleanpunaisia kaikki. Aitan kuistilla isoissa ruukuissa ja sateelta suojassa. Kukkivat tosi upeasti . Tuo punainen valkeilla reunoilla on ihastuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri sen takia kasvatankin ne itse, koska niitä ei ole myytävänä tai en ole koskaan ainakaan nähnyt. Sinulla kuulostaa olevan hyvä paikka niille.

      Poista
  4. Ihanan rimpsuusia pötyyniä! Ja viäläki vaikuttavampaa, ku on itte kasvattanu.
    Oon aina ihaallu muiren tuuheeta istutuksia, ku omat kokeelut o pakannu olla surkeeta rimpuloota. Niitä koskaa aluusta asti oo kokeellukkaa kasvattaa, mutten oo ostoosiakaa saanu hyvinä pysymähän. Tänä vuanna on, ainaki tällä hetkellä, mun komein pötyyniamppeli ikinä. Roikkuu taivasalla paviljongis ja oon antanu lähes joka päivä lorauksen punaasta jauhevettä, tarttis tai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon niin höperö näitten kasvatusten kanssa. Aina pitää laittaa tulemaan ja sitten on liikaa ja joka paikka täynnä!
      Sehän on oikein positiivista että taivasalla kasvaa komein petunia amppelisi😊 vaalianpunasen jauheen nimeen vannon minäkin ja olen lisänny sen määrä pikkasen ohjeen ylikin, vaikkei kai sais, mutta se on nopea vaikutteista.
      Älä näännytä ihtiäs avoimien takia, sulla on nättiä joka tapauksessa 🌸

      Poista
  5. Nuo rimpsuhelmat ovat niin nättejä! Minulla oli aikoinaan kerrostalossa parvekkeella tuollainen hempukka vaaleanpunainen ja se ainakin teki siemeniä. En kerännyt talteen, mutta ehkä olisivat itäneet. Jälkeläisistä ei tosiaan välttämättä tulisi edes lähellekään emokasvin kaltaisia kun on F1-hybridi kyseessä. Nyt on muutamia ihan tavallisia yksinkertaisia. En latvonut niitä keväällä, jotta tekisivät äkkiä ensimmäiset kukkansa. Minulla oli nimittäin vain siemensekoitus, josta halusin valikoida sopivimman väriset patiolle ruukkuun ja loput menivät kukkapenkkiin. Tietysti niistä sitten kasvoi hirmuisen pitkiä roikaleita mutta aika hyvin ovat lähteneet tuuheutumaan nyt kesälläkin. Joitain ylipitkiä napsin viime viikolla surutta lyhyemmiksi etteivät taitu tuulessa. Pitäisi muistaa vain vähän useammin leikata niistä kuihtuneita kukkia pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petuniat tekee kyllä siemeniä, keräsin monena vuonna kukkakaverilta saatujen petunioiden siemenet talteen, mutta sitten alkoi mieli vaihtaa sorttia. Hybridit ei toimi, taisin kokeilla Vanilla sammarilla, nyt en muista jättikö itämättä vai tuliko jotain ihan perussa sammaria.
      Just tuota hankaluutta on Latvomisen kans, jos haluaa tietää värin etukäteen. Mullakin on nuo kasvanut liikaa pituutta, lannoitan kyllä reippaasti. Vanhojen kukkien poisto kannattaa!

      Poista
    2. Voi tätä kännykällä vastaamista, sanat on mitä sattuu! Ehkä voi päätellä mitä piti olla 😉

      Poista
  6. Pidän kovasti juurikin kerratuista petunioista ja olen muutaman vuoden niitä kasvatellut siemenestä. Yllättävän helppoja ja nopeitakin kasvamaan. Harmi, kun ei sinun simenistäsi tullut noita kirjavia, kun pussin kuvakin sitä mainostaa. Tänä vuonna rohkenin leikellä latvoja reilummin ja kyllähän se näkyy kasvussa. En ole yhtään postausta vielä kesäkukista tehnyt, silloin pääsevät minun rimpsureunaiseni mukaan kuviin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, käyn kyllä sitten kurkkimassa postauksesi. Kiva kun joku muukin kasvattaa itse😊 Latvomisen joutuu opetella, siis sen että raaskii leikata. Toinen mihin piti opetella, oli liikojen itäneiden alkujen hävitys. Ei ole ihan pakko koulia sataa tai kahta sataa samaa kasvia... varalta.
      Tykkäsin kyllä näistäkin, vaikka pikkusen harmittaa ne tummat viiruhelmaiset..

      Poista
  7. Hienot on helmat näillä petunioilla. Minulla oli viime vuonna ihan tummia petunioita padassa ja kyllä ne oli komeita syksyyn saakka. Itse en ole kasvattanut olen huono noissa kesäkukkien siemen kasvatuksissa yleensäkin. Harmi että et saanut yhtään tuota viirullista mutta kyllä nämä muutkin on todella kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On nämäkin upeita, vaikka todenperään ostin siemenet juurikin noiden tummien innoittamana.
      Jos kasvattaminen kiinnostaa pikkusenkaan, niin kannattaa aloittaa helpoista : samettikukat, annansilmä, tulisalvia, pelargoniat ym. Niillä on tanakat taimet.
      Kiva kun petuniat viihtyivät padassa 😊

      Poista
  8. Hei minun edellinen kommentti on hävinnyt 🤔❓
    Kävin juuri kurkkaamassa mitä olet vastannut. Olen huomannut tätä myös omassa blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se näkyy, ainakin mulla tässä kännyllä. Vastaan ed. viestiisi.

      Poista
    2. Minulla ei näy... miten se on mahdollista 🤔

      Poista
  9. Ovat kyllä kauniita! Silloin kun olin lapsi -60 luvulla noita kasvatettiin. mutta en muista mistä niitä saatiin, oliko siemeniä, vai kasvatettiinko naapurilta saaduista pistokkaista. Ei tainnut olla silloin kaupoissa valmiita taimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli meilläkin jotain petunioita kun olin lapsi. En muista minäkään mistä ne ilmesty 😉 Äiti kasvatti samettiruusuja navetan ikkunalla, niitä isoja ja korkeita.

      Poista
  10. Oi, miten upeita! Minä tykkään petunioista ja joinakin vuosina olen kasvattanut niitä myös siemenestä. Mukavaa heinäkuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinne! Petuniat on aika helppoja kasvatta itsekin.

      Poista

Mukava kun kävit täällä:) Jätäthän viestiä käynnistäsi, arvostan sitä!
Nice have your here:) Leave comment, please!